NymphMaeve NymphMaeve komentáře u knih

Dítě zvané „To“ Dítě zvané „To“ Dave Pelzer

Panebože, mám za sebou nedávno pár knih o psychickém i fyzickém týrání žen, ale to byl jen slabý odvar. Zde mi bylo vyloženě fyzicky špatně při popisu toho, co vlastní matka dokázala působit malému bezbrannému dítěti. Pokud se dítě budí jen s jedním cílem a to je přežít další den a pak opravdu musí bojovat o život - to by psychicky nezvládl leckterý dospělý člověk. I když vím, že má kniha další dva díly pokračování, nejspíš se do nich jen tak nepustím. Tohle bylo opravdu hodně temné, i když pro Davida to byla realita. Hodně to na mě zapůsobilo a jelikož pracuji s dětmi, jen tak mě stín téhle knihy asi neopustí.

26.02.2019 5 z 5

Falešní hráči Falešní hráči Zdena Frýbová

I z této knihy jsem nadšená. Autorka je opravdu skvělá a i když toto bylo trochu něco jiného než Hrůzy lásky a nenávisti. Psychologické rozbory postav jsou dokreslené k dokonalosti, akorát autorka je místy trochu moc upovídaná a omáčky je hodně. To ale nezkazí dojem a pocity z celé knihy.

18.08.2018 5 z 5

Deset malých černoušků Deset malých černoušků Agatha Christie

Moje srdcovka od A. Christie, mám jí spojenou s Vánoci už od svých 16 let. Každoročně (cca 5 let v kuse) jsem si ji nechávala půjčovat od mamky v práci v knihovně a četla jí po několik večerů jen při svíčce spolu s atmosférou a vůní Vánoc. Dodnes, když si vybavím říkanku z knihy úplně cítím perníčky, františky a cukroví. Tak rafinovanou detektivku s nádhernou atmosférou ostrova, bez jakéhokoliv ponětí pachatele a čtivým stylem to nelze nazvat jinak než - dokonalost sama.

07.11.2017 5 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Jak já dlouho otálela se čtením, proč sakra? Neměla jsem chuť na nic s takovým rozsahem, ale jak jsem přečetla prvních pár stránek, nemohla jsem se odtrhnout a za 3 dny jsem dočetla. Animant je mi tak moc blízká, jako kdybychom byly sestry. Od začátku jsem si jí zamilovala a upřímně i Thomase. Jejich příběh je plný dobrodružství, kniha sama o sobě nemá nudné pasáže, je to velmi čtivý příběh odehrávající se ve viktoriánské Anglii. Líbil se mi i popis oblečení, života a nejvíc určitě prostředí knihovny. Zamilovala jsem si to a nejradši bych se tam přestěhovala a chodila Animant pomáhat do práce. Vše bylo jak má, vývoj příběhu i závěr. Postavy nejsou ploché, vyvíjejí se, žijí si svůj život a jejich životy se prolínají s příběhem hlavních postav. Hned jsem se pustila i do Pár stránek navíc. Je to za letošní rok další kniha, která si našla cestu do mého srdce a těším se, až si ji po nějaké době přečtu znovu. Je to nádherný román, neskutečně povedený a pro milovníky knih prostředím srdcová záležitost.

31.10.2023 5 z 5

9. listopad 9. listopad Colleen Hoover

Colleen Hoover je prostě dokonalá autorka, zatím jsem podlehla všem jejím knihám. A tato není samozřejmě výjimkou. Na začátku jsem si říkala, co to sakra je, vždyť to vůbec nedává smysl, ale pak to ten smysl dostalo a já mnohokrát nad osudem Fallon a Bena zaplakala. A to i v metru nebo vlaku. Jejich příběh mě před spaním donutil přemýšlet a celkově jsem jim moc fandila. Bylo to tak romantické a krásné. Myšlenka a hlavní zápletka jsou dechberoucí a opravdu stojí za to si jejich příběh prožít. Děkuji za další obohacující knihu a po delší pauze si určitě dám další dílo této úžasné autorky.

