Nicoletta1681 Nicoletta1681 komentáře u knih

Ohlas písní českých Ohlas písní českých František Ladislav Čelakovský

Srozumitelné, oddechové, opírající se o českou slovesnost a zvyky. Na dobu, kdy bylo dílo napsáno, je čitelné i dnes a dokonce i dodnes baví. Jsou zde kratší popěvky, ale i delší básně s dějem. Pro povinnou literaturu k maturitě je tato sbírka dobrým výběrem:)

07.03.2022 3 z 5

Potrhaná křídla Potrhaná křídla Ruta Sepetys

Příběh knihy je hodně originální svým prostředím a celou situací hlavní hrdinky, která není vůbec hloupá, ale i přesto jde na konci knihy vidět její vývoj a změna jejího myšlení. Musím říct, že příběh mě téměř hned vtáhl do děje a do prostředí New Orleans až jsem někdy dokázala slyšet hluk z ulic.
Ale i přesto, že příběh je dobře vymyšlený, jde poznat, že jde o jednu z prvních knih autorky. Kniha je psaná kratšími větami, nejsou tam nějaké rozsáhlé vnitřní monology a i rozuzlení je takové plytké a víceméně jednoduché, což je asi tak jediné, co mě na knize mrzí.
Tohle byla má druhá kniha, kterou jsem od autorky četla, a musím říct, že ani teď nezklamala a její příběh ve mně zanechal opět stopu.

07.03.2022 4 z 5

Bohové a monstra Bohové a monstra Shelby Mahurin

Musím uznat, že závěrečný díl série byl přesně takový, jaký by měl závěr být. Bylo tam spousta akce, chvil uvědomění si, smíření se s tím vším, co se stalo, chvilky naděje, ale i chvilky smutku. A to nejen pro hrdiny knihy, ale i pro čtenáře.
Jde tady vidět, kam až se postavy dostaly, jak moc se posunuly od začátku a jak se s tím vším změnili. Zároveň děj pořád plynul (je pravda, že někdy byly momenty, kdy to bylo takové vymýšlení problému na sílu), postupně se však všechny problémy řešili a nic se nevyřešilo jen tak.
Kniha prostě měla hlavu a patu a skončila tak, jak by poslední kniha série skončit měla - uzavřeně, bez dalších otázek:)
Celá série - její svět, postavy a “poslání” - ve mně zanechalo stopu a myslím, že s tímto příběhem budu ještě chvilku žít i potom, co jsem ho dočetla.:)

09.02.2022 5 z 5

Instant karma Instant karma Marissa Meyer

(SPOILER) Tenhle příběh splnil má očekávání pro milou romantickou oddechovku, která je plná písní, Beatles a sluníčka, ale přesto to mělo své chyby.
Celkem mě “zklamalo”, když autorka dala hlavní hrdince “super schopnosti” a myslím si, že kdyby to tam nebylo, tak by to ničemu neuškodilo a možná by to bylo i lepší.
Líbí se mi, jak je na hlavní hrdince vidět psychologický vývoj, ale někdy mě vážně štvala svými nápady a zbytečnými problémy a že ji jako chytrou holku nenapadlo to nejjednodušší řešení.
Ale jak jsem říkala, kromě pár drobností splnila má očekávání a jako romantickou oddechovku ji můžu doporučit:)

24.01.2022 3 z 5

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Tato kniha odkrývá pravdu, kterou celý svět nevěděl přes 50 let. Ukazuje nám Španělsko skrz oči mladých lidí, které jsou z naprosto odlišných poměrů a přece všichni touží po stejném - pravdě.
Celý děj mě tak vtáhl do situace, že jsem ze stránek cítila dusno a ruch Madridu a prožívala s hrdiny jejich příběh od první do poslední věty. Líbí se mi, jak mezi kapitolami jsou zařazeny různé úryvky z novin, rozhovorů aj. a takto čtenáři dokazují, že tohle se opravdu stalo a s přidáním letopočtů i jak dlouho trvalo, než se tyhle informace dostaly na povrch.
Také mě zaujalo, jak nám autorka představuje příběh z různých pohledů, které mají úplně jiné přesvědčení.
Příběh se mi opravdu líbil, naučil mě toho spoustu o historii i o Španělsku samotném. Konec se mi zdál o něco více přemrštěný než by měl dopadnout, ale po všech těch událostí a strastech si to hrdinové této knihy zaslouží.

