nula87 komentáře u knih
Milá Kingova jednohubka, kde kromě tradičního nadpřirozena netradičně zapojuje i vtip a sarkasmus vůči předpojatě maloměšťácké společnosti.
A taky vtipná parafráze na "Bachmanovo" Zhubni! a taky něco o toleranci, přátelství, běhání, vaření a tak. A to vše na necelých 150 stranách velkými písmeny ;)
1793 je zajímavě vystavěná detektivka, ale detektivní linka v ní vlastně není to hlavní. Tím je velmi sugestivní popis Stockholmu konce 18. století, lidských emocí, strachů a tužeb. To vše zarámováno historickými změnami, které tou dobou procházely Evropou.
Lůcu už delší dobu sleduju (ano, takhle to zní divně), a na její příběh na PCT jsem se moc těšil.
Na její styl psaní je třeba si chvíli zvyknout, ale pak hltáte jeden den na trailu za druhým, až do velkého vyvrcholení.
Některé věci se i v knize opakují, ale to je dáno i opakováním podobných zážitků na trase - horko, zima, mokro, neukojitelný hlad, přibývající míle, opakovaná setkání s parťáky...
Moc fajn duchovně-zoologická road-book se spoustou černého humoru, narážek na církev, rusko-finské vztahy a jednou netradiční sportovní disciplínou.
Výborná kniha o osudu jednoho malého člověka v soukolí dějin. Autorka píše krásným jazykem poetický příběh o domově, osudu, lásce, do které zasahují dějiny velkého světa. To vše v životním cyklu Volhy, která všechny hrdiny drží ve svém područí.
Velké téma, zajímavě vystavěná zápletka a vývoj děje. Na druhou stranu až moc schématické postavy, a až příliš jednoduchý styl.
Velmi zajímavý popis jednoho z nejznámějších sériových vrahů Ameriky - jeho vraždění, ale také doby utěků z vězení a vleklých soudních bitev . Poutavý, děsivý, ale zároveň velmi precizní popis toho autorky, které začne docházet, kdo je ve skutečnosti její fajn přítel.
Barnes velmi poctivě studoval Šostakovičův život, aby napsal fiktivní román o jeho vztahu s Mocí, úřady, kolegy muzikanty, přáteli, manželkami a vůbec životem. Příběh odvahy, ale i zbabělosti, příběh životního elánu, ale i totální rezignace.
Zajímavě rozehraná retro detektivka. Období rozervané Evropy těsně po první světové válce, národnostně pomíchané Kladsko, spousta nezapomenutých křivd.
Zdá se mi ale, že Duszyňski až moc využívá některá klišé tohoto žánru - symboly, rozmanité způsoby vražd, detektiv se záhadnou minulostí, trochu divoké zvraty ve vývoji příběhu.
Škoda, chtělo to podle mě trochu víc civilnosti a uměřenosti, a mohla to být skvělá detektivka v historických kulisách.
Dave Grohl je úkaz - nejenže významně ovlivnil tvář a zvuk rockové hudby posledních desetiletí, ale svou knihou prokázal, že je i skvělý Vypravěč. Svůj bohatý život podává s nadhledem, humorem, neuvěřitelně živou a čtivou, a inteligentní formou.
Díky Covidu, že můžeme tuhle skvělou autobiografii číst.
Emil Kincl byl velký člověk milující Šumavu, a je skvělé, že tyhle jeho vzpomínky a sebrané příběhy vznikly.
Po povstání ve Kwangdžu v románu Kde kvete tráva přichází Han Kang s dalším silným a bolestným tématem Jižní Koree. Postavení žen v korejské společnosti vykreslené na příběhu dvou sester, které bojují samy se sebou, s muži ve svém okolí a snaží se najt cestu ven.
Chytře napsaný "co kdyby" román, který předkládá otázky, kterými se budeme muset zabývat. Jak chytrou chceme umělou inteligenci, a co když zjistíme, že už je moc chytrá? A co když nový inteligentní život nepřijde z vesmíru, ale z moře (nebo odjinud)? Jak si poradíme?
Silná kniha o rodině, tradicích, lásce a nenávisti. Velmi dobře vystavěný román, kde si hlavní hrdinové nesou křivdu nejen ze svého dětství, ale křivdu za mnoho generací jejich rodičů a prarodičů.
Kromě kriminální linky autorka řeší i proměnu krajiny, a předkládá otázky, jak dlouho ještě jsou Sámové schopni udržet své tradice a soby naživu.
Ladislav se tentokrát vypraví do dvou naprosto odlišných zemí, a opět nám přináší čtivý a zábavný cestopis.
Hladomor v Povolží vyšle na cestu nesourodou posádku vlaku, která má za úkol zachraňovat - sebe, děti, zbytky lidskosti. Zvrácená doba v porevolučním Rusku dostane ze všech členů výpravy to nejlepší i to nejhorší zároveň. Guzel Jachina další knihou potvrzuje, že umí popsat tyto děsivé události zvláštním druhem poetiky, do které patří vše - život, smrt, láska, nenávist, víra i naděje.
"Všichni máme své slabé chvilky. Za to se nemusíme stydět".
První část, tedy putování po Gruzii, nebylo tak zajímavé - Ladislav se vlastně jen propíjel od jednoho dne k druhému. Po přesunu do Arménie a Náhorního Karabachu se to ovšem výrazně změnilo - dozvíme se spoustu informací o zemi, o historii, o zajímavých místech i lidech.
Kniha je vlastně více o autorce a jejím životním příběhu - vztahu k přátelům, rodině, psům. Vlastní popisy jednotlivých výletů jsou spíše jen rámcem toho, jak Lůca žije, a hlavně proč tak žije.
Rusko je gangsterský stát, který se neštítí vůbec ničeho. Násilí, státem posvěcené loupeže, vraždy, mučení - a to jak ve vztahu k cizině, tak k vlastním lidem.
Bill Browder to poznal a napsal už před několika lety a dnes všichni vidíme, že to je jen a jen horší.
Pokračování příběhu Herberta Levina, tentokrát už celé odehrávající se v nepředstavitelném pekle Osvětimi a Březinky. Autor opět velmi poctivě a pečlivě pracuje se zachovanými zdroji přímo od vězňů a je to děsivé čtení. A i přesto je jasné, že žádná slova na papíře nemůžou ani trochu přiblížit realitu.
Závěrečný rukopis jednoho z reálných členů Sonderkommanda a účastníků vzpoury je brutální tečkou za celým příběhem.