Nemo78 Nemo78 komentáře u knih

Pivrnec humor Pivrnec humor Petr Urban

Absurdní, bizarní, nekorektní. To je Ruda Pivrnec a jeho Stvořitel Petr Urban. Je to prostě styl humoru, který může klidně pobuřovat, ale nikdo nemůže zpochybňovat autorovu genialitu.

01.01.2025 5 z 5

V mysli vraha V mysli vraha Mike Omer

Není to špatné čtení, ale zase ne tak skvělé, jak jsem čekal dle všeobecného nadšení.
Kniha je dlouho hrozně rozvláčná, takto se psalo někdy v 70. letech, potom se v závěru spěchá, aby to nebylo dlouhé jak F.L. Věk a na celkovém dojmu se to prostě projevuje.
Jsem rád, že jsem knihu dostal, kdybych ji platil, byl bych smutnější a dal o hvězdu méně.

01.01.2025 4 z 5

Tváří v tvář: Osobní příběhy biblických postav Tváří v tvář: Osobní příběhy biblických postav Reinder Bruinsma

Zajímavý výběr biblických postav, samozřejmě stejně jako pokaždé u takových knih, můžeme si klást otázku, proč tam je tento člověk a jiný ne. Problém všech encyklopedií, nejsou nafukovací. Navíc toto není biblický slovník ale kniha, která má každý den čtenáře utvrzovat v jeho víře a předávat zkušenosti a poznatky.

01.01.2025 5 z 5

Mach a Šebestová Mach a Šebestová Miloš Macourek

Nádherná a originální kniha příběhů nejen pro děti. Srozumitelný jazyk, krásně vystavěné historky, přál bych každému dítěti, aby tuto knihu četlo, nebo mu ji někdo četl.

30.12.2024 5 z 5

Čeští cestovatelé a mořeplavci Čeští cestovatelé a mořeplavci Jiří Martínek

Velmi zajímavá malá encyklopedie o lidech, o nichž často žel neví. Ačkoliv nejsem milovníkem zeměpisu, i pro mně to bylo zajímavé a poutavé čtení.
Drobné výtky patří pouze zavádějícímu názvu, jelikož mnozí, jimž se kniha věnuje byli evidentně cizinci, převážně Němci, o tom, že pod slovo Čech se všeobecně a nejen v této knize, schová i každý Moravan a Slezan, ani nemluvím.
Druhá drobná výtka patří slovu "který" v různých pádech. Toto slovo je použito tak často, až je to rušivé.
Každopádně celková kvalita obsahu převyšuje tyto nedostatky.

29.12.2024 5 z 5

Kroky ke kázání Kroky ke kázání Bernhard Oestreich

Skvělá učebnice homiletiky. Jasná, přehledná, návodná. Rozhodně doporučuji všem kázajícím.
Jediná drobnost ruší, to jde za překladatelem, neustálé slovní spojení kazatelky a kazatelé, resp. posluchačky a posluchači je velmi rušivé a zbytečné.
Naštěstí celková kvalita knihy výrazně převyšuje tento detail.

26.12.2024 5 z 5

Emocionálně zdravý vedoucí Emocionálně zdravý vedoucí Peter Scazzero

Výborná, poučná, upřímná kniha z prostředí, které není zaměřeno na zisk, ale i zde je třeba být efektivní a zůstat člověkem.
Plný počet nedostává jen kvůli velmi nudnému úvodu, který je skoro až odrazující a také je v některých fázích zbytečně zdlouhavá.
Jako celek je ovšem opravdu skvělá a užitečná.

26.12.2024 4.5 z 5

40 dnů zamyšlení a modliteb k  přípravě na Ježíšův druhý příchod 40 dnů zamyšlení a modliteb k přípravě na Ježíšův druhý příchod Dennis Smith

Velmi milá, přátelsky a pečlivě psaná kniha. Autorovi opravdově záleží na vztahu čtenáře a Boha. Obešel se bez poučování, poskytuje návod a praktické rady, jak prohlubovat víru a tvořit společenství.

