MMacicekk
![Tajemství hřbitova Crossbones Tajemství hřbitova Crossbones](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328799/tajemstvi-hrbitova-cross-bones-sVl-328799.jpg?v=1492365788)
Kniha mě překvapila tím, jak se dobře četla až skoro lehce. Kapitoly na sebe navazují, takže čtení je takové plynulé. Rychle se do děje ponoříte a nevíte kdy přestat. Vraha jsem odhalila celkem brzy, pozornějšímu čtenáři drobné detaily neuniknou. Co opravdu nechápu, je název knihy. Žádné tajemství o hřbitově Crossbones jsme se nedozvěděli, hřbitov posloužil jen jako kulisa pro umístění mrtvoly. Celkově jsem však s knihou spokojená a hodnotím ji jako lepší průměr.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dokonalé ticho Dokonalé ticho](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291663/dokonale-ticho-xrn-291663.jpg?v=1471452965)
Neobyčejně strhující příběh, který si zaslouží vaší pozornost. Tato kniha je něčím víc než jen "obyčejným" thrillerem. Zčásti je psychologickým dramatem, zčásti sondou do duší obyčejných lidí. Ústředním tématem jsou mezilidské vztahy a jejich komplikovanost. Všudypřítomný mráz, který panuje na Aljašce, je popsán velmi autenticky. Nechybí ani úchvatný popis aljašské přírody a dozvíte se i střípky ze života divokých zvířat. Celou knihu hodnotím jako velmi nadprůměrnou. Jedná se o napínavý a velmi čtivý příběh s neméně zajímavým závěrem. Vřele doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Pusinka Pusinka](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/264327/pusinka-kRG-264327.jpg?v=1446214858)
Tak tohle byl opravdu omyl. Kapitoly o Alici se ještě číst daly, ale ty o policistech a rádoby vyšetřování, tak to bylo utrpení, které jsem byla nucena přeskakovat :D Konec byl možná malinko překvapivý, ale jelikož mě celý děj celkem nudil, tak mi bylo fuk, jak to nakonec dopadlo. Tuto spisovatelku už asi nikdy víc.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Hadí listiny Hadí listiny](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262825/hadi-listiny-kXi-262825.jpg?v=1441533299)
Kniha je napsaná velice velice zvláštním stylem, ze začátku jsem se vůbec nemohla do ní pořádně začíst, trvalo mi, než jsem vůbec pochopila o co jde. Ohledně historie, která je zde popisována, vůbec nic nevím, takže to občas pro mě byla španělská vesnice. Nevím, kdo byl Ramón Llull, nevěděla jsem, co je to palimpsest, vše jsem si musela vyhledávat na internetu, abych byla tak trochu v obraze. Ale zase jsem o něco chytřejší :-)) Bavily mě dopisy Llewellyna Sitwella, škoda jen, že jsem se nedozvěděla, jak to s ním nakonec dopadlo. Věřila bych i tomu, že hodně čtenářů tuto knihu ani nedočte, což je i škoda, nakonec to nebylo tak špatné, jen je to celkem složité čtení. 3,5 *
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Stůj při mně Stůj při mně](https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207407/stuj-pri-mne-JLk-207407.jpg?v=1417700669)
Knize nemůžu upřít čtivost, ale bylo to ták přeslazené...téma sice úplně jednoduché nebylo, ale veskrze odpočinková četba pro romantické duše :-)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Ona to ví Ona to ví](https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417970/ona-to-vi-SXj-417970.jpg?v=1565802054)
Nebaví mě příběhy, u kterých je čtenář vždy o krok napřed než samotná hlavní postava. Zápletka byla dost divoká a bohužel zbytečně roztahaná. Konec byl překombinovaný a chyběli tam snad už jen mimozemšťani. Přitom začátek se mi líbil a čekala jsem něco podobného ve stylu Ženy v okně nebo Dívky ve vlaku. Škoda.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Svět podle Agnes - Život s mnichem Svět podle Agnes - Život s mnichem](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485456/svet-podle-agnes-zivot-s-mnichem-Wmm-485456.jpeg?v=1638362271)
U knížky jsem se pobavila, odpočinula si, navíc vděčně přijala fakt, že je na tom někdo ještě hůř (promiň Agnes), než já, a rovněž oceňuji talent o tom sepsat zápisky tak, že vás pobaví a nenudí. Na vulgární vyjadřování Agnes si rychle zvyknete, nějak mi to k ní sedlo a už si ji jinou ani neumím představit. Líbilo se mi, že si ze sebe umí udělat legraci a jak je psáno v anotaci, každou tragédii dokáže přeměnit v komedii. Velmi mě potěšila i fotografická příloha s vtipnými popisky.
