MiskaMa MiskaMa komentáře u knih

Poslední slovo Poslední slovo Taylor Adams

Hlavní hrdinkou je Emma, s nedořešenou minulostí, hlídá dům Jules, kterou nikdy neviděla a nejbližší kontakt mají jen přes SMSky. Jako společnost má Emma psa Lajku a jediný soused široko daleko je postarší pán, se kterým si píše přes okno díky dalekohledu a mazacím tabulkám. Soused Emmě doporučí knížku, kterou Emma na Amazonu ohodnotí jednou hvězdičkou, plus negativním komentářem a už to jede...

Ufff, musím říct, že to byl napínavý a místy i lehce děsivý příběh, tak čtivý, že jsem ho dala na jeden zátah. Ale protože miluju thrillery, tak sem tam mi i něco docvaklo samo.

Od autora je tohle moje první knížka a zjistila jsem, že mám už celkem dlouho v knihovně i jeho knihu Není úniku, tak tu si taky přečtu v dohledné době. A od teď už si rozmyslím, komu dám jaké hodnocení. (Berte s nadhledem :-) ). Tahle kniha si ale za mě zaslouží 5*. Určitě doporučuji.

08.07.2024 5 z 5

Jezero Jezero Tadej Golob

"Jak najít vraha, když nevíte, kdo je oběť."

Taras, kriminální inspektor, který se na Silvestra, během velké sněhové vánice vrací po lyžovačce domů, narazí na dívku, která v ledové řece objevila tělo mladé ženy.

Taras se tak musí začít zabývat případem do kterého je zahrnutý farmaceutický průmysl, nové a utajené receptury, peníze. Do případu musí taky zapojit nejen řadu lékařů, ale i svoji ženu.

Žádný příběh obdobného typu, navíc situovaný do Slovinska, jsem zatím nečetla a jen tleskám. 5*

19.02.2024 5 z 5

Pokojská Pokojská Nita Prose

Příběh se mi líbil. Po všech těch thrillerech, které jsem v poslední době četla, byla tahle nenáročná detektivka příjemná změna. Pokojskou Molly jsem si hned oblíbila, měla svůj svět a přišla mi milá. Ze začátku jsem si akorát musela zvyknout na způsob Mollyina vyjadřování. Konec možná připomínal červenou knihovnu, ale Molly si to vlastně zasloužila. Vraha jsem si správně netipla. Už se těším na další díl. 4*

19.02.2024 4 z 5

Dvakrát do stejné řeky Dvakrát do stejné řeky Louise Candlish

Bavilo mě to od začátku až do úplného konce! Jamieho partnerka Clare v práci pozná Melii a začnou se spolu scházet i ve volném čase. Tak se časem poznají i jejich partneři Jamie a Kit. Přestože páry dělí téměř dvacetiletý rozdíl, všichni si ze začátku vcelku dobře rozumí. Vzhledem k tomu, že Jamie má strach z uzavřených prostor a nezvládne jezdit do práce vlakem a metrem, tak se s Kitem dohodnou a koupí si oba na rok permanentku na loď, která je každý den dopraví do práce a z práce. Společně poznají ještě další dva přátele a díky stylu dopravy do práce si začnou říkat: "vodní krysy".
Jednoho dne však na Jamieho čeká v přístavu policie. Kita pohřešují a na povrch vyplouvají další informace a situace, které jsou pro Jamieho čím dál více znepokojivé.

Příběh jsem přečetla za jeden den. Líbilo se mi, jak autorka popisovala cesty přívozem po Temži, vývoj "přátelství" mezi oběma páry i jednotlivými aktéry zároveň. Něco mi během čtení docvaklo samo, něco bylo určitě překvapení. 4*

02.02.2024 4 z 5

V úkrytu V úkrytu Liz Nugent

Knížka nešla odložit, oceňuji krátké kapitoly a střídání vypravěčů.
Konec nečekaný. Paní byla teda pěkná ...

Od autorky to byla moje první přečtená knížka, ale do budoucna si od ní něco dalšího ráda přečtu.

04.01.2024 4 z 5

Můj drahý manžel Můj drahý manžel Kimberly Belle

Příběh se odehrává během jednoho odpoledne a o vypjaté situace zde není nouze.

Knížka byla čtivá a napínavá, ale téma matky a dětí, držených jako rukojmí se mi četlo s těžkým srdcem. 4*

10.12.2023 4 z 5

Řecké štěstí Řecké štěstí Kateřina Panou

Oddechovka. Nahlédnete na život v Řecku, řeckou kulturu a tradice. Knížku jsem četla na dovolené v Řecku, tak jsem si o to víc čtení užila.

