nula87 komentáře u knih
Moc fajn kniha - o emancipaci žen, o vědě, o veslování, o televizní kultuře 60. let v USA, o ambicích, víře, přáních a smrti. Kniha vtipná, chytrá, sršící životem. Nebýt trochu zbytečně patetického závěru, mohlo to být ještě lepší.
Na poli mystiky a fantastiky jsem úplný nováček, takže z tohoto pohledu i hodnotím. Některé povídky výborné, některé průměrné, pár mě jich nezaujalo vůbec. Kdybych měl vybrat ty pro mě nejlepší, pak: Špatný den, Dutý septagon, Zavařovačky, Zakantum, Lamaris hoří.
Rusko v syrové (a surové) podobě. Karas má dobrou schopnost psát jak o politických tématech, tak o běžném životě obyčejných lidí. Nicméně z každého jeho příběhu jednoznačně vyplývá, že s Ruskem toho chceme mít co nejméně společného - je a zřejmě to nadále bude říše lží, manipulací, pseudodemokracie a imperiálních ambicí.
Zábavná kniha s příjemnými postavami i dějem, a s opravdu mnoha vtipnými momenty. Nic světoborného, ale jako oddechové čtení to funguje moc fajn.
Podrobný, s velkou mírou empatie napsaný příběh o tom, proč Chris McCandless skončil v opuštěném autobuse uprostřed Aljašky. Mnohem více informací, více kontextu a vazeb než ve známém filmu. Navíc okořeněno Krakauerovým vyprávěním o jeho vlastní výpravě do aljašské divočiny.
Divoká jízda po místech, kde se Evropou prohnaly nepředstavitelné hrůzy. Hrdinové Topolovy knihy zkoumají možnosti se s něčím takovým vyrovnat, nebo aspoň tyto události nějak zpracovat a pochopit. A do toho všeho moderní přístupy i něco takového prodat, zpeněžit, využít.
Krásná kniha, která se může na první pohled zdát jednoduchá, ale skrývá v sobě mnoho vrstev, příběhů, a věcí k zamyšlení.
Druhý díl rodinné ságy z oblasti Karvinska, kde tentokrát se nehoupe jen země pod nohama, ale sem a tam se posouvají hranice států, a přes oblast se valí hordy vojáků a uprchlíků. A v tom sledujeme osudy širší rodiny, kde každý chce žít, milovat a nalézt naději, ale je to ve špatné době a špatném místě téměř nemožné.
Precizně podané válečné a bojovné strategie, samozřejmě s ohledem na dobu svého vzniku. Nemyslím, že jsou příliš použitelné i v dnešním civilním životě, ledaže by někdo pojal svůj život jako nekončící boj, válku a lest.
1984 je klasika, a navíc klasika, která si o komiksové zpracování říkala. A Matyáš Namai tuto výzvu zvládl velmi dobře - dynamická kresba navozující napětí a vtahující do děje.
Výborná kniha plná historických faktů a zajímavostí. Kniha precizně popisuje střední Evropu, její vývoj a co ji ovlivnilo. Navíc podaná autorovým nadšeným a místy lehce sarkastickým pohledem, který velmi baví. Žádná suchá historie, ale barevný, živý a ohromující popis dávající odpovědi i na otázky dneška.
Některé příběhy (motivy) výborné, některé divné a pro mě nezajímavé. Přesto stojí přečíst, i kdyby jen pro pochopení toho, jak se na Česko dívá nezaujatý pozorovatel.
Silná, traumatizující témata podaná velmi barvitým jazykem. Snaha šokovat a jít až na hranu (nebo spíš za ni) je zjevná, chtěná a znepokojující. Proto je čtení místy dost psychicky namáhavé.
Úžasné vyvrcholení celé série. Každý díl přidal další vrstvy a dimenze příběhu, který je oslavou sci-fi. Historie, politika, kosmologie, mimozemské civilizace, fyzika, doslova gejzíry nápadů a v neposlední řadě úžasné postavy.
Emil Kincl byl velký člověk milující Šumavu, a je skvělé, že tyhle jeho vzpomínky a sebrané příběhy vznikly.
Další porce příběhů ze Šumavy, vyprávěná místním nadšencem Emilem Kinclem. Kniha krásná, navíc se spoustou tipů na výlety po Šumavě.
Další temná zákoutí porevolučního vývoje Česka - tentokrát hlavně kolem světské rodiny Bělů. Kmenta opět extrémně důkladně pracuje se zdroji a podrobně rozebírá každý detail mafiánských zvyků, vazeb a samozřejmě nekončíh násilí.
Moc fajn knížka na poslech v autě, nebo obecně na cesty.
Ze začátku mi to přišlo trochu divné a neuchopitelné, ale postupem času se to začalo skládat do velmi zajímavé a zábavné historky s trochou napětí.
Tak jako Problém tří těles byl skvělý, tak Temný les je ještě lepší. Promyšlený do posledního detailu, mnohovrstevnatý, úžasně napsaný příběh. Propojení minulosti a současnosti (budoucnosti), postavy, které mají vývoj a emoce. Může být vyvrcholení série ještě lepší?