K plnému počtu hodnocení chybí už jen drobnost – moc nemusím brožované knihy – rozčiluje mě, že nezdrží samy otevřené a také, že po opakovaném čtení a otevírání brzy vypadají jako salát.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kořist Kořist](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458306/korist-jrO-458306.png?v=1605796238)
Nemůžu si pomoct a Kořist musím porovnat s Lesem sevbevrahů, který jsem četla dříve. Spojit obě knihy, jednalo by se o vynikající dílo. Takhle jsou obě knihy průměrné. Co má jedna kniha, té druhé chybí a naopak. V Lese sevbevrahů byla tajuplná, mrazivá atmosféra, která těžila především z neznámého zla. V Kořisti podobu zla známe v podstatě od prvních stránek, čímž byli čtenáři ochuzeni o strach z neznámého, který v hororech hodně funguje. První dvě třetiny se tak velmi táhly, nudné popisy a bloudění postav v lese mě doslova uspávaly. Nejen, že se vůbec nebudete bát (ono v podstatě není čeho), nečekejte ani hororovou atmosféru. Ani samotný les nepůsobil vůbec zlovestně. Postavy ploché, dialogy mezi nimi působily šroubovaně, zejména Anně jsem nevěřila ani nos mezi očima. Celou knihu zachránil až konec, který překvapil a některé nelogičnosti se jím vysvětlily. Také Carla překvapila. Závěr knihu zachránil. Naopak v Lese sevbevrahů konec vše totálně zazdil.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Nyxia povstává Nyxia povstává](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426493/nyxia-povstava-WLP-426493.jpg?v=1580221887)
Přečtení celé série rozhodně nelituji, ale není to nic, z čeho bych si sedla na zadek. Příběh ve třetím díle se komplikuje a zamotává, ale jedna věc zůstává stejná – čtenář si zde opět užije spoustu akce a bojů, napínavých scén a zvratů. Tempo příběhu je zběsilé, možná vyjma začátku, kterým si autor připravil půdu pro další děj a zvraty. Opět jsem v knize našla pár slabších pasáží, ale nic, co by mi výrazně zkomplikovalo čtení. Věřím, že se mnohým čtenářům špatně loučilo s postavami, které si nevyhnutelně oblíbili, ale autorovi se podařilo příběh ukončit důstojně a já nakonec tedy smekám.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nyxia nespoutaná Nyxia nespoutaná](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404187/nyxia-nespoutana-JyF-404187.jpg?v=1551181451)
Po prvním díle, ke kterému jsem sice měla nějaké výtky, ale nakonec jsem jej ohodnotila pozitivně, a jehož konec mě navnadil na pokračování, jsem se pustila do druhého dílu. Autor se bohužel nevyhnul určitým pasážím, které byly nudné a jaksi určené jen jako výplň. Takže se často v knize střídaly momenty, kdy jsem knihu hltala a nemohla odložit, ale naopak také části, které mě nebavily a četla jsem je jen ze setrvačnosti. Musím bohužel konstatovat, že druhý díl se mi líbil o něco méně než první, což se odrazilo i v mém konečném hodnocení.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Zahrada mlčenlivých Zahrada mlčenlivých](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/437875/zahrada-mlcenlivych-FJv-437875.jpg?v=1585020253)
Lehkost, s jakou byly napsány obě předchozí autročiny knihy Panenka i Vina, jsem v této knize bohužel postrádala. Se čtením jsem to měla celou dobu jako na houpačce. Zčásti mě čtení bavilo a zčásti bohužel nudilo. Na můj vkus jsem měla knihu rozečtenou moc dlouho, nic mě k ní netáhlo. První část jsem sice přečetla téměř na jeden zátah, pak má chuť do čtení trochu opadla a několik dní jsem na knihu nesáhla. Posledních sto stran jsem přečetla jedním dechem. O to víc mě mrzí, že jsem nepochopila závěr, ač jsem ho četla několikrát. Z toho mi vyplynulo jediné – nejedná se o žádnou oddechovku, u které nemusíte přemýšlet. Naopak. Pokud se do čtení pustíte, mějte nastražené všechny smysly, možná pak nebudete na konci tápat jako já. Závěr byl famózní, strhující, vše do sebe (jistě) logicky zapadlo, jen mě cosi uniklo a ta velká pointa, wow efekt, mě minul.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Deníky cizince Deníky cizince](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426981/deniky-cizince-1xl-426981.jpg?v=1575904564)
