MichalMartinka
![Podivná místa Podivná místa](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83750/hellboy-6-podivna-mista-65a-83750.jpg?v=1499625533)
Tak...a tentokrát v Africe. Byla to taká chuťovka, ale asi sem čekal víc. Afrika se moc nepovedla. První příběh byl dobrý, ale druhý...asi nejslabší ze všech přečtených příběhů. Epilog navnadil.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Spoutaná rakev Spoutaná rakev](https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/7041/hellboy-hellboy-spou.jpg?v=1311282126)
Já dávám 5 hvězdiček. Čtení si užívám. Zajímavé povídky a pěkné zápletky :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Probuzení ďábla Probuzení ďábla](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386556/probuzeni-dabla-vxn-386556.jpg?v=1533745710)
Jako u předchozího dílu...já byl spokojen. Večerní romantika pod lampou. Tak trochu krvavá a hororová :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sémě zkázy Sémě zkázy](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406314/seme-zkazy-Z4A-406314.jpg?v=1554365589)
Já byl spokojen. V jednoduchosti je krása. A Hellboy je pouze jeden :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Povstalci II. - Mogila Povstalci II. - Mogila](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/373243/povstalci-dil-ii-mogila-RSj-373243.jpg?v=1529871144)
Druhý díl, který přímo navazuje na konec prvního dílu, je podle mého akční až dost. Je zde vylíčená bitva u Zborova, očima českého dobrovolce Karla Fibicha - autora této knihy. Jeho zranění, odvoz do nemocnice, léčení a postupné sledování hroucení se carského Ruska a nástup rudých bolševických gard. Legionáři ač nechtějí zasahovat do této krvavé a nelítostné občanské války, jsou nakonec donucení proti těmto lidem pozvědnou hlas a nakonec i zbraň. Kdyby po boku donských kozáků bojovali, historie by byla plně někde jinde. Smekám před těmito lidmi, obyčejnými chlapy, kteří chtěli odjet na francouzkou frontu a bojovat za rodící se Československo. Osud jim připravil, ale jiný osud. Velmi se mi tato kniha líbila.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Povstalci I. - Stopami ke Zborovu Povstalci I. - Stopami ke Zborovu](https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96146/povstalci-dil-i-stopami-ke-zborovu-ywW-96146.jpg?v=1529871319)
(SPOILER) Této knize nelze dát jinak, než plný počet. Zápisy a vzpomínky Karla Fibicha, rodáka z Brna, studujícího v roce 1915 na důstojnické škole. S radostí rukuje za Rakousko-Uherskou armádu - bojuje - padá do zajetí - vstupuje do české družiny a s sní se dostává na frontu. První díl končí před Zborovskou bitvou. Kniha je psaná deníkovou formou. Dodává to na věrnosti. Zákopová hantýrka je různorodá a občas nevím co které slvo znamená. To ale nevadí. Je to psané tak, jak to v té chvíli cítili. V pozadí je vykreslena i politická situace v Rusku, takže člověk se dostane i trochu hlouběji do té revoluční doby. Hlavně pocity československých družníků na rudý bolševismus je jasný. Mám pocit, že toto je předsposlední nebo dokonce poslední vydání před druhou válkou. V předmluvě, z července roku 1938, je psáno, že po boku SSSR budeme stát proti nové neměcké hrozbě a že svou knihou se nechce otírat o ruský lid a že boje popsané v knize patří dávné minulosti. Snad zjistím jak byl nadšený po Únoru 1948 ze sovětského lidu.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Quo vadis? Quo vadis?](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285/quo-vadis-285.jpg?v=1316957846)
Ani po 200 stránkách jsem k této knize nepřilnul. Asi jsem neměl tu správnou výdrž. Za celou dobu čtení se vlastně nic nedělo. Asi sem skončil příliš brzo. A to čtení o křesťanech mi nevadí.
![Duna Duna](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523791/duna-651e886dae531.jpg?v=1696499821)
Hodnocení nemohu dát žádné, protože po 30 stranách jsem knihu vzdal. Scifi není můj šálek a čtení mě vůbec nebavilo. Přitom každý tvrdil, jak je to dobré. Fanoušky si tato kniha určitě našla a ještě najde, ale já mezi ně patřit nebudu. Pokud se najde volný čas - dám přednost filmu. Ale ani to není můj šálek kávy.