20.08.2021 5 z 5

Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Tahle kniha má v sobě vše. Vystavěný svět, promyšlenou magii, která má svá pravidla, která dokonce dávají smysl, postavy, které se vyvíjí a které vám přirostou k srdci, a děj, který vás vtáhne. Líbí se mi, jak se u této knihy zasmějete, ale zároveň pocítíte smutek, touhu, lítost, zlost a odvahu. Tahle kniha vám dá zážitek z jejího přečtení.
Jsem zvědavá na další díl a doufám, že i tam se podaří autorce dát čtenářům podobný zážitek s postavami, které vám svým chováním připadají tak opravdové, a s příběhem, který vám nedovolí se odtrhnout.

19.07.2021 4 z 5

Meta Meta Pavel Bareš

Kniha rozebírající téma, které by se rozhodně mělo řešit více než řešené je. Ale zároveň kniha řešící spoustu dalších životních situací, které nejsou hezké a za které se lidé stydí, ale které se dějí. Normálně a v mnohých rodinách. A tahle kniha je způsob lidem ukázat, že v tom nejsou sami.I když je normální si to myslet. Klobouk dolů za zpracování příběhu, za realistické prostředí, postavy, situace a popisy, které ty nereálné části zobrazují tak, že si je naprosto přesně dokážeme představit (i když to není někdy zrovna hezký “pohled”).

30.06.2021 5 z 5

Miluju tě. Já vím Miluju tě. Já vím Nofreeusernames (p)

Krásná oddechovka plná popkultury, písniček a romantických klišé. Kniha se mi líbila, splnila všechna očekávání, hlavní hrdinka mi ve většině situací připomínala mě a některé ty chvíle, které prožívala jsem jí dost záviděla.
Musím ale uznat, že příběh v prvním dílu mi přišel více promyšlený, než tady, a měla jsem pocit, že se až moc tlačí na pilu s vtipy a odlehčením.
Jinak se mi ale kniha líbila a určitě ji doporučuji jako oddechovou romantiku pro holky, které chtějí zažít scény z filmu naživo a co pro různé situace vymýšlí soundrack:)

11.06.2021 4 z 5

Romeo, Julie a tma Romeo, Julie a tma Jan Otčenášek

Krásný příběh, který nám poukazuje na to, jaký život plný strachu a nedůvěry byl v době heydrichiády. Příběh měl hezkou atmosféru, ale stále šla také cítit hrozba z reality, což je v takových příbězích potřeba, aby stále bylo jasno, že tak krásné a růžové to prostě není.
Líbí se mi styl a forma psaní, kde má děj pořád nějaký spád, kde jsou popisné pasáže pochopitelné a přesto ne zdlouhavé, kde úvaha nad věcí dává smysl a není tam navíc.
Mohu říci, že jako maturitní četba je to skvělá volba, ale myslím, že po přečtení z donucení si ji nakonec čtenář uloží do paměti jako hezkou knihu, ke které se možná časem zase vrátí a tentokrát už dobrovolně.

10.03.2021 5 z 5

Ostře sledované vlaky Ostře sledované vlaky Bohumil Hrabal

Příběh, který v sobě nese odvahu a vzpomínku na to, jaký život a starosti v něm měli mladí lidé v naší minulosti.
Kniha je psaná tak, jako by někdo seděl před vámi a vyprávěl vám svůj příběh. Má to své výhody a nevýhody - Výhoda toho, že si to dokážete jasně představit díky hezky napsaným popisům a odlehčené formy. A nevýhoda je bohužel skákání do minulosti a do vzpomínek, o kterých pořádně nevíte, která se stala dřív. Dělá to trochu neplechu v zorientovatování se v průběhu času.
Jako knížka k maturitě ideální - hezký, čtivý příběh, který má málo stran a něco vám i předá:)

31.01.2021 3 z 5

(Že)nám (Že)nám Bára Vencálková

Krásná slova, která se ženou souzní, která ji popisují a která ji podporují. Jsem vděčná za to, že jsem ty slova četla a že jsem se v nich našla.

