orinka3 orinka3 komentáře u knih

Ranhojičova pouť Ranhojičova pouť Wolf Serno

Od autora jsem jako první četla knihu Synové ďábla a tu jsem v hodnocení znectila. Ale tohle mi káplo do noty. Dobře, že jsem překonala nechuť ke spisovateli. Pěkné dobrodružné čtení, zajímavé situace, sympatické postavy a správně vykreslená doba ve které se to všecko odehrává. Výborně se to čte. Pustím se i do dalších dílů, tohle se mi moc líbilo.

23.04.2016 4 z 5

Milovaný vůdce: Můj útěk ze Severní Koreje Milovaný vůdce: Můj útěk ze Severní Koreje Čang Čin-song

Tato kniha do klasické beletrie nepatří. Podle mě by měla stát v oddělení Politika, případně Společenské vědy v naučné literatuře knihoven. No, nebylo to zábavné čtení. Ke knize jsem přistupovala spíš jako k učebnici a ke zdroji informací, se kterými jsem se až dosud nesetkala. Pasáže s hustým politickým textem byly pro mě hodně nezáživné, ale vím, že byly nutné. Příběh samotný, kdy autor s přítelem prchá ze Severní Koreje, se už četl poněkud lépe. Ale přiznám se bez mučení - ten pán mi prostě není sympatický. Kulturní odlišnost od naší evropské je skutečně na hony vzdálená. Jednání na cestě za svobodou mi přišlo často dost podivné, chaotické. Samozřejmě, šlo o život - a projevy člověka na pokraji smrti hladem a mrazem se moc dobře posuzují z pohodlného křesla. Mentalita Korejců je pro mě prostě těžko přijatelná. A už víc rozumím kolektivnímu pláči. Vždyť skoro v každé kapitole se píše o tom, že pláče buď on, nebo někdo jiný. Ba dokonce je tam věta, že se pláče tehdy, když nám má kdo utřít slzy! Oni si v pláči jaksi libují. To je asi rozdíl proti nám, protože my své city uzavíráme, cizím vidět naše slzy málokdy dovolíme. Jsem moc ráda, že žiju v srdci Evropy a ne v největším pracovním táboře světa. Hrubost, se kterou jednají nadutí policisté, vojáci a vůbec nadřízení s prostými lidmi, ta je skutečně šílená. Ten slovník! Dynastie Kimů je patrně nezničitelná, Korejci asi těžko uspořádají nějakou revoluci aby ty darmožrouty smetli, na to mají moc vymyté mozky. Žijí uboze a s klapkami na očích. Bohužel. Knize by prospěl korektor, chyb je tam dost a některé zcela mění smysl situace....př. - u klavíru mi položil hlavu na rameno (chybí "a")- přitom šlo o dívku, která to udělala a vznikla z toho horká chvilka:). Kniha mě poučila, ale vracet se k ní nebudu, je dobrá pouze tím, že je ojedinělá.

15.04.2016 3 z 5

Kacířka Kacířka Lucie Šitinová

Slaboučké, naivní. Červená knihovna v historickém rouchu. Došla jsem k popisu milostné scény krále Václava a jeho ženy a měla jsem dost. Jednu hvězdičku nechávám za snahu, autorka by si měla dopřát času ke studiu historických pramenů, číst kvalitní literaturu a ještě vyzrát.

07.04.2016 1 z 5

Mozartova poslední árie Mozartova poslední árie Matt Rees

Na první prolistování kniha vypadá zajímavě a čtivě. Ale při podrobném čtení se tento dojem vytrácí. Nemá to správný spád, je to jakési podivné....nedočítám, odkládám.

04.04.2016 2 z 5

Půlnoc je osamělé místo Půlnoc je osamělé místo Barbara Erskine

Pro mě dosud neznámý titul od Erskinové. Ale přiznám se, že po pár kapitolách jsem čtení nechala. Je to totiž pořád stejné. Ona vaří z jedné vody, jen mění postavy. Stále ta mystika, minulost, která se připomíná a straší nám hrdinky...už opravdu ne. Existuje vůbec nějaký její román, který by nebyl "na jedno brdo?" Nemluvím o psaní, psát ona dovede, to zas jo, proto hodnotím hvězdičkami.

