MollyCornelia MollyCornelia komentáře u knih

Hana Hana Alena Mornštajnová

4,5*/5*
Když mi byla kniha doporučena ("Hanu si musíš přečíst a je i na maturitním seznamu!"), vůbec jsem nevěděla, o čem je. Anotace toho moc neřekne a tak jsem pokrčila rameny a začetla se.
Obdivuji autorčin styl psaní a smysl pro detail slov ve větě. Text je psaný poněkud stroze a věcně, ale tak, že je kniha čtivá a pouze podává svědectví. Nehodnotí, co bylo správné a co ne.
Nejvíc mě bavila prostřední část, kde se vykreslovaly životní osudy starších dviu generací aktérů. Utcotmeila

03.11.2024 5 z 5

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

4*/5*
Původně jsem neplánovala číst, ale po přečtení jedné povídky mě kniha okamžitě chytla a nepustila :)
Pan Erben má inteligentní styl humoru a velmi zajímavé úvahy. Jeho pohled na svět mě v mnohém inspiroval a potěšil.
Milá oddechovka na pár hodin, od které ale nečekejte hloubku. Doporučuji dospělým a dospívajícím.

03.09.2024 4 z 5

Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

4*/5*
Tuhle jízdu jsem si vážně užila, co více k tomu dodat :)
Styl psaní je jakoby zastaralý, vtipný a čtivý. Autor má velkou slovní zásbu a umí si hrát s metaforami. Různorodé postavy mi vcelku sedly, mým oblíbencem je ňouma Marigold a - jak jinak - Geralt.
Miluju ten svět, už dlouho, hlavně různorodost metamorfovaných příšer a àla středověké vesnice.
Dlouhá léta znám hru i seriál, proto mě zklamalo, že jsem všechny příběhy znala, přestože děje adaptace se liší od originálu.
Těším se na další díly a určitě doporučuji všemi deseti, obzvlášť pokud jste neviděli seriál :)

13.07.2024 4 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

4,5*/5*
Na Colleen jsem narazila na jaře, a od té doby jsem nečetla jedinou její knihu, která by se mi nelíbila (resp. čtyři dostaly 5* a jen jedna méně). Na jejích příbězích mě nejvíce baví rozklíčovávat jednání postav a vymýšlet, jaká jiná rozhodnutí se bývala dala změnit.
Pravda, nebo lež není výjimkou. Na rozdíl od romantických knih je to celkem mrazivý psychothriller, navíc s rozuzlením, které vás nutí přehodnotit celý děj.
Kniha se mi četla velice dobře, strávila jsem nad ní jen dva večery, a dokonce mě vytáhla z dvoutýdenní čtecí krize. Vyvolala ve mně mraky emocí, a po dočtení jsem se cítila vyčerpaně.
Jediné, s čím mám problém a proč ubírám půl hvězdy, je množství a popisování erotických scén. Sice jsou pro příběh relativně podstatné, ale tu a tam si to autorka mohla ušetřit.
Vřele doporučuji, ale varuji dospělé, kteří mají malé děti. Tahle kniha vás nenechá v klidu spát.

22.10.2024 5 z 5

My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Toto dílo má opravdu co dělat na maturitním seznamu. Všichni, kdo jste někdy slyšeli o drogách a máte možná pocit, že to není zas takové svinstvo, že vás s tím straší ve škole jen aby se neřeklo... vy všichni byste si měli My děti ze stanice zoo přečíst. Já k té skupině patřila, ale příběh Christiane a Detlefa a Babsi mi otevřel oči dokořán.
Vadilo mi, jak se k postavám, neinformovaným dětem, všichni chovali, jako kdyby se závislosti zbavit nechtěli. Jako kdyby si za to mohli sami a byla to jen jejich vina. S tím zásadně nesouhlasím. Jako člověk, co ví něco málo o vývojové psychologii můžu říct, že ve 12 letech Christiane nevěděla, jaké následky braní drog může mít. A když se snažila téměř bez vnější pomoci odvykat, ani se nedivím, že to nešlo.
Doporučuji středoškolákům i dospělým.
Nedokážu hodnotit hvězdami, protože ve mně kniha zanechala spoustu pocitů a vlastně nedokážu ani říct, zda se mi líbila, či ne.

