mysce komentáře u knih
Tento zdánlivě jednoduchý, vtipně a neobvykle podaný příběh stavitele Jaatinena mě okouzlil, nesmírně jsem mu fandila v jeho boji proti maloměšťáctví, který vedl beze všech skrupulí a přitom s velikým citem. Skvělé čtení!
Poslední díl série Oddělení Q je akční, intenzivní a plný zvratů až do samotného konce.
Uzavírá se nejen tento příběh, ale propojuje se minulost se současností. Olsen se elegantně loučí a připomíná klíčové momenty, které oddělení formovaly a dodává tím celé sérii na hloubce.
Skvělá parta vyšetřovatelů složená z Carla, Asada, Rose a Gordona v sobě nese silný emocionální náboj a ukazuje, jak silné pouto mezi čtenářem a postavami vzniklo. Vím, že tato série bude jednou z těch, ke kterým se budu ráda vracet.
Poslední díl mě nezklamal – je to důstojné rozloučení s lidmi, kteří nás provázeli po dlouhou dobu. Carlův tým má navždycky místo v mém srdci. A to je přesně to, co dělá dobré knihy nezapomenutelnými, když cítíme, že jsme s postavami prošli cestu, která nám něco dala.
Sérii Erika Falcková & Patrik Hedström čtu postupně a tak jsem se zase ráda setkala se svými starými známými. Tentokrát jsem spolu s nimi prožívala neobvyklý námět, který policisty zavedl až na záhadami opředený ostrov „duchů".
Čekal mě mix brutálních vražd, dávného příběhu i rodinného života Eriky a Patrika. Řešením jejich každodenních rodinných starostí autorka zdárně odlehčila tíživou depresivní linku domácího násilí, prolínající se celým románem.
Na konci knihy přišel takový zvrat, že jsem se nestačila divit, jak moc jsem se ve svých dohadech spletla.
Závěr vygradoval v nejmrazivější finále této série.
Mořská panna je temný příběh sahající hluboko do minulosti, které člověk nikdy nemůže utéct. Důsledky dávných (zlo)činů se promítají do současnosti a působí na hlavní protagonisty opravdu destruktivně.
Historická linka je dost děsivá. Každá z postav zde má svůj prostor a svá tajemství. Stránku za stránkou nám autorka postupně odhaluje strhující příběh. Nechybí nečekané zvraty a opravdu netradiční rozuzlení.
Líbí se mi, že se v této sérii neřeší jen krimi případy, ale současně běží i rodinné trable Patrika a Eriky, a že vedle vyšetřování mohu sledovat i okolní život, což románu dodává punc reality.
Nemohu napsat jiné hodnocení než kladné:)
Hlavní hrdinkou knihy je manželka detektiva Patricka Hedströma, Erika. Pozůstalost její matky Elsy, její deníky a nacistický železný kříž, se stávají nejdůležitějšími body v zapeklitém případu vražd.
Děj se prolíná s šedesát let starou minulostí, kdy v Evropě zuřila druhá světová válka. Příběh je silný i lidsky, jde o skutečně dokonale napsaný román s hlubokým psychologickým podtextem.
Pro zdárné objasnění příběhu je potřeba zpytovat svědomí kdysi nerozlučných přátel, mezi něž patřila také Eričina matka.
Vraždy mají úzkou vazbu s obsahem matčiných záznamů. Nad vším visí tajemné stíny minulosti, kdy došlo k tragickým událostem, které poznamenaly všechny zúčastněné.
Autorka dává čtenáři možnost poznat své postavy, pochopit myšlení i chování obyvatel Fjällbacky, což umocňuje úžasné vystižení atmosféry. Ke svým postavám přistupuje s laskavým humorem a jemnou ironií. V rámci policejního pátrání se zabývá i soukromými životními situacemi ostatních vyšetřovatelů. V policejní kuchyňce se při poradách vypijí litry kafe a sní hooodně skořicových šneků.
