Ocásek Ocásek komentáře u knih

Život jedna báseň Život jedna báseň Colleen Hoover

Život jedna báseň nebude moje nejoblíbenější knížka od autorky. Oba hlavní hrdinové jak Layken tak Will mě v určitých chvílích štvali svým chováním. Zakázána láska v podání učitel a studentka mě bavila, ale vadilo mi, jak rychle si k sobě našli cestu, to bylo jako lusknutím prstu a já jim to minimálně první polovinu knížky nedokázala věřit.
Z vedlejších postav si mě hned získala Eddie a její příběh a taky oba mladší sourozenci Willa a Layken byli skvělým prvkem. Kostýmy na Halloween topovka!
Už takovou jistotou u Colleen je zařadit do příběhu i nějaké to těžší téma, o jaké jde tady vám říkat nebudu, protože chci, abyste byli překvapení stejně jako já. Nicméně tohle téma bylo sice moc dobře zpracované, ale asi na mě nezapůsobilo tolik jako jiná těžší témata v jiných autorčiných knížkách.
A nesmím nezmínit slam poetry! Básniček je v knížce spousta a myslím si, že si je dám i v originále, kdy budou mít zase úplně jiné kouzlo.

18.01.2024 4 z 5

Cinder Cinder Marissa Meyer

Panebože, já vůbec nevím, proč jsme tuhle sérii tak dlouho odkládala!
Trochu mě vyděsily ty pojmy, co jsem si přečtla v anotaci... kyborg, android, Nový Peking, mechanička. Nikdy jsem sci-fi nečetla, tak jsem byla poměrně v rozpacích, navíc když je to sci-fi, které je zároveň retellingem na jednu z mých nejoblíbenějších pohádek - Popelku. Taky vám to kombinace přijde šílená? Nebojte, mně přišla taky, ale pak jsem knížku otevřela a už ji nemohla pustit z ruky.
Zamilovala jsem si ten originální svět, ve kterém se Měsíční kroniky odehrávají. Zápletku jsem sice odhadla už někdy v půlce knihy, ale vůbec mi to nevadilo. Zároveň jsem si oblíbila snad skoro všechny postavy, které v této knize jsou.
Jsem hrozně ráda, že jsem do téhle série nakonec šla, už se moc těším na další díly!

24.01.2022 5 z 5

Pravidla pro holky Pravidla pro holky Candace Bushnell

Pokud hledáte knížku, nad kterou budete přemýšlet ještě nějaký ten den po dočtení, tak přesně taková knížka jsou Pravidla pro holky! Jsem si jistá, že tuhle útlou knížečku by si měla přečíst snad každá holka.
Příběhem nás provází Marin, která se dostává do situace, kdy si k ní její oblíbený učitel dovolí víc, než by měl. Marin se poté setkává se spoustou pocitů a my můžeme sledovat, jak si s celou touhle situací poradí.
Nemusíte se bát žádného depresivního čtení. Příběh je YA, takže je vyprávěný jednoduše s kapkou lehkosti. Měla jsem strach, aby nebyla knížka příliš uspěchaná vzhledem k tomu, že má jenom 200 stránek, ale tak to vůbec nebylo! Začátek byl trochu pomalejší, ale pak události nabraly rychlý spád a vy jste měli knížku opravdu rychle přečtenou.
V knížce je i velmi miloučká romantická linka a spousta #girlpower, což vás nabije tou správnou energií.
Můžu vám slíbit, že tahle knížka vás nezklame, přesně tak jako nezklamala mě, a zároveň vás donutí se nad celou situací opravdu zamyslet.

