Péťa1950 komentáře u knih
Dostihové prostředí, tentokrát řešení pomocí práce s fotografickým materiálem, drogy, hlavní postava vystavená násilí, tak jak to v knihách autora chodí. Čtivé, doporučuji nejen milovníkům autorových knih.
Od autorky jsem četla jako první knihu "Houbařka" Ta mě zaujala tématem i stylem psaní.
Rekonstrukce řeší opět téma dítěte, tentokrát vytržené ze zaběhnutého života v jednom okamžiku. Nikdo jí nic nevysvětlil, širší rodina i ostatní okolí mlčí. Jak se má dítě se vším vyrovnat? Další si přečtěte. Tentokrát mi přišlo, že se mnohokrát opakovalo totéž. Závěr mi nesedl, příliš rychlé řešení s otevřeným koncem.
Takzvaný "kostlivec ve skříni", který zničil několik životů. Začátek série seznamuje s postavami, které budou sérii provázet, proto hodně textu, který přímo nesouvisí s řešením případu. Uvidím, jaký bude další vývoj. Zkusím další, podle možností knihovny. Čtivé, románový styl psaní.
Od autorky jsem četla jako první knihu Mořská panna, začala jsem hledat další, ale tato kniha je nesrovnatelně slabší. Škoda. Ještě zkusím v knihovně najít jiné tituly, snad tato kniha byla výjimka.
Zajímavý styl psaní. Trochu jsem měla problém uvědomovat si, o kom čtená část zrovna je.
Vložené části z minulosti postupně odhalovaly identitu vzpomínajícího. Zajímavý námět, přečtěte si. (Dávejte svým nejbližším co nejvíce lásky).
Krásně napsaná kniha o velmi vážném problému. Vidím zákoutí v lesích, nechtěla bych popsanou trasu chodit. (velké výškové převýšení několikrát a ne vždy schůdný terén.) Hlavní je ale skrývané tajemství rodiny, které vede k rozkladu, přetvářce, alkoholismu a duševnímu onemocnění. Dítě, které zradí ti, kteří ho mají chránit. První kniha od autorky, budu v knihovně hledat další. Doporučuji.
"Ježíšek nezklamal"
Rekapitulace života umírající ženy. Skutečnost a vzpomínky se bez přechodu prolínají, skutečnost vystupuje z morfiového oparu léků tlumících bolest. Proto zvláštní způsob psaní textu, který čtenářům vadil, jak čtu v hodnoceních. U ženy se střídají dospělé děti a řada lidí, kteří nějak prošli jejím životem v dobrém nebo zlém. A v tom hlavní vzpomínka na tři dny štěstí, které už nemělo pokračování. Tak jako v básni Petra Bezruče...
Jsou duše drsné, co samy šly žitím
Kvetly-li jednou a kvetly-li v noci,
hleď, rudým květem
Také mi trvalo se v textu orientovat, postupně jsem se začetla a jsem ráda, že jsem knihu neodložila.
Knihu je dobré mít doma a nakouknout do ní pro zlepšení nálady. I když má i dějovou linku -malování a kreslení. Sebeironie, pobavila mě.
Kniha má podle anotace tři hlavní postavy, Annu, Alžbětu a Anežku (matka, dcera, vnučka).Mne ale zaujaly více mužské postavy, Ludvík, Hans, Jakub, Werner a další. Politický vývoj a změny v myšlení lidí nejvíc vystihuje postava Ludvíka. Vše politické je v knize nastíněno, ale pro mladé čtenáře to nemusí být srozumitelné. A naivita Anežky po r.1968 mi přijde neuvěřitelná. Opět pesimistický příběh, jako kdyby člověk neměl nárok na radost a štěstí.
K povídkám se dostanu jen občas, proto je těžko hodnotím. Nedokážu je porovnávat, všechny povídky mě něčím zaujaly. Podle mého názoru se výběr povedl rozlišností témat i stylem zpracování. Mne nejvíce zaujal styl Jaroslava Rudiše. Doporučuji na odpočinek, i když témata nejsou nijak veselá.