04.04.2016 2 z 5

Sběratel dětí Sběratel dětí Sabine Thiesler

Smutné čtení, od kterého se čtenář jen těžko odtrhne. Příběh začíná v Německu a končí v Itálii, pěkně to do sebe zapadá. Od samého začátku je znám pachatel, oběti přibývají a okolí je stále bezmocné. Mrzí mě, že se poslednímu chlapci nepodařilo uniknout i když se smyčka kolem toho odporného úchyla téměř dokonale stáhla. Škoda, že je společnost až příliš humánní vůči lidským zrůdám. Takové zmetky by měli soudit rodiče někde o samotě, ne soudci u soudu. Aspoň že tam dostal, co si zasloužil, ovšem podle mého názoru až příliš rychle. Na nápravu pro něj už bylo beztak pozdě. I když musím uznat, že podmínky, v jakých pachatel vyrůstal, z něj nemohly udělat nic jiného.

01.04.2016 4 z 5

Dokud držím pohromadě Dokud držím pohromadě Marcela Mlynářová

Je to jaksi pořád dokola, bez pointy. Cestuje sem a tam, dobře se nají, nikdy nezapomene zdůraznit, v jak dobré kondici je...jak mě předchozí knížky bavily, u této jsem poprvé zaváhala. Nemá se v nejlepším skončit? Podle mě už autorka vystřílela prach a veze se na vlně předchozí popularity. Tato knížka je v podstatě o ničem. Čtivá je, ale člověku nic nedá.

18.03.2016 1 z 5

Ženy na pranýři Ženy na pranýři Naďa Horáková

Přečetla jsem s velkou chutí, zdařilá knížka! Spletité osudy hrdinek příběhu, do toho známé historické postavy z našich dějin - autorce se to moc hezky povedlo. Doporučuju jako kvalitní čtení každému, koho baví historie.

16.03.2016 5 z 5

Mnich Mnich Matthew Gregory Lewis

Tak bohužel. Měla jsem velkou snahu, ale toto se dnes skutečně číst nedá. Leda pro zajímavost, co kdysi dávno bavilo čtenáře a posluchače. Příliš rozvláčné, příliš romantiky, popisů, veršovánek. Samé proslovy a děj nijaký.

13.03.2016 2 z 5

Dětská otrokyně Dětská otrokyně Nathalie Schwaiger

Beru to jako dokument, k literární hodnotě se přihlížet nedá. Smutná skutečnost. Bohužel, pro tuto zemi nevidím budoucnost, tam se bude stále žít středověkým způsobem.

27.02.2016 2 z 5

Můj řecký rozvod Můj řecký rozvod Jiřina Tejkalová

Velice snadné čtení na jedno odpoledne. Styl svižný, příjemný, vtipný a současný. Trošku mi vadí pravidelné střídání kapitol, kdy se románek vrací do minulosti a zas do přítomnosti. Konec předvídatelný, knížka odpočinková.

26.02.2016 4 z 5

Králové bourbonu Králové bourbonu J. R. Ward (p)

Kniha napsaná podle osvědčeného schematu amerických trháků. VIP postavy, zdůrazňované bohatství, slavné značky, přepych (kde bychom my k něčemu takovému přišli, aspoň si o tom počteme, že jo)... a pak se čtenář překvapivě doví, že i přes tyto známé atributy společenské smetánky jde o osoby z masa a kostí, prožívající nějaké trápení. A všechno se točí kolem peněz. Láska, erotika.... když už milostné spojení, tak jedině za přepokladu společného orgasmu. Nu, přejme jim to, v knihách i ve filmu tomu tak zhusta bývá:). Nemůžu nevzpomenout starou černou kuchařku (bodejť by ne, jsme přece na Jihu), která z rukávu sype moudra jedno za druhým a může si dovolit dobrácké peskování hrdiny - obvyklé klišé. Kniha je psána lehkým perem a je mimořádně čtivá. Proto ty tři hvězdičky. Jinak červená knihovna s happy endem a otevřeným koncem. To se může táhnout a táhnout kolik dílů, mně postačí tento.

21.02.2016 3 z 5

Karmínový kámen Karmínový kámen Anna Šochová

Školometské, nudné čtení o jedné paní ze 17. století. Paní je čítankově vzorná, stále se kontrolující, nadpozemsky zodpovědná a bohužel, pro čtenáře bezkrevná:) Její největší starostí je obstát ve společnosti, být na úrovni a chovat se přiměřeně stavu. Asi patří k běžným úkazům doby povyšovat se nad služebnictvo. Jenže způsob, jakým to paní Anna D. činí, je mi z duše protivný. I to, jak poučuje toho, koho za poučování hodna uzná. Kniha se mi nelíbí a pasáže, ve kterých naši hrdinku navštěvují zlé sny a kde se rozpitvává její duše, jsou hodně kostrbaté a nešikovně napsané. Proto knihu odkládám, s velkou úlevou a ráda ji vrátím zpět do knihovny. A souhlasím s MichelleS. Postavy jsou natolik nepřehledné, že by bylo vhodné věnovat aspoň jednu stránku schématu kdo je kdo a ke komu patří. Já se tedy zorientovala jakž takž, ale i toto je výrazný nedostatek knihy.