13.02.2023 5 z 5

Myší díra Myší díra Simona Votyová

Vůbec jsem netušila, co mám čekat. Autorku neznám, ale zaujal mne popis a anotace. Chvilku mi trvalo si na autorčin styl zvyknout, ale když jsem pochopila, že to má více rovin pochopení, otevřelo se mi obrovské okno. Příběh je tragikomický, moc smutný a čtenář má možnost se seznámit s různými druhy psychických poruch. A jedna věta, která mi při čtení vytanula na mysl, mi jen tak z hlavy nezmizí - Nikdy není pozdě na to, napravit své chyby. Brzy se asi poohlédnu i po dalších knihách autorky, když jsem její styl vyjadřování už poznala, třeba budou další knihy zajímavější.

30.11.2022 4 z 5

Rekonstrukce Rekonstrukce Viktorie Hanišová

Moc jsem se těšila na další knihu od Viktorie Hanišové, její Houbařku miluju. Jenže od začátku jsem tušila, že to nebude ono. Vyprávění Elišky je sice od počátku poutavé a zajímavé, místy jsem měla chuť jí chytit, obejmout, držet a rozmazlit. I přesto ale příběh není tak silný. Její pátrání, které ovlivňuje celý její život i její vztahy s okolím, moc pořád připomínalo jejího démona z minulosti. Vykreslení postav je jako vždy dokonalé, síla příběhu, který ke konci skutečně vrcholí, je neskutečná. I přesto nemám z knihy tolik emocí a ani silných pocitů jako právě třeba z Houbařky. Úrovní mi dost připomínala spíš třeba Anežku, i například tím věkem a celkově nějakým obsaženým vzdorem. Eliška mi nebyla protivná, naopak mi přišla hodná a milá, ale vím dobře, že kamarádky bychom být nemohly, i proto jsem to asi neprožívala tak silně, nedošlo ke splynutí. Ale příběh je skutečně vypovídající, je plný emocí i prožitků, příjemných i velmi nepříjemných, mnoho střetů s realitou dnešního světa i malinko vyšinutých názorů a možností. Je to opravdu kniha ze života, každý si v tom najde své a hlavní dějová linka má rozhodně co říct. Na závěr opět narážíme na relativně otevřený konec, ale na to jsem si už zvykla, ani v životě nic ničím nekončí i tady je mnoho možností, jak jít dál. A jen naše rozhodnutí utváří zítřek. Doporučuji přečíst stejně jako doporučuji nemít přehnaná očekávání.

17.05.2021 4 z 5

Někdo blízký Někdo blízký Cara Hunter

Detektivní příběh o zmizelé dívce Daisy. Vyšetřování je napínavé, každou chvíli odkrývá nové poznatky stejně jako i části osobního života vyšetřovatelů, minulost rodičů a zákulisí vyšetřování. Hlavní postava Adama mi nebyla nijak extra sympatická, ale ani nesympatická, jen jsme nebyli na stejné vlně. Rodiče Daisy jsem měla za něco opravdu ojedinělého. Vím, že ne každý má štěstí na dětství v dokonalé a milující rodině, ale co je moc, to je moc. Zásah sociálních sítí byl příjemným detailem ze současnosti. O Leovi jsem přemýšlela hodně od začátku z různých důvodů. Každopádně jsem soudní rozřešení absolutně nečekala, ale ten epilog? Jakože cože? Kdyby se tam objevila Lochneská příšera, bylo by to možná o malinko pravděpodobnější. Nenechte se zmást, nic neberte vážně a nikomu nic nevěřte, i přesto neuhodnete, co se vlastně stalo. Padla mi brada a nevěřím, že to někdo odhadl. Moc se mi to líbilo, bylo to čtivé, věrné, moc hezky ztvárněné a popsané. Ale kromě toho tomu něco chybělo, neumím přesně popsat co a budu se asi trochu opakovat, ale třeba Ursula Poznanski dokáže příběhu dodat tu pověstnou třešničku na dortu, její knihy čtu jedním dechem, ale kniha Někdo blízký to neměla. I tak ale určitě stojí za přečtení, je skvělá, jen nemohu hodnotit plným počtem.

