Péťa1950 komentáře u knih
Jen krátce. Dítě a pocit viny. Stále se zvětšující břemeno, které člověka ničí. Kolik lidí něco podobného zažívá?
To, co prožíváme v dětství nás ovlivňuje, aniž si to uvědomujeme. Nedostatek lásky, domácí násilí, alkohol, drogy, nenávist. Jak se k tomu staví jednotlivé postavy si přečtěte. Něco mi přišlo dost neuvěřitelné, měla jsem štěstí na rodiče a sourozence.
Autor knihu napsal v roce 1949. Totalitní režim popsaný až do absurdity. Velice těžký text. Jakoby předpovídal budoucnost. Přečtěte si a utvořte vlastní názor. Autor nevěděl, co se bude v totalitních režimech dít. Zkušenost měl s fašismem a se Stalinem. Jde o vizi, která se v různé míře naplnila. Můj druhý komentář. První byl přesunut do diskuze.
V knize mě zaujaly především fotografie z cest, text je v podstatě deník cestovatelů, některé pasáže zajímavé, některé méně. Přiblížilo mi to část světa, kterou nenavštívím.
Doba Ludvíka XV., válka mezi Anglií a Francií. Příběh osiřelé šlechtičny, propojení s bratrem dvojčetem, láska, zrada, přátelství, ohrožení života a nakonec pohádkové rozuzlení, dobro zvítězí. Oba díly čtivě napsané. Mne zaujalo vykreslení jednotlivých postav příběhu, jejich vývoj, někdy k lepšímu, někdy k horšímu, vedoucí až do záhuby, nebo naopak ke štěstí. Doporučuji romantickým duším.
Pět přátel ze studií z různého prostředí, kabriolet, který spojuje jejich životy a politický vývoj USA od čtyřicátých let a asi dalších 30 let. Láska, přátelství, střet generací - vše podané čtivě. Kniha se mi moc líbila. Specifický rys americké společnosti - vysílá své mladé muže bojovat na cizí území "v zájmu USA"
Anotace velmi podrobná. Ani jedna postava mi nebyla sympatická, snad nejvíc "máma". Závěr trochu pohádkový, dobro zvítězilo nad zlem. Dítě jako "Černý Petr". Moje první kniha od autorky, dojem rozpačitý.
Přečtěte si a udělejte vlastní názor.
Nový způsob cestování pomocí informačních technologií. Určitě pro mladé přitažlivé. I kniha využívá QR kódy na rozšíření informací. Myslím, že cestování není tak jednoduché, jak kniha nabízí. Jednotlivé zážitky vypadají jednoduše, podle mne je za vším pečlivá příprava. Přeji autorovi další zážitky a čtenářům trochu opatrnosti při napodobování cest.
Ještě dodávám, velké množství informací z různých pohledů. Zaujal mě způsob života soběstačných komunit žijících v souladu s přírodou.
Po přečtení komentářů už nic nového nevymyslím. alef, Lenka4 a další moje pocity vyjádřily. Doporučuji.
Z knihy mám rozporuplné pocity. Soubor fotografií blíže neurčených. Např. Kanada, ale jaká její část? Nejedná se o cestopis. Na text jsem si musela dlouho zvykat. Jednotlivé země poznáváte z pocitů, zdravotních problémů a pod. Například, v mokrých ponožkách vám omrznou nohy. Kam jela se nedovíte. "Parťák" je někdy žena, někdy muž. Dalo mi problém poznat, koho myslí. Celkově jde o intimní zpověď, kde jen autorka ví, ke komu se v textu obrací. Matka, sestra, babička, bývalý přítel, nový přítel, manžel, my všichni, celá planeta, dítě, které čeká? Nedokázala jsem si zvyknout na hovorovou řeč přenesenou na stránky knihy. V knihách jsme si zdokonalovali náš jazyk po všech stránkách. To je tady ztrháno. Je to pro mladé? Nevím. Tak si na knihu udělejte svůj názor. Nechci nikomu vnucovat svůj.
