olle3 komentáře u knih
Nějak mě to nechytlo, asi je zběsilý Kotletův styl pro mě až příliš zběsilý. Po katastrofální Perunově krvi se kvalita opět ustálila na typickém: sem tam hláška, akce do omrzení, žádná pointa. Ale abych jen nekritizoval, musím dodat, jak se mi líbí, že se autor nebojí tabu, ať už náboženských nebo rasových, ba naopak, bere si je na paškál...
p.s. ta óda na spisovatele-génia na konci je prostě směšná
Nemastné, neslané. Jako kdyby se pan Žamboch tentokrát moc nesnažil. Bohužel musím hodnotit dost přísně, protože pokles kvality oproti ostatním knihám je více než znatelný. Typický styl psaní mi opět nedovolil nad příběhem strávit více jak dva dny, ale přesto mi tam chybělo všechno, co od autora a jeho knih očekávám. Snad jen scéna útěku a útoku proti dvanácti nepřátelům z minibusu stála za to, ale i tak vím, že to autor dokáže líp.
Celkem nuda. Ke konci prvního dílu jsem si říkal: Paráda, tak teď to konečně začne! Jenže nezačalo. Stovky stránek, ve kterých se nic nedělo, ve kterých hrdinové neustále umírali, aby mohli zase nějak obživnout a které jsem si řekl, že dočtu, protože nerad nedočítám. Ke konci to začalo být zajímavé, ukázalo se, že to celé není úplný blábol a že to autor promyšlené má. Ale ne, nenechám se nachytat jako u předchozího dílu a do dalšího se nepustím.
Nesouhlasím s názorem, že Reacher začíná nudit. Child drží laťku a mě ani tentokrát nezklamal. Jako pustit si díl Simpsonových - dostal jsem, co jsem čekal. Autor umí psát dialogy a děj odsýpá, až jsem zjistil, že jsem na záchodě přečetl půlku knihy.
Líbí se mi, jak má autor vše promyšlené do detailů, mnohdy si říkám, kde všechny ty informace (třeba o tom, jak funguje - a nefunguje armáda) vlastně vzal.
Jak už bývá pro mě od Žambocha pravidlem, naprostá bomba. I když je lehce cítit, že jde o mladší dílo, kvality autor nezapře. Spojení magie a technologie sedí, naopak, svět a jeho zákonitosti jsou vymyšleny tak dobře, že by kniha mohla mít dvojnásobný rozsah. Nebo bych si z toho prostředí přečetl i další příběhy. Každopádně jsem od prvního k poslednímu slovu zadržoval dech (na stránkách, [!SPOILER!]kde hrdina zemřel[!SPOILER!], dokonce svíral pěsti), takže nemohu hodnotit jinak, než plným počtem.
Čtyři hvězdy za perfektní - a perfektně napsané - příběhy, dávající dohromady komplexní svět z toho nejčistšího science fiction. Kdybych měl něco vytknout, tak bych se zaměřil na pár hluchých míst, kde příběh přestával mít spád a dle mého názoru by textu neuškodilo malé zkrácení. Nicméně jsem zvědav na další pokračování a eventuální pointu. V každém případě po Terroru a Hyperionu putuje Dan Simmons do kategorie mých oblíbených autorů a velice se těším, až otevřu jeho další knihy.
Možná i proto, že jsem moc nečekal, mě série mile překvapila. Místy to sice dost připomínalo hru (hledání klíčů, lékárniček), ale jinak tam bylo dost zajímavých myšlenek, mělo to spád a samozřejmě spousta akce. K těmto knihám se v budoucnu určitě ještě rád vrátím.
Když jsem to četl poprvé, ta diskutovaná změna tempa mě trošku vadila, ale teď už jsem se na ní naopak těšil, takže za mě není co vytknout.
...
Akorát mě napadlo, proč když Maleriaté zaútočili pod zemí na klan Hastů, neoznámil to příslušným úřadům ve Vegaši a Maleriaté by dostali pokutu, že by je to zničilo. Důkazů by jistě bylo dost.
