Niu Niu komentáře u knih

Sova Sova Samuel Bjørk (p)

Oproti prvnímu dílu mnohem slabší. Vlastní případ zajímavý a opředený tajemstvím. Ale zapadl mezi špatně poskládané dialogy postav a jejich kompletní proměnu. Miu jsem pochopila v první knize a čekala jsem od ní něco jiného. Tady se nevykreslila jako nejlepší mladá detektivka, ale jako troska, co se nalívá. Ztratila ten dar porozumět ostatním a stala se z ní protivná a nesympatická osoba. Takový zvrat jsem nečekala. Těšila jsem se, až to dočtu.

30.07.2019 3 z 5

Pí a jeho život Pí a jeho život Yann Martel

Nemám slov. Nádherná kniha. Poutavý a nečekaný příběh. Původně nicneříkající obálka knihy mě během čtení čím dál tím víc poutala - a podle mě je to všeříkající a odráží hloubku příběhu, jsou tam zachyceny všechny emoce. Kniha začíná tak nějak nesměle, ale vtipně. Líbil se mi popis zvířat a jejich chování, náhled na různá náboženství, který byl popsán s lehkostí a snažil se bourat jednotné vnímání víry. K závěru se to začalo lámat a bylo to víc fantasy, což dalo příběhu jiný rozměr. Závěr byl odlehčený a od srdce jsem se zasmála pánům vyšetřovatelům. Opravdu začnete číst a chcete vědět, co bude dál. Jaký příběh se vyberete vy? Doslov překladatele byl třešinkou na dortu. Postrádám Richarda Parkera. Jsem ráda, že jsem sáhla zrovna po této knize v rámci Čtenářské výzvy. Myslím, že se budu vracet.

25.07.2019 5 z 5

Volání Kukačky Volání Kukačky Robert Galbraith (p)

Moc povedená kniha. Líbilo se mi prostředí případu zasazeného do Londýna. Cormoran je úžasný a s Robin jsou sehraná dvojka. Tenhle svět šoubyznysu :o) je fakt zvláštní. Jsem zvyklá na víc krutější detektivky, ale musím uznat, že někdy míň znamená víc. A překvapí vás, jak to dopadne. Dobře se to čte, líbí se mi i popisy míst, dialogy provázané v pozadí myšlenkami, co si kdo zrovna myslí, humor, minulost. Jo, za mne můžu doporučit.
PS: Harryho jsem četla několikrát a byla jsem zvědavá, jak se autorka vypořádá s tímto typem žánru. Překvapila mile.

26.02.2019 5 z 5

Hovor se smrtí Hovor se smrtí Chris Carter

Zase nemůžu jinak než za pět hvězdiček :-) Další skvělá a napínavá detektivka-thriller, pro mne s nečekaným rozuzlením. Carter cílí na současný svět - sociální sítě, čímž ještě víc přibližuje případ k realitě. Doporučuju.

14.01.2019 5 z 5

Nesmírný Nesmírný Jussi Adler-Olsen

Nejde jinak než pět hvězdiček :o) Opravdu hodně zajímavý a nevšední příběh. Musím přiznat, že mě zajímá esoterika a podobné věci, nicméně tohle bylo na mne hodně. I trochu poučení pro mne, jak zůstat nohama na zemi :o) Kdo četl, pochopí. Líbil se mi hodně začátek příběhu, jak se vlastně oddělení Q k případu dostalo plus ten nečekaný závěr.

07.05.2018 5 z 5

Harry Potter a princ dvojí krve Harry Potter a princ dvojí krve J. K. Rowling (p)

Skvělý díl - humor, nebezpečí, smutek a nějaká naděje ... Doporučuju.

13.09.2017 5 z 5

To To Stephen King

Patřím mezi fanoušky Kingovy tvorby a jeho styl psaní se mi hodně líbí, i když jeho knížky jsou zaručeně ty, kterými by se dalo zranit :o) Líbí se mi hlavní postavy, semknutá parta kamarádů, která se po letech znovu setká. Jen velmi nerada jsem dočítala knihu, protože jsem mezi jejich partu patřila. Mám ráda hororový námět a trochu toho nadpřirozena.

