Petass Petass komentáře u knih

Řvi potichu, brácho Řvi potichu, brácho Ivona Březinová

Krásná knížka. Ač těžké téma, často jsem se i usmívala i smála nahlas. Moc hezky zpracované téma autistického chlapce a jeho rodiny. Uvěřitelné, živé, blízké. Musím pochválit i grafiku, formát, font a vůbec... Doporučuji!

24.07.2022 5 z 5

Maus – Souborné vydání Maus – Souborné vydání Art Spiegelman

Vyhýbám se komiksu i knihám o holocaustu. Nemám potřebu dozvídat se víc... Vím dost a stačí mi to. Tato kniha ovšem byla tolik chválena, že jsem po ní v knihovně hned sáhla. Kresba mě pohltila, nemohla jsem knihu odložit a jen šla dál políčko za políčkem. Oceňuji právě ten přesah do současnosti, o hrůzách holokaustu všichni víme, ale jak toto období ovlivnilo dále rodiny přeživších, o tom už moc nepřemýšlíme. Díky autorovi za odvahu příběh předat ostatním. Doporučuji!

01.11.2020 5 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Bylo to opět skvělé! Chvílemi jsem si říkala, že to autor už přehnal, ale nakonec proč ne. Nepředvídatelné zvraty, intriky cechu smrtek a dramatický závěr... Jak se mi ztenčovaly stránky v ruce, říkala jsem si: "ne, to ještě nemůže být konec". No nic, počkám si na pokračování. Moje nová oblíbená série a autor. Ač jsem si myslela, že v době koronaviru není tahle kniha to pravé, opak byl pravdou. Užila jsem si to a vypnula hlavu. Doporučuji!

05.05.2020 4 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Na Smrtku jsem se dlouho chystala a i když jsem jí měla doma z knihovny, z celého sloupečku se dostala na řadu až jako poslední. Scifi obvykle nečtu, jen fantasy, které se spíše blíží pohádkám než reálnému světu... Smrtka mě naprosto dostala. Dlouho jsem nečetla knihu, na kterou bych tak intenzivně myslela i při jiných činnostech, v práci... Skvěle propracovaný svět a prostředí. Ač jsem se bála, že autor bude chtít čtenáře jen šokovat, na pozadí se nachází mnoho otázek, společenských a civilizačních problémů, odkazů... Nechci spoilovat. Někomu možná může vadit vazba mezi Rowanem a Citrou, mě to ale neurazilo. Jízda od prvního slova. Možná existuje lepší scifi, nevím, nejsem odborník. Jako začátečník ale rozhodně doporučuji!

25.02.2020 5 z 5

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Bavilo mě to! I když bylo stránek neobvykle mnoho, chtěla bych číst dál a dál. Kdyby kniha nepatřila do série asi by mě téma sociálních sítí odrazovalo, to by byla chyba, pohltilo mě to. Hvězda dolů za konec. Tolik odboček, teorií, možností, internetové diskuze na x stranách a pak je