Pav
![Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310093/okamziky-stesti-656779212c8a6.jpg?v=1701280033)
Oboustranná kniha je neotřelý nápad. Četla jsem nejdříve Jáchyma a hodnotím to jako dobrou volbu. Dojemný příběh, který se může stát.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Malý pražský erotikon Malý pražský erotikon](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227249/maly-prazsky-erotikon-227249.jpg?v=1415132238)
Začátek mě moc nebavil, proto jsem knihu odložila. Po čtyřech měsících jsem se "chytla" a dočetla ji během pár dnů. Od poloviny už jsem byla zvědavá, jak to všechno dopadne. Příběh se zdál být nepravděpodobný, ale z vlastní zkušenosti vím, že se takové věci opravdu stávají.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Musela jsem zemřít Musela jsem zemřít](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/188212/musela-jsem-zemrit-BMx-188212.jpg?v=1512471055)
Jiný kraj, jiný mrav. Indická dívka vyrůstající v Honkongu, náboženství, ženy podřízené mužům, domluvená manželství, nedostatek sebeúcty... Autorka vypráví, jak "prožila" klinickou smrt, což je na knize velmi zajímavé, ale to co následovalo v druhé polovině knihy mě úplně otrávilo. Neustále je zde opakováno, jak jsme součástí Celku, jak musíme sami sebe milovat a pořád dokola. Chápu, že to musel být silný zážitek, ale na mě to ve finále působí jako vymývání mozku. Vzhledem k tomu, že autorka vyrůstala v jiné kultuře, pro evropana a navíc ateistu nemá její sdělení asi tak silný dopad. Navíc se mi vůbec nelíbí, že přestože měla rakovinu, de facto se vychloubá, že nepodstoupila konzervativní léčbu. To je tedy hrdinství 4 roky umírat...
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Stalker Stalker](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220302/stalker-C9I-220302.jpg?v=1423035089)
Tentokrát jsem trochu zklamaná. Protože čtu Keplera napřeskáčku, po Lovci kralíků je to slabší kousek a na Písečného muže to vůbec nemá. Vzhledem k tomu, že jsem postavu Erika v Hypnotyzérovi vyloženě protrpěla, byla jsem rozladěná, že je mu věnován další díl. Příšerně mi leze na nervy, ale to je můj subjektivní pocit. Každopádně se jedná o napínavý příběh a poměrně překvapivé rozuzlení. Nicméně se nemohu ubránit pocitu, že je to ve finále až moc přitažené za vlasy a pachatel je "superman".
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) Tři muži ve člunu (o psu nemluvě)](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13151/tri-muzi-ve-clunu-o-psu-nemluve-46i-13151.jpg?v=1462262815)
V knize jsou některé pasáže velmi vtipné, ale styl je prostě zastaralý. Zkrátka se mi nečetla dobře.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Noční lov Noční lov](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330019/nocni-lov-VAT-330019.jpg?v=1486144578)
Dívku v ledu jsem ještě nečetla a po přečtení Nočního lovu si ji určitě přečtu. Tato kniha se mi neskutečně dobře četla. Mělo to spád a že byl pachatel odhalen v půlce, mi vůbec nevadilo. Dokonce jsem si dovolila zařadit tuto knihu do čtenářské výzvy, jako knihu od autora ze sousedního státu, ikdyž je Robert Bryndza rozený angličan.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Z deníku kocoura Modroočka Z deníku kocoura Modroočka](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26230/z-deniku-kocoura-modroocka-26230.jpg?v=1262254626)
V rámci čtenářské výzvy jsem si knížku po mnoha letech (1. vydání) přečetla s dcerou. I v dospělém věku mi připadá moc hezká a vtipná. Jsem ráda, že se dceři také líbí, protože většinu knížek mého dětství považuje za nezajímavou a nudnou. Ono je docela náročné najít starší dětskou knížku, kde se to nehemží soudružkami a soudruhy učiteli :-)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Hlavolam Hlavolam](https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173571/inspektor-van-veeteren-hlavolam-a8G-173571.jpg?v=1424699634)
Pokud se jedná o nejlepší švédský krimiromán, jak hlásá obal knihy, něco je špatně. Je to docela povedená krimi, ale žádná supernova. Trochu jsem měla problém s orientací v postavách (zejména když se oběť jmenuje podobně jako vyšetřovatel). Jinak je to čtivé. Zakončení nějak nemohu definovat. Nebylo úplně běžné, ale zase nijak překvapivé. Dala bych tak 3,5 hvězdy.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Hypnotizér Hypnotizér](https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74711/detektiv-joona-linna-joona-linna-hypnotizer.png?v=1731828284)
Jsem zklamaná. Ze Svědkyně ohně jsem byla nadšená, tak jsem se rozhodla pokračovat od začátku, ale očekávání byla asi moc velká. Některé situace mě rozčilovaly, místy se děj vlekl a popisné statě mě nebavily. Občas jsem zapomněla o co šlo, než jsem se prokousala nezáživnější částí. A taky to bylo zbytečně brutální. Ale nevzdávám se, něčím to proložím a přečtu další díl.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Tři přání Tři přání](https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299069/tri-prani-xj8-299069.jpg?v=1474034171)
Vzhledem ke komentářím a především po přečtení Zamilované hypnotizérky, jsem od této knihy moc neočekávala. Proto mě mile překvapilo, jak dobře se mi četla. Je ze života a když jsem byla v půlce, musela jsem ji prostě dočíst, než půjdu spát. Dokonce jsem se dost nasmála. S Moriarty mám ovšem vždycky jeden problém, že se tak do třetiny knihy nemohu zorientovat v postavách. Přesto dávám (k mému vlastnímu překvapení) plný počet.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Písečná bouře Písečná bouře](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/1088/pisecna-boure-Obx-1088.jpg?v=1523966789)
Kdyby byla toto první kniha, kterou jsem od Jamese Rollinse přečetla, pravděpodobně bych udělila plný počet. Moc zajímavé téma. Nejsem si jistá, že jsem úplně pochopila, co je to antihmota :-) Na začátku sice trochu pomalejší rozjed, ale moc mě to bavilo i navzdory většímu počtu stránek. Kdybych nevěděla, že jsou ještě další knihy Sigma Force, asi bych se o život hlavního agenta vážně obávala. Po přečtení jsem naopak měla pocit, že mi něco chybí. Že by pokračování?