16.04.2021 4 z 5

Není úniku Není úniku Taylor Adams

Nemůžu knize upřít čtivost a napínavost, jenže co to ostatní? Tolik neuvěřitelných zvratů, změn a rozhodnutí na jedné hromadě? Hlavní hrdinka Darby spolu s hlavním záporným hrdinou Ashleyem přežijí prakticky vše, vždy si se vším poradí a k tomu jim sekunduje malá nemocná Jay. Chvílemi mi to přišlo až absurdní. Napínavá kniha byla, rozhodně se u ní nebudete nudit a chvílemi se nechce ji odložit. Na druhou stranu ale tolikrát pozvednuté obočí nad dalším obratem v ději či absurdním řešením. Hlavní hrdinové musí mít v hlavě asi počítač. Méně akce a více taktiky by tomu rozhodně prospělo. O závěru ani mluvit nebudu - opět vše vzhůru nohama. Kniha pro mě je a zůstane akčním průměrem a další knihy autora asi vyhledávat nebudu.

03.08.2020 3 z 5

Dračí oči Dračí oči Stephen King

Četla jsem ji už po několikáté a pořád budu tvrdit, že pro mě je to nejlepší kniha od Kinga. Byla mou první a je prostě nádherná, nejlepší, nejčtivější a nejkouzelnější. Ano, je to spíše trochu pohádka, horor moc ne, o to více v ní lze najít moudrost pohádek, skrytých významů a při opakovaném čtení se vždy objeví další důležitý kousek, který čtenáře potěší i překvapí. Je prostě dokonalá.

18.03.2020

Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho Ivona Březinová

Neskutečná kniha. Jelikož i ve škole, kde pracuji, jsou děti s lehkým mentálním postižením, tuto knihu jsem uvítala jako náhled do života lidí a dětí, jejichž svět, my běžní lidé, nemůžeme pochopit. A svět Pamely, Jeremiáše, jejich maminky i blízkých osob mne zcela pohltil. Nemohla jsem se odtrhnout a snažila se vstřebat, co se tam děje. Úžasně čtivý děj, vhodný i pro mladší čtenáře, velmi přímý a jednoduchý styl vyprávění. Je to velmi silná kniha upozorňující na téma, které je nyní hodně probírané a řešené. Doporučuji ji všem, kteří by se chtěli dostat hlouběji v této problematice a nečerpat jen z vědeckých zdrojů. Knihu schválili i odborníci zabývající se autismem a poruchami autistického spektra. Autorka je skvělá vypravěčka, zde se ale dle mého názoru překonala.

24.02.2020 5 z 5

Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Klasický King, i když je pravda, že tak děsivé to nebylo. Pytel kostí mi přišel horší. I tak je děj moc hezky popsaný, je to v minulém čase a téměř celou dobu nám to vypráví vypravěč z pohledu hlavní postavy - Louise. I když i jiné pohledy se tam najdou - Rachel a Jud. Už téměř od začátku se v příběhu začne prolínat realita a sny, někdy je to tak špatně odlišené až mi to nadělalo v hlavě docela guláš. Jinak je to velmi čtivý a napínavý hororový příběh s podtextem nemrtvých. I samotný indiánský kmen tomu přidává nádech tajemna. Celou dobu je děj postupně odkrýván, vyprávění Juda je sice občas trochu rozvláčné a stejně tak Louisovi přeskakující myšlenky, s tím se dá počítat. Konec mě však úplně odrovnal, myslím teď vlastně až epilog, ale i tak. Navíc jsou do příběhu i toho děsivého zapojeny děti a to je vždy samo o sobě hrůzné dost. Na film se dívat nebudu, protože už vím, jak moc je odlišný. Určitě se brzy pustím do další kingovky s jeho úžasnou děsivou atmosférou.