Jen mi bylo líto, že se rozluštění příběhu nedožila Elsy…
V knize Minulost se k nám Jack Reacher vrací ve vrcholné formě. Shodou okolností se dostává do městečka, odkud zřejmě pocházel jeho otec a začne s detektivním pátráním po rodinných kořenech.
Zároveň se v blízkosti městečka Laconia ubytuje pár mladých lidí cestujících z Kanady, kterým vypoví auto. To je donutí zůstat v motelu, odříznutém hlubokým lesem od civilizace, kde se pohybuje čtveřice podivných frajírků.
Mladí Kanaďané se zde brzy dostávají do různých znepokojujících situací. Tušení něčeho nechutného odkapává z každé stránky.
Stoprocentně jsem věřila, že se Reacher nakonec do tohoto podivného motelu dostane a všechny tam zpacifikuje, ale kdy, proboha? Stihne to vůbec včas, než se stane něco hrozného?
Strhující a syrový příběh na neotřelé téma graduje neskutečně poutavě. Nakonec to celé trvalo trochu déle, než jsem čekala a já se nemohla dočkat, jestli Reacher konečně nakope všem hajzlům zadky.
Vřele doporučuji! Výborná četba!
Reacherova dobrodružství často začínají tím, že něco vzbudí jeho léty vybroušenou pozornost bývalého vojenského vyšetřovatele a tentokrát je to dámský absolventský prsten z West Pointu v zastavárně.
Absolventi jsou na své prsteny velice hrdí a Reacherovi vrtá hlavou, proč by se ho někdo vzdal. Zmizelá majitelka prstenu má ale sakra dobrý důvod, proč se nechce nechat najít.
S Reacherem se ocitneme na americkém venkově, kde sousedy od sebe oddělují obrovské vzdálenosti. Průběh napínavého pátrání po majitelce prstenu je spíš detektivní než mega akční, ovšem není třeba se obávat, dojde i k rozdávání ran, lámání končetin a dalších částí těla, dokonce nás čekají nějaké ty mrtvoly.
Reacher trochu jinak opět nezklamal!
Bývalý vojenský vyšetřovatel Jack Reacher vystoupí z vlaku v městečku Mother´s Rest, které je pouhou tečkou na mapě, a než se rozkouká, už lítá v průšvihu. Zpočátku omylem a později samozřejmě díky své přirozené zvědavosti. Nebezpečí se k němu plíží zvolna a nenápadně.
Odpočívej v pokoji je strhující příběh, kde se vyskytuje vážně výživný záporák a temná a ponurá atmosféra malého městečka uprostřed kukuřičného moře. Child nás ukolébá do stavu, kdy jsme přesvědčeni, že víme, co bude následovat, aby nám ve finále podtrhl nohy fakt hnusným šokem.
Připravte se, že budete sedět jako přikovaní, se zježenými vlasy a tlukoucím srdcem, očarovaní mistrem thrilleru. Knihu jsem přečetla prakticky jedním dechem a to je, myslím, to nejlepší doporučení!
Než se Jack Reacher rozhodl odejít z armády, býval zvláštním vojenským vyšetřovatelem. Teď jezdí po Státech a snaží se být nenápadný, což jde s jeho dvoumetrovou postavou dost těžko. A navíc kam přijde, tam si ho najdou problémy, ani se nemusí nijak zvlášť snažit.
V první části příběhu se dohánějí dvě samostatné dějové linie – kdy přijde stopující Reacher na to, s kým vlastně jede v autě? A kdy přijde šerif a agentka FBI Sorensonová na to, po kom vlastně pátrají v případě záhadné vraždy, kolem které se začíná motat protiteroristické oddělení, ministerstvo zahraničí a navíc i CIA…
Reacher zde opět vystupuje jako osamělý pistolník v nepřátelské krajině. Otázky a hádanky se vrší jedna na druhou.
Akcí nabušený thriller jde přímo k věci. Lee Child je pověstný gradací a velkolepým finále. Vždy a v každé knize dokáže přijít s něčím novým, s nečekanou zápletkou, která se vyvine naprosto podivným směrem. Jako právě tady.
