mirka6565 komentáře u knih
Příběh z bolesti, krásy, okouzlení, bolesti tkaný a hlubin, kam se dá nahlédnout jen při vzácné konstelaci duše.
Živé, natruc romantické, velmi komunikativní, vtipné a důvtipné vyprávění neobvyklé zápletky.
Pokud máte rádi Opočno nebo pana Čepelku nebo v nejlepším případě oboje, pak jde o zajímavý počin s historicky a kulturně cennými souvislostmi a pohledy. Místy zahuštěno trochu suchými fakty, bohužel jsem objevila i jednu hrubku, což v souvislosti s výsostným češtinářem trochu zabolí, ale jinak originální pohled na kořeny a jedinečnost člověka v místě a čase.
Opravdu deník na různá, okamžitá témata, nápady, nálady..., čímž je upřímný, blízký. Nápady vtipné, postřehy trefné, úvahy filozofické v kostce, kam se ovšem autorovi vejde myšlenkově i citově mnoho. Velmi příjemné. Zatím čteno jako e-kniha, už se k dovršení zážitku těším na pevnou.
Jistou nesourodost vysvětluje podnázev Verše pětadvaceti let, verše řekněme třicátníka až padesátníka, tedy od milostných, rozervaných po mírně skeptické. Hluboké myšlenkami i citem. Holanovské, seifertovské a nakonec už i čepelkovské :).
Opravdu trefný název, kniha plná glos, postřehů, radostí i povzdechnutí z nejrůznějších oblastí života bez ladu a skladu, ale pohledem skvělého bohatého vypravěče s hořce sladkým pohledem na svět.
Napínavé, psychoanalytické, hořce vtipné, mírně erotické...člověk má možnost, ponoří-li se do vlastních hlubokých vod, zamyslet se i nad svým životem, svými "mrtvolami", a nemusí být zrovna pán v letech, co rád podléhá ženám, i když dobře ví, že poklad má v manželce. Zůstává přitažlivou pochybností, co všechno jsou autorovy prožitky, co fabulace. Krásná a obrazná čeština, což je u pana Čepelky dobrým a cenným zvykem.
Napínavé povídky propojující život zdejší a "život" záhrobní. Trochu psycho, trochu horor, velmi čtivé a fantazii budící. Také mě při čtení napadlo, že možná je to všechno jinak, že nejde o záhrobí, ale o metaforické filozofování, jak žít či nežít tady a teď. Povídka Jmenuje ji sestřičko nádherná báseň v próze.
O dvou cestách životem za sebevraždou, tohle jde opravdu na dřeň, přitom velice obrazné, zpěvné, s krásnou češtinou a několika výrazy, které už dnešní člověk musí hledat ve slovníku.
Od začátku do konce šikovně udržované napětí nutící číst a číst. Zajímavé, jak se autor-muž vžil do pocitů mladé dívky (i když matka Žílová má jistě pro ženskou duši pochopení :) ) na cestě k Bohu=nalezení sama sebe. Pokud kniha nemohla vyjít před rokem 1989, tak spíše z důvodů politických než erotických.
Kniha je krásná, audio verze báječná. Bylo by zajímavé slyšet všech 35 hodin, které spolu natočili :) Nedělňátko se sice narodilo ve středu, ale je důležitější, že se jím pan Čepelka cítí být a snad mu to opravdu tak vychází. Krásná čeština, hravost, moudrost, příjemný hlas, obratnost ve slovech, působí jako hodný, slušný, neustále hledající, ale vyrovnaný Člověk se zajímavým životem a širokým záběrem umů. Svěží duch. Moc příjemné pro uši i pro duši.
Zalíbila se mi poezie pana Čepelky, takže jsem možná trochu nekritická...přijde mi to hodně upřímné, čisté, obrazné a mám pocit, že rozumím a spolucítím. Ozdravné a vzrušující pro duši.
Nejzpěvnější kousek celé série, zpíváno hodně o zklamání, ale opět s nadějí, že je něco dál a výš a že to tajemství, kterým jsme životem vedeni, pořád stojí zato.
Lehce skeptické a dokazující, že ani na prahu osmdesátky si člověk není ničím jistý a to ho, tedy autora, udržuje patrně v příjemné hravosti, obraznosti a jemnosti.
Velmi příjemné třeba před usnutím na snění a rozjímání o lásce, smrti, nepoučitelnosti, naději. Psáno tak, že tomu člověk rozumí, a přitom obohatí na duši.
"Malovala mi rusalky a víly,
tak, jak je v noci viděla.
Děti se tomu nikdy nedivily.
Jen velcí ťuk ťuk do čela,
protože dávno, dávno zapomněli..."
Krásný výlet do duše moudrého muže, člověk se odpoutá a ponoří do hutných zkratek o životě, lásce a smrti a křehce se při tom usmívá.
"Jak to na světě
nechodí, to je moje
vábivá cesta."
Příjemné a napínavé vyprávění pro děti i dospělé s nenápadnými prvky výchovy o pěkném vztahu dědečka a vnuka. Kdo to zažil, má dobrý vklad do života a vzpomínky na celý život. Krásný návrat.
Soubor různorodých čtivých, psychologických, filozofických, až "biblických" povídek v kulisách současna. Zločin a trest, pýcha a pád, strach, odpuštění, smíření, smrt, naděje... "Všichni jsme jen hříčkou svých strašlivých eg."
Dlouho jsem nečetla nic tak obsažně stručného nebo řekněme hutného, plného otazníků, naťuknutých myšlenek, kterých má pak člověk plnou hlavu. Nikdo nemá recept na život, každý se s ním nějak po svém pere a pan Čepelka velmi moudře, s vědomím, že ani on sám samozřejmě neví, jen hledá, vtipně a důvtipně naznačuje, že nejtěžší je boj a poznání sebe sama. Moc pěkně jsme si prostřednictvím knihy popovídali, díky :)