13.09.2017 5 z 5

Čtenářský klub osamělých srdcí Čtenářský klub osamělých srdcí Lucy Gilmore

(SPOILER) Tohle byla letos má 85. přečtená knížka a já si myslím, že snad nejlepší za tento rok. Ale sama se divím, protože na rozjezdu jsem si říkala - ty jo, to asi nepřečtu, ten Arthur je fakt magor. Ale jakmile jsme v první kapitole opustili Sloane, tak u Maisey jsem se tak nasmála, až mě břicho bolelo. A pokračovalo to ve stejném duchu. Někde u Grega a Arthura jsem se smála tak, že mě bolely i svaly obličeje a začalo škrábat v krku a o slzách smíchu ani nemluvě. Jako ano, v některých ohledech to byl až moc zvrat o 180 stupňů, ale to je někdy ta lidská povaha. Musím ale říct, že vlastně některé postavy se nedaly moc dobře "přečíst". Třeba takový Mateo na mne působil jako knihovník dost prašivě, ale pak překvapil. Co mě překvapilo ale nemile, byla Sloane - ta postava a její povaha mi nesedly. Bella byla osina a Maisey byla top. Co mě trochu mrzelo je, že tam nebyl více rozebrán vztah Arthura s jeho dcerou. To bylo dost neucelené. Ale jinak výborná knížka a doporučuju.

21.11.2024 5 z 5

Co hledáš, najdeš v knihovně Co hledáš, najdeš v knihovně Mičiko Aojama

Naprosto mě uchvátila upoutávka na knihu a obálka. Ta je tak nádherná (škoda jen, že pod přebalem už není tak barevná). Japonská literatura je jiná, oproti té evropské, ale jak si zvyknete i na povahu a chování lidí, převládá srdečnost, laskavost a přátelskost; dokonce i ta citovost tam je. Kniha se skládá z pěti příběhů, které se navzájem tak krásně proplétají. I když každá osoba zažívá jiné strasti života, tak jsem se našla ve všech. Mít takovou knihovnici. Panečku. Až je mi líto, že tady není žádné komunitní centrum (nebo třeba jen o něm nevím). Bylo to opravdu krásné a milé čtení, co rychle uteče. Líbily se mi všechny příběhy, ale Hiroja se mě dotkl nejvíce. A pak samozřejmě záhadná paní Komači.

18.10.2024 5 z 5

Nové sliby Nové sliby Lilly Lucas

Bylo to čtivé a to i díky tomu, že příběh byl z pohledu jedné z postav (vyprávění v ich formě). Byla tam skvělá atmosféra - zima, útulno, atmosféra malé vesničky a lidi, kteří se znají, jídlo i ty čokoládové poháry se šlehačkou.
Ale. Mám problém s romantickými knížkami, že chování hlavních postav je nelogické, neúpřímné, utíkají z daných situací a chovají se jako malé děti. Vlastně mi úplně tak nikdo nepřirostl k srdci. A vytáčí mě fakt k nepříčetnosti, když všichni jsou finančně zajištění až na půdu. To je pak život samosebou jednodušší (viz třeba i knihy M. Kasten a E. Kennedy). Ale to nic - teď čtu jednu další knihu, kde zase nelogicky je hlavní hrdina švorc, že nemá na jídlo (ale na fitko má).
Za čtivost a atmosféru bych dala 5*, ale příběh to dost srazil.

05.10.2024 3 z 5

Atomka Atomka Franck Thilliez

(SPOILER) Proč?! Proč autoři tohle dělají? Založí sérii, kterou bych označila jako chvalitebnou, a pak ji směřují totálně do kopru. Takových sérií, kde hlavní otěže nad případy, vyšetřováním a logikou převezme debilita a osobní vztahy - Linda Castillo a Helen Fieldsová jsou toho zářným příkladem, pro které mě opouští síla díla těchto autorek dále číst.
Nemám už energii uvést jsem poznámky, možná časem ke komentáři něco přidám. Pocit z knihy? Těšila jsem se, až to dočtu a pěkně si tu ulevím. Celým dílem se nesla taková hloupost, že zazdila úplně bezvadné téma atomové energie, tragédie v Černobylu. Bylo tam tolik různých vyšetřování, že jsem čekala, kdy to bude mít smysl - například objev toho, že hypotermie zastaví působení radioaktivity, byť sebešíleněji to zní. A ono ne. Totálně mimo mísu bylo vyšetřování (jak jinak - na vlastní pěst) odkazu Krvavého anděla - a ten kdo to byl? To byl výsměch všem čtenářům dobrých detektivek.
Celá kniha je vzdychání o miminku na všechny způsoby. Mně jako ženě ale Lucie moc neukázala své mateřské pudy, když celou výchovu svých dvojčat nechala na matce a jezdila všude kamsi do tramtárie. A to záření - no comment.
Apropó - je zajímavé, jak se komisaři mají možnost podívat se do světa (kdo to sakra všechno platí?!), kde se všude dostanou a všechno vyřeší.
Mátl mě překlad - Rudý ďábel, Rudý anděl - přitom kniha je Krvavý anděl. Láčkovci, nezmaři - o tom se učí snad na základní škole.
To samé - jednou jsou to komisaři, jednou inspektoři, jednou policisti nebo prostě Francouzi.
Mám ráda češtinu pro tu květnatost, tady ale ta poetika jazyka je jaksi ... : "Pak se jako rakovina napadající zdravý organismus objevilo velké město." a další "Vlevo spatřili na okraji lesa kostel se zdmi pokousanými až do krve břečťanem a probodanými větvemi bříz a buků." (blé).
Linka s blázincem byla asi nejlepší a nejděsivější.
Suma sumárum - chtěla jsem dát 2*, ale ... nejde to. U knihy, u které buším hlavou do stolu, to prostě nejde.

