O77
Tuto knihu vlastním a svého času jsem ji četla opakovaně. Ale s klidným svědomím ji nelze doporučit každému. Je to určitě jedna z nejpozoruhodnějších knih, která byly o lidské společnosti napsány, ale není snadné jí porozumět. Nenuťte se do četby a určitě na ni nespěchejte. Než se mi ji podařilo přečíst, trvalo mi to několik let. Přesně si vzpomínám, když jsem ji v knihovně otevřela poprvé. Věděla jsem hned, že je dobrá, a že si ji přečtu, ale stejně tak jsem věděla, že to nebude teď. Pak jsem ji během let vzala do ruky ještě několikrát, než jsem pocítila, že teď už na to mám a je ten správný čas.

Pro akademiky nutnost, pro nás ostatní užitečné. Ať už se vám myšlenky N.N.Taleba líbí nebo ne, zasáhly výrazně akademickou půdu, bez ohledu na to, jestli jste matematik nebo historik. ;-) A budou se vracet s každou další "Černou labutí". Osobně se mi ovšem jeho pozdější Antifragilita líbí víc.

Odborná publikace, kterou zkousne i normální čtenář. Podle mě se, ale ne vždy podařilo historikovi zachovat od událostí patřičný profesionální odstup.

Mimořádně zajímavá výpověď o tom, že zpravodajství, tak jak ho známe, není tak stará ani tak samozřejmá záležitost, jak by se mohlo zdát. Navíc, ne každý Vám může poskytnout osobní názor na americké prezidenty.

Spíše než kniha o ekonomii je to "příběh" a to srozumitelný každému. Takže chcete-li něco vědět o světě v jakém žijete a o tom, jak se má zacházet s financemi a hlavně lidským potenciálem, neměli byste tuhle knihu minout.
"Vysvětlil jsem lidem, že soukromá ekonomika byla jako štíhlý chlapík, který na zádech nese tlusťocha - tím byl státní aparát." (B.Netanjahu)

Sice si stále myslím, že tak třetina textu by tam nemusela být, ale příběh je to vážně dobrý.

Všechno, co jste chtěli vědět o západní společnosti 21.století a báli jste zeptat. Jsem žena a doporučuji to přečíst opravdu každému. Ženám tahle kniha určitě prospěje víc než romány od Jojo Moyes.

Takto nějak by to dopadlo, kdyby někteří lidi získali superschopnosti. V tomtu smyslu je autorka důsledná a dá-li se to tak říci "cynicko-realistická". Čtivé, děj má dostatečně rychlý spád, přesto to dle mého má malinkou chybu. Abyste byli při četbě plně spokojeni, potřebujete kladného nebo alespoň trochu kladného hrdinu. Tím se nemyslí někdo, kdo vždy jedná správně nebo někdo, kdo je neporazitelný. Spíš tím myslí někdo, kdo má naději.

Tyto povídky jsou jako dobré fotografie. Upoutají Vás, zaujmou a pohltí. Ale jaký příběh je na nich zachycen, tím si nikdy úplně nemůžete být jisti.

Kniha sice trpí typickým křeťanským patosem a vírou v "dokonalého Boha, který stvořil nedokonalého člověka", ale jedná se o skutečné příběhy skutečných lidí, což ji v každém případě činí zajímavou.

Rozhodně je to dobrá kniha, ačkoliv se obávám, že výtky k překladu jsou oprávněné. AJ originál jsem sice v ruce neměla, ale některé věty jako by nedávaly tak trochu smysl. Krom toho se mi styl autorova psaní jeví poněkud rozvláčný a mohlo by to být svižnější. Ale celkový nápad je kvalitní a postavy jsou dobře propracované.

Jako ryze odpočinková četba to jistě více než obstojí. Děj knihy se nijak necourá, zápletka je promyšlená, ne nepodobná dobré detektivce. Popis milostného vztahu by obstál v jakékoliv červené knihovně. Autorka se nepohrává jen s tématem duchů, ale také přesuny energií.