Musím uznat, že autorka si s knihou dala velkou práci a oceňuji propracovanost jejiho příběhu. Vymyslet fiktivní postavu včetně celé povídky, tedy autorova díla, nebylo jednoduché. O to víc mě mrzí konec a finální rozuzlení, které bylo na můj vkus příliš předvídatelné a moc rychle vyřešené. Vrah byl dopaden, odhalen a ve dvou odstavcích vyklopil svůj motiv včetně pohnutek, které ho k němu vedly. Přesto knihu hodnotím nadprůměrně a fanoušci temných a propracovaných thrillerů si zde jistě přijdou na své. Po delší době jsem narazila na knihu, která mě svým příběhem strhla a já si její čtení doslova užívala. Doporučuji.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Co drží Měsíc na obloze? Co drží Měsíc na obloze?](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427153/co-drzi-mesic-na-obloze-ppa-427153.png?v=1575129389)
Fyziky se nemusíte bát. Rozhodně ne v této knize. Autor ji pojal přesně takovým způsobem, aby vás zaujala a nedovolila vám knihu odložit. Celou knihu dokreslují povedené černobílé ilustrace doplněné barevnou dvojstranou, která se nachází vždy na konci hlavní kapitoly. Tato kniha má sice brožovanou vazbu, ale gramáž papíru je vyšší a nechybí ani klopy na úvodních deskách. Celkem má 128 stran, na kterých se nachází 116 černobílých kreseb s 5 dvoustranami barevných kreseb. A to je možná kámen úrazu. Chyběly mi autentické fotografie, které jsou sice běžně dostupné, ale knihu by udělaly podle mého názoru atraktivnější. Jinak k samotnému textu nemám žádných výtek.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dcera života Dcera života](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405449/dcera-zivota.png?v=1729608050)
Příběh mě velmi bavil, četl se dobře, ale bylo vidět, že se jedná o první díl série, prostřednictvím něhož se čtenář pomalu seznamuje se světem, tím, jak funguje, ale také s technologiemi, které byly důsledkem přizpůsobení se nynějšímu životu vytvořeny. Některé popisné pasáže tak mohly místy nudit a zpomalovat v předchozích stránkách rozjeté tempo příběhu. Svět odehrávající se za zdmi dómu, tedy ten, o kterém nemá Eva ani tušení, nebyl rozpracován tak, jak bych si představovala a k úplnému pochopení nebylo dost věcí vysvětleno, ale v tomto případě věřím, že se bližší detaily dozvíme v dalším, respektive dalších dílech. Závěrečná třetina byla dost napínavá a se samotným koncem jsem byla spokojená.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Už zase létám Už zase létám](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/390940/uz-zase-letam-tYz-390940.jpg?v=1538467902)
Tato kniha mi bohužel moc nesedla. Mrzí mě, že jsem se nedokázala do knihy více ponořit a vychutnat si ji tak, jak to autorka původně zamýšlela. Knihu jsem nakonec dočetla ze setrvačnosti a s jistou rozpačitostí. Příběh mi absolutně nesedl. Být mi o patnáct let méně, dívala bych se na to zcela jinak. Závěrem bych však chtěla uvést, že kniha si své čtenáře rozhodně najde a věřím, že zasáhne nejedno čtenářské srdce.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Morgenland - Za největším tajemstvím Třetí říše Morgenland - Za největším tajemstvím Třetí říše](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/377480/morgenland-za-nejvetsim-tajemstvim--Sfy-377480.jpg?v=1525711228)
