olga8832 olga8832 komentáře u knih

Sestry Sestry Kamila Hladká

Nevím. Těchto žen si nesmírně vážím, proto mě mrzí, že když už mají takový prostor, dokonce čteno na Českém rozhase, je to ploché...

05.10.2022 2 z 5

Maškaráda kolem smrti Maškaráda kolem smrti Tivadar Soros

(SPOILER) Zajímavé vyprávění o tom, jak přežít válku, zachránit se a pomoc všem svým blízkým. Ne všichni byli ochotní nastoupit na transport. Jen autor musel mít nekonečný zdroj finančních prostředků, aby všechnu tu pomoc ufinancoval.

05.10.2022 5 z 5

Vikingové Vikingové Eric Linklater

Krásné příběhy vyprávěné moc krásnou češtinou. Jen ten Ragnar tam je zmíněn jen krátce ;-)

27.09.2022 5 z 5

Neklidná krev Neklidná krev Robert Galbraith (p)

Byla to tedy nálož, ale příběh se mi moc líbil. Jen nevím, opravdu si všichni detailně pamatují, co se odehrálo před tolika lety? To má opravdu tolik lidí neustále oči podlité krví? Do dneška nevím, jak to vypadá ;-) A proč má Robin a Strike, dospělí a vyzrálí lidé, vztah plný předsudků... Ale kriminálka skvělá ;-)

26.09.2022 5 z 5

Tři cesty za architekturou Tři cesty za architekturou David Vávra

Takové poklidné čtení, prohlížení a rozjímání někde ve stínu v klidné kavárně...

15.09.2022 5 z 5

Ukrajinské 20. století Ukrajinské 20. století Volodymyr Vjatrovyč

Kniha mi připadá trochu jednostranná a ačkoli budí dojem logičnosti a přehlednosti, tak není. Samotný příběh UPA mi zde chybí. Nicméně některé příběhy jsou velmi silné.

13.09.2022 3 z 5

Vatikánské kobky Vatikánské kobky André Gide

Zprvu mi dalo dost zabrat se do příběhu vpravit, ale pak už to mělo spád. Je to celkem milé vyprávění a příběhy mě moc bavily. Postavy jsou moc pěkně vykresleny a všichni se znaj ;-) A ano, je to úsměvné, bláznivé možná na tehdejší poměry ;-)

09.09.2022 4 z 5

Literární dobrodružství českého spisovatele v cizině Literární dobrodružství českého spisovatele v cizině Egon Hostovský

Bylo to super vyprávění a vzal to od začátku, vyprávěl i o své rodině a dětství, takže nebát se názvu.

01.09.2022 5 z 5

E=mc2, lásko moje E=mc2, lásko moje Patrick Cauvin

Moc zajímavá a vtipná knížka. Český rozhlas zařadil do svých čtených knih a bylo to moc milé oživení. Věřím, že tihle protagonisté náskok neztratí ;-)

01.09.2022 5 z 5

Noční brána Noční brána Peter May

Nechápu tak vysoké hodnocení... celé mi to přišlo takové zbytečně šroubované a navíc zbytečně domontovaná úskalí covid doby. Ani napínavé to nebylo... Pěkně to vystihla Lettrice.

10.08.2022 2 z 5

DNA DNA Yrsa Sigurðardóttir

Něco málo nelogičností, ale celkem zajímavé krimi. Někdy si říkám, jestli se autoři nepředhánějí v absurdnostech, ale krimi celkem dobrá i napínavá.

01.08.2022 4 z 5

Spasitel Spasitel Andy Weir

Famózní. Opravdu skvělá kniha, příběh je velmi zajímavý a napínavý od začátku až do úplného konce, doporučuji. A jako bonus navíc malé dovzdělání v astronomii.
SPOILER...
Jen ještě... ta spousta žen v týmu na zemi včetně vrchní velitelky, trochu mě děsí, zda to není snaha o genderovou vyváženost ;-)

27.07.2022 5 z 5

Generál Heliodor Píka a jeho vrazi Generál Heliodor Píka a jeho vrazi Ladislav Vrchovský

Pro mne spousta nových a zajímavých informací a díky za takové zpracování, Heliodor Píka byl velký hrdina.
I když některé dialogy působily naivně. A jen doufám, že začátek sedmé kapitoly nesouvisí přímo s jejím názvem ;-)

18.07.2022 5 z 5

Je hlína k snědku? Je hlína k snědku? Jakuba Katalpa (p)

Místy nestoudné, místy poživačné a živočišné, rozhodně zajímavé. Vypravěčka Šeherezáda Nina je skvělá.

12.07.2022 5 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Souhlasím, skvělá kniha, skvěle zpracované téma a protože jsem poslouchala audio, musím říct, že to byla jedna z nejlépe čtených knih, co jsem kdy poslouchala.

14.06.2022 5 z 5

Čtvrtý králův pes Čtvrtý králův pes František Niedl

Nechápu tak vysoké hodnocení, které mne zlákalo... je to fakt strašně špatně napsané. Dialogy jsou až hloupé a postavy divné. Příběh by mohl být zajímavý, ale v tomto podání je to celé předvídatelné a plné zajetých klišé. Hynek je superman, který vše prokoukne, a pak mu nepřijde divné, že dva z hradu zmizí před jeho odjezdem. Spousta slepých uliček. A ty jeho promluvy k ženám... to se nedalo. Při vší úctě k panu autorovi a mé oblíbené historii dávám dvě.
A jak už tu někdo psal, nejsympatičtější je ten jeho kůň.

07.06.2022 2 z 5

Zloděj Zloděj Georges Darien

Skvělá kniha! Autor příběh krásně vypráví o době, kterou si trošku romantizuji a příběh mi to jen potvrzuje. Ovšem v politice to bylo evidentně naprosto stejné tehdy i dnes ;-)

30.05.2022 5 z 5

Paci, paci, pacičky... Paci, paci, pacičky... Václav Bauman (p)

Že bych se řehtala až k slzám... spíš mě často mrazilo... kniha mě moc bavila, ale nečekejte příběh typu Pelíšky

24.05.2022 5 z 5

Růže a tis Růže a tis Mary Westmacott (p)

spoiler:
Chytlo mě to až od druhé půlky. Je to jiná Christie, ale že by to tak tepalo do poválečné anglické společnosti, to si nemyslím... A možná byla opravdu retardovaná...

05.05.2022 4 z 5

Interhelpo Interhelpo Jaromír Marek

Neuvěřitelné, kolik lidské energie bylo prachsprostě zbytečně utraceno. Sověti/RuSSové se chovají stále stejně. A stejně jako tenkrát ani teď pro ně jedinec nic neznamená.
Kdyby pan Mareček zorganizoval podobné družstvo přímo v Československu, o kolik by bylo méně utrpení.

19.04.2022 5 z 5