moudivlacek moudivlacek komentáře u knih

V moci zla V moci zla Linda Castillo

Vždy se těším na policejní náčelnici Kate a její případy s amiši. Tentokrát se Kate pouští na tenký led. Dostala nabídku pomoci s případem jako policistka v utajení. Vrátí se tak do doby, kdy žila s amiši. Kate má "skvělou" vlastnost - umí velice rychle najít vosí hnízdo a ještě lépe do něj vehementně šťouchat. Jenže tentokrát je na vše sama. Strach a kruté násilí stojí proti ní. Bohužel se ukáže, že někdo umí Kate nepříjemně překvapit. Ale Kate je pravá bojovnice a rozhodně se nemíní vzdát.
Jsem ráda, že jsou ještě další díly, a rozhodně si je chci brzy přečíst.

29.08.2021 5 z 5

Zrcadlový muž Zrcadlový muž Lars Kepler

Tomu říkám psychothriller jak vyšitý!!!! Neskutečná brutalita, beznadějnost, apatie, ale i vzdor dívky, která se odmítla smířit se zlým osudem. Komisař Joona také odmítá hrát v tomto případě dle pravidel, i za cenu, že se od něj odtahuje jeho dcera Lumi. Každopádně další unesená dívka, do toho manželé, kteří tragicky přijdou do dceru. Manžel se stává pacientem psychiatrie s celoživotními následky. Ale mozek člověka a traumata dokážou zamíchat pořádně kartami. Zas se člověk dozvěděl něco více z psychologie. Rozhodně vím, že titul knihy mi hodně napověděl o vrahovi. Každopádně knihu jsem četla se strachem a zároveň nadějí, že vše dopadne, jak má. O překvapení zde není nouze. Kepler je prostě pan spisovatel. Knihu mohu jen doporučit.

02.06.2021 5 z 5

DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

I tahle série se mi od autorky líbí, no, aspoň 1. díl určitě.
Kdo má už za sebou nějaký ten pátek v detektivkách, hodně pochopí z úvodu. Aspoň u mne to tak bylo.
Počáteční smutný osud sourozenců vystřídá záhy rozjezd vyšetřování brutální vraždy. Do toho ve vedlejší lince mladý rádioamatér na své stanici slyší vysílat podivné číselné šifry.
Vše se vzájemně prolíná, stejně jako práce vyšetřovatele a dětské psycholožky, kteří v rámci případu musejí spolupracovat s dětskou svědkyní.
Vražd není hodně, ale brutality tu je slušně. Tak jako dobře vylíčení výslechu dětí a problémy s tím spojené. Tak jako samota, stejně jako různá rodinná dramata působí bolest nevinným.
Ráda si přečtu další díl.

04.11.2024 4 z 5

Vražedná temnota Vražedná temnota Lisa Regan

Zase velmi povedený případ Josie a jejiho týmu. Podezřelé úmrtí manželů turistů, pochybné okolnosti, nečekaně nalezená dlouhodobě pohřešovaná žena. A hlavně jedno pochybné místo, kde naoko nalézáte vnitřní mír, souzníte s přírodou a hlavně se snažíte najít to, co normální člověk se snaží v sobě potlačit. Jsou tu lidé, kteří jsou zvrácení a ještě se diví, že je okolí nechápe.
A Josie si nechtě na sobě vyzkouší, jak je místo a společenství Svatyně nebezpečné....
A také, jak název napovídá, člověk musí si sám určit, co si vybere.
Děj plyne rychle, plno zvratů, a i konec dokáže překvapit.

