mishka1976
![Saturnin Saturnin](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/127893/saturnin-OXD-127893.jpg?v=1520189795)
Knihu jsem četla po několika letech znova a znovu jsem se tak náramně bavila - pousmívala, smála i plakala smíchy. Naprosto brilantní kniha, která by se měla ordinovat proti splínu a blbé náladě. Děkuji Vám, pane Jirotko.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Poslední aristokratka Poslední aristokratka](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134832/posledni-aristokratka-uqy-134832.jpg?v=1462617396)
Odpočinkové čtení, namáhající pouze bránici. U knihy jsem se opravdu bavila. Některé situace sice občas působily trapně, ale většina popisovaných událostí byla vtipná.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Neopouštěj mě Neopouštěj mě](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458849/neopoustej-me-kei-458849.png?v=1617375768)
Tak 800 stran během tří dnů už jsem dlouho nepřečetla. Od knihy se nedalo odtrhnout snad ještě víc než od prvního dílu, na který kniha plynně navazuje.
I když kniha není jen o romantické zápletce, ale hlavně složitých vztazích v rodině, četla se mi velmi dobře.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nedotýkej se mě Nedotýkej se mě](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/445688/nedotykej-se-me-Ffw-445688.jpeg?v=1625608502)
Pokud nemáte po ruce druhý díl, čtěte jen na vlastní riziko... a neříkejte, že jsem Vás navarovala!
Mě nikdo nevaroval. Doufám, že druhý díl budou mít zítra v knihovně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/1526/pan-kaplan-ma-stale-tridu-rad-F2Q-1526.jpg?v=1570427256)
Tak toto dílo mne neoslovilo. Tři hvězdičky za luxusní transformaci jazykových chyb do češtiny. Pan překladatel se opravdu vyřádil.
Kniha samotná mi přijde stále o tom samém a od 3. kapitoly mne opravdu nudila.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bábovky Bábovky](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293567/babovky-DdY-293567.png?v=1633258113)
Knihu jsem nedočetla. V tolika postavách jsem se po čase začala ztrácet - kdo s kým, bez koho a o čem. Přeskakování v čase na čitelnosti knihy také nepřidalo. Příběh mi přišel příliš zamotaný, tak nějak násilně vykonstruovaný. Naopak postavy byly vykresleny spíš jednoduše, tak nějak hloupě.
To, že každému autor nesedne je věc normální, co mne ale zaráží, že tato kniha je považována za bestseller.
![1 z 5 1 z 5](img/content/ratings/1.png)
![Noc v Lisabonu Noc v Lisabonu](https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57308/noc-v-lisabonu-3LB-57308.png?v=1663076362)
I když je vlastně od začátku knihy jasné, jak příběh skončí, nemohla jsem se od knihy odtrhnout. To napětí, jak to tedy vlastně bylo - super. I když je příběh z tak kruté doby, je psán lehce a čtivě.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Za vším hledej Bridgertonovy Za vším hledej Bridgertonovy](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/324722/za-vsim-hledej-bridgetornovy-Idw-324722.jpg?v=1487428437)
I když bylo hned od začátku jasné s kým nakonec Billie skončí, byl to strhující příběh. Už od začátku tak nějak přirozeně a příjemně plynul. Bylo zajímavé sledovat vývoj vztahu hlavních hrdinů. :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Selekce Selekce](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207771/selekce-RMS-207771.png?v=1653291284)
I když člověk ví, jak kniha dopadne, stejně je napjatý, jak se to všechno rozmotá :-) Příjemná oddechovka.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pekáč buchet Pekáč buchet](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206146/pekac-buchet-FwG-206146.jpg?v=1418766275)
Kniha, která se četla lehko a nečekaně rychle. Má spád a úžasný humor. Miluji popichování hlavních protagonistů. Závěr je nečekaný, ale neskutečně uvěřitelný.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Ve spárech Aljašky Ve spárech Aljašky](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104454/ve-sparech-aljasky.jpg?v=1351420614)
Knihu jsem přečetla jedním dechem. Strhujícím způsobem jsou zde popsány vyhrocené situace v průběhu závodu, kdy se autor ocitá na pokraji psychického či fyzického vypětí. Popisuje zde nejen průběh závodu, ale i krásy přírody, laskavost a vstřícnost mísních ať už indiánů či eskymáků.
Kniha je nejen čtivá, ale nutí čtenáře rozmýšlet o svém způsobu života, o životních prioritách i o vztahu k přírodě. O tom, co je opravdu důležité...