30.07.2019 5 z 5

Vykupitel duší Vykupitel duší Iveta Pačutová

Od knihy jsem moc nečekala, ale naprosto mě pohltila a nadchla. Ačkoliv je to autorčina prvotina, je skvělá. Nádherně a čtivě napsána, člověka potěší i rozpláče. Všechny postavy jsem si oblíbila, rodiny mi přirostly k srdci a prožívala jsem s nimi dobré i špatné, nápad na vykupitele duší je úžasný. Trocha pohádkových prvků nebyla na škodu, ba naopak, jsem moc ráda, že jsem si knihu přečetla a určitě se k ní v budoucnu vrátím a těším se na další díla této autorky.

30.08.2018 5 z 5

Knihovna duší Knihovna duší Ransom Riggs

Po dvou dílech jsem začala číst s obrovským očekáváním a ihned bylo splněno. Zhltla jsem knihu za dva dny a byla pak i smutná, že to je konec, že víc už nebude. Je to velmi silný a strhující pokračování. V brzké době budu číst určitě znovu. Závěr knihy byl naprosto úchvatný, smutný, veselý i dojemmý najednou. Tato trilogie se stala mou nejoblíbenější a určitě si budu chtít pořídit a přečíst i Povídky podivných. Jedním slovem dokonalé :)

07.12.2017 5 z 5

Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Dlouho mi odolával příběh Meg, Jo, Beth a Amy Marschových a celé jejich rodiny a přátel. Ale dostala jsem se k němu a dala si pěkně na čas s vychutnáním příběhu. Chtěla jsem si knihu přečíst dřív, než se podívám na film s Emmou Watson, abych mohla porovnávat. Musím říct, že mi trvalo se chvilku zabrat do příběhu, ale jak se mi to povedlo, začala jsem si vyprávění užívat. Je nádherné sledovat, jak slečny vyrůstají, jak je maminka vychovává, jak prožívají odchod otce do války a vlastně nám tím poskytují celý obraz té doby. Co jedli, pili, jak se k sobě chovali, jak fungovala doprava, nákupy, prostě cokoliv. Je to nádherné a neuvěřitelně povedené dílo. Ano je malinko obsáhlejší a rozvleklejší, ale stojí za to se jím prokousat až do konce. Doufám, že z filmu budu stejně nadšená jako z knihy. Nikdo nečekejte knihu, ze které budete vzdychat a chytat se za hlavu nebo si nervózně kousat nehty. Je to klidný, příjemně plynoucí příběh, kterým se rádi necháte unášet dějem spolu se sestrami a jejich blízkými.

21.03.2024 4 z 5

Žert Žert Milan Kundera

Po Nesnesitelné lehkosti bytí byl tohle trochu větší oříšek, mnoho postav, mnoho vyprávění, mnoho úhlů pohledu. Milan Kundera byl mistrem v popisu a zaujmout čtenáře mu nedělá problém, zde jsem měla malinko problém v orientaci, čí pohled nám autor zrovna předkládá. Přeci jen je vyprávění zezačátku zmatečné a není jasné, kdo zrovna vypráví svůj příběh. Ludvík, který je kvůli nemístnému žertu a žárlivosti na tehdejší přítelkyni vyloučen z Komunistické strany, vyloučen ze studií a tím začíná jeho celoživotní zklamání, které nedokáže překročit. Vyprávění se odehrává v hluboké totalitě a připojují se k němu další postavy - Pavel, doktor Kostka, Helena, Vlasta, Jaroslav a tak dále. Každý si musí ten svůj život a místo na světě vybojovat. V celku je to smutné, tragikomedické, hluboké i veselé. Moc se mi toto dílo líbilo a čím dál víc mne to ke knihám Milana Kundery táhne. Mají mnoho úrovní, úhlů pohledu i vrstev, postavy se vyvíjí a ačkoliv je to z dob dávno minulých, určitá podobnost s dnešní dobou se nedá zapřít.