13.10.2024

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

5*/5*
Bomba. Úžasné, nervydrásající, realistické.
První kniha od Colleen, a zasáhla mě hluboko do srdce. Tolik hlubokých a srdceryvných smutných věcí...
Hrdinka Lily se hodně posunula, z náctileté dívky ve zkušenou ženu. Zamilovala jsem si Alyssu a Atlase.
Nejvíc mě baví o postavách přemýšlet a vymyslet, jak by se měly zachovat jinak, aby všichni byli šťastnější. Kde udělali chybu.
Kniha mě donutila přemýšlet.
Doporučuji holkám a ženám cca od 17 let, mužům, kteří se neumí hlídat, a všem, kteří odsuzují obětí domácího násilí.

27.01.2024 5 z 5

Život jedna báseň Život jedna báseň Colleen Hoover

5*/5*
Moje třetí kniha od autorky. Neskutečně čtivá, silná a zasáhne přímo do srdce.
V knize je množství těžkých témat, které jsou ale podány nenásilně a dávají příběhu náboj.
Miluji poezii, a ta Colleenina mě oslovila.
Upřímně se mi 9.Listopad líbil o malinko více, ale stále je to TOP kniha a zaslouží si pozornost.
Doporučuji všem. Hlavně lidem, kteří se vyrovnávají se ztrátou blízkého.

29.03.2024 5 z 5

Království těla a ohně Království těla a ohně Jennifer L. Armentrout

Nedočetla jsem. Příběh mi přišel utahaný, autorka cpala všude, kam mohla, sexuální narážky a hlavní hrdinka mi přišla naivní. Na stranu druhou se to četlo celkem dobře a svět je zajímavý. Kdybych neměla rozečtené 4 knihy najednou, dočetla bych to. Skončila jsem cca ve dvou třetinách a až vyjdou další díly, pustím se do série od začátku.

25.09.2022 4 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

Spoustě lidem Trhlina určitě nesedla, ale mě se moc líbila. Asi to bylo také tím, že jsem si hned na začátku řekla, že knihu budu brát tak, jako by se vše v ní opravdu stalo.
Postavy: Igor mi byl vcelku sympatický, i když měl své mouchy. David a Andrej mě ze začátku vysloveně štvali, ale později jsem si zvykla.
Styl psaní: Čtivé, poutavé, děj ubíhal hned od začátku.
Příběh: Trošku pomalý začátek, ale výborné. Jsem docela strašpytel, ale stejně jsem po přečtení Trhliny mohla v klidu spát, přestože jsem se u čtení párkrát bála.
Doporučuji všem lidem, co mají rádi tajemno nebo horor. Dětem minimálně od 12 let.

12.12.2021 5 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

5*/5*
Čtvrté křídlo už je poslední měsíce v knihomolském světě legendou, a ani já jsem neodolala. Trochu mě odrazovala tloušťka knihy, ale jakmile jsem se začetla, za tři dny byl konec a už vyhlížím Železný plamen.
Autorka má můj obdiv za nemilosrdné zabíjení postav. S tím se v YA / NA moc nesetkám, snad kromě autora Jaye Kristoffa, který je v zabíjení mistr.
Kniha je úžasná svou osobitou stavbou světa, draci aaa :), zvraty, sympatická hrdinka, jiskrná romantika, grafická úprava... jako průměrný čtenář fantasy pro mládež jsem úplně spokojená. Jen kdyby bylo možné větší písmo.
Doporučuji fandům Eragona a draků obecně :)

03.09.2024 5 z 5

Květy zla Květy zla Charles Baudelaire

4*/5*
Květy zla se mi jako sbírka různorodých básní líbila. Zaujal mě autorův styl a ispirovala jsem se od něj.
Spousta myšlenek odkazovala na to, jak vypadá svět očima Básníka, což ukazuje na autorův specifický pohled na život. Poezie ve mě zanechala mnoho obrazů, výjevů a pocitů, o kterých budu ještě přemýšlet :)
Doporučuji milovníkům klasické poezie.