Vřele doporučuji všem a to nejen cyklonadšencům.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Gump – pes, který naučil lidi žít Gump – pes, který naučil lidi žít](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/415682/gump-pes-ktery-naucil-lidi-zit-suL-415682.png?v=1650402737)
Pěkně vykreslený život z pohledu psa z útulku. Některé pasáže mi přišly takové uspěchané, málo propracované. Proto 3*
Knihu by si měl přečíst každý před tím, než si pořídí psa.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Krasojezdkyně Krasojezdkyně](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351883/krasojezdkyne-Oiy-351883.jpg?v=1510176425)
(SPOILER) Číst knihu a mít doma puberťáka je fakt síla. Rodič si při čtení knihy uvědomí, že ne vždy vše je tak jak vypadá.
Ze začátku mi kniha nepřipadala nijak zajímavá, pouze dost zamotaná. Po mrtvici dědečka se příběh začal odvíjet ve strhujícím tématu, tak že jsem jej musela dočíst jedním dechem.
Příběh je komplikovaný, ale tím i zajímavý a ne jasně předvídatelný.
Za mě je úžasná myšlenka, že člověk, aby mohl být šťastný musí být upřímný nejen k sobě, ale i ke svému okolí. I přesto, že tím často riskuje opravdu hodně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![S láskou, Lukov S láskou, Lukov](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464121/s-laskou-lukov-dTd-464121.jpg?v=1611759821)
I když je od začátku jasné, jak kniha dopadne, vůbec mi to nevadilo. Jak se říká - I cesta může být cíl... a tady ta cesta byla skvělá. Nejvíce jsem se bavila u přestřelek Jasmine a Ivana. Ne nadarmo se říká: "Co se škádlívá, to se rádo mívá."
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Rozmarné léto Rozmarné léto](https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83414/rozmarne-leto-6Az-83414.jpg?v=1518464932)
Také jsem ze začátku vůbec nechápala děj knihy. Nakonec jsem se začetla a nebylo to tak hrozné. Poté jsem zhlédla film a celá kniha získala úplně jiný rozměr.
Možná bych pro tentokráte doporučila napřed shlédnout výborný film s panem Hrušínským a poté až se pustit do vlastní knihy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Strom života Strom života](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19616/strom-zivota-oes-19616.png?v=1513100164)
Nádherná kniha o panu Darvinovi. Jeho teorii zná kde kdo, ale jeho životní příběh? Nádherné zpracování, krásné ilustrace, spousta mne neznámých faktů. Poutavá forma knihy zaujme nejen dětské čtenáře.
Přečetla jsem do posledního písmenka!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![P.S. P.S.](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267961/p-s-rvn-267961.jpg?v=1553008085)
Zajímavá kniha. Určitě stála za přečtení, jen stále váhám s tím, co si o knize myslím a jak se mi vlastně líbila.
Byla zajímavá, to bezpochyby - stylem, řečí i náplní. Občas úchvatná, občas nudná, občas trapná. Tak asi tak :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280736/stastni-lide-ctou-a-pijou-kavu-Eid-280736.jpg?v=1453732250)
Krásná kniha, která má docela těžký začátek. Pro mne to nebyla vůbec červená knihovna. Spíš vyrovnávání se s těžkostmi života, hledání směru a způsobu odražení se ode dna. Rozuzlení bylo nečekané, jsem zvědavá na pokračování.
Oceňuji svižné čtení, které plynulo přirozeně.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Saturnin se vrací Saturnin se vrací](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/354641/saturnin-se-vraci-IA4-354641.jpg?v=1505314169)
Saturnina miluji a proto je pro mne tato kniha zklamáním. V polovině jsem přemýšlela, zda ji vůbec dočtu. Dočetla jsem a jsem za to ráda. Kniha není úplně špatná, ale na druhou stranu úplně nenadchne.
Vadilo mi, že v knize autor přepisuje pasáže z původního díla (klidně historku na 1/2 strany). Některé věty se v díle variují třeba 10x. Opakovaný vtip opravdu přestává být vtipem. Tolik "kopírování" mi přijde na škodu, protože u některých nových pasáží jsem se opravdu bavila.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Království hříchu Království hříchu](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460539/kralovstvi-hrichu-5UD-460539.jpg?v=1607676410)
Za mně super zakončení série. Líbily se mi pasáže, kde se vysvětlovala minulost. Čtenář může daleko lépe pochopit jednotlivé pohnutky a činy postav.
Méně sexu a více příběhu neubralo knize na čtivosti ani na tajemnosti.