![Bílá Voda Bílá Voda](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459542/bila-voda-JVk-459542.jpg?v=1641617631)
Na jednu stranu byla kniha podobná Žítkovským bohyním. Spisy, výpovědi, hlášení, hlavní hrdinka je bývalá redaktoraka. Ale na druhou stranu je to znovu originální. A především to téma. Střet řeholních sesetr a církve proti režimu.
Velmi podařená dějová linka Lena Langerové, která odhaluje další dějovou linku řeholních sester. Měl sem pocit, že všechno bude zamotané a jak se děj bude přesouvat z doby do doby, tak se v tom nevyznám, ALE nestalo se tak. Děj pěkně plyne, navazuje na sebe. Jako katolík jsem úplně nesohlasil se všemi názory, ale to pro to, že sem se s nimi setkal teprve tady v této knize. A budu hledat dál. Děkuji za krásné i smutné čtení. Doufám, že něco podobného se už nebude opakovat. Desetileté čekání se vyplatilo. Gratuluju.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Veselé příhody kozy Lujzy a kocoura Bobka Veselé příhody kozy Lujzy a kocoura Bobka](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161529/vesele-prihody-kozy--161529.jpg?v=1367566213)
Čteno před spaním své 5-ti leté dceři. A jí se to líbilo :) A ani já sem nebyl nějak otráven. Hezké :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Moravské pověsti: To nejlepší z rozhlasového pořadu Zdeňka Junáka Moravské pověsti: To nejlepší z rozhlasového pořadu Zdeňka Junáka](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523656/moravske-povesti-to-nejlepsi-z-rozh-651ae7bebc340.jpg?v=1696262078)
Výběr pověstí s celé Moravy. Některé jsem znal, jiné ne. Některé byly zajímavé, některé méně. V celku to bylo hezké čtení. Když si u toho představíte hlas Zdeňka Junáka...tak si musíte poslechnout i jeho namluvené CD, kde jsou další pověsti. Ano bylo to pěkné :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Země zaslíbená. Mystifikované dějiny národa českého Země zaslíbená. Mystifikované dějiny národa českého](https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78366/zeme-zaslibena-78366.jpg?v=1307148784)
Knihu jsem začal číst dvakrát. Poprvé jsem čtení odložil po několika úvodních stránkách, protože osidlování střední Evropy a především kotliny Bohemie mi přišly strašně nezáživné. V tomto roce (2024) jsem se do čtení pustil znova. Po přelouskání této, nijak záživné kapitoly (až na Sáma a Svatopluka), jsme se konečně dostali k Václavovi a Boleslavovi. A tady mě to začalo bavit. Následně jsme se přenesli k Lipanů, na Bílou horu, do obležení Vídně, k císaří Maxmiliánovi, Josefovi I atd. Kniha není fiktivní koplet našich dějin. Jde pouze o části, které popisují skutečný historický základ, ale v jisté části se stane něco jiného, než známe (vítěztví Prokopa Holého u Lipa, výhra protestantů na Bílé hoře aj.) a následně autor předkládá svoje události coby kdyby a musím uznat, že ne úlně mimo - i když některé události jsou opravu neuskutečnitelné. Čtení bylo velmi zajímavé a občas doslova strhující, ale některé popisy, sahající do hloubky myšlení, byly místy takové nijaké. O událostech po Sametové revoluci jsem se nikdy nezajímal a pokud si to autor trochu domyslel, tak bych tomu i tak věřil. A samotný závěr knihy? S tím nelze nic než souhlasit. Je to opravdu hromada hnoje :)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487282/zivotice-obraz-po-zapomenute-traged-cRu-487282.jpg?v=1641049120)
První setkání s knihou od Karin Lednické. Jsem rád, že jsem na tuto knihu narazil. Už jenom brožování samotné knihy mě zaujalo :) Obec Životice a její osudy, byly pro mě naprosto nezámé. Velmi silně mě kniha zasálha. Oceňuji, na začátku každé kapitoly, krátký příběh, který připraví půdu pro nadcházejících událostí, které spisovatelka, pomocí dostupných materiálů a historických faktů, vysvětlí. Autorka pochází z oblasti karvinska a tudíž se zabývá psaním ze svého ,,okolí". Děkuji. Jsem zvědav na další knihy.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žítkovské čarování Žítkovské čarování](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490808/zitkovske-carovani-M27-490808.jpg?v=1645098341)
