Péťa1950 Péťa1950 komentáře u knih

Pán hor 6 Pán hor 6 Hana Marie Körnerová (p)

Komentář k dílům 2,3,4,5 jsem vynechala, byly by podobné. Silný muž, žena, vymykající se společenským normám. Vášeň, láska, zodpovědnost vůči široké rodině, složité vztahy a návrt do rodiny ve stáří. Sága mapuje politický a společenský vývoj v období zhruba 200 let. Zajímavý je vývoj role ženy od poslušné dívky vychovávané často v klášterních školách až po sebevědomé ženy, které si své místo musí vybojovat proti vůli rodiny.
Celá sága je čtivá, doporučuji. Muže asi příliš nezaujme.( Zmíněna je např. i práce dětí v továrnách, bída dělníků, technický rozvoj, automobily a další.)

08.05.2021 5 z 5

Pán hor 1 Pán hor 1 Hana Marie Körnerová (p)

Odpočinkový příběh. Babystar to krásně výstižně vyjádřila, ušetřila mi práci.

23.04.2021 3 z 5

Stínový vrah Stínový vrah Arnaldur Indriðason

Zvláštní způsob vyšetřování, ne vždy produktivní. Zajímavé poměry na Islandu za války, moc o tom nevíme. Chybělo mi skutečné napětí.

20.04.2021 3 z 5

Prosím vás, sestřičko Prosím vás, sestřičko Hana Marie Körnerová (p)

Velice čtivá kniha . Na příběhu několika postav je vykreslen život sedmdesátých let minulého století. Chtěla bych upozornit na politickou část příběhu. Odměňování ne podle práce , ale podle politické angažovanosti, ta zasahovala do všeho - posudek od zaměstnavatele, bydlení, vzdělání, cestování a další. Tvrdé názorové rozdělení rodin, mnohde přenesené na další generace..... Kdo v té době nežil, nedovede si to vůbec představit. V ději je to několikrát zmíněno, pro mladé čtenáře asi nepředstavitelné. Hlavní hrdinka bojuje " hlavou proti zdi" a bojuje za své názory i lásku. Fandím jí a těším se na pokračování.

17.04.2021 5 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Posloucháno jako audiokniha, příjemný přednes Simony Postlerové.
Životní příběh, z dívky se postupně stává silná žena, milující svoji rodinu a překonávající řadu překážek, které jí život připravil. Rekapitulace těžkého života, ve kterém je plno lásky, povinností i radosti. Kdo si knihu přečte, uvědomí si, jak přepychově dneska žijeme a nevážíme si toho. Vytrácí se hlavně vztahy v rodině, zodpovědnost, vzájemný respekt, láska. Možná by pomohlo jedno společné jídlo denně, ke kterému si sedne celá rodina bez mobilů a podobných zařízení a společně si budou povídat.
Nádherný příběh, připomínal mi život mých prarodičů .

13.04.2021 5 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

Poslouchala jsem jako audioknihu v zajímavém podání herečky Kristýny Kociánové.
Příběh z našeho prostředí v podstatě uvěřitelný. K ději se nebudu vyjadřovat, vše by byla nápověda. Zajímavý náhled do psychologie svědků. Ne vždy nalezené důkazy vedou přímo k pachateli, sledování více směrů má nakonec úspěch. Budu hledat v knihovně další knihy od autorky, styl se mi líbil.

10.04.2021 4 z 5

Když loví lev Když loví lev Wilbur Smith

V podstatě tři období života jednoho dobrodruha. Neznám prostředí zlatých ani diamantových dolů, ani způsob lovu slonů, ale hodně příběhů mi přijde nereálných. Nevím, zda je tak jednoduché ulovit zraněného slona. Nejreálnější mi přišly způsoby obchodů na burze. Možnost zničit protivníka.
Hvězdu ubírám také za veliké množství chyb v textu, chybějící písmena, slova, někdy věta bez chybějícího slova ztrácela význam. Možná jsem měla smůlu na vydání.
Od autora mě nejvíce zaujala série Řeka bohů.