10.09.2024 5 z 5

Příchuť zla Příchuť zla Wendy Dranfield

Začátek hodně smutný, konec ještě smutnější, řekla bych tvrdá realita současného světa. A lichotivé to rozhodně není.
Madison jede poprvé do práce znovu jako detektiv a zahlédne auto mimo cestu a záhy zaslechne dětský pláč. A tak začíná divoká jízda. Je to příběh o tom, že netrpí jen samotné oběti, ale i jejich rodina a příbuzní, někdo se dostane ze smutku a žalu sám, někdo s pomocí a někoho stravuje celou dobu pomsta....
Nate má zase okusit, že otec Connor rozhodně s Natem ještě neskončil a dá mu zakusit, jak moc blízko je Nate k tomu, aby zase skončil v cele smrti. Tentokrát to ale Connor přežene a Nate je rozhodnut tentokrát zachránit ty, na kterých mu záleží stůj co stůj, a pomstít ty, kteří již samy nemohou.
Madison se potýká nejen s kolegou detektivem Douglasem, ale i tvrdým přístupem nové šéfové. Ale všem jim jde nakonec o jedno, najít pravého vraha. Přijít na to, kde je opravdu pravda. A ta rozhodně je tak krutá, že i tvrdá šéfová odhalí své dobré lidské srdce.
Konec napovídá mému umu, že by časem mohl být další díl. Až bude, určitě po něm sáhnu.

20.01.2024 5 z 5

Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Na českého autora to nebylo vůbec špatné. Sice jsem čekala mnohem více napětí díky názvu díla, ale i tak jsem si početla.
Na kriminálku přichází nový kolega Adam. Nemůže být rozdílnější od hlavního vyšetřovatele Laury, svým chováním, svým postojem k případu, svou oblíbeností v kolektivu.
Mají tu mrtvou dívku, brutálně zabitou. Ze začátku nemají žádného podezřelého. Pak postupně zjišťováním a omyly se blíží k pachateli. Je tu zmínka o psychice pachatele, o které jsem četla již jinde. Někdo nedokáže si prostě " nic odepřít " a udělá vše, aby to dostal a vše v životě bylo podle něj.
Jsem zvědavá na další díl.

21.12.2023 3 z 5

Uteč, dokud můžeš Uteč, dokud můžeš Rebecca Zanetti

Ha! Právě jsem objevila pro mě novou a skvělou autorku.
Agentka Laurel se vrací na základnu, když jí zavolá matka a žádá o pomoc pro jejího strýce. Na místě je hned střet pravomocí s Rangers zde jako státní policie. Jenže na hrátky o vedení není čas, vrah si totiž volno nevzal. Laurel nejenže pátrá po vrahovi, ale nečekaně zde najde mnohem více. Ať už dobrého, tak i špatného. Ale Laurel má důvod jít pouze vpřed. Odhodlání nemá jen vrah.
Už se těším, až bude další díl. Určitě po něm sáhnu.

30.06.2023 5 z 5

Smrtící DNA Smrtící DNA Franck Thilliez

I když předchozí díly se mi moc líbily, tenhle byl zatím nejděsivější. Aniž bych cokoliv chtěla prozradit z děje, tak název knihy napovídá vlastně vše. A pokud jste důvtipní, hlavní motiv je nasnadě.
Sharko tentokrát se znovu střetne čirou náhodou se svou bývalou kolegyní, a i když to není lehké, začnou spolu pracovat, jenže je to hodně nebezpečné, každý navíc prochází svým soukromým peklem. Každý se vydává zprvu jinou cestou vyšetřování.
Tolik o DNA a neandrtálcích, kromaňoncích a domorodcích jsem už dlouho nezjistila, jako zde. A rozhodně ne nudnou formou.

06.04.2023 5 z 5

Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope Patricia Harman

Velmi reálně vylíčený životní osud porodní báby Patience z 20. - 30. let minulého století, včetně vzpomínek na její nešťastnou minulost. Líčení života z doby, kdy černí, byť už osvobození z otroctví, stále neměli stejná práva v životě jako bílí. Z doby, kdy domácí porody byly normální, kdy si lidé vzájemně vypomáhali, ale také si ubližovali. Patience přijímá jako svou výpomoc mladou černošku Bitsy, ale odmítá z ní udělat svou služku. Spíš je velmi brzy její kamarádkou. Obě mladé ženy v sobě nacházejí nejen kolegyni, ale i věrnou kamarádku. Příběh, kdy "pár hloupých" lidí se pokouší vzkříšit Ku-Klux-klan. Patience už nedoufá v lásku a ani v nic víc, přesto tu potkává svérázného nového veterináře, který se jí dostane pod kůži.
Příběh se mi moc líbíl, tak se budu těšit na další díl.

