Pavelpi komentáře u knih
Kniha se mi moc nelíbila.Připadalo mi,že autorka dělá z Marylin jednoduchou husičku,která se chce přes postel dostat na výsluní.Je mi jasné,že částečně to asi tak bude,ale určitě ne tak,jak je to v knize.Kdyby neuměla hrát,tak by jí asi nic nepomohlo.
Knihu jsem přečetl za dva dny.Francis prostě uměl psát detektivky a uměl přitáhnout lidi ke čtení.Sid Halley je postava,která umí vydržet ledacos.Jsem rád,že po jeho smrti tuto postavu převzal i jeho syn Felix a pokračuje i v psaní detektivek z dostihového prostředí ve stylu otce.
Příběhy z práce našich kriminalistů.Je nutné si uvědomit,že se práce kriminalistů v tehdejší době musela obejít bez dnešních vymožeností ( DNA apod.),které pomáhají kriminalistům objasňovat případy.Tehdejší práce závisela hodně i na úsudku a logickém myšlení vyšetřovatelů.
Přistupoval jsem ke knize dost nedůvěřivě,protože tyhle různé recepty mně moc nezajímají.Mám totiž (jako většinou každý) svůj systém zavařování ovoce,uskladnění zeleniny atd.Ale tady jsem objevil nějaké nové věci a tak jsme se s manželkou rozhodli,že je vyzkoušíme a uvidíme.
Případ vraždy doktora Bauera,který byl zastřelen na ulici za bílého dne,který vyšetřuje svérázný kapitán Roman Balda dostává obrátky po druhé vraždě milence manželky doktora Bauera.Celkem dobře napsaná detektivka,kde až do konce netušíme,jak vyšetřování dopadne.
Knihu jsem po letech znovu přečetl a bylo to dobré.Příběhy z praxe našich tehdejších kriminalistů autor napsal a rozvedl velmi dobře.Nejvíc mne zaujal případ Pod keřem zlatého deště.Mladá dívka se vracela ze svatby své kamarádky.Byla přepadena,znásilněna a zavražděna.Při vyšetřování kriminalisté narazili na další podobný případ s nevyjasněným závěrem.Později se prokázalo,že pachatelem byl také tento člověk.Po zadržení byl předán soudu,který vynesl rozsudek : Trest smrti.Nejsem zastánce tohoto trestu,ale v tomto případě si myslím,že to bylo naprosto v pořádku.
Dal jsem se do téhle knihy znovu po dlouhé době a byl jsem překvapený,jak do bylo dobré.Všechny povídky mi samozřejmě neseděly,ale většina ano.Zvlášť poslední povídka Vrátili se dva,ale ... byla výborně zpracovaná a napínavá.
Co jsem napsal o knize Arabela 2,platí i o trojce.Žádná sláva.
Přečetl jsem to,ale seriál byl daleko lepší.Děj v knize je takový mdlý a některé pasáže jsem vysloveně přeskakoval.
Tohle není můj oblíbený typ detektivky.Ale protože jsem jí dostal od dcery,tak jsem se odhodlal jí přečíst.Ze začátku jsem se docela ztrácel v ději,který neustále přeskakoval a někdy jsem se musel vracet,abych věděl,kdo je kdo.Navíc téma nemocí není vůbec moje hoby.Už jsem to chtěl i vzdát,ale pak to najednou dostalo docela obrat.I když jsem pak už dokázal odhadnout vraha,ale motiv mi docela chyběl,tak jsem to dal až do konce a byl jsem docela překvapený,že je to skutečně dobré.
Celkem zajímavě dopsáno,ale jinak si myslím,že Chandler už v době,kdy to psal už to nebylo zdravotně nejlepší.A taky asi už vystřílel všechen prach.Ale i tak dobře,že to bylo dopsáno a série je kompletní.
Docela jsem se na knihu těšil,ale nějak mi nesedla.Jedna recenze z doby vydání uvádí,že román podává příběh v živých obrazech,to bych ještě bral.Ale to,že vyvolává v čtenáři napětí a udržuje je do poslední stránky,to u mě moc nefungovalo.Martin Souček nemůže sám všechno vědět a o všem rozhodovat.Od toho jsou další jeho podřízení.Pokud se ale zapletl do rozhodování o každém zakoupeném "toaletním papíru",tak to samozřejmě není řízení družstva a nebo podniku.Jeden člověk to prostě nemůže takhle obsáhnout.
Kniha maršála Sovětského svazu je napsána štábním stylem,takže laik o tom nemá ani páru.Přesto je to psáno celkem zajímavě a jsou popsány některé bitvy,o kterých se moc neví,protože autor nebyl na hlavním směru útoku.Zajímavý také byl i popis bojů na Dálném východě,o kterém se moc nepíše.
Knihu jsem dočetl,ale nic moc.Kdysi dávno jsem viděl film a nadšení ve mně také nevzbudil.Chaotické přeskakování z místa na místo a za vším jsou mimozemšťané.V dnešní době už je dost věcí vysvětleno (např.sochy na Velikonočním ostrově atd.).Spíše si myslím,že něco autor přečetl a něco si domyslel.V dnešní době už tomu snad ani nemůžeme věřit,že je to tak,jak autor píše.Na druhou stranu je kniha zajímavě napsaná,pokud jí bereme jako Scifi.
Výborně napsaná kniha nejen o pyramidách a jejich stavitelích,ale také dějiny Egypta jsou zajímavé a se spoustou věcí jsem se setkal vůbec poprvé.Zaujal mne také rozbor knihy Dänikena Vzpomínky na budoucnost,její části,která prohlašuje pyramidy za stavby mimozemské civilizace,která navštívila naší planetu.Autor zde uvádí,že Däniken nezkoumá kriticky žádnou teorii egyptologů,ale podává tu bez hlavy a paty všelijak poslepované útržky různých názorů,které doplňuje vlastními nápady.
Celkem zajímavě napsáno včetně námětu.Autorka rozvíjí příběh,tak že napětí neustále graduje a když už si myslíte,že znáte pachatele,je to za chvíli zase jinak.Pochmurná atmosféra ještě děj dokresluje.
Výborná kniha od autorů Skleněného pekla.Začátek byl sice trochu rozvláčný,ale pak do dostalo správné grády až do konce.Závěr byl docela překvapivý,ale asi to tak v tomto prostředí chodí.Je vidět,že myšlenka nakazit a zabít protivníka biologickou zbraní stále žije i přes veškeré zákazy a ujednání.
Kniha popisuje příběhy pilotů a pracovníků letecké služby naší armády.Jejich bojovou přípravu a cvičení.A samozřejmě také soukromý život.Samozřejmě,že je tam i ideologie,ale to tak bylo.Pokud si to odmyslíme máme před sebou zajímavou a napínavou knihu,která v závěru popisuje,jak byl zadržený narušitel z druhé strany donucen k přistání a jak musel být celý obranný systém sladěný a záleželo zde na každém jednotlivci,aby splnil své povinnosti.
Celkem dobře napsáno i s ohledem na rok vydání,ale zase mě to nenadchlo tak,že bych to musel číst ještě jednou
Knihu jsem přečetl kvůli výzvě,ale mě tento styl nesedí.Mám rád ucelený příběh,pokud možno pravdivý a tady tak 70% historie jsou pouze domněnky autorů,protože se žádné prameny nedochovaly.