18.02.2016 1 z 5

Talisman Talisman Stephen King

To je kniha pro děti? Vzala jsem si ji po nedočtené Nespavosti v naději, že tohle bude lepší. No...hned v úvodu jsem přemítala, proč jsou tam citované pasáže z Huckleberryho Finna, když v nich v podstatě o nic nejde. Aby to vypadalo světověji? Je tam nějaký jinotaj??? Jinak - s Kingem na delší dobu končím. Zdá se mi totiž, že upadl do manýry a všecky knihy má na jedno brdo.

08.02.2016 2 z 5

Nespavost Nespavost Stephen King

Tohle mě teda nenadchlo. Do půlky jsem to brala ještě vážně, pak jsem si připadala jak v typickém americkém akčním filmu. Dva hrdinové mají spasit svět a do cesty se jim kladou překážky. Na tak tlustou knížku dost málo skutečného děje a moc zbytečného filosofování. Možná se mi knížka jen nestrefila do momentální nálady - nevím. Ale od Kinga bych čekala víc.

08.02.2016 3 z 5

Panoptikum české Panoptikum české Irena Obermannová

Ta paní se strašně prožívá. Ze soucitu jí dávám jednu hvězdičku, ale považovat za knihu se to moc nedá.

28.01.2016 1 z 5

Let orla Let orla Peter Watt

To jsem blázen....první dva díly jsem zhltla s nadšením. Pro ten třetí jsem extra běžela do knihovny a vystála frontu u pultu. A....nic. Jsem na rozpacích. Možná je to tím, že se ve trojce hlavně válčí, je v ní hodně politiky, špionáže - tedy asi víc čtení pro muže. Zřejmě to není špatně napsané, ale pro mě to prostě nebylo. Lidské propletence pokračují, některé postavy přibudou. Autor na začátku knihy nenápadně a taktně připomíná příbuzenské i jiné vztahy z minulé knihy, na kterou navazuje. Dokonce je po ruce i tabulka kdo je kdo, protože jde skutečně o fůru postav a vztahů...zajímalo by mě, jak se kniha jeví ostatním čtenářům a jestli jsem sama se svým pocitem.

27.01.2016 4 z 5

Ve stínu kletby Ve stínu kletby Peter Watt

Stejně nadšeně jak první díl jsem dočetla ten druhý. Pan Watt opravdu umí psát. Před očima se odvíjejí příběhy, které by - coby film - do kina přitáhly tisíce nadšených diváků. K postavám z prvního dílu přibývají další, neméně zajímavé. Spisovatel je patrně i dobrý psycholog. Mistrně vykresluje duševní pohnutky všech účastníků příběhu, držíme palce našim hrdinům a přejeme zasloužený konec padouchům. Napínavá četba, dobrodružství na každé stránce. K životu v Austrálii se přidávají i politické zápletky z Evropy. Děkuji nejen panu Wattovi, ale i našemu překladateli, u kterého přepokládám, že i on se bavil dobře.

23.01.2016 5 z 5

Klimtův polibek Klimtův polibek Boris Filan

Náročná kniha. Nelze číst na jeden zátah. O děj ani tolik nejde jako o psychologické ztvárnění duše chlapce, když se osudově zamiluje. Měla by být po ruce v domácí knihovně, aby se dala číst po malých dávkách. Obdivuji bohatou slovní zásobu autora a taky to, že překladu se ujal další mistr slova.

22.01.2016 4 z 5

Rychle a bezbolestně Rychle a bezbolestně Markéta Dočekalová

Tož nevím....začala jsem číst vcelku spokojeně až nadšeně, leč mé nadšení záhy vyprchalo. Kniha mi připadá divná, nejvíc mi vadí poučování mezi řádky, pokus o filosofování. Na místě tatíka vidím A. Goldflama s něčím podobným, jako....."Bohumile, ku*va se neříká!" Co to má být?! Mysteriozní příručka, jak si vybírat ty pravé životní hodnoty? Možná už na to nejsem dostatečně mladá, takové okaté zdůrazňování správné cesty mi jde na nervy. A slang taky.

14.01.2016 2 z 5