27.12.2020 5 z 5

Královna ničeho Královna ničeho Holly Black

Co si budeme, tahle série je skvělá. Má propracovaný svět, který má svá pravidla, má postavy, které jsou odlišné a nejsou bezduché a tím nám dávají mnoho důvodů proč si je oblíbit a naopak, zápletka je také dobře vymyšlená, že čtenáře zajímá, jak si hlavní hrdinka s tím poradí a hlavně je to celé psané tak, že už i čtenář začíná pokaždé, když se objeví nějaké světlé místo, přemýšlet, v čem je háček a kde je ta zrada, co číhá v tomhle světě na každém rohu. A to mě nejspíše na tom všem bavilo nejvíce. To intrikářství, které s celého příběhu sálá.
K poslednímu dílu mám ale pár výtek, které možná jsou ale zapříčiněn tím, že už jsem vždy v příběhu hledala tu skulinku nebo už zmíněnou zradu. Kvůli tomu pro mě konec nebyl nijak překvapující, protože řešení problému mi tak nějak došlo samo. Zároveň jsem trochu byla zklamaná z chování Cardana, který je celou dobu odtažitý, intrikářský a vy celou dobu vlastně nevíte, co cítí, a najednou ve třetím díle je milý, má city a vše myslí tak, jak řekl. Ten skok ve změně chování mě trochu zklamal, ale byla jsem ráda, že i Jude se to zdálo podezřelé a naivně se mu hned nevrhla okolo krku. Jinak třetí díl byl pro mě trochu slabší než dva předešlé, ale to nic nemění na faktu, že jsem si ho skvěle užila.
Doufám, že v ČR vyjdou další knihy, které mě vezmou zpět do tohohle skvělého světa, kde nic není takové jak se zdá a kde víly rozhodně nejsou hodné bytosti.

01.12.2020 4 z 5

Navždycky Navždycky Nofreeusernames (p)

Musím říct, že jsem toho trochu bála. Přece jen není možné, aby příběh, který se dal vyjádřit pár smskami, dal napsat skoro na 300 stran. A upřímně jsem ráda za to překvapení ^^
Tahle kniha je taková ta na zlepšení nálady, kdy se smějete u blbých situacích, které tady jsou, u nerdovských vtipů (teda, jestli je pochopíte) a sarkastických poznámek nebo u šílených nápadů, co postavy vymyslely.
Knihu jsem přečetla za jeden večer a upřímně je to takové pohlezení na duši. Jsou zde okamžiky, které byste si taky chtěli prožít a pak ty okamžiky, které té hlavní hrdince ale vůbec nezávidíte a sami si přiznáte, že byste nevěděli kudy kam.
Takže Navždycky doporučuji těm, kteří potřebují zvednout náladu a cítit trochu té romantiky a smíchu z přiblbých poznámek a z narážek z různých filmů:)
A co si budem, takový příběh se vždycky hodí mít v knihovničce jako jistotu, že když je vám pod psa, tohle vás na jistotu vždycky rozveselí:)

27.10.2020 5 z 5

Zlodějská přísaha Zlodějská přísaha Mary E. Pearson

Upřímně řečeno, jsem se druhého dílu bála. Přece jen tady je ta romantická linka celkem zásadní a když 1. Díl skončil tak, jak skončil, tak jsem si říkala, jestli to nebude už takové vaření z vody. Ale ne! Autorka to vyřešila parádním způsobem, že vy prostě musíte číst a vědět, jak to Teda je.
Musím přiznat, že ze začátku jsem měla velký zmatek z tolika jmen a snažila se rozeznat ty nové mezi těmi, které bych už měla znát z minulého dílu.
Musím říct, že zápletka se mi líbila, vše dávalo smysl, bylo tam překvapení a zvrat a konec....
Konec je podle mě takovým uzavřením celého světa a je to takový konec jak pro sérii Zlodějského tance, tak pro sérii Kroniky pozůstalých. Možná je to takové moc růžové, ale po tom všem, co se tam odehrálo, je to taková odměna, protože nevím jak ostatní, ale ve mě budou tyhle příběhy z tohoto světa ještě chvilku žít i bez zdrcujícího konce:)

27.10.2020 5 z 5

P.S. Líbíš se mi P.S. Líbíš se mi Kasie West

A zas a znova krásná oddechovka plná culení se nad knihou. Tohle prostě Kasie West umí. Miluju tu atmosféru knihy, kde postavy mají hlavu a patu a časem si uvědomují to všechno, co se s/mezi nimi děje. Postavy jsem si zamilovala okamžitě. Lily pro její sarkasmus a myšlení a Cadea pro jeho přemýšlivpu stránku osobnosti, která se zároveň nedá ničím zastrašit. Tuhle knihu fakt doporučuji těm, kteří si chtějí oddechnout od těžkých témat a prožít si, jaké to je, se zamilovávat.

