nai.ivka
![Cesta Cesta](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18/cesta-kG4-18.jpg?v=1542125135)
Film se mi hodně líbil, viděla jsem ho už hodně dávno, zbyl jen pocit z něho a útržky v paměti. A tak jsem byla zvědavá na knihu. Byla to napínavá cesta od začátku do konce. I když pořád mi vrtalo hlavou jak to, že voda je a o hmyzu tam není ani slůvko, příroda by měla být bohatší. Už jen když si člověk vzpomene na Černobyl. Na tak málo lidí tak velký hladomor, po deseti letech od katastrofy, mi neseděl.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Tma Tma](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/246241/tma-246241.jpg?v=1429175695)
Nechce se mi napsat, že to bylo slabší, ale docela mě to nudilo. Ze zdánlivého chaosu se nakonec vyklubalo vysvětlení celé situace.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Život po tobě Život po tobě](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293194/zivot-po-tobe-vN9-293194.jpg?v=1477640990)
Dala bych 4,5. Bylo více akce, spíš po vrchu dění, ale pořád ještě dost dobré.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Motýlí křik Motýlí křik](https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386386/motyli-krik-4tM-386386.jpeg?v=1533558009)
Kniha mě náramně bavila, ale také vedla k zamyšlení se. Docela by mě zajímalo co by a jak by měl psát český autor, když z cizího prostředí hodně lidí podobné "slátaniny" žere a českému autorovi najednou ne.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Neználkovy příhody Neználkovy příhody](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12101/neznalkovy-prihody-j9F-12101.jpg?v=1576573845)
Jedna z mých oblíbených dětských knížek. Podstrkovala jsem ji i mým dětem, nevypadaly tak uchváceně, ale příběhy si pamatují, což mě překvapilo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vianočná nádielka Vianočná nádielka](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/549001/vianocna-nadielka.jpg?v=1730821638)
Dánovky si kupuji jako audioknihy ve slovenštině záměrně. Letos se mi hodilo, že to byla spíše rutina a nehonili nějakého hnusáka. Dokonce to končí, doufám, pěkným novým vztahem pro Hanzela. Těším se na další díl.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Novinářem v Číně 2: Nezešílet! Novinářem v Číně 2: Nezešílet!](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523495/novinarem-v-cine-2-65170edddca08.jpg?v=1696009950)
Silná výpověď o Číně a o autorovi samotném. Dozvěděli jsme se o utahování šroubů v Číně a ještě víc o jejich chování mezinárodním, hlavně z toho čouhá jakou je komunistická Čína hrozbou nejen pro své sousedy. Jako agresoři jsou sofistikovaní. Úsměvy a půjčky vládám a pak zatnou tipec. Slabšího vyhánět a obsadit. Strašně mě štve, jak se naši politici k nim chovali lokajsky. Přitom nic z nich nebylo, jen pocit pár ješitných politiků, že jako něco jsou. No a ta česká lichva ... půjčovat na 40% úrok ... Home Credit, Kellner vydělával krvavé peníze na nejchudších. Autor doporučuje knížku Hodiny z olova od Radky Denemarkové, tak tu si musím pořídit. I když se obávám, že to bude drsné čtení. Autor do knihy vepsal i zpověď o sobě a nešetřil se. Film Nebe jsem viděla, dávali ho v rámci dokumentárních filmů, myslím v Jihlavě. Škoda, že asi nejde někde shlédnout. Chtěla bych ho znovu vidět, stejně jako bych byla ráda, kdyby se nějak prosákly zprávy o sestřičkách a dětech, jak je to s nimi teď. Určitě se k oběma dílům vrátím a těším se na další knihy pana Etzlera.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stín bohů Stín bohů](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511603/stin-bohu-0IU-511603.png?v=1677084312)
Mysl v kleci, myslklec ... co to jako má být ... honí se hlavou je asi moc obyčejné? Nevím proč, ale z toho se vždycky hnusem otřepu. Líbí se mi svět a kniha, i když moc jmen a některá dost podobná, než jsem se zorientovala, trochu mi to trvalo.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Líp už bylo Líp už bylo](https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502260/lip-uz-bylo-eND-502260.png?v=1663697180)
Ještě že to bylo tak krátké. Chtěla jsem knihu dát jako dárek, ale asi mi zůstane viset v knihovně. Něco tak hnusného, hlavně koncentrovaně, jsem ještě nečetla, ale potřebovala jsem to dočíst. A je to fakt dobré. Paradox, že. Cítila jsem se u toho asi tak, jako když jsem četla prvního Nesba a narazila tam na popis jak měl v puse ježatou kuličku a jak se jí zbavoval. No ale tady čekejte hnusobu v každé kapitole. Poslouchala jsem jako audioknihu od Čtimi.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Enderova hra Enderova hra](https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/4761/enderova-saga-enderova-hra-ZXg-4761.jpg?v=1440851599)
Přečetla jsem opět po čase a je pořád skvělá za plný počet.