12.05.2021 4 z 5

Kulti Kulti Mariana Zapata

Oficiálně se tímto přidávám, ke všem fanouškům Mariany Zapaty, protože tahle knížka bylo opravdu skvělá! A pokud hledáte slow-burn romantiku, u které si odpočinete a zároveň se i pobavíte, tak Kulti je přesně pro vás!
Začala bych asi stylem psaní, kterého jsem se trochu bála, protože Kulti byla moje první knížka od Mariany Zapaty. Vím, že spousta z vás miluje autorčin styl psaní, ale zároveň znám lidi, kterým styl psaní vůbec nesedl. Zcela upřímně... já byla po prvních pár stránkách docela zhrozená! Autorka sice píše neuvěřitelně čtivě, ale její "záchodový" humor se mi opravdu těžce nelíbil a opravdu mi nepřišel vtipný! Naštěstí jsem to nevzdala, četla jsem dál a jsem za to neskutečně ráda. Autorka postupně "záchodový" humor ubírala a ubírala. Díky bohu! Pak už se mi knížka četla úplně sama, stránky mi mizely pod rukama a já si čtení užívala.
Ze všeho nejvíc jsem si užívala to fotbalové prostředí, ke kterému mám opravdu hodně blízko. Ale nebojte, knížka se vám bude líbit, i kdyby jste o fotbalu nevěděli vůbec nic!
Příběh je vyprávěný z pohledu hlavní hrdinky Sal, kterou si hned zamilujete, protože je upřímná, vtipná, cílevědomá a sama sebou. A potom je tu Reiner Kulti, sexy bývalý fotbalista, kterého chcete ze začátku něčím přetáhnout, ale postupem času si vás také získá. Alespoň mě si získal a to, co pro Sal udělal bylo fakt krásný!
Někomu se může zdát tahle knížka opravdu pomalá, protože má něco přes 500 stránek a je opravdu hodně slow, ale mě to vůbec nevadilo a naopak mi ta romantická linka přišla ještě uvěřitelnější. A epilog to byla třešnička na dortu!
Sečteno podtrženo Kultiho si přečtěte!

29.04.2021 4 z 5

Navždycky Navždycky Nofreeusernames (p)

Od této knížky jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Feel-good romantiku plnou klišé, kde sice už podle anotace tušíte, jak příběh skončí. Ale vůbec mi to nevadilo a čtení jsem si maximálně užila.
Hlavní hrdinka Mei mi úplně nesedla, protože byla neskutečně naivní, děsně dětinská a zahleděná jen do sebe. Travis byl za mě takový nijaký. Mnohem sympatičtější mi byl Liam, ale ze všeho nejvíc jsem si zamilovala Avu, protože ta byla skvělá - úplně jak přes kopírák s moji nejlepší kamarádkou.
Navždycky vám zlepší náladu snad o tisíc procent a dostanete z něj cukrovku! Doslova, protože já u čtení téhle knížky snědla hned dvě čokolády.
Grafické zpracování bylo skvělé. Musím zmínit i děkovačku, protože já poděkování normálně nečtu, ale tady jsem neodolala a bylo to super! Ale co rozhodně nebylo super, byla ta příšerně tvrdá vazba.

22.01.2021 3 z 5

Sladká pomsta Sladká pomsta Nora Roberts

Úplně dokonalá knížka. Příběh hodně povedený, hltala jsem jednu stránku za druhou. Určitě to nebyla moje poslední knížka od autorky.

29.01.2020 5 z 5

Hodinky Hodinky Veronika Jonešová

Dlouho se mi nestalo, že bych byla takhle na vážkách z toho, jak knížku hodnotit, jako právě tady u prvního dílu trilogii Hodinky.
Knížka má skvělý námět, kdy se pilot Samuel a fotografka Patricie, kteří se v mladí velmi milovali, setkávají po třiceti letech od chvíle, kdy Samuel beze slova zmizel. Co se tenkrát stalo, to se dozvídáme spolu s nimi.
Oba hlavní hrdinové mi byli sympatičtí. Bavil mě Samuel i s Patrikem a Oliverem, jejich pasáže jsem si moc užívala. A stejně tak Patricie a její cestování - prostřednictvím knížky jsem se podívala například do Konga nebo na Havaj.
Sice se jedná o autorčinu prvotinu, ale styl psaní se mi líbil. Knížka se četla rychle a byla plná emocí. Občas se mi ale celý příběh zdál až moc naivní. Vadilo mi také neustálé skákání v čase, docela dost jsem se v tom ztrácela, i když to do sebe pak jako celek zapadalo. Ale i přesto si do dalšího dílu odnáším spoustu nezodpovězených otázek, na které doufám v dalších dílech dostanu odpověď.