27.11.2022 5 z 5

Balzamovač Balzamovač Alison Belsham

Nejprve bych doporučila číst tuto sérii postupně, abyste hlavní hrdiny lépe pochopili. A co k tomuto dílu? Jestli se mi líbil 1. a 2., tak třetí tuplem, přečetla jsem ho na jeden zátah, nemohla jsem knihu odložit.
Začátek? Návod na výrobu mumie mě vážně dostal, a ten také rozjíždí skvělý děj příběhu. Inspektor Francis se dostane na výzvu do muzea, kde se objevila mumie, jenže nikdo neví o jejím nákupu. Později Francis začíná vyšetřování brutálních vražd, velmi záhy pochopí, že vrah je fascinován starověkým Egyptem, také se mu snaží dávat nápovědy. Do toho spory s podřízeným seržantem Rorym, který vyšetřuje starou známou Marni, která čelí obvinění z vraždy. Francis i Rory nevědí co dříve, zatímco vrah přitvrzuje. I když se jedná o detektivku, tu a tam jsou i vtipné scény. Nejlepším příkladem je scéna s hady. Každopádně, žádná hluchá místa, pořád se něco děje, až najednou zjistíte, že jste na konci. Ten je takový všelijaký, takže si říkám, že by tam mohl být podklad pro další díl. A jestli bude a objeví se u nás, velmi rychle po něm sáhnu. Knihu doporučuji.

06.11.2022 5 z 5

Smrtihlav Smrtihlav Franck Thilliez

I když začátek příběhu mě moc nezaujal, pokračovala jsem a záhy byla pohlcena příběhem. Příběhem tak děsivým a bohužel reálným, až mě to děsí. Hlavní roli zde hraje hmyz, jak již napovídá název knihy, ale nejen 1 konkrétní. Je to vlastně vyprávění o možnosti zneužití hmyzu proti lidstvu. Je to nečekané, je to kruté, je to nenápadné a o to více hrůznější.
Komisař Sharko po velké osobní tragédii se potácí v osobních problémech, přesto stále zůstává vynikajícím vyšetřovatelem. Jenže za vše se platí....
Konec příběhu se dal očekávat, přesto jsem z něj smutná. Jsem zvědavá na pokračování osudu Sharka.

28.05.2022 5 z 5

Za zdmi Za zdmi Hollie Overton

Ještě teď se chvěju a třesu! Pschologické drama nejvyšší úrovně. Od prvního slova do posledního jsem se bála, třásla, doufala a věřila. O domácím násilí bylo napsáno mnohé, přesto jsem už dlouho nepřečetla tak drsně vylíčený příběh. Plno lidí nechápe, proč takové oběti to nikomu neřekli, oni by to tak udělali, nebo by to prostě hned zarazili. Takovým lidem bych doporučila si tuhle knihu přečíst povinně. Hlavní hrdinka si také myslela, že se jí to nemůže stát - a ouvej! Obava z odsouzení okolí, z trapnosti situace, z odsouzení, že si za to asi může sama, ale HLAVNĚ strach o své blízké - to jsou jedni z hlavních příčin, proč tolik obětí (dle mého) mlčí. A i když hlavní hrdinka to nakonec vyřeší rázným způsobem, přesto ji odmítám soudit. Nikdy jsem v téhle situaci nebyla, a doufám, že nebudu, a tak nemohu dát ruku do ohně, jak bych zareagovala já. Závěrem nutno říci, že bohužel takových obětí přibývá a je to hodně smutné. Příběh je ještě vygradován příběhem vězně odsouzeného k trestu smrti, který celou dobu tvrdí, že je nevinen. Hlavní hrdinka začne pochybovat, zda je vinen. Je tu nadhozena i otázka trestů smrti.
Milovníkům thrillerů a hlavně psychologických dramat tuhle knihu DOPORUČUJI!!!