06.04.2024 4 z 5

Tajemné dopisy Tajemné dopisy Hannah Reynolds

2,5*/5*
Nepřevažovaly ani nedostatky, ani klady knihy. Na jednu stranu jsem ráda, že jsem si ji přečetla, na stranu druhou by se nic nestalo, kdybych ji vynechala.
Klady:
Krásná letní atmosféra, poměrně nevšední zápletka, vývoj postav.
Zápory:
Štvaly mě téměř všechny postavy (až na mamku), romantická linka se mi zdála trochu umělá, chtělo by to lepší zpracování tématu - jít víc do hloubky.
Pokud hledáte jen oddechovku, doporučuji, ale jinak Tajemné dopisy klidně přeskočte.

10.07.2023 3 z 5

Tma mezi hvězdami Tma mezi hvězdami Atticus (p)

4,5*/5*
Krása. První dvě části jsou jako v oblacích, zamilované a mimo realitu, třetí část mě vrátila nohama na zem.
Přestože sama píšu pouze rýmované básně, tento styl mě oslovil.
Doporučuji všem, dětem cca od 12 let.

17.04.2023 4 z 5

První stříbrná kniha snů První stříbrná kniha snů Kerstin Gier

Hodnocení celé série.
(Bez spoilerů, hlavně pro lidi, co váhají, zda se do trilogie pustit.)
První díl: Otevření série, seznámení s postavami a zápletkou. Objevují se nadpřirozeno, tak trochu detektivní problémy, pečení, vztahové problémy a začínající romantická linka.
Druhý díl: Lehce vycpávkový, řeší se hlavně romantika a vztahy. Komplikace ústřední záležitosti děje, nové postavy a řešení reálných rodinných věcí.
Třetí díl: Trilogie vrcholí a na konci se nám pěkně uzavírá. Některé dějové linky jsou otevřené, ale hlavní záležitosti mají vysvětlení.
(Za mě První 4*/5*, Druhá 3*/5* a Třetí stříbrná kniha snů 4*/5*. )
Doporučuji trilogii pro začínající čtenáře fantasy, milovníky romantiky spojené s nadpřirozenem, holky a kluky od cca 13 let a dospělým jako oddechovku :).

29.01.2023 4 z 5

Meč osudu Meč osudu Andrzej Sapkowski

4*/5*
Další pokračování príběhu o Zaklínači Geraltovi, který je zmítán osudem, a snaží se ve světě plném příšer najít své místo.
Oproti prvnímu dílu jsem neznala všechny povídky, takže jsem si čtení užila více. Geralta mám stále moc ráda, stejně tak barda Marigolda. Objevuje se spousta nových postav, většina mi byla sympatická. Naproti tomu mě štvala Yennefer, jejíž jednání hraničilo s dětinskou posedlostí mít potomka, a kolikrát byla náladová a urážlivá.
Zdá se mi, že povídky měly více filozofický a méně vtipný ráz, ale vcelku se kniha podobá prvnímu dílu.
Nejlepší za mě byla velmi vtipná povídka epilog :)
Doporučuji fanouškům dobrodružné příšerácké fantasy.