První díl byl parádní a druhý by byl taky, nebýt těch explicitních mileneckých scén. Jako dívat se na gay porno.
Konečně opět Kulhánek v plné parádě! Po Stronciu jsem se trochu zalekl, že jeho nejlepší dny jsou pryč, ale jak jsem se mýlil! Chvíli si Vyhlídku nechám rozležet, a pak se do ní pustím znovu ;)
Těžko uvěřit, že autor není astronautem - natolik je román přesvědčivý. Přečteno za tři dny, nešlo se od toho odpoutat. Jsem ještě zvědavý, jak si s tím poradí ve filmu.
Trochu mně vadily umělé, nepřirozené dialogy a nedomyšlenost a úplné ignorování některých logických skutečností, ale mimo to se dílo četlo dobře. Vzhledem k době, kdy byla kniha napsána, musí čtenář ignorovat některé technologické nesmysly, ale s tím jsem já problém neměl.
Co se mi velice líbilo, byly vnitřní myšlenkové pochody mladého Endera pod tlakem, který na něj byl vyvíjen, ale hlavně pointa a zvrat ke konci, který mne příjemně překvapil, a o to víc, že jsem to nečekal. To se mi u knihy už dlouho nestalo a právě to mám nejraději.
p.s. ještě jednou se mi to rozleželo v hlavě a musím znovu poznamenat, že mne příběh skutečně dostal ;)
Přečetl jsem spoustu knih, návodů a článků na téma tvůrčí psaní, ale toto dílo mi dalo nejvíce. Možná je to i tím, že většina autorů knih, návodů a článků není v psaní beletrie ani zdaleka tak úspěšná, jako S. King.
Býval bych knihu po první čtvrtině odložil, kdyby mi nebyla doporučena - začátek mne vůbec nezaujal. Ale to se začalo postupně měnit, až jsem zjistil, že zoufale toužím vědět, co bude dál a dokonce si užívám i autorův styl psaní (bůhví proč jsem si při čtení myslel, že to psala ženská). Naprosto skvěle pak byla popsaná atmosféra války, až mi z toho občas běhal mráz po zádech. Doporučuji i těm, kteří podobné literatuře normálně neholdují (jako já).
Vlastně asi jediná kniha naučné literatury, do které jsem se s chutí pustil. Místy jsem se ztrácel, ale celkově mi Hawking objasnil a doplnil spousty skutečností. Pro ty, které zajímá vesmír, čas a svět okolo nás můžu jenom doporučit.
Náhodou jsem narazil na toto staré dílo a vzhledem k slibované pointě, hodnocení a tématu to byla jasná volba. Zklamaný jsem nebyl, slibovaná pointa byla dobrá, stejně tak nápad, četlo se to dobře... jen styl vyprávění mi přišel... pohádkový, jako pro děti. Jako by se autor záměrně vyhýbal sexu, krvi a násilí. Kdyby to bylo trošku temnější, užil bych si to víc.
Jediná Kulhánkovina, které dávám jen čtyři hvězdy z pěti, přesto pekelná jízda, přečtená v několika hodinách.
Dost čtenářů knihu nehodnotí moc dobře (velká očekávání, laťka příliš vysoko), ale já bych příznivcům krvavého Sci-fi jen doporučil. ŠVÁBÍK!
Už dlouho jsem měl chuť na thriller, a psychothriller, bestseller a kriminální román znělo skvěle.
Nevím, asi jsem vzhledem k hodnocení čekal něco víc. Ano, příběh je to skvělý a skvěle propracovaný, ale já mám u knih radši rychlejší spád. Kdyby byl šokující, napínavý a pohlcující (a ve stejném tempu), jako posledních pár stránek, i zbytek knihy, okamžitě bych od autorky otevíral další.
Přesto doporučuji ostatním, ztráta času to rozhodně není.