29.09.2023 4 z 5

Poslední nádech Poslední nádech Lucy Clarke

Dostala jsem se k trochu starší knížce od mé oblíbené autorky. Opět je hlavním tématem moře a mezilidské vztahy. Tahle knížka byla spíš odpočinková, bez velkých zvratů. Lucy Clarke opět parádně popsala charaktery postav a přírodu, tentokrát Tazmánii. Určitě doporučuji a už netrpělivě vyhlížím autorčinu Rozlučku na ostrově.

31.07.2023 5 z 5

Dům plný temnoty Dům plný temnoty D. M. Pulley

Od autorky je to moje první knížka. Hned na začátku byl naštěstí napsaný přehled, které rodiny a v jakých letech v domě bydlely. Lépe jsem se pak v příběhu orientovala. Nejlíp se mi ale asi četly pasáže aktuální rodiny Spielmanových. Ocenila jsem i plánek domu. Konec překvapil. Dobrá oddechovka, ale za nějakou dobu si na ni asi bohužel nevzpomenu.

10.06.2023 3 z 5

Nejlepší kamarádky Nejlepší kamarádky Emily Edwards

Musím přiznat, že příběh mě ze začátku úplně nezaujal. Klasické vyprávění o životě střední třídy, kdy ženy nepracují, všichni sousedé v okolí každý víkend oslavují, žádné starosti, nebe je bez mráčku a děti jako ze žurnálu...
Při čtení ale postupně zjišťujete, že se knížka týká aktuálního tématu, které je sporné a ve společnosti často řešené. Prvně jsem si říkala, na kterou stranu se přiklonit. Ke konci mi bylo spíš smutno a líto mi bylo úplně všech. Určitě je to knížka k zamyšlení.

01.06.2023 4 z 5

Studentka Studentka Tess Gerritsen

Rozhodně napínavé a čtivé... Někdy stačí jedna situace, která změní život hned několika lidem... Od autorky to byla moje první knížka, ale určitě ne poslední. Obálka je taky povedená. 4*

16.05.2023 4 z 5

Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Knížka mě zaujala. I přesto, že hlavní téma příběhu není úplně můj šálek kávy. Líbilo se mi střídání vyprávění tří postav. Po chvilce čtenář pochopí, o koho jde a jaký spolu postavy mají vztah. Přesto mě ke konci i pár informací překvapilo. Už se těším, až autorka vydá další knížku.

10.08.2022 4 z 5

Podivuhodný život osamělého pošťáka Podivuhodný život osamělého pošťáka Denis Thériault

Příběh mě okouzlil, četla jsem a četla, až byly tři ráno. Knížku, kterou jsem měla půjčenou z knihovny, jsem si musela nakonec pořídit domů. A druhý díl pak vlastně taky.

28.03.2022 5 z 5

Špinavá tajemství Špinavá tajemství Helen Cooper

Napínavé, od začátku až do konce. Příběh o jednom domě a třech rodinách a o tom, že každý má nějaká tajemství, která vyplují na povrch. Víceméně ve stejnou dobu.
Líbilo se mi střídání příběhu se zápletkou z minulosti. Hádala jsem, kdo to byl a můj tip byl správný.

08.03.2022 4 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

Přestože se dá celkem rychle odhadnout, kdo v tom všem má prsty, tak mě knížka udržovala v napětí. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, taky se s tím vším ve finále vcelku dobře poprala.

Tohle je má druhá knížka od B. A. Paris (první knížka byla Dilema). V pasti lží ale hodnotím o něco lépe a určitě si od autorky přečtu ještě něco dalšího.

10.02.2022 4 z 5

Tajemství Tajemství Radka Třeštíková

(SPOILER) Mě knížka bavila a můžu říct, že jsem se od ní dva dny nemohla odtrhnout.

Ale...

Na můj vkus tam bylo přehršel postav, kdy každá z nich má nějaký svůj problém (porucha příjmu potravy, krize osobní identity, homosexualita, obezita, závislost na online hrách, finanční problémy plus do toho nějaké nevyjasněné situace z mládí, lži, sázky, nevěra, neštěstí na horách a vražda). A (skoro) všichni se sešli na jedné chatě. Opět. A divím se, že spolu tolik let jezdili na dovolenou na hory.