Tato kniha měla velký potenciál, který bohužel nebyl vůbec naplněn. Propojení druhé světové války s dějovou linkou odehrávající se v současnosti působilo zpočátku velmi atraktivně, ale autorovi se nepovedlo zpracování. Často jsem se nudila a zároveň tak i nutila do čtení. Autor mi bohužel svým stylem psaní vůbec nesedl a pochybuji, že ještě někdy zkusím nějakou jeho knihu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bez kůže Bez kůže](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378668/bez-kuze-jTH-378668.jpg?v=1537949072)
Po rozpačitém začátku, kdy jsem se nemohla pořádně začíst a myšlenky mi neustále utíkaly jinam, nastal velice brzy obrat a já knihu nemohla dát z ruky. Tak moc mě příběh pohltil a doslova si mě omotal kolem prstu! Drsná krajina s drsným podnebím - to není místo pro žádné bábovky. V knize se prolíná přítomnost s minulostí, která sahá do roku 1973. Obě dějové linky byly velmi dobře propracované a vyústily v překvapivý konec. Gradace napětí však ke konci knihy jako by stagnovala, představovala bych si napínavější závěr. Rozuzlení mě samotnou překvapilo, i když jisté pochybnosti jsem měla již krátce předtím. Momentů překvapení však zažijete hned několik. Doporučuji a už se nemohu dočkat dalšího dílu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dej mi své jméno Dej mi své jméno](https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374388/dej-mi-sve-jmeno-QHc-374388.jpg?v=1529673074)
Tento LGBT román vypráví o hlubokém přátelství mezi dospívajícím chlapcem a mužem, které postupně přeroste v lásku. Děj plyne velmi zlehka, až můžete nabýt dojmu, že se spíše vleče. Tento dojem způsobují dlouhé monology hlavního hrdiny, které zabírají podstatnou část knihy. První polovina se občas táhla, druhou polovinu jsem naopak přečetla jedním dechem. Upřímně - vůbec jsem nečekala, že mě zrovna tato kniha tolik zasáhne. LGBT literaturu vůbec nevyhledávám, tato byla teprve mou druhou čtenářskou zkušeností.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Kreativní zápisník Kreativní zápisník](https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352978/kreativni-zapisnik-jVx-352978.jpg?v=1504113984)
Píšete rádi? Tvoříte rádi? Malujete rádi? Tak přesně pro vás je tento roztomilý zápisník uvnitř s krásnými ilustracemi určen. Pokud máte kreativní duši, rádi objevujete a zkoušíte nové věci, tento zápisník by vám neměl chybět. Skvělá záležitost pro kreativní a tvořivé lidi.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Nejhorší noční můra Nejhorší noční můra](https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/284534/nejhorsi-nocni-mura-SUl-284534.jpg?v=1497200223)
Nejhorší noční můra je prvním dílem série odehrávající se tentokrát na nehostinné Aljašce, kde jsou kvůli sněhovým bouřím velmi časté výpadky telefonního spojení, a to je prostředí jako dělané pro skvělé budování atmosféry. Kam jinam totiž odložit ty nejnebezpečnější psychopaty, než co nejdál od civilizace? Námět této knihy však nepřichází s ničím novým - děj odehrávající se v psychiatrické léčebně tu byl již několikrát. Tím ale vsadila autorka na jistotu, protože nehostinná místa lákají čtenáře svou atraktivitou, navíc, když se zde nachází psychiatrická léčebna pro ty nejhorší zločince. Tímto autorka u mne zabodovala, protože tamní atmosféra je vylíčena opravdu autenticky. Autorčin styl je velmi čtivý, kniha vás vtáhne do děje až zapomenete na dění okolo. I přes mrazivou atmosféru, napětí a velkou čtivost nemohu dát knize plný počet, neboť mě trochu zklamal překombinovaný závěr.