19.12.2024 5 z 5

Křest duchem svatým a Boží uzdravení Křest duchem svatým a Boží uzdravení Kornelius Novak

Obě knihy v jednom balení spojuje stejný autor, který je bezesporu veden dobrými úmysly. A těmi jsou hlavně opravdová víra věřících lidí a respekt k hodnotám.
Ovšem samotné zpracování velmi kulhá.
V textu je mnoho biblických citací, některé se autor pokouší vysvětlovat, ale činí tak velmi účelově a slouží jako obhajoba myšlenek autora.
Dále nerozumím, proč se autor pohoršuje nad zájmem veřejnosti o svou minulost, když na ní vystavěl celé své PR.
Další věc, která zaráží a tak často se opakuje v podobných knihách, pisatel mluví anonymně o jiných lidech či místech, kde všechno dělají špatně a on to dělá správně.
Bagatelizace některých hodnot, jako je například vztah k lidem, láska a další, výklady, kdy hrdinové víry selhávali jen do svého opravdového obrácení apod. mně vedou k jistotě, že jelikož jsem přečetl od stejného autora tři knihy, na další už opravdu nemám ani sílu, ani chuť.

15.12.2024 3 z 5

Důkaz Boží existence Důkaz Boží existence Kornelius Novak

Důkaz? Takový pokus o motivaci. Styl autora mi přijde trochu chaotický, někdy zbytečně agresivní. Netuším, komu je kniha vlastně určena, kdo se má po jejím přečtení obrátit na víru v Boha.
V určitých křesťanských kruzích je autor velmi ceněn, ale tato kniha mně nepřesvědčila, že právem. Možná lépe mluví, než píše, nevím...

12.12.2024 2.5 z 5

Mistři robinzonád Mistři robinzonád Ivo Viktor

Krásná galerie, tehdy i dnes dost ojedinělá, ačkoliv se nevyhnula určitým nepřesnostem, dala by se jí vytknout i mírná chaotičnost, ale klady jednoznačně převažují. Mnohé fotografie a informace jsou unikátní, navíc na křídovém papíru. A ani skoro po čtyřiceti letech nestárne a fascinuje.

27.11.2024 5 z 5

Povídky aneb Nechci slevu zadarmo! Povídky aneb Nechci slevu zadarmo! Miloslav Šimek

Knihu je třeba vnímat v kontextu doby, kdy byla psána. Jak jazyk, tak mnohé souvislosti současnému čtenáři moc neřeknou. Ve své době se ale jednalo o naprosto geniální počin a i s odstupem přináší zábavu.
Mnohé věty se staly legendami, aniž by citující tušili, odkud se vzaly.
Za mně top je Až přijde Komenská.

06.11.2024 5 z 5

Další případy Sherlocka Holmese (9 povídek) Další případy Sherlocka Holmese (9 povídek) Arthur Conan Doyle

Klasika své doby. Nelze na knihu hledět dnešní optikou, kdy některé pasáže jsou zbytečně zdlouhavé. A že je např. extrémní fyzická zdatnost hlavního hrdiny přitažená za vlasy? To se snad dá brát i jako podpis autora, jehož cílem bylo čtenáře zabavit. A to se dařilo a daří.

Prostě super oddychovka bez zbytečného násilí, vulgarismu a nechutností.

29.08.2024 5 z 5

Nezahoď svůj rozum do koše Nezahoď svůj rozum do koše Josh McDowell

Kniha pro čtenáře ve věku 11-15 let. Snaží se obsáhnout mnoho otázek, které mají mladí dospívající. Pokouší se bojovat proti mýtům, ačkoliv sama některé tvoří (např. tvrzení, že Ježíš měl mladší sourozence, nemá žádné opodstatnění).
Nelze jí upřít snahu pomoci čtenáři se orientovat v tom, co jej může zajímat, pokud si klade otázku: Je Bůh?