Trochu mi je líto, že se po přečtení takové bichle čtenář vlastně nedozví, jak dopadlo pátrání po Viky? Jak nakonec Jolu přijali po prázdninách spolužáci, po tom zostuzení, které ji Nik připravil? Zůstala nakonec Dita s "Borečkem"? Měl někdy něco Lukáš s Evou? Vrátila se nakonec Natálie k Mártymu? Jak se dál vyvíjel vztah otce Roberta a dcery Niny, jestli ji (ne)řekl o tom svém tajemství dřív, než si to sama přečetla z novin? Nepoznala Simona, co se děje s Ninou, i když sama profesionálně vařila a vlastně i tomu problému dcery svými kecy přispěla svou trochou do mlýna? A co Johan, zjistí pravdu o svém otci? Co všichni na to, jak to dopadlo s Lukášem? A těch otázek je vlastně víc.

Po přečtení mám možná pocit, že bych si knížku měla přečíst ještě jednou, protože mám dojem, že mi mezi tolika stránkami něco uniklo. Určitě by se knížka hodila do nějakého čtenářského klubu, kde by lidi mohli hodiny a hodiny polemizovat o tom, jak nakonec dopadli všichni zúčastnění. Přesto musím říct, že je to nejlepší knížka, kterou jsem od autorky četla.

A nakonec naprosto souhlasím s tvrzením, které se v knížce objevilo několikrát: "Všichni občas potřebujeme někoho, kdo nás zachrání."

02.01.2022 4 z 5

Kdosi buší na dveře Kdosi buší na dveře Håkan Nesser

Čekala jsem spíš detektivku, ale tři povídky mě teda moc mile překvapily.
Netroufám si říct, která povídka se mi líbila více, která méně, všechny totiž určitě měly něco do sebe.

Autorovi se podařilo dobře popsat charaktery postav i prostředí, nechybělo napětí, ani špetka humoru.

Na knížku jsem narazila náhodou, v diskuzi na splnění tématu č. 20 do ČV/2025. Určitě to ale není naposledy, co jsem si od autora něco přečetla. 4,5*

01.02.2025 4.5 z 5

Kámen, nůžky, papír Kámen, nůžky, papír Alice Feeney

Napínavé a čtivé. Příběh střídavě vypráví manželé Amelie a Adam, po čase i tajemná žena Robin. Knížka je sem tam doplněná o dopis, který manželka psala každý rok v den výročí svatby pro Adama. Ke konci příběhu přišel zvrat a musím říct, že jsem do poslední chvíle nevěděla, jak to dopadne.

Od autorky jsem už četla knihu Jeho a její, a opět nezklamala. 5*

19.01.2025 5 z 5

Komu hlava sejde Komu hlava sejde Jari Järvelä

Prvně jsem si myslela, že na obálce jsou hory v zimě. Až když jsem začala číst, tak jsem zjistila, že děj se odehrává na horách na Korsice.

Oddechovka na jeden den. Ani neurazilo, ani nenadchlo. 3*

08.12.2024 3 z 5

Zprávu nelze doručit Zprávu nelze doručit Dante Medema

V knihovně mě upoutala krásná obálka knížky, po přečtení anotace jsem si ji nakonec půjčila.

Prvně jsem si říkala, že nejsem úplně cílová skupina, nicméně příběh o dvou nejlepších kamarádkách Bailey a Vanesse ze sněhem zaváté Aljašky mě celkem dostal. Začátek je smutný. Určitě čtení zasáhne každého, kdo někdy o někoho blízkého přišel. Takové to, když se koukáte na konverzaci z předchozího (nebo je vlastně úplně jedno z jakého) dne a pořád vám to nedochází, že najednou tady ten člověk už není a ani nikdy nebude...

Bailey začne zjišťovat, co se nejlepší kamarádce stalo. Co dělala na místě, kde nebydlela ona ani její přítel Mason? Vždyť odjížděla domů, kde se měla sejít s Masonem. Bailey trápí výčitky, jestli ji neměla zastavit a nechat ji u sebe přespat, jak bylo prvně v plánu. Nakonec do "pátrání" po pravdě zapojí i umělou inteligenci, k některým věcem se dostane, i když to je nezákonné. Bailey přece jen nakonec zjistí, co chtěla zjistit. Nevím ale, jestli jí to stálo za to. Někdy radši nevědět...

Knížku určitě doporučuji dále. 5*

10.11.2024 5 z 5