Muž na odstřel patří k těm parádním thrillerům, jaké se čtou bez dechu a pokud možno bez přestávky.
Můj oblíbený neortodoxní hrdina Jack Reacher se po havárii autobusu dostane do městečka Bolton. Místní policisté jsou v nezáviděníhodné situaci v boji s gangem výrobců drog. Jacka se ujme zástupce velitele Peterson a zakrátko zjistíme, jak moc je situace vážná.
Příběh má pořádného záporáka, který na dálku rozehrává velkou partii. Čekání na to, co se stane po 61 hodinách, je sice dlouhé, zato jsem si při něm užila pořádnou dávku jihodakotské zimy, napětí a tipovala, kdo je zrádce. Reacher se jako obvykle neustále řítil z jedné akce do další.
Child rád prohlašuje, že lidé chtějí číst o tom, jak lumpové dostávají výprask od někoho ještě většího a brutálnějšího než oni sami. To sedí… Za mě paráda. Doporučuji!
Časem jsem se stala Harryho zarytou fanynkou a tento díl mě v tom znovu utvrdil. Harry proplouvá příběhem s důvtipem a starým dobrým detektivním vyšetřováním. Jeho nová parťačka je zapálená pro případy stejně jako Harry a spolu jim to docela dobře sedí.
Hrdinové jako Bosch se obvykle nedrží striktně předpisů a nepodávají hlášení tak často, jak by měli, ale prioritou číslo jedna je pro ně “neztratit tempo vyšetřování” a usvědčit pachatele. A tak Harry se svojí parťačkou rozplétají síť nejrůznějších informací, spřádají nitky důkazů, a to vše pod silným tlakem politických představitelů i médií.
Výborná detektivka klasického střihu. Velmi chytře a promyšleně napsaný policejní thriller za plný počet hvězd.
Rozhodně jedna z nejlepších knih ze série o Jacku Reacherovi, kde dostaneme všechno, co v jeho příbězích hledáme, čtivost, akci a napětí.
Někdo likviduje staré parťáky z Reacherovy jednotky zvláštních vyšetřovatelů, Jacka kontaktuje kolegyně z této vyšetřovací skupiny a snaží se shromáždit ostatní z týmu a vyrazit za pomstou a záchranou zbývajících kamarádů.
Reacheruv starý tým funguje dobře, charaktery jsou uvěřitelné a zápletka reálná. Díky starým přátelům se Jack Reacher zase vybarví v trochu jiném světle a čtenář s ním ze srdce soucítí.
Harry Bosch se vrací z výslužby k policejní jednotce na oddělení nevyřešených případů. Harry a jeho staronová parťačka Kiz se po hlavě vrhají do odloženého případu vraždy šestnáctileté středoškolačky Rebeccy a pomalu mu začínají přicházet na kloub.
Zajímavý příběh, Harry opět naráží na svého odvěkého nepřítele Irvinga, což děj jaksepatří okoření.
Odtrhnout se od čtení je téměř nemožné a dávám pět spokojených hvězd.
Další napínavá detektivka s Harry Boschem se točí kolem třináct let starého případu vraždy mladé dívky. ALE! Vrah se hned na začátku přizná k vraždě. Navíc detektivům popíše detaily a ukáže, kde pohřbil oběť. Zdá se, že nebude o čem psát. Nakonec se ovšem všechno parádně zvrhne a Harry musí obrátit vyšetřování vzhůru nohama a "střílet" do vlastních řad, aby dokázal, že všechno je úplně jinak.
Výborné od začátku do konce!
Chvíli jsem vstřebávala zvláštní pocit, že hlavní postavou v sedmém románu s mým oblíbeným losangeleským detektivem Hieronymem "Harrym" Boschem je někdo jiný, a to bývalý agent FBI Terry McCaleb, zabývající se psychologickými profily pachatelů. V úvodu knihy se Terry seznamuje s případem a s hrůzou v srdci označuje svého podezřelého. Poznání ho vrhá to temnoty pachatelovy mysli, kde sám bloudí a není si jistý ani sám sebou.