18.04.2022 5 z 5

Balíček Balíček Sebastian Fitzek

Páni!!!! Tak tomu říkám psychologický thriller jak vyšitý. Nadechnete se, začnete číst a vydechnete až na poslední stránce. No, alespoň já ano.
Každopádně příběh ženy, která je přepadena a znásilněna, ale nikdo jí to nevěří. Vyvine se u ní silná paranoia a není schopna normálního života. Popis života takovéto ženy je opravdu mistrovsky vylíčený a dokáži si jej představit. Musí to být totiž hrůza hrůz a jen velmi silné ženy se z tohoto kolotoče děsu vymaní.
A to se do toho ještě zamíchá tajemný balíček pro souseda, který rozehraje další hrůzy.
Spisovatel umí čtenáře pořádně rozechvět a donutit hltat řádek za řádkem. Děj má spád, žádná hluchá místa - jen několik lidských utrpení..... Milovníkům psychothrillerů doporučuji.

27.02.2022 5 z 5

Temná cesta Temná cesta Linda Castillo

Tento příběh ukazuje, jak mýlit se je lidské, jenže bohužel někdy ta chyba má katastrofální účinky. Kate se svou chybou dostane do rukou uprchlého vězně, který kdysi byl pro ni víc než kamarád z dětství.
A jelikož je Kate pořád stejná, rozhodne se pustit do případu, který je uzavřený, každý ji od toho odrazuje, ale její srdce a intuice policajta jí říká, že je za tím mnohem víc.
Kate je takový buldok v sukních, občas mi připomíná detektiva Bosche od jiného spisovatele. "Nedělej to - udělám to" - to mi někdy přijde jako hlavní motto Kate. A tentokrát je smutné, jak pomalu si pravda hledá cestu na svět.
Těším se na další díl.

16.11.2021 5 z 5

Temné ozvěny Temné ozvěny Loreth Anne White

Tenhle díl ze začátku je takový průměr, ale vydržte jako já a budete odměněni velice podařenou detektivkou. Ale opravdu doporučuji číst sérii popořadě, protože pochopíte více a rychleji chování hrdinů z prvního dílů, kteří zde zasáhnou do děje.
Prvotní čin, krádež kořalky dvěma mladistvými se zvrtne, když se stanou svědky něčeho, co zprvu moc nechápou. Do města dorazí seržantka Rebeka, která váhala zajet za otcem, opilcem a konspiračním teoretikem. A náhle je pozdě a ona mu přijela zařídit pohřeb. Sebevrah. S touhle myšlenkou se ale nedokáže smířit. A ještě navíc tu potká muže, který jí kdysi zlomil srdce, a navíc byl údajně poslední, který viděl otce živého. A stále jí běží hlavou poslední slova otce, že tento muž Ash lhal a ona tehdy také.
A tak se Beky rozhodne vše prověřit, chce očistit otcovo jméno a pohřbít ho důstojně. Ale Ash a ani nikdo jiný její vyšetřování zrovna nevítá. Navíc Ash jí dává najevo, že nikdy na ni nezapomněl, ví, že tenkrát udělal chybu, ale moc by chtěl vše změnit.
Jenže zlo má jednu zásadní vlastnost, odmítá se jen tak vzdát, a je mu jedno, jestli jsou do toho zataženi děti či dospělí, jestli někomu ublíží, zničí pověst a podobně. Na druhou stranu pravda se také nevzdává, i když se hned neukáže, neznamená to, že si nehledá cestičku na povrch.
Velká zima, samý sníh okolo, odlehlé oblasti, víra, naděje, ale i strach a touha jít přes mrtvoly, to vše tu najdete.
I když bylo z mého úhlu pohledu velké napětí až ke konci příběhu, i tak jej hodnotím vysoko. Moc se mi to líbilo a budu doufat v další díl.