![Kočičí host Kočičí host](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296542/kocici-host-FLe-296542.jpg?v=1471870769)
Poetická knížka a ano, pak se něco stalo a příběh běžel jinou cestou. Kdo čeká akci, drama, emoce, tak jsou tam, ale je to na vás.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mlha Mlha](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192598/mlha-ntA-192598.jpg?v=1491072747)
Povídky jsou super, ohodnotila jsem je od tří vězdiček po pět hvězdiček, tak potom celá sbírka by vyšla na čtyři hvězdičky, ale přidávám i pátou za poznámky, které se mi taky moc líbí. Ten chlap dokáže do mrtě vytěžit cokoli ze svého života a cokoli se kolem něho šustne a když přidá fantazii, tak to nemá chybu. Nejradši bych dávala plný počet hvězdiček úplně na všechno.
![Nočný dom Nočný dom](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514267/nocny-dom-R5m-514267.jpg?v=1684780391)
Není to špatná knížka, ale že bych ji chtěla ještě někdy číst ... asi ne. A nebo možná jen tu první část. Uvidím časem. Nejspíš jsem jen měla náladu na méně komplikovaný příběh.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Němé oběti Němé oběti](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330947/neme-obeti-RNV-330947.jpg?v=1495480866)
V každé knize Raker dostane tak na budku, že už člověk čeká, že mu v hlavě nezůstane nic než prejt a on neztrácí snad ani jednu mozkovou buňku.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ready Player Two: Nová hra začíná Ready Player Two: Nová hra začíná](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/494566/ready-player-two-nova-hra-zacina-63b2b41084c7f.jpg?v=1672655888)
Jednička byla pro mě bomba, dvojka ... dávám 4 hvězdičky, ale myslím si 3,5. Nejvíc se mi líbila první půlka až dvě třetiny knihy. Nečekala jsem tam příměs magie, to mi tam nesedělo, i když i v prvním díle byla. Také tam byly odkazy na věci, které neznám. Jaksi jsme byli ochuzeni o hodně filmů, knih a muziky z osumdesátek tím, že jsme nežili v té kultuře, je to dost mínus při čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vrazi bez tváře Vrazi bez tváře](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154251/pripady-komisare-wallandera-vrazi-b-Yfx-154251.jpg?v=1421270564)
Detektivka v pomalejším tempu, nic pro milovníky divočiny. Dostanete poctivou porci pátrání a osobního života kriminalisty. Do děje se propisuje i bouřlivý přelom 1989-90. Jak tu bylo zmíněno, jména pachatelů jsou dost úlet.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Řeka bohů: Román ze starého Egypta Řeka bohů: Román ze starého Egypta](https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/199/reka-bohu-roman-ze-stareho-egypta-9wN-199.jpg?v=1682421237)
Taita byl asi docela samožer, pokud vůbec žil. Pohádka je to krásná, užila jsem si ji.