nula87 nula87 komentáře u knih

Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Nejsem věřící, přesto mě deník farářky zaujal - ale hlavním přínosem pro mě bylo to, že jsem alespoň trochu pochopil, proč lidé mohou věřit, a nahlédl tak do pro mne zatím téměř neprozkoumané oblasti.

25.09.2024 3 z 5

Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

Po povstání ve Kwangdžu v románu Kde kvete tráva přichází Han Kang s dalším silným a bolestným tématem Jižní Koree. Postavení žen v korejské společnosti vykreslené na příběhu dvou sester, které bojují samy se sebou, s muži ve svém okolí a snaží se najt cestu ven.

09.09.2024 4 z 5

Frankenstein (komiks) Frankenstein (komiks) Georges Bess

Klasika v komiksovém kabátě. Všeobecně známý příběh je nakreslen a podán velmi temnou formou, ovšem s precizním podáním všech lidských (a nelidských) vlastností, strachů a radostí.

04.09.2024 4 z 5

Dokud voda neskončí Dokud voda neskončí Abhejali Bernardová

Krásná kniha o touze, jinakosti a sebepoznání. Většina z "obyčejných" lidí si asi vůbec neumí představit být dlouhé hodiny ve vodě, a snažit se pokořit divoký oceán a hlavně sama sebe. Inspirující pro každého, ať jsou jeho cíle jakkoliv velké nebo nemožné.

02.09.2024 5 z 5

Malý dům Malý dům Kjóko Nakadžima

Pohled do minulosti zahalený mlhou vzpomínek jedné obyčejné služebné. Bohužel napsáno ne příliš záživně, a i slibované vyvrcholení není nic speciálního.

26.08.2024 3 z 5

Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Skvělá sci-fi s mnoha vrstvama, parádně vykreslenýma postavama a příběhem, který chytne a nepustí. A to je teprve začátek.

20.08.2024 5 z 5

Moje roky v Izraeli Moje roky v Izraeli David Borek

Velmi zajímavý vhled do reálií Izraele jak z pohledu vnitřní politiky, tak z pohledu toho nekončícího konfliktu s Palestinou - zvlášť po 7. říjnu velmi poučné.

05.08.2024

Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli Feministkou snadno a rychle: Příručka argumentů pro debaty s rodinou a přáteli Lucie Jarkovská

Klasická feministická témata, většinou vcelku rozumné argumenty, místy ovšem zachází do divného extrému. Ale jsem rozhodně rád, že jsem to četl.

25.07.2024

Hora v moři Hora v moři Ray Nayler

Chytře napsaný "co kdyby" román, který předkládá otázky, kterými se budeme muset zabývat. Jak chytrou chceme umělou inteligenci, a co když zjistíme, že už je moc chytrá? A co když nový inteligentní život nepřijde z vesmíru, ale z moře (nebo odjinud)? Jak si poradíme?

22.07.2024 4 z 5

Lenochod Jimmy & jeho backup band Lenochod Jimmy & jeho backup band Pavel Bareš

Rocková jízda parafrázující poměry v šoubysznysu. Pavel Bareš umí napsat vtipnou, svižnou knihu, a je vidět, že popis života rockové kapely, koncertů a festivalů je pro něj hračka.

22.07.2024 4 z 5

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Silné rozhovory s lidmi z různých sociálních vrstech, s různým postavením, kteří mají jedno společné - odešli/utekli z jedné z posledních brutálních diktatur na Zemi. A i když každý zažil a musel čelit jiným problémům a zážitkům, je to děsivé čtení.

08.07.2024 5 z 5

Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Vrstevnatá kniha v nekonečně rozvětveném vesmíru. V jádru jde vlastně o to, zda se rozdělená rodina dokáže najít a vrátit k sobě. Překážkou je hlavně nekonečný počet realit, docházející drogy a ne úplně jasná pravidla, kdo je originál a kdo fake. Protože nárok na "svůj" život si dělají všichni.
Rozhodně zábavný román.

01.07.2024 4 z 5

Odcizení Odcizení Ann-Helén Laestadius

Silná kniha o rodině, tradicích, lásce a nenávisti. Velmi dobře vystavěný román, kde si hlavní hrdinové nesou křivdu nejen ze svého dětství, ale křivdu za mnoho generací jejich rodičů a prarodičů.
Kromě kriminální linky autorka řeší i proměnu krajiny, a předkládá otázky, jak dlouho ještě jsou Sámové schopni udržet své tradice a soby naživu.

24.06.2024 5 z 5

Sám ve stěně Sám ve stěně David Roberts

Viděl jsem už Free Solo, které Alex zdolal až po vydání této knihy - ať si kdo chce, co chce říká, ale amigdala toho kluka opravdu není v pořádku. Je to skvělý skromný lezec, ale u něj by asi bylo dobré, aby moc lidí svými free solo výstupy neinspiroval :)

12.06.2024

U severní zdi U severní zdi Petra Klabouchová

Silný román s jednoznačným poselstvím. Ať už pomsta, nebo odpuštění může být řešením, ale nikdy se nesmí zapomentout.
Klabouchová vypráví tento bolestný příběh krásným jazykem se silnou symbolikou. Skvělé.

07.06.2024 5 z 5

Těžké duše Těžké duše Iva Hadj Moussa

Příjemná, čtivá kniha, která se nevyhne klišé, ale umí to vyvážit příjemným humorem a nadhledem. O mužích, kteří to ještě nevzdali, byť by našli dost důvodů, aby mohli. O mužích, kteří chtějí naplno žít, hrát, pít a milovat - i když jsou na to možná už trochu staří.

30.05.2024 4 z 5

Historie světa v 10 1/2 kapitolách Historie světa v 10 1/2 kapitolách Julian Barnes

Barnes nás provede mozaikou příběhů, které nám předkládá jako alternativní historii lidstva, ale také jako znaky úpadku dnešní společnosti. Příběhy vzájemně propojené, z nichž ukazuje na slabosti lidstva, s a jeho zoufalé snahy najít to, po čem touží.

24.05.2024 4 z 5

Děti, které přežily Mengeleho Děti, které přežily Mengeleho Eva Mozes Kor

Velmi osobní výpověď o tom, jak se dá přežít peklo na Zemi, a jak se s tím dá vyrovnat. Never again!

15.05.2024

Slepá mapa Slepá mapa Alena Mornštajnová

Barvitý, vrstevnatý příběh tří generací procházející celým 20. stoletím - války, okupace, normalizace, svoboda. To vše jak se silnými stránkami hlavních hrdinek, tak s jejich pochybeními a slabostmi. Místy tomu chybí lehkost a přirozenost, ale na debut myslím velmi slušné.

13.05.2024 4 z 5

Zámek (komiks) Zámek (komiks) David Zane Mairowitz

Líbila se mi kresba, ale vlastní text mi přišel trochu povrchní a nedotažený. Z Kafkovy absurdity se dalo získat víc.

29.04.2024 3 z 5