18.07.2024 1 z 5

Smrtící dotyk Smrtící dotyk Melinda Salisbury

(SPOILER) Tak tohle byl bizár a vůbec nevím, jak mám hodnotit. Budu se snažit ukočírovat myšlenky. Hezká obálka a příjemná cena v Levných knihách.
I když se už neřadím do cílové skupiny čtenářů, jen stěží bych ji označila jako knihu pro děti a mládež. Po přečtení Měsíčních kronik jsem si myslela, že Levana je jediná nejšílenější postava ve fantasy knihách. Královna zde? Té Levana nesahá ani po kotníky. Tolik zbytečné krutosti, podlosti a vražd. Ano. Byla naprosto šílená. Chudák naivka Twylla. Knížka se četla celkem dobře, ale právě pro ty manipulativní věci jsem se do čtení i trochu nutila. Celkem útlá knížečka, ale teda stalo se tam toho hodně. Ne vždy vše dávalo smysl. Víc jak polovinu je to takové tááááááhlééééé, v závěru se toho stane až moc, přidá se tam ještě jedna pověst o zlé příšeře a zakončí se to (zřejmě) o několik desetiletí později. Ne úplně vše tam bylo objasněno. Mno, já vám nevím. Chvilkama značně teatrální (slůvko vypůjčeno z knihy). Holka měla recht na konci, nač se crcat s takovými břídily. I když ten závěr by se bez ťukání obešel. No nic. Takový slabší průměr.

03.10.2022 2 z 5

Druhý hrob nalevo Druhý hrob nalevo Darynda Jones

Přistupovala jsem k dalšímu dílu jako k odpočinkovce, neb je to přece jen netradiční typ detektivky protkané humorem snad v každém řádku. Primárně vlastně ani neočekávám, že mě zaujme detektivní zápletka, ale spíš setkávání Charley s duchy. Najetí do příběhu je tak trochu hr, až mě překvapilo jak hr přišla stopka (myslím snad hned první kapitola). Nemohla jsem tentokrát přijít na kloub celé té záležitosti s Reyesem, hate-love prvky moc nemusím, páč to nemá hlavu patu. Na to jak je Charley bezprostřední, tak se v některých situacích chová dost dětinsky, což ubíralo na věrohodnosti. Chvilku si dám pauzu a pak šup do Třetího hrobu :o)

30.08.2022 4 z 5

Až na popel Až na popel John Connolly

(SPOILER) Já jsem spokojená. Sice začátek byl trošku pomalejší a dějová linka s Tommym Morrisem mě bavila míň, ale za půlkou dostal příběh spád a akci. Musím říct, že zvrat jsem u Randalla nečekala. Podezřelých bylo tolik, že jsem se i trefila :-) Bylo tam málo Louise a Angela. Jak já bych ty dva chtěla vidět ;-) Duchařinek tentokrát ubylo. Ty, co tady byly, mi ale naháněly husí kůži. Pro mne je to jistota, sáhnout po Parkerovi.

24.07.2022 4 z 5

Útok na pekárnu Útok na pekárnu Haruki Murakami

Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu, neb anotace nečtu. Četla jsem večer před spaním a opravdu jsem se děsila toho, že budu mít hlad :o) Jak může Murakami v tak krátkém rozsahu vylíčit barvitě pocity a myšlenky? Zatím jsem narazila na Spánek, coby další lidskou potřebu z pera autora. Ono není špatné se nad tím zamyslet - nad tím, co bereme jako samozřejmost. Pak to chybí a ... co s tím?