04.04.2021 3 z 5

Na Leopardí skále Na Leopardí skále Wilbur Smith

Předpokládám, že kniha je opět fikcí, psanou na základě skutečnosti, ale silně poznamenané velkou fantazií spisovatele. Tak jako všechna jeho díla. Fotografie autentické. Bohatý život, naplněný hlavně tvorbou. Není to skutečný životopis, ani se za něj nevydává.
Zajímavá povídka uvedená na konci knihy: Na Flinderově stěně.

31.03.2021 4 z 5

K pramenům Eufratu a Tigridu K pramenům Eufratu a Tigridu Josef Wünsch

Zajímavá publikace, velice podrobný popis dané oblasti z řady stran (historie, etnika, podnebí, životní podmínky a další). Při cestě prováděný výzkum, např. hledání pramenů Tigridu, mapování oblasti. Významný je také objev nápisů v klínovém písmu. Velice nebezpečné cestování v horských oblastech, tvrdé podmínky. Pro dnešní cestovatele nepředstavitelné. Zajímavě vykreslené rozdíly v životním stylu národností, které tuto stále neklidnou oblast obývají. Soužití nebo nesnášenlivost různých náboženství, vše vysvětlováno z historického hlediska. Boje o území přetrvávají. Je třeba si také zvyknout na stylizaci jazyka.
Ukázka:" Při návratu bylo nám obejeti východní břeh jezera až k ústí řeky Bendi Mahu a odtud ustanovil jsem si ještě ve Vanu skoro přímou čarou do Erzerumu."
Stále musíte vnímat význam textu. Tak kdo máte chuť se do knihy pustit, chce to stálé soustředění. Získáte představu o cestovatelském bádání v nebezpečné oblasti v letech 1882-1883. Některé z výzkumů a nálezů jsou nyní v Náprstkově muzeu. Zibura to měl určitě snadnější.

27.03.2021 5 z 5

Klobouk ve křoví Klobouk ve křoví Jiří Voskovec (p)

Knihu jsem četla nyní asi po třiceti letech. Texty písní i hry znám, mám je v knižní podobě nebo na deskách. Nyní mě především zaujal doprovodný text J. Voskovce. Úsměv na tváři nebo smích se dá vyvolat i jemným humorem, hrou se slovy, absurdními verši a zkrátka mistrovským ovládáním jazyka. Není nutné používat vulgarismy a např. podrobně líčit různé sexuální hrátky a praktiky. To je bohužel stále více trend v literatuře naší i zahraniční.
Mám ráda pán y Voskovce, Wericha, Suchého, Horníčka a další, kteří hru se slovy mistrně ovládají a přinášejí humor ke čtenářům, posluchačům nebo divákům.

21.03.2021 5 z 5

Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Ke knize jsem se po letech vrátila. Příběh ze sedmdesátých let minulého století. Dva oddělené světy, které se navzájem potřebují. Oba světy zůstávají v určených mezích, východisko pro další generaci je vzdělání, ale zůstává finančně těžko dostupné. Kde jsou lidská práva a demokracie? Příběh zajímavý, čtivý, ale problém segregace a rasové diskriminace zůstává stále nevyřešený.

08.03.2021

Vesmír je báječné místo pro život Vesmír je báječné místo pro život Jaroslav Veis

Kniha byla dárek v roce1987. Tento druh literatury moc nemusím Nyní jsem se ke knize vrátila, jak pročítám knihovnu. Dvě povídky už nejsou sci-fi. Líbezné zářijové dny-vyučování pouze přes obrazovku v povídce spojené s reklamou . Otvírák- omezený pohyb v prostoru i času, udavači jako pomocníci vládní moci, restrikce. Další povídky jsou i lepší. Tyto dvě mě spojují s dneškem., bohužel.

28.02.2021 3 z 5

Trojhlas Trojhlas Miroslav Horníček

Souhlasím s příspěvkem vejnara, atmosféru knihy vystihl krásně. Přidávám různost pohledů na určité pojmy. V. Preclík racionálně, I. Hurník prostřednictvím hudby a M. Horníček svým stylem, kterým nás bavil v hrané i psané formě. Doporučuji k poklidnému čtení v této nelehké době.

26.02.2021 5 z 5

Hon na mrtvého Hon na mrtvého Tim Weaver

Nesmrtelný David, moc neuvěřitelných scén, vraždy jako nutnost, tentokrát mi vše přišlo příliš přehnané.