05.09.2024

Já, Smrt Já, Smrt Aleš Novotný

5*/5*
Nějaké knihy od Aleše Novotného už jsem četla, a vždy jsem byla moc spokojená, ale tohle... Já, smrt budu řadit k top knihám roku.
Začátek mě trochu odrazoval. Autor na vás vysype množství postav a informací, a ze začátku se zdá, že spolu jednotlivé osudy vůbec nesouvisí. Ale jakmile jsem se prokousala začátkem, příběhy se spojovaly, všechno začalo zapadat a kniha mě pohltila.
Autor dokáže bravurně napsat charalteristiku postav, žádná nepůsobila ploše.
Kniha je zapeklitá, obsahuje zvraty a zároveň uteče pod rukama jako teče krev z rány.
Sečteno podtrženo, kniha rozhodně stojí za přečtení, obzvlášť pokud máte rádi Karen M. McManus (její knihy jsou ovšem slabší) a další spisovatele ya thrillerů.

23.08.2024 5 z 5

Úděsné dny Adély H. Úděsné dny Adély H. Aleš Novotný

4*/5*
Ma třetí čtená kniha od autora, a tato je psaná o dost jinak. Drsněji, ironičteji... a nesedla mi tolik jako Zvěsti a Rty s příchutí vína, za což mohla hrdinka (moc drzá a sexuálně naladěná), ale jinak jsem si knihu moc moc užila a těším se na další díla :)
Je až obdivuhodné, jak autor - muž ztvárnil věrohodnou teenagerku. Změny nálad, trucovitost, menstruace, pohled na kluky.
Čtivost na jedničku, opravdu mě příběh bavil, postavy byly celkem různorodé (a přestože vážně nejsem zastáncem LGBT, párek gayů mě okouzlil). A ke konci se objevila i tři těžká témata, zpracovaná poměrně citlivě.
Mohu vytknout jedině to, že jsem se ztrácela v postavách a že na čtení je třeba mít správnou náladu.
Doporučuji fanouškům Aleše Novotného a všem teenagerům.

22.06.2024 4 z 5

Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

Hodnocení celé série bez spoilerů (pokud váháte, zda se do Ranhojičky pustit:
Královna rebelů 5*/5*: Originální, netradiční začátek série, kde najdete akci, trochu romantiky a nějaká ta tajemství. I přes tloušťku se výborně čte a rychle uteče.
Zlatá klec 4,5*/5*: Trochu víc vnitřních nepokojů postav, nová prostředí i zvraty. Hodně akce, víc romantiky a taky pár slz pro dojemné scény.
Zrádci krve 4,5*/5*: Nabušený a dobrodružný konec trilogie. Autorka ukáže, co umí vykřesat ze světa Wenderall a nakonec vám zamává s city k postavám.
Za mě velké doporučení. Pokud máte rádi magii, young adult a hledáte něco originálního, Ranhojička je výborná volba :)

10.06.2024 5 z 5

9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

(SPOILER) 5*/5*
Colleen mě rozbila na kousíčky a pak zas sestavila do nového člověka. Kniha si házela s mými emocemi, cítila jsem radost, smutek, žal i lásku. Téma smrti mě hluboce zasáhlo, protože bohužel přesně vím, jak se postavy cítí, a tím spíš jsem s nimi soucítila.
Poslední třetina pro mě byla hodně silné kafe, rozpletly se některé vedlejší zápletky a ukázalo se, že příběh doopravdy začíná u rodičů.
Vztah Bena a Jordyn mi vůbec nesedl do příběhu, ale jinak nemám výtky.
Pro mě kandidát na jednu z nej knih roku.
Doporučuji teenagerům i dospělým, pro milovníky Colleen nutnost!

25.02.2024 5 z 5

Rty s příchutí vína Rty s příchutí vína Aleš Novotný

4*/5*
Poměrně hluboká kniha, která se může zdát jako obyčejná romantika, ale skrývá důležité poselství o násilí.
Čtivé, zábavné, hezká romantická linka, styl psaní jsem si oblíbila.
Charakterizace postav se mi zdála pěkná i na tak malém rozsahu knihy, někdy bych uvítala širší rozvedení vlastností. LGBT se mi přišlo přidané na sílu. Hrdinka se mi zdála věrohodná, přestože autor je muž.
Kniha předčila má očekávání.
Doporučuji teenagerům od 15 let a fandům autora.

12.11.2023 4 z 5