milan3144

Kdysi dávno jsem četl knížku od Petra Pavlíka: Vichřice. Sněžný tygr mi ji připomněl. Pozvolný až trochu nudný začátek, kde mě to chvílemi svádělo, že knihu odložím se postupně začne měnit v strhující popis osudových okamžiků, zde podávaných částečně jako výpovědi u vyšetřovací komise. První třetinu jsem četl asi čtyři dni. Zbytek na jeden zátah až do konce.

Poutavá kniha o totálně nasazených za II. světové války. V knize se objevují některé postavy, se kterými se můžeme setkat i v trilogii Město na hranici, Noc odchází ráno, Šestapadesátý.

Druhá kniha od tohoto autora co jsem přečetl. Opět rozporuplné. Myslím že dobrý příběh, ale tetokrát zvolený rozvláčný styl s občasnými retrospektivními vsuvkami, tomu v celkovém vyznění spíše škodí i když je nutno uznat, že autor vše co popisuje má dokonale odpozorováno. Závěr: tři hvězdy. Kdyby byla knížka o 200 - 250 stran kratší, dal bych čtyři hvězdy. Kdyby o 300 - 350, dal bych možná pět.

Poutavě vylíčen příběh amerického námořníka, jehož vstup USA do II. světové války zastihl v Šanghaji. Jeho zatčení Japonci, věznění a pokusy o útěk a strastiplná pouť k záchraně.
Jen pár postřehů, co poněkud u mne budí rozpaky.
Nevím jestli to je způsobené překladem, ale na straně 13 hlavní hrdina uvádí:"A nyní se událo jedno z mála hrdinství, která jsem kdy spatřil..."ovšem o sedm stránek dál se od téže postavy dozvíme: ...Viděl jsem stovky případů hrdinství, ale žádné z nich nebylo větší než hrdinství, které vykonal Rhody Hall..."
A v pasáži, kdy v zajetí vzpomíná na své zážitky s hady mi připadalo, že nás tak trochu tahá za nohu. Že sdílel místnost s chřestýšem, dobře, beru. Že si ho ochočil a kam se hnul, tak on přilezl za ním...hm. Že s ním chodil na procházky, jako se psem...no tak tooo..., ale že na těch procházkách na zapískání chřestýš vždycky přilezl...tak to už... Ale kdo ví, třeba měl ten chřestýš dobrý uši.
Jinak ale dobrá knížka podle skutečných (aspoň to tak píšou na přebalu) událostí.

Při čtení této knihy (četl jsem všechny tři díly v jedné knize) se mé hodnocení postupně měnilo. V první třetině jsem byl přesvědčen o dobrých čtyřech hvězdách. V druhé třetině jsem to zvýšil na pět. Bohužel posledních zhruba sto stran mé hodnocení značně snížilo. Kniha myslím dobře zachycuje události v období předválečných přes válečná a poválečná léta a pak následný vývoj událostí na jihočeské vesnici po rok 1968. Po celou knihu je v ději patrná ideová linie, někdy více, někdy je takřka neznatelná. Konec konců se to u
zachycení témat jako je proces kolektivizace, v době vydání knihy, musí očekávat. S blížícím se závěrem, ovšem do té doby tenká ideová linie, mohutní a postupně se z ní stává hlavní dějové lano. Úplný závěr pak je jakousi obhajobou srpnových událostí, jako jediného správného řešení. Proto nakonec tři hvězdy.

Čekal jsem od toho něco úplně jiného, nebo alespoň jinak vyprávěného. Zjevně jsem se nechal svést ilustracemi Josefa Lady. Dal jsem tomu šanci do polovina, ale ne. Z valné většiny, toho co jsem přečetl, nezáživné chaotické.

Mimo jiné popis toho, jak ideová oddanost je "nejlepší" kvalifikace pro zastávání jakékoliv funkce...a musí ta oddanost být navíc slepá.

Celkem zajímavá kniha o pro mne nezmapované době v odlehlých krajích. Hodnocení snižuji pro styl vyprávění, který mi ne úplně sedl a působil někdy trochu chaoticky.

Pro mne nečekaně dobré. Čekal jsem od toho budovatelskou agitku, v jejímž duchu se tak trochu uzavíral první díl trilogie, ale ono to pouze jako nadšené budování lepších zítřků rozhodně nepůsobí. Zjednodušeně se o tomto díle dá říci (když odhlédnu od té vztahové linie: Kuzmík, Boženka, Říha), že se v nelehké poválečné době mezi dosídlenci do pohraničí, vyprofilovali svým jednáním správní lidé, kteří dělali správné věci a měli správné myšlenky (vše z pohledu té doby). Jenže s postupem času a všeobecně známých historických událostí, se hodnocení lidí zvrhlo na to, že pouze ti kdo mají "správné" myšlenky jsou ti "správní" lidé... ti ostatní jsou nepřátelé.
Už jsem si objednal z antikvariátu závěrečný díl a těším se až si ho přečtu.

Pěkná knížka ze života v Kanadě, ve které nechybí zajímavé postřehy i humor.

Celkem dobré, ale přeci jen na otázku v názvu se myslím dá, vzhledem k poměrně úzkému okruhu osob, odpovědět asi tak už v půlce knihy.

Ze začátku jsem si to soužití v tomhle složení nedokázal představit jako možné, ale s přibývajícími stránkami se ten dojem rozplýval a ve druhé polovině jsem se i nahlas musel smát. Zvlášť při básnických pokusech sprosťáka Berana a nenasytnosti Vaška.

Knihu jsem si objednal z antikvariátu na základě vysokého hodnocení a pozitivních komentářů předchozích čtenářů. Naprosto se s nimi ztotožňuji. Je to velice pěkná a poutavá kniha, která mě vtáhla do svého děje a já tak prožíval všechny strasti, slasti, křivdy i úspěchy postav tohoto vinařského kraje.

Zpočátku jsem to viděl tak za dobré tři hvězdy, ale s přibývajícími stránkami a gradací napětí se mé hodnocení zvyšovalo a na závěr je to plných a jasných pět hvězd.

...ale jo, docela dobrá knížka. Ne že by mne pohltila, ale rozhodně jsem se u ní nenudil.

Knížek, ve kterých autor popisuje přírodu jsem četl více a tahle patří k těm povedeným a hezky se čtoucím.