Zajímavý román o životě jedné ženy od dětství až ke stáří. Život naplněný láskou manželskou, láskou ke dvěma dívkám v rozmezí mnoha let, přátelství okruhu lidí, ve kterém se pohybuje. Život jí připravil už v dětství pád na dno, ale dokázala s bídou bojovat. Nakonec prožila smysluplný život. Vše je na pozadí politického vývoje od první světové války až do současnosti. Doporučuji.
Potřebovala jsem, aby na mne ze stránek dýchala krásná čeština, jemný humor a přitom veliké množství informací o životě ve vzdálené zemi a samozřejmě o světové výstavě a našem podílu na ní. Proto jsem se po mnoha letech ke knize vrátila. V nových knihách nějak náš jazyk dostává zabrat.
Čtivý příběh, ne příliš komplikovaný. Postavy mají své jasné místo, které nemění. Zajímavý je náhled do života slepého člověka a využívání moderních technologií k ulehčení samostatného života. O aplikaci Be my eyes jsem nevěděla, zajímavá pomoc. Policie se moc nevyznamenala. Přečtěte si.
Vzestup a pád módního impéria pohledem autorky, dcery Alda Gucciho. Vzpomínky na život s matkou a návštěvami otce. Ohromná vůle a pracovitost, láska, závist, nenávist. Italský temperament v různých formách. Ohromná vůle otce k překonání všech překážek. A hlavní láska otce, dcery a matky. Doporučuji.
Rozsáhlá publikace, obsah je v anotaci. Kniha je krásně zpracovaná, obsahuje řadu obrazového materiálu buď na začátku, anebo na konci knihy a také v textu. Text je kromě úvodu rozdělen do do třech základních kapitol .
1.TEATRALITA NA DVOŘELUDVÍKA XIV. A JINÉ PŘEDOBRAZY CAMPU
2.KONTEXTY A KONCEPTY ESTETICKÉHO VZDORU
3.NA VLNÁCH ČESKÉHO CAMPU
ZÁVĚR ANEB ZANÍCENÉ ZTROSKOTÁNÍ
Zajímavá kniha náročná na čtenáře. Můžete se dovědět mnoho nového.
Pro mě nový autor. První jsem četla " A každé ráno je cesta domů delší a delší "."Úzkosti "jsou druhá. S nadsázkou a vtipem podaná vážná výpověď o lidech, jejich láskách, úzkostech, radostech. O tom, co nám ovlivnilo život a my se s tím těžko vyrovnáváme, o hledání cesty jednoho k druhému. Zkrátka o životě. Zasmála jsem se a konec mě dostal. Přečtěte si. Pro mne nejlepší, co jsem v posledním roce četla. Už budu s hvězdičkami více šetřit.
Americká společnost, New York versus venkov a k tomu vztahy-manželství, milenky, hodně sexu a jak ze zlaté klece. Nenáročné, odpočinkové na letní dny. Asi nic pro muže.
Je dobře mít přečtené předcházející díly s Miou a Munchem, tato kniha počítá se znalostí předchozích dílů. Tady se vše uzavírá poměrně rychle na posledních stranách knihy. Místy mi děj přišel zdlouhavý, ale to je můj dojem. Víc nebudu prozrazovat, přečtěte si. Kdo nečetl předchozí díly, nebude vědět, na co se v ději poukazuje.
Audiokniha, v krásním podání Kláry Suché a Miroslava Hanuse. Anotace velice podrobná. Dílo mapující vývoj vztahu otce a dcery. Oba uzavřeni ve svém světě, hledající cestu k sobě. Není co dodat, přečtěte si. První jsem od autorky četla "Hotýlek", málem mě to od další knihy odradilo. Jsem ráda, že se ke mně po dvou letech rezervace v knihovně "Tiché roky" dostaly. Celek působí velice depresivně. Není to čtení do dnešní doby. A nedovedu si představit , že je možné žít vedle vlastního dítěte tak odmítavým způsobem.