nula87 komentáře u knih
Nejsem věřící, přesto mě deník farářky zaujal - ale hlavním přínosem pro mě bylo to, že jsem alespoň trochu pochopil, proč lidé mohou věřit, a nahlédl tak do pro mne zatím téměř neprozkoumané oblasti.
Po povstání ve Kwangdžu v románu Kde kvete tráva přichází Han Kang s dalším silným a bolestným tématem Jižní Koree. Postavení žen v korejské společnosti vykreslené na příběhu dvou sester, které bojují samy se sebou, s muži ve svém okolí a snaží se najt cestu ven.
Klasika v komiksovém kabátě. Všeobecně známý příběh je nakreslen a podán velmi temnou formou, ovšem s precizním podáním všech lidských (a nelidských) vlastností, strachů a radostí.
Krásná kniha o touze, jinakosti a sebepoznání. Většina z "obyčejných" lidí si asi vůbec neumí představit být dlouhé hodiny ve vodě, a snažit se pokořit divoký oceán a hlavně sama sebe. Inspirující pro každého, ať jsou jeho cíle jakkoliv velké nebo nemožné.
Pohled do minulosti zahalený mlhou vzpomínek jedné obyčejné služebné. Bohužel napsáno ne příliš záživně, a i slibované vyvrcholení není nic speciálního.
Skvělá sci-fi s mnoha vrstvama, parádně vykreslenýma postavama a příběhem, který chytne a nepustí. A to je teprve začátek.
Velmi zajímavý vhled do reálií Izraele jak z pohledu vnitřní politiky, tak z pohledu toho nekončícího konfliktu s Palestinou - zvlášť po 7. říjnu velmi poučné.
Klasická feministická témata, většinou vcelku rozumné argumenty, místy ovšem zachází do divného extrému. Ale jsem rozhodně rád, že jsem to četl.
Chytře napsaný "co kdyby" román, který předkládá otázky, kterými se budeme muset zabývat. Jak chytrou chceme umělou inteligenci, a co když zjistíme, že už je moc chytrá? A co když nový inteligentní život nepřijde z vesmíru, ale z moře (nebo odjinud)? Jak si poradíme?
Rocková jízda parafrázující poměry v šoubysznysu. Pavel Bareš umí napsat vtipnou, svižnou knihu, a je vidět, že popis života rockové kapely, koncertů a festivalů je pro něj hračka.
Silné rozhovory s lidmi z různých sociálních vrstech, s různým postavením, kteří mají jedno společné - odešli/utekli z jedné z posledních brutálních diktatur na Zemi. A i když každý zažil a musel čelit jiným problémům a zážitkům, je to děsivé čtení.
Vrstevnatá kniha v nekonečně rozvětveném vesmíru. V jádru jde vlastně o to, zda se rozdělená rodina dokáže najít a vrátit k sobě. Překážkou je hlavně nekonečný počet realit, docházející drogy a ne úplně jasná pravidla, kdo je originál a kdo fake. Protože nárok na "svůj" život si dělají všichni.
Rozhodně zábavný román.
Silná kniha o rodině, tradicích, lásce a nenávisti. Velmi dobře vystavěný román, kde si hlavní hrdinové nesou křivdu nejen ze svého dětství, ale křivdu za mnoho generací jejich rodičů a prarodičů.
Kromě kriminální linky autorka řeší i proměnu krajiny, a předkládá otázky, jak dlouho ještě jsou Sámové schopni udržet své tradice a soby naživu.
Viděl jsem už Free Solo, které Alex zdolal až po vydání této knihy - ať si kdo chce, co chce říká, ale amigdala toho kluka opravdu není v pořádku. Je to skvělý skromný lezec, ale u něj by asi bylo dobré, aby moc lidí svými free solo výstupy neinspiroval :)
Silný román s jednoznačným poselstvím. Ať už pomsta, nebo odpuštění může být řešením, ale nikdy se nesmí zapomentout.
Klabouchová vypráví tento bolestný příběh krásným jazykem se silnou symbolikou. Skvělé.
Příjemná, čtivá kniha, která se nevyhne klišé, ale umí to vyvážit příjemným humorem a nadhledem. O mužích, kteří to ještě nevzdali, byť by našli dost důvodů, aby mohli. O mužích, kteří chtějí naplno žít, hrát, pít a milovat - i když jsou na to možná už trochu staří.
Barnes nás provede mozaikou příběhů, které nám předkládá jako alternativní historii lidstva, ale také jako znaky úpadku dnešní společnosti. Příběhy vzájemně propojené, z nichž ukazuje na slabosti lidstva, s a jeho zoufalé snahy najít to, po čem touží.
Velmi osobní výpověď o tom, jak se dá přežít peklo na Zemi, a jak se s tím dá vyrovnat. Never again!
Barvitý, vrstevnatý příběh tří generací procházející celým 20. stoletím - války, okupace, normalizace, svoboda. To vše jak se silnými stránkami hlavních hrdinek, tak s jejich pochybeními a slabostmi. Místy tomu chybí lehkost a přirozenost, ale na debut myslím velmi slušné.
Líbila se mi kresba, ale vlastní text mi přišel trochu povrchní a nedotažený. Z Kafkovy absurdity se dalo získat víc.