22.08.2024 3 z 5

Světlo a prameny v údolích Světlo a prameny v údolích Miloslav Šustek

Kniha je určená lidem zajímajícím se o život křesťana, ortodoxním ateistům rozhodně nelze doporučit.
Autor objektivně popisuje radosti i strasti svého života, kdy své dospívání a rané mládí prožil během druhé světové války a v krutých padesátých letech komunistického teroru.
Popisuje s pokorou a skromností, jak se mu podařilo dojít až ke stáří.
Celá kniha je vyprávění bez svědectví dalších lidí, tudíž pokud chce někdo cokoliv zpochybnit, nelze prokázat opak. Ale toto je vyprávění starého muže, nikoliv literatura faktu.

21.08.2024 5 z 5

Válka stejně skutečná jako vítězství Válka stejně skutečná jako vítězství Allen Vaughn

Kniha určena pro velmi úzký okruh čtenářů. Autor se odkazuje na jistou E. White, jejíž jméno nic neřekne nikomu jinému než adventistům sedmého dne.
Jeho pravděpodobným cílem je motivovat čtenáře k ostražitosti před nástrahami života.
Popisuje duchovní hrozby, s nimiž se během praxe potýkal.
Velmi silně se snaží pracovat s emocí strachu. Přestože je zřejmě puzen dobrým úmyslem, vyvolává kniha v čtenáři buď strach nebo rozpaky.

20.08.2024 3 z 5

No future? No future? Simona Dlouhá

Malá a milá knížečka o opravdovém křesťanském obrácení. Autobiografie mladé ženy, která jako "klasické zlobivé dítě" zkoušela život za hranou běžné společnosti.
Nepopisuje, že by se od doby, co uvěřila, začaly dít pouze skvělé věci. Kniha končí v místě, kdy je po třetí operaci páteře a věří, že bude žít normální život. Těžko říct, jak to pokračovalo dál, ale kniha rozhodně stojí za přečtení

17.08.2024 5 z 5

Plány, záměry a cíle Plány, záměry a cíle Kenneth E. Hagin

Další v řadě těch, kteří uvěřili ve vlastní božství. Jeho Bůh poslouchá na slovo, protože dělá všechno správně a ostatní dělají všechno špatně. Arogance stříká takřka z každé strany.
Proč to dostalo aspoň jednu hvězdu? Protože objektivně nutno uznat, že občas se do knihy autorovi vkradla i zajímavá myšlenka či biblický citát.

17.08.2024 1 z 5

Křesťanská rodina Křesťanská rodina Carl Mitchell

Autor si dal za cíl ukázat, jak ideálně by měla fungovat rodina ve smyslu jak partnerů, tak rodiny s dětmi.
Kniha obsahuje mnoho dobrých rad, leč i spoustu zbytečných (ve stylu Když chcete otevřít okno, podívejte se, zda má kliku). Také je v ní dost zavádějících statistik týkajících se rozvodů, aniž by se aspoň náznakem zmínila, jaké dopady na děti mají nefunkční vztahy, v nichž rodiče zůstávají.
Vzhledem ke stáří knihy jsou některé myšlenky již překonané.
Kniha na mně působí až naivně nekompromisní. Řeší, jak je to ideální, a často správně, ale vůbec se nezabývá tím, co dělat, když věci nejdou podle plánu.
Každopádně za přečtení stojí, ale ne vše brát doslova.

25.07.2024 3 z 5

Budete jako bohové Budete jako bohové Erich Fromm

Podstatou filozofů je se vyjadřovat názorově k čemukoliv a nejlépe ještě dlouze, aby se v tom případný oponent ztratil.
Nevím, zda autor chtěl psát filozofické nebo historické dílo. Co se týče toho druhého, přináší nespornou kvalitu v podobě přesných popisů dějinných souvislostí, apod.
Ale je to zaházeno množstvím filozofických úvah, které protože jsou filozofické, nemusí být dokázané
Slabota. Nenašel jsem důvod, proč mít tuto knihu v knihovně

19.07.2024 2 z 5