18.08.2020 5 z 5

Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Všichni říkají, že tohle je to, co si musí všichni přečíst, že tohle je dokonalost. Neřekla bych, že je to ta nejlepší kniha, co jsem četla,ale musím říct, že téma a celý nápad příběhu je opravdu něco jedinečného. Že na konci budete zlomení, vděční, smutní, hrdí a také budete cítit vzpouru... Stejně jako hlavní hrdinka. Líbí se mi, že Tierney je tak statečná a zároveň mysli na ostatní. Hrozně mě bolela její ztráta a naopak jsem byla o to vděčnější za konec... Za tu naději. Postavy si oblíbíte, zhnusíte a pak pochopíte, proč se tak chovaly. Cítila jsem ten vzdor a hrdost, co na konci dívky cítili. Tahle knížka vás zasáhne a o to víc, pokud jste dívka. Tohle byla jízda, která ve vás zanechá stopu pocitů, které se bude těžké jen tak zbavit.

12.08.2020 5 z 5

Podlý král Podlý král Holly Black

Tohle byla jízda. Líbí se mi krutost a intrikářství tohoto světa, této knihy, že vždy, když na něco dojde, přemýšlíte, co všechno by mohl být háček, kde je ta skrytá podpásovka a stejně nakonec budete tak vyjevení, že stále nebudete věřit, co se to právě událo. Postavy jsou jako v prvním díle parádně napsané, jsem ráda za vývoj u Taryn, protože není možné aby byl někdo pořád tak lehkomyslný a naivní. A také je tady část, kde má romantická duše jasá, ale na konci jste tak zmatení z toho všeho, že vlastně nevíte, jestli to byla pravda nebo ne. A proto... Potřebuji další díl!

18.07.2020 5 z 5

Krutý princ Krutý princ Holly Black

Musím říct, že jsem po dlouhé době četla něco o vílách, takže mě jsem žila v představě, že víly jsou hodné, ale zlomyslné. Nejsou hodné a jsou hodně zlomyslné. A tato knížka je tím největším důkazem. Ale zároveň je i důkazem toho, že i lidé dokáží být takoví. A to je se mi na tom líbí. Jak autorky zachytila, že člověk v zemi víl je brán jako červ, ale i přesto se hlavní hrdinka dostala tak daleko. Musím říct, že i přesto, že první část knihy je spíš seznámení se světem atd., pořád se celé knížka četla sama. Bavilo mě poznávat chování víl, jejich způsoby a zájmy a zároveň zjišťovat pravou zápletku a nakonec být unešená z toho, jak to byl vlastně úžasně vymyšlený plán. Těším se na další díl a na to, jakým směrem se ten velký plán bude ubýrat.

08.07.2020 5 z 5

Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

Tahle knížka je celou dobu hořkosladká. A myslím, že takový byl původní záměr, aby lidi bavil a aby měli pocit zamilovanosti, ale pořád si uvědomovali tu vzdálenost, to riziko, ten smutek z něčeho, čeho nemůžete dosáhnout. Kniha ve vás zanechá spoustu pocitů, ale hlavně na konci toho všeho budete vděční za to, co máte a co můžete každý den. Postavy si oblíbíte (Willa o něco později, protože ze začátku se chová jako správný namachrovaný frajer) pro jejich povahu, sny a hlavně snahu přežít a žít jak nejdéle to jde. Upřímně řečeno, mám teď v plánu se podívat i na film a zhodnotit i ho... A hlavně chci ten příběh prožít ještě jednou (i když si nejspíš i něj zase trochu pobrečím). Doporučuji všem, co potřebují nějakou hezkou zamilovaní knížku, ale nechtějí to číst přes růžové brýle s duhou v pozadí:)

29.06.2020 5 z 5

Projekt Kronos Projekt Kronos Pavel Bareš

Tenhle příběh je tak hrozivý a zároveň fascinující, že se na něj nedá jen tak zapomenout. Hodně cením ty malé detaily, které čtěte a o několik stránek dál zjistíte, že ta maličkost je vlastně hodně důležitá informace. Tohle aspoň nutí člověka být stále ve střehu a hrozně mě tohle baví:) Postavy jsou reálné, mají své důvody pro své činy a chování, jen ze začátku přibývají až nevíte kdo je kdo a co ten dotyčný vlastně udělal. Za tohle bohužel jedna hvězdu dolů, protože ze začátku je v tom velký zmatek. Jinak celý ten nápad je skvělý a jsem ráda, že mě tahle kniha z našeho českého rybníčku nezklamala, ba naopak předčila má očekávání naprosto ve všem. Moc se těším na další díly až se všechno vysvětlí a ukáže se, co se teda vlastně děje, protože první díl mi připadá spíš jako takový úvod - do tohoto světa, do problémů a do na stálé situace - kde se vlastně nic moc nevyřeší jen máte čím dál tím víc otázek, na které chcete znát odpověď. Takže tohle je kniha, kdy je nejlepší mít u sebe rovnou i další díl, protože nebudete chtít přestat:)

25.06.2020 4 z 5