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Panenky z ráje Panenky z ráje](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/2669/panenky-z-raje-0ua-2669.png?v=1521038573)
Musím hodnotit velice subjektivně. Woodová píše výborně, ale téma postavení žen v muslimském světě mě značně rozrušuje a absurdní výklad koránu mě rozpaluje do běla. Myslím, že knihy s touto tématikou už raději vynechám.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Svědkyně ohně Svědkyně ohně](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130307/detektiv-joona-linna-svedkyne-ohne-hCg-130307.jpg?v=1418767176)
Jsem nadšená. Budu si muset přečíst celou sérii od začátku. Sice mi příliš brzy došlo, kdo je pachatelem, ale vůbec to nesnížilo napětí až do úplného konce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Temné kouty Temné kouty](https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180131/temne-kouty-Dd8-180131.jpg?v=1418286451)
Musím říct, že první polovina knihy se značně táhla a bylo tam příliš hluchých míst, až jsem musela několik stránek jen zběžně pročíst. Velmi mě iritovalo vraždění zvířat. Druhá půlka už byla svižnější a napínavější. Nicméně mě neuchvátila a nechápu, proč byla vyhlášena nejlepší knihou roku. Zmizelá byla mnohem zajímavější.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Černý úsvit Černý úsvit](https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245503/cerny-usvit-UpQ-245503.jpg?v=1563020835)
Zajímavě propletený zločin. Bohužel aktuální téma rasizmu mě moc neoslovilo. Pokud by to nebyl třetí díl a já nebyla zvědavá, jak pokračují osudy "hlavních hrdinů", asi bych si knihu nepřečetla. Vraždy malých dětí špatně snáším i v případě fikce. Ovšem to nic nemění na faktu, že autoři píší výborně a umějí udržet napětí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Pád titánů Pád titánů](https://www.databazeknih.cz/img/books/87_/87584/pad-titanu-Ega-87584.jpg?v=1525285029)
Velmi čtivé. Kniha ve mě vzbudila zájem o události okolo 1. světové války. A to jsem ji původně nechtěla číst, protože bych válečný román rozhodně nikdy nečetla (ale nějak mi došla jiná četba). Ze školy si toho moc nepamatuji a musím říct, že mě velice překvapily důvody a samotný průběh války. Jen mě příliš nezajímaly značky zbraní a přesné fungování uhelných dolů, ale chápu, že mužskou část čtenářů, zase nezajímaly popisky outfitů dam :-)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ve službách zla Ve službách zla](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269313/ve-sluzbach-zla-xCu-269313.jpeg?v=1455955518)
Osobně se mi tento díl trilogie (prozatím) líbil nejvíc. Volání kukačky bylo moc popisné, Hedvábník zbytečně perverzní. Samozřejmě byly některé popisy architektury Londýna nadbytečné a hlavní podezřelí se mi pletli, ale mělo to spád a zajímavé rozuzlení. Těším se na další díl a zejména jsem zvědavá, jak bude pokračovat vztah Cormorana s Robin.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Městečko Thunder Point Městečko Thunder Point](https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221687/thunder-point-mestecko-thunder-poin-f1U-221687.jpg?v=1417029741)
Oddechové čtení. Žádná složitá zápletka, ikdyž se v jedné z několika linií příběhu vyšetřuje možný zločin :-), ale člověk si odpočine. Prostě Harlequinka.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Dětské duše Dětské duše](https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464928/detske-duse-8zb-464928.jpg?v=1617990733)
Měla jsem trochu zmatek v postavách, ale jinak opět skvěle napsáno.