pami

Příběh o tom, že naprosté většině těch, co jsou u moci jde jen o sebe (obohacení, pocit že mohou ovládat druhé, pocit důležitosti), ne o blaho lidu, zdraví či spravedlnost. A o tom, že mnoho lidí jim to bezmyšlenkovitě uvěří. Kéž by se vždy našel nějaký Jiří Adam, který by zasáhl. Tleskám panu spisovateli za jeho odvahu. Ještě reaguji na některé komentáře níže, podle mě tam moc sexu není. A nepochybuji o tom, že to byla v té době jedna z mála radostí života a lidé se této činnosti hodně věnovali.

První kniha od autorky. Čtivá česká detektivka. Líbila se mi rodina s kterou Monika byla na chatě.

Pokusím se být stručná. Souhlasím s Godgifu níže. Za mě nejlepší na knížce jsou ilustrace. Kdysi jsem četla Mluviti pravdu, toto je jako od někoho jiného. Hlavní hrdina David - neuvěřitelný sobec, alkoholik, kterému neuvěřitelně dlouho trvá cokoliv pochopit. Velmi lituji Alenku. Urputná snaha natáhnout děj. A tak se na straně 362 z 369 dozvíme, jak hrdina cestou na chalupu vykoná v přírodě velkou potřebu a filozofuje o tom, co tomu říká brouček. Tato kniha byla pro mě ztráta času a jsem z ní stejně otrávená, jako ti krabi z Davidových zvratků.

Četla jsem vydání z roku 1925 překlad Ant. Bayera. Velice obtížné čtení.

Mají lepší. V divadle je to o něčem jiném, než když hodnotím jen text.

Dvě dějové linky jsou zde podle mě zbytečné. Jedna (ta starší) napínavá, romantická. Druhá přesný opak. Stačilo skončit dvěma kapitolami ze současnosti. Kdybych hodnotila příběh o Maelle dala bych pět hvězdiček. Za druhý jednu. Po zprůměrování dávám 3.
Přišlo mi, že se autorka se snažila o rehabilitaci německého vojáka a to se jí v této knize povedlo.

Kniha se věnuje historii - od nápadu vystavět trať, přes návrhy možných podob kudy, výstavbě atd. Mohlo se z tématu vytěžit o trochu více. I přebalu by slušelo jiné foto. Je mi smutno z toho, že tato trať stála tolik námahy, peněz, práce a k letošnímu roku na ní kraj ukončuje pravidelný provoz!

Skvěle vyvážená směs akce, romantiky, historie, nápaditosti i humoru.

Nemohla jsem se od knihy odtrnout. Napínavé, vtipné, nápadité.

Obsah celkem zajimavý, ale co této knize velmi chybí je naprostá absence obrazového materiálu. Kromě šesti fotek na titulku ( v knize je 14 příběhů). Čtenář by se jistě rád podíval, jak vypadali pánové v toku času a jak jejich manželky a milenky.

Bylo to hodně zvláštní a nezasmála jsem se ani jednou.

Kniha vyšla v rámci souhrného díla. Obsahuje básně, díla ze začátku tvorby, povídky pro časopisy. Můj názor - raději si přečíst od autora něco jiného.

Po knize jsem sáhla, protože jsou zavřené knihovny. Dozvěděla jsem se mnoho o Bulharsku. Hezkého, ale i to, že jejich rybářská flotila v dubnu měla sezónu delfínů. Za dva dny tisíc delfínů, pro tuk. Maso vyhazovali, protože je příliš tvrdé. Jinak byla kniha (za mě) zbytečně natahovaná. Foto příloha malá a nepřehledná, ale to je dobou.

Mělo to spád i nápaditost. Vůbec jsem nečekala, že to bude tak krásné.

Nejvíc je mi líbila povídka V lázních pohorských. Ráda si od autorky ještě něco přečtu.

Za dívčí román nemůžu dát víc hvězdiček. Knihovny byly zavřené a tak jsem sáhla po knize, kterou moje babička dostala v roce 1937. Hezky napsaný příběh o tom, jak chudé děvče svou pracovitostí ke štěstí přišlo. Za zajímavost považuji, že Elu dokonce Němci uvězní, když za sněhové vánice omylem překročí v Krkonoších hranice. To napětí bylo tehdy už tak silné, že se dokonce objevilo v dívčím románku.

Fakta o tvorbě Jaroslava Špillara, zejména na Chodsku.