17.03.2024 5 z 5

Proti proudu Proti proudu Rachel Caine (p)

Jestli se vám líbil 1. díl, určitě bude i tento. Předem doporučuji číst sérii popořadě.
Mel utekl z vězení a zase dá Gwyn vědět, že s ní a dětmi nepřestal. A ona ví, že nesmí jen čekat. Sam je jí po boku. Tentokrát ale se Melovi podaří Gwyn pořádně srazit na zem, najednou je na vše sama a vysloveně jde "proti proudu".
A v přímém ohrožení není jen Gwyn.
Tací lidé, zloduši, kteří se tu vyrojí, to je tedy něco. Normální člověk si myslí, že se to snad ani nemůže dít, já si myslím, že tohle je jen slabý odvar.
Jsem zvědavá na další díl.

09.01.2024 5 z 5

Vražedný rej Vražedný rej Andreas Gruber

Tak to byla jízda! Autor se tady rozhodně nedržel zpátky!
Právě je propuštěn vrah své rodiny a žhář. A najednou začnou umírat vysocí důstojníci SKÚ a jejich členové rodiny. Zprvu to vypadá jako sebevražda. Ale tolik lidí?? To se nezdá ani mladé vyšetřovatelce Sabine a její kolegyni Tině. Proslulý Sneijder se je snaží odradit od případu.
Musí se pečlivě číst, zda je to minulost či přítomnost. Nebudete dlouho tušit, komu se dá věřit a komu ne. Je to drsné, ale myslím, že v reálu by to bylo ještě horší.
Závěr mi říká, že by časem mohl být velmi zajímavý další díl. Radím číst sérii od začátku pro lepší pochopení hlavních postav.
Tenhle rozhodně doporučuji.

11.12.2023 5 z 5

Vlk Vlk Samuel Bjørk (p)

Kniha je jakýsi nultý díl série s Munchem a Miou. Mia zde je studentka policejní akademie a Munch je šéf nového samostatného oddělení vražd. Po záhadné vraždě 2 chlapců ve Švédsku se hodně podobný případ vyskytne i v Norsku. Munch dostane od svého kamaráda nyní ředitele policejní akademie tip na neobyčejnou a nezvyklou Miu. Munch velice rychle po seznámení ji přibírá do svého týmu.
A pak jsme svědky, jak takový tým vytváří pracovní teze, prošetřuje stopy, pátrá a pátrá. A samozřejmě není vše hned skvělé a hned vyřešeno. I odborníci se někdy utnou, někdy pomůže náhoda a někdy trpělivost a pídění po detailech. Mia tu zakusí opravdový "křest". Munchův tým je skvělý a i přes neúspěchy se valí dopředu.
I když se to na začátku moc nezdá, kniha nabírá každou stránkou na obrátkách a to jí vydrží až do konce. Skvělé.

23.02.2023 4 z 5

V temnotě V temnotě Cara Hunter

Skvělý začátek příběhu, který vypadá na jasně vytyčený směr. A už čtenář rozděluje osoby na hrdiny a záporáky, na oběti a násilníky. Jenže čím víc čteme, tím plno událostí dostává "jinou" barvu. Začneme lapat po dechu a říkat si, to je fakt síla. Otázka starších lidí, otázka, kam až "zajít", aby člověk dostal, co chce, otázka soudnosti, lidskosti, otázka lidských parazitů na těch, co se nemohou bránit. Super čtení

26.01.2023 4 z 5

Zabije tě Zabije tě Charlie Gallagher

Příběh domácího násilí, nad kterým vám hrůzou budou trčet vlasy, budete se třást zimnicí a prosit, ať té ženě Grace již někdo skutečně pomůže. Ale to není tak snadné, hlavně pro to, že Grace zprvu si pomoci nechce nechat. Inspektor Harry se vrací po dlouhém léčení a záhy vyšetřuje vraždu a přizývá si k tomu Maddie. Maddie je specialistka na zločiny domácího násilí a snaží se Grace zachránit. Vedlejší příběhy mi zprvu nedávali moc smysl, ale vše se krásně brzy spojí a vysvětlí. Závěr je velmi dramatický. A rozhodně na tento příběh, jen tak nezapomenu. Doufám, že brzy budou další díly. Silným žaludkům a pevným nervům doporučuji.

15.10.2022 5 z 5