25.02.2021 3 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Kniha čtivá, i když velice depresivní, život v té nejhorší podobě. Pro mne má přínos skutečnost, že jsem nikdy neslyšela o problémech v této oblasti při tvorbě hranic a jejich posouvání po první světové válce , za protektorátu i po roce 1945.Násilné počešťování, deportace Čechů i Poláků v různých obdobích, občanská válka, rozdělení rodin a další. Problematiku se snaží přiblížit veronika5179. Asi proto, že jsem vyrůstala a žila na Šumavě, kde se řešila hlavně německá otázka. Naše školství ve všech dobách se věnovalo především této otázce.( Dospělo to až k omluvám za vysídlení. ) Na vztahy s Polskem nějak zapomnělo. Třetí díl si také přečtu, zajímá mě, jak vývoj té oblasti pokračoval. Ne hospodářsky, ale ve vztazích mezi národnostmi.

23.02.2021 3 z 5

Miroslav Horníček v Hovorech H z Paláce K Miroslav Horníček v Hovorech H z Paláce K Miroslav Horníček

Pagac17 hezky přiblížil obsah knihy. Mě se nejvíce líbila část s Jiřím Suchým. Asi proto, že jsem viděla jako velmi mladá několik jeho představení v reálu. Zájezdy nám organizoval výborný profesor tehdejší SVVŠ.

18.02.2021 5 z 5

Běguni Běguni Olga Tokarczuk

Kniha se nedá číst jako detektivka jedním dechem. Lidské tělo a jeho zkoumání a popis jako spojující článek. Krátké úvahy o tom, co žene lidi na cesty a k tomu několik zajímavých delších příběhů, které nejsou podávány v celku, ale v několika pokračováních. Zvláštní humor, slovní obraty, metafory. Kniha si najde své příznivce, i když jich nebude asi mnoho. Spojení deprese a cestovatelské vášně, politický podtext naznačen politickým vývojem Polska a okolních států po druhé světové válce. Zajímavý příběh z Moskvy, život, ze kterého není úniku. Ocenění knize patří.

08.02.2021 5 z 5

Stíny v ráji Stíny v ráji Erich Maria Remarque (p)

Ke knize jsem se vrátila asi po čtyřiceti letech. V knize není v podstatě děj, o ten v ní nejde. Myšlenky, opakovaně se vynořující vzpomínky na hrůzu, prožitou ve vězeních a koncentračních táborech, strach z uniforem....... Úvahy o dalším životě a také láska v různých formách. Ztráta identity. Vzájemná pomoc emigrantů, bez které ani v "bezpečné" Americe nebylo možné existovat. Ani konec války není vysvobozením, není se ke komu vrátit. Nakonec rozčarování z návratu. Ztráta paměti Němců odpovědných za hrůzy války. Taková rekapitulace autorova života. Autor nakonec Německo opustil, zemřel ve Švýcarsku.

20.01.2021

Bludný kruh Bludný kruh Wilbur Smith

Glen808 vyjádřil i mé pocity a vztah k autorovi. Pro které čtenáře je nutné psát tak brutálně, nevím. A nepředstavitelné množství finančních prostředků na obou stranách? Celkově můj dojem---"Čeho je moc, toho je příliš". Už nebudu další knihy autora vyhledávat. Jednu hvězdu za začátek, sliboval zajímavý příběh, postupně se to zvrhlo.

16.01.2021 1 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Kniha o těžkém životě na rozmezí Polska a Čech. Děj nebudu popisovat. Chtěla bych upozornit na mistrovské vykreslení povah jednotlivých postav, jejich vývoj po celou dobu příběhu. Jak je možné, že situací na Těšínsku po vzniku Československé republiky se nezabývalo naše školství ani za totality ani nyní? V podstatě občanská válka, ke které se historie nehlásí.( A ještě perlička, výstižný popis kladenského dialektu v několika větách ke konci příběhu. Vybavil se mi, otec byl z Kladna a ještě dneska tu charakteristickou melodii hlasu poznám.) Doporučuji, i když to není lehké čtení.

04.01.2021 3 z 5