3,5/5

22.09.2023 3 z 5

Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Daisy je mojí první knížkou od autorky a už teď vím, že nebude tou poslední!
Ačkoliv má knížka povětšinou pozitivní ohlasy, tak jsem k ní byla z počátku skeptická, protože je psána formou rozhovorů a já měla strach, že mi tento styl psaní nesedne. Ale to jsem se spletla, styl psaní mi neuvěřitelně sedl. Byla jsem vtažená do příběhu hned od prvních stránek, obracela jsem jednu stránku za druhou a šíleně moc jsem si to užívala!
Ze všeho nejvíc mě uchvátila atmosféra, to bylo prostě něco úžasného - sedmdesátky, sex, drogy a rocknroll. Zamilovala jsem se do postav, do kapely Daisy Jones & The Six a strašně mě mrzelo, že je kapela pouze fiktivní a já si jejich písničky nemůžu pustit na Spotify, protože jsem fakt moc chtěla!
A ten konec? To byla jedna velká emoční jízda, kdy jsem zatlačovala slzy a s otevřenou pusou koukala na jednotlivé stránky. Prostě jsem tomu propadla a jsem moc ráda, že se právě tahle knížka dočká seriálového zpracování!

4,5/5

11.02.2023 5 z 5

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Tak už i já jsem vyslyšela přání mnohých z vás a konečně jsem si přečetla Dvůr trnů a růží!
Do knížky jsem šla s obrovským očekáváním a musím říct, že po první polovině jsem byla zklamaná. Říkala jsem si, co na tom všichni vidí, vždyť je to hrozná nuda! Dokonce jsem i chvílemi uvažovala, že knížku odložím - teď už ale vím, že by to byla obrovská škoda! Protože druhá polovina byla naprostá bomba, kdy jsem nestíhala otáčet stránky!
Hlavní hrdinka mi byla od samého začátku nesympatická a její chování a uvažování jsem nechávala. Naštěstí to všechno vynahrazovali mužští hlavní hrdinové, kteří byli skvělý. Nejvíc jsem si oblíbila Luciena a jeho smysl pro humor a taky Rhysanda (já tak nějak vždycky byla na ty bad boye)!
Musím vyzdvihnout i úžasně vykreslený a krásně propracovaný vílí svět, do kterého se budu ráda vracet! Takže jo, i když jsem byla zpočátku zklamaná, tak jsem ráda, že jsem se do knihy pustila a rozhodně dám šanci i dalším dílům, které jsou prý ještě lepší!

08.02.2022 4 z 5

Neviditelný život Addie LaRue Neviditelný život Addie LaRue Victoria Schwab

Tohle bylo nádherné! Čtenářský zážitek, na který jen tak nezapomenu.
Originální příběh, který byl tak překrásně napsaný. Žádná stránka v tomhle příběhu nebyla zbytečná, protože každá vám má co předat - nikdy jsem na jednu knížku nespotřebovala takové množství lepíků!
Jsem ráda, že jsem na Addie LaRue uspořádala společné čtení a mohla si tak knížku vychutnat co nejdéle, protože tohle je knížka, kterou nebudete chtít nikdy dočíst. Ano, je hodně slow a nečekejte ani žádné velkolepé zvraty, který by mi normálně docela chyběly, ale tady mi to vůbec nevadilo, já si to prostě jen užívala.
Zamilovala jsem si Addie, Henryho a dokonce i Luca a bavilo mě se postupně dozvídat celý jejich příběh, který se dokonale prolínal na více dějových linkách, které do sebe nádherně zapadaly.
Hrozně moc doufám, že dáte Addie šanci. Slibuju, že vás okouzlí hned od prvních stránek stejně jako okouzlila mě!

4,5/5⭐️

16.01.2022 5 z 5

Truly Truly Ava Reed (p)