Mezitím se Harry Bosch věnuje významnému soudnímu přelíčení, jelikož je součástí obžaloby v procesu s věhlasným filmovým režisérem. Velká část knihy se odehrává v soudní síni.
Obě dějové linky se pomalu ale jistě prolínají a nakonec je to „náš Harry“, kdo ke konci příběhu zachrání přítele, sebe a zároveň s tím i celé soudní přelíčení.
Už teď se těším na další díl!
Kniha „Vedra“ s Jackem Reacherem, sympatickým tulákem a novodobým mstitelem, mi připadala reálná a s dobrou zápletkou.
V senzačně napínavém příběhu se objevují klamy, jejichž odhalování komplikují spletité vztahy mezi jednotlivými postavami. U Carmen jsem dlouho váhala, zda jí můžu nebo nemůžu věřit. Child mě napínal až do extrému, aby finále rozjel jaksepatří a přesně podle mého vkusu… jo, a to vedro jsem úplně cítila!
Hezká pětka!
Případ, jehož součástí se stane Jack Reacher, má zásadní spojitost s armádou a on je okolnostmi donucen k pátrání spolu s FBI.
Child využívá dva prvky, které knihu výrazně odlišují od šedivého průměru: zajímavou hádanku, která zaměstná náš mozek, a kterou před námi rafinovaně skládá dohromady kousek po kousku, a ústřední postavu ve stylu Robina Hooda s poněkud výstředním přístupem k životu.
Líbí se mi Reacher, který je v tomto příběhu dost hodný. Za celou dobu zabije jen jednoho člověka a to ještě nechtěně :-)
Hodně čtivé!
Němé oběti mě doslova pohltily. Weaverova série se soukromým vyšetřovatelem Davidem Rakerem se v tomto příběhu přesouvá k neonoiru, který je temnější než noc.
Reaker je okolnostmi nucen zabývat se řešením několik let staré vraždy, na níž si vylámal zuby detektiv Colm Healy a jehož postava je v této knize naprosto klíčová.
Napínavá kniha se zajímavými exkursy do historie a s nečekanými zvraty má navíc zajímavý literární styl, kdy se s popisem vyšetřování míchá související vzpomínková linie.
Mé přání, vyslovené po přečtení Ztraceného, aby autor v budoucnu naplno využil potenciálu Raker & Healy, se zde naplnilo na sto procent. A sto procenty hodnotím také tento skvělý příběh. Kniha je fantastická!
David Raker, specialista na pátrání po pohřešovaných, za dobu své práce zjistil jednu zásadní věc, a to že za každým tajemstvím se skrývají lži…
Autor mě nadchl skvělým mixem anglické atmosféry a americké drsné školy. Téma zmizení tu zpracovává opravdu precizně a originálně. Ovšem to, co knihu odpaluje do stratosféry, jsou překvapení, která Weaver vytáhne z rukávu ke konci knihy.
Výborné čtení, plný počet hvězd!
Napínavý a dramatický thriller Šest let nabízí skvělou zápletku, která se doslova řítí po jedné dráze. Mladý profesor Jake se vášnivě zamiloval. Pak se ona zčistajasna provdala za jiného. On jí na její naléhání slíbil, že ji nebude za žádnou cenu kontaktovat. Svůj slib dodržel dlouhých šest let. Všechno se ale změnilo, když si přečetl nekrolog svého soka. Rozhodl se zúčastnit pohřbu a vyjádřit ženě, na kterou nikdy nepřestal myslet, soustrast. První překvapení přichází! Vdova na smutečním obřadu není ta, kterou čekal. U rakve stojí naprosto cizí žena…
„Máme tendenci vidět to, co vidět chceme.“
Mistře Cobene, velmi se těším na další setkání s Vámi!