Nevěděl jsem o tom nic. Až s knihou Kateřiny Tučkové se člověk dozvěděl o osudech a příbězích Žítkovských bohyní. No a náhoda tomu chtěla, že jsem narazil na tyto Skutečné příběhy...Autor se noří do minulosti až k čarodějným procesům a následně přechází přes různé další odkazy k ,,bohování" až rozhovorům s poslední žíjící Bohyní. Ta poslední zemřela v roce 2001. Velmi zajímavé byly i povídky a příběhy s bohováním. Jestli to byly šarlatánky a nebo měly opravdu nějaký dar, na to si musí člověk přijít sám. Uritě by stálo za to přečíst nějakou podrobnější bublikaci ze které autor čerpal náměty.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84764/zitkovske-bohyne-HEo-84764.jpg?v=1625748456)
Ve své poctatě tady bylo řečeno všechno. ALE určitě nemohu souhlasit, že to bylo povrchní, nudné a nezáživné čtení se spoustou odboček. V žádném případě...Nebylo to jednoduché čtení...ano. Mnoho postav, rozvazování uzlíků minulosti za 2 války a následně po válce a v době socialismu. Hlavní osoba mě byla sympatická a její nutnost se dozvědět o své rodině co nejvíc mi přišla oprávněná. Suma sumárům...já hltal každou stránku. O paní spisovatelce se ví, že nastuduje obrovské množství pramenů, než se pustí do psaní a všechno se snaží do knihy vložit. Mě to nevadilo. Proč by to jinak dělala :)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Noc pod Kamenným mostem Noc pod Kamenným mostem](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13134/noc-pod-kamennym-mostem-13134.jpg?v=1237929253)
Kniha se četla velmi dobře. Ano...jsou zde jisté historické nepřesnosti, to ale na kvalitě nijak neubírá. Povídky nás zavedou do Rudolfínské Prahy a především do židovské čtvrti, kde, jako protipól velkého (chudého) císaře, je velký (bohytý) žid Mordechaj Mayzl. Líbilo se mi jak na sebe postupně povídky začaly navazovat, ač nejsou psány chronologicky, a ve finále do sebe zapadly jako ozubená kolečka. Čtení bylo zábavné a zajímavé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chlapci v zelené hoře Chlapci v zelené hoře](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209519/chlapci-v-zelene-hore-209519.jpg?v=1403218582)
No...co napsat. Pověsti mám rád. Rád o nich čtu, ale mám pocit, že se vzájemně vykrádají a různí spisovatelé si je upravují pro dnešního mladého čtenáře. Pohádky musí číst člověk očima dítěte, protože jako dopělému se čtivo zdá poněkud nezajímavé. Jan Kobzáň a Ludvík Vaculík, psali pověsti v nářečí. Dnešní autor, napíše občasné valašské názvy, ale jinak...I autorka paní Kliliánová na konci knihy v poznámce napsala, že pověsti vybírala z jiných už publikovaných knih z pověstmi. Navíc je upravovala, zkracovala a nebo spojovala 2 až 3 příběhy do sebe. Raději si sežeňte již dávno vydané knihy s pověstmi a nemusíte číst tyto...dajme totmu vývary ze sekerky. Škoda.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Hana Hana](https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/363901/hana-nrY-363901.jpg?v=1601551461)
Na konci sem měl v očích slzy. Měl. Přiznáme se. Ustřední postava je Hana. Teta, sestra, matka, dcera. A především trpitelka, která si během následného vystěhování (Terezín a Osvětim) zažila své. Kniha vychází ze skutečných událostí z Valašského Meziříčí. Kniha má tři části a po přečtení té poslední se nám kniha hezky spojí a utvoří krásný i smutný celek, který na mě působil velmi pozitivně. První část na mě působila asi nejvíc uceleně. Další dvě trochu dějově skákaly, ale to mi rozhodně nevadilo. Vše plynulo nenuceně a člověk - čtenář - dostal pohled na obyčejný život na obyčejné lidi. A když to byl většinou smutný pohled.