Na Truly jsem se neskutečně těšila. Jednak proto, že mě anotace opravdu nalákala na romantický příběh plný zvratů a druhak jsem čekala knížku, kterou si užiju stejně jako si vždycky užívám knížky Mony Kasten. Bohužel moje nadšení rychle přešlo ve velké zklamání.
Už od samého začátku jsem měla problém se do knížky začíst. Stále jsem vyčkávala, kdy přijdou ty slibované zvraty a já se od knihy nebudu moc odtrhnout. Bohužel nic takového nepřišlo a já se naopak musela hodně přemáhat, abych Truly vůbec dočetla.
Velký podíl na tom měli hlavní hrdinové Andie a Cooper, kteří mi nebyli sympatičtí. V podstatě jsem ani nepochytila, kdy se do sebe stihli zamilovat, protože spolu za celou dobu prohodili tak maximálně 10 vět! A to minimum přímé řeči, na úkor rozepisování jejich myšlenek a pocitů, mi prostě nesedlo a rozčilovalo mě to! Aby toho nebylo málo, tak jsem si nesedla ani s vedlejšími postavami. Nejsympatičtější byl rozhodně Ponožka, ten byl super!
Abych jenom nekritizovala, tak musím vyzdvihnout to, že autorka tentokrát přiřadila psychické problémy mužské postavě, to byla příjemná změna. Líbilo se mi i to, jak každá kapitola začínala citátem, který více či méně souvisel s příběhem. A taky ta krásná obálka, ta se opravdu povedla!
Myslím si, že pokud v tomhle žánru nemáte ještě tolik načteno a nebudete mít příliš vysoká očekávání, tak by se vám knížka mohla opravdu líbit. Já bohužel na svoje vysoká očekávání doplatila a jsem zklamaná. Vůbec nevím, jestli se chci pouštět i do dalších dílů, asi spíš ani ne!

11.06.2021 1 z 5

Polibek Polibek Anna Todd

Filmové zpracování jsem viděla snad tisíckrát a totálně jsem si ho zamilovala, a proto jsem se musela pustit i do knížky. Překvapilo mě, že ve filmu je jen zlomek toho, co se děje v knize.
Hardina i Tessu bych během čtení několikrát nejraději profackovala. Během celé knihy se střídají jen hádky se sexem a v podstatě se tam nic víc neděje.
Takhle to může znít jako negativní recenze, ale... I přes to všechno nemůžete přestat číst a příběh si maximálně užíváte, protože ta čtivost, tak ta je neuvěřitelná.
Vlastně ani nevím, jak je to vůbec možné, ale i přes všechny ty nedostatky jsem si After prostě oblíbila a určitě se pustím i do dalších dílů.

29.12.2020 3 z 5

Zelená jako smaragd Zelená jako smaragd Kerstin Gier

Tak přesně takhle si představuji perfektní zakončení celé série!
Všechny události do sebe krásně zapadaly do posledního detailu. Konečně jsem se dočkala odpovědí na spousty nezodpovězených otázek z předešlých dílů. Nesčetněkrát jsem se válela smíchy po zemi, protože prostě Xemerius je dokonalost sama.
Asi nemusím vůbec nic dodávat, prostě si to přečtěte. Je to pecka!

4,5/5⭐️

28.10.2020 5 z 5

Modrá jako safír Modrá jako safír Kerstin Gier

Po Rudé jako rubín jsem se nemohla dočkat až se pustím do druhého dílu. Většinou jsou druhé díly pouze "vycpávkové", ale mile mě překvapilo, že u této trilogie to tak nebylo, druhý díl byl mnohem lepší než první. Moc se mi líbilo, že Modrá jako safír pokračuje přesně tam, kde předchozí díl skončil.
Hlavní hrdinka Gwendolyn mě příjemně překvapila a musím říct, že jsem si ji i oblíbila. Velmi sympatičtí mi přijdou i Lucy a Paul, kteří bohužel zatím nedostali v knížce moc prostoru. Absolutně nejlepší postavou je rozhodně Xemerius. Xemi je prostě miláček, díky jeho hláškám a poznámkám je knížka o tolik vtipnější a čtivější.
I po druhém dílu, ale zůstává v knížce plno nevyřešených otázek. Jsem moc zvědavá na jejich rozuzlení v závěrečné knížce - Zelená jako smaragd, do které se díky otevřenému konci musím hned pustit.

20.10.2020 5 z 5

Červená, bílá a královsky modrá Červená, bílá a královsky modrá Casey McQuiston

Červená, bílá a královsky modrá je moje první knížka s LGBT tématikou. Ze všech stran jsem na ni slyšela samou chválu. Musím říct, že mě knížka mile překvapila, ale čekala jsem trošku víc. Možná kdybych neměla tak vysoké očekávání, tak bych s knížkou byla spokojená mnohem více. Ze začátku jsem měla trochu problém se začíst, ale závěr byl prostě boží!
Po romantické stránce byla knížka opravdu skvělá. Líbilo se mi, jak se vyvíjel vztah Alexe a Henryho - od nenávisti k lásce. Oba jsem si moc oblíbila.
U téhle knížky se nebude nudit. Je plná vtipných hlášek, dialogů a scén, u kterých se budete nahlas smát. Autorka se toho nebála, protože se v knize vyskytuje poměrně hodně sexuálních scén.
Vzhledem k prostředí, ve kterém se kniha odehrává, jsem očekávala v knize politiku. Ale i tak tam na mě bylo americké politiky až moc.