21.11.2023 5 z 5

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

S ohledem na soukromou situace, ve které jsem se ocitla, mi byla tato kniha doporučena k nalezení řešení. A od začátku mne pohltila, tolik myšlenek a potvrzení mých domněnek jsem nečekala. Sice jsem knihu nečetla jedním dechem, ale spíš tak na etapy kdy se mi zrovna chtělo, ale vždy jsem se k ní ráda vracela. Měla jsem strach a pochybnosti o tom, jak bude kniha čtivá nebo poutavá, ale zbytečně. Příběh Terezy a Tomáše mi hlavně v začátcích pomáhal pochopit mne samotnou, stejně tak Sabinin příběh, který se pak prolíná s Franzovým. Na začátku mi chvilku dělalo problém plně pochopit filozofický přístup věčného návratu a celkově Nietzscheho pohled, ale povedlo se. Stejně tak mne stále mnoho myšlenek z knihy nutí přemýšlet nad životem jako takovým. Chtěla jsem se podívat na film, ale po doslovu autora, kde právě díky tomuto filmu už nikdy nepostoupí práva ke zfilmování svých příběhů, mě chuť film vidět přešla. Zatím mám knihu z knihovny, ale ráda bych si jí koupila a bude to asi první z knih, do kterých budu psát, zvýrazňovat, štítkovat a podobně.

07.09.2023 5 z 5

Přiveď mě zpátky Přiveď mě zpátky B. A. Paris (p)

Nečekala jsem, že zrovna z téhle knihy bude jednohubka, ale odpoledne jsem si jí otevřela a v deset večer dočetla. Už asi od první třetiny jsem tušila, jak se to bude vyvíjet. Střídání vyprávění z pohledu minulost/přítomnost a Finn/Layla mělo svá pro i proti. Vytvářelo to ve mě smíšené pocity. Finnovy výbuchy vzteku vlastně nemají žádné přímé vysvětlení, až na pár náznaků z minulosti. Závěr je vyloženě uspěchaný a nebýt dopisu, měla bych v tom pěkný guláš. Celkově mi to do sebe zapadlo, ale přeci jen díry zůstaly. Kniha byla fajn, nedalo se od ní odtrhnout a já fakt chtěla vědět, jak to dopadne, ale výsledný pocit nebyl tak silný.

15.11.2022 4 z 5

Z rodinné kroniky Lady Fuckingham Z rodinné kroniky Lady Fuckingham neznámý - neuveden

Občas dostanu náladu na knihu podobnou Lady Fuckingham, prostě něco ujetého a perverzního. Kdysi jsem v Levných knihách narazila na tuto knihu a prostě si jí vzala domů a po několika letech na ní došla řada. Lady Fuckingham se mi docela líbila, byla správně ujetá a perverzní. Myslela jsem, že tohle bude něco podobného - ouha omyl. Je to psáno úplně jiným stylem, je to sex oholený na úplně samou podstatu a nebavilo mě to tolik. Je to samá chyba a nemá to tu originální schopnost zaujmout. Nikdo v tom nehledejte hlubší děj ani smysluplné literární dílo. Je to prostě sex, orgasmy, různé sexuální praktiky, sex tam provozuje kdokoliv s kýmkoliv včetně rodinných příslušníků a mnoho zvrhlostí na pár stránkách. Jen pro toho, kdo něco takového chce číst, ostatní a slabší povahy - ruce pryč.

27.07.2022 3 z 5

Námi to končí Námi to končí Colleen Hoover

Miluju knihy Colleen Hoover, ty emoce a vztah nedokáže nikdo vystihnout lépe. Čtenář má skutečně pocit, že hlavní hrdiny zná. Příběh je úžasně čtivý a nedá se odtrhnout. Zde autorka naráží na citlivé téma domácího násilí a je z toho cítit ta osobní zainteresovanost. Lily mi byla svým způsobem dost blízká a stejně i Atlas. Autorka je dokonalou vypravěčkou a každá její kniha je zážitkem. Prostě dokonalé.

07.12.2021 5 z 5