Knihu jsem několikrát odložila. Vzpomínky na dětství proložené bez přechodu skutečností, neuspořádané vzpomínky. Vše v mysli Delii hledající vztah matky k ní a naopak. Říkala jsem si, že vše musí mít nějaké jasné rozuzlení, tak jsem se ke knize zase vrátila. Poslední asi pětina knihy vše vysvětlila. Víc nebudu psát, příčinu zmatku ve vzpomínkách hlavní hrdinky jsem neodhadla. Víc neprozradím. Autorku jsem neznala, zkusím další knihy, pokud budou v knihovně.
Z nesouvislých vzpomínek naplněných nenávistí k jedné osobě vyplyne napínavý příběh. Vše založeno na lži, další lži prostupují celým příběhem. Víc nebudu přibližovat, napověděla bych rozuzlení. Přečtěte si, děj vás postupně vtáhne a bude nutit číst dál.
Novinář Terence vyšetřováním, ke kterému přišel náhodou, rozkrývá pátráním po identitě mrtvého bezdomovce dobu po sametové revoluci. Jak snadné bylo neuvěřitelně zbohatnout pomocí děr v našich zákonech. Vše šlo bezohledně přes mrtvoly už nepotřebných. Hrozba přesahuje až do dnešní doby. Překvapilo mě, že se novináři nic nestalo, když jeho kontakty byly tvrdě zastrašovány. Vyšetřování vedlo k jedné z prvních kauz bezohledného vykrádání státu. Připomeňte si tehdejší dobu. Doporučuji, mne kniha zaujala.
Nádherně zpracovaná publikace. Místa, kde v Praze žili a pracovali bratři Čapkové, proložené články Karla a Josefa a také jejich přátel, spolupracovníků a rodinných příslušníků. Vše tvoří krásný celek. Kniha provází čtenáře až do konce života obou bratrů k místům jejich věčného spánku. Josef zemřel v koncentračním táboře. Na Vyšehradském hřbitově má vymezené místo se jménem jako hrob v dáli.
Zajímavý příběh vybudovaný na strachu a fantazii dětí. David opět několikrát ve smrtelném nebezpečí. Na tom je tato série založená. Kdo má rád Davida, přečtěte si.
Zajímavé využití filmové techniky z minulého století. Život ve lži. Zrádnost trestu smrti. Čtivé, David opět několikrát v nebezpečí. Kdo má tuto sérii rád, tak si přijde na své.
Krásná "laskavá" kniha. Životní příběhy vybraných osobností, o kterých autor točil dokumenty, nebyly vždy jednoduché a veselé, podání autora vyloudí úsměv na tváři i pesimistům. Velice milá knížka, škoda ,že zatím v databázi opomíjená. Doporučuji.
Nejedná se o text, ke kterému sednete a zhltnete ho jako detektivku. Jde o odborný text, proto řada cizích slov a pojmů. Řada odkazů je určena především studentům a odborníkům, kteří by jednotlivé části dále podrobněji studovali. Mne, jako běžného čtenáře a neodborníka zaujalo, jak pro nás samozřejmé věci byly ještě v nedávné době nedostupné. Např. koupelna a toaleta v bytové jednotce. Zajímavá publikace náročná na čtenáře. Život ze všech stran. Jednotlivosti známe. Nejvíce mě zaujalo vše související se zdravím, hygienou, fyzickým rozvojem, vzděláním. Knihu je dobré dávkovat po částech, pročítat. Doporučuji všem, kdo si chtějí připomenout dobu ne tak vzdálenou časově, ale úrovní všech stránek života. Poslední kapitola, hledání kulturních dějin, už je jen pro odborníky, jako studijní text. To je můj dojem. Tam jsem se v cizích slovech, spoustě jmen a pojmů ztrácela.
Lidé, kteří se na krátkou dobu sešli na stejném místě v Norsku. Starousedlíci a na druhé straně rybáři na lovu. Jejich charakteristiky, životní osudy a vražda a její řešení. Poklidně probíhající vyšetřování do kterého je zapojen český detektiv Bergman. Další ze série knih o tomto detektivovi. Doporučuji čtenářům, kteří nemusí mít v příběhu příliš brutality.