18.08.2020 3 z 5

Bez tebe to není léto Bez tebe to není léto Jenny Han

Kniha je pokračováním Léto, kdy jsem zkrásněla. První díl je pro mě dobrou letní oddechovkou a druhý díl byl v mnoha ohledech podobný tomu prvnímu.
První díl je celý psaný z pohledu Belly, ale ve druhém máme i kapitoly psané z pohledu Jeremiaha. Děj začíná gradovat, mámu tu i mnoho zvratů a propracovanější vztahy mezi postavami. Na začátku mi vadily retrospektivní pasáže, trochu jsem se ztrácela a musela jsem přemýšlet, co bylo předtím a co bylo potom, ale postupně jsem si zvykla.
Celkově je Bez tebe to není léto určitě lepší než první díl, ale série Všem klukům je bohužel někde jinde. I tak se časem pustím do třetího dílu, protože mě zajímá s kým Belly nakonec skončí.

01.08.2020 3 z 5

Tisíc polibků Tisíc polibků Tillie Cole

Mám z knížky takové rozporuplné pocity. Na jednu stranu jde o krásný dojemný příběh, díky kterému možná začnete nahlížet na život trošku jinak. A opravdu budete potřebovat kapesníky. Hodně kapesníků.
Na druhou stranu je kniha až příliš přeslazená, a to podotýkám, že mám ráda romantiku. Poppy a Rune si téměř na každé stránce vyznávají lásku a neustále opakují ty stejné fráze. Na svůj věk se chovají neuvěřitelně dospěle - životní moudra, která ze sebe Poppy sype byste určitě nečekali od sedmnáctileté puberťačky. Kdyby měli hlavní hrdinové o pár let navíc působila by knížka určitě jinak.
Na obalu knihy je napsáno, že je román pro čtenáře od 14 let. Nejspíš jsem na knihu již stará, možná kdybych byla mladší vnímala bych ji také jinak.
Knížku doporučuji mladším čtenářkám, které mají rády romantiku.

23.07.2020 3 z 5

Léto, kdy jsem zkrásněla Léto, kdy jsem zkrásněla Jenny Han

Od Jenny Han jsem nejprve četla sérii Všem klukům, které jsem milovala, která se mi moc líbila. Je pravda, že první díl ze série Léto - Léto, kdy jsem zkrásněla se mi nelíbil tolik jako výše zmíněná série, ale rozhodně nebyl špatný.
Knížka je psaná velice čtivě, některé pasáže byly trošku nudné, zápletka není úplně originální, takže byla trochu předvídatelná. Postavy mi byly sympatické téměř všechny - Belly se chová jako typická patnáctiletá puberťačka, což mi později začalo malinko vadit.
Líbily se mi vzpomínkové vsuvky z dřívějších let, které doplňovaly a objasňovaly děj.
Myslím si, že je knížka povedenou letní oddechovkou, kde právě léto hraje jednu z hlavních rolí.

15.07.2020 3 z 5

První konec První konec Lauren James

Tahle knížka je pro mě zklamáním, čekala jsem od příběhu něco víc. Dělalo mi problém se do knížky začíst. Nakonec jsem První konec dočetla, ale do druhého dílu už se jen tak nepustím. Ale pochvalu si zaslouží nápadité a originální grafické zpracování. Líbí se mi i samotný motiv cestování časem, ale v této knížce to na mě působí zmatečně. Něco tomu prostě chybělo.

13.07.2020 2 z 5

Ovšem Ovšem Karel Kovy Kovář (p)

Jsem Kovyho velká fanynka a na Ovšem jsem se už dlouho těšila. Tuto knížku jsme si dávaly vzájemně s kamarádkou k Vánocům. Podařilo se mi ji přečíst za jedno jediné odpoledne, velice mě chytila a nepustila. Především jsem se u ní zasmála, zlepšila mi celý den. Určitě jsem ji nečetla naposledy.

23.12.2017 5 z 5