10.05.2022 5 z 5

Bez šance Bez šance Neal Shusterman

(SPOILER) Když přihlédnu k roku napsání, autor mě překvapuje svým nahlížením do budoucnosti, neotřelými nápady a tématy, které se jednoho dne mohou zhmotnit. Co my víme. Ale. Přišlo mi to strašně nekonzistentní. Ze začátku se to četlo fajn, což podporovaly kratší kapitoly. Po asi třetině knihy jsem měla problém. Kapitoly byly dlouhé. Příběh se úplně neubíral směrem, jak bych očekávala. Rozhodně mi to rušily natahované pasáže, kdy se skoro nic nedělo, pak části, kdy na dvou řádcích utekly měsíce. A hlavní postava Connora? Já nevím, ale nezdál se mi tak problémový a takový rváč, jak se o něm říkalo - na to tam toho o něm bylo popsáno málo v negativním nahlížení. Určitě se v knize nesly velmi silné pasáže. Mne třeba nejvíc dostal Levův kamarád CyFi, pak samozřejmě Lev. O dost méně už závěrečné rozpojování postavy, která mi nebyla sympatická. V celé knize mi ale nějak ušlo celé to, proč tohle vlastně bylo - copak to nevypadá divně, když dospělý člověk dostane dětskou ruku nebo něco, co velikostně neodpovídá? Jako chápu, žánr, ale tady to nějak nezapadalo. A co jako děti, co dostanou transplantát a pak se objeví na rozpojení. Tohle mi nedávalo smysl. Asi jsem z toho taky celá rozpojená :-( A že by se nikdo nepídil, kam děti mizí? I když to bylo v závěru uvedeno, tak mi to nějak nestačilo. Kniha Smrtka byla taky od současného reálného světa dost daleko, ale vnímala jsem to jinak, víc mi to dávalo hlavu a patu. A že by bylo přijatelnější utrácet peníze za recyklaci lidských těl než za klasickou léčbu? Chm, čím déle nad tím přemýšlím, tím víc hvězdiček půjde dolů. Radši už končím.

26.02.2022 3 z 5

Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Než jsem se dostala zhruba do půlky, myslela jsem si, že knihu odložím. A to sice kvůli hlavní hrdince, která byla nesnesitelná. Proč musí být všechny hlavní hrdinky v nových knihách tak sprosté? Nebo že by to bylo překladem? Je pravda, že čeština je dost květnatá, ale myslím, že by se to bez nadávek obešlo, nebo alespoň nahradilo francouzskými překlady, aby to nebilo tak do očí. Začátek knihy byl pro mne jeden velký chaos a postavy vedly nepochopitelné dialogy, pokud došlo k akci, byla zmatečně popsaná (což se trochu neslo dílem dále). Od půlky, kdy hlavní postava vystřízlivěla a verbálně dospěla, se to dalo číst a musím říct, že jsem napětím nedýchala a knihu neodložila. Věci do sebe začaly zapadat a ano, tohle byl pěkný příběh čarodějnice a lovce čarodějnic.

19.02.2022 3 z 5

Winter Winter Marissa Meyer

Perfektní završení Měsíčních kronik. Tohle byla kniha plná akce, zvratů a překvapení. Levana je opravdu krutá a byl to děs to jen číst. Super závěr, ve kterém se na nikoho nezapomnělo. Jsem ráda i za ten rozpracovanejsi závěr, který se týkal vládnutí a politiky. Líbila se mi celá série.

26.12.2021 5 z 5

Po tvém boku Po tvém boku Kasie West

Čteno ve slovenštině - Zabuchnutá v knižnici (to jako fakt?!). Očekávala jsem, že v knižnici zůstaneme většinu příběhu nebo dobré dvě třetiny. To je totiž snad pro všechny knihomoly snem, zůstat zavřená v knihovně (teda ... pro mne :o) Jojo, moc se na knihy nedostalo, což mě mrzelo, že tam nebyl aspoň popis prostředí, ta správná knižní atmosféra. Ono taky, hlavní hrdinka asi nebyla moc velký knihomol. Jak to začalo dobře, tak se to v zápětí utnulo a pak už to nebylo ono. Příběh se dotkl několika zajímavých životních témat, před kterými bychom neměli zavírat oči. Celkově ale přátelé Autumn byli nemastní neslaní, povrchní. Těžko jsem věřila, že se jim dá věřit. Je to taková odpočinkovka.

31.10.2021 4 z 5

Všem klukům, které jsem milovala Všem klukům, které jsem milovala Jenny Han

Super odpočinkovka :o) Ztřeštěné, ale tak mile, napsáno slušným způsobem, s hromadou vtipných dialogů a myšlenek. Postava Lary Jeane mi byla nejsympatičtější. Čekala jsem, že to dopadne jinak, ale jsem spokojená, dopadlo to tak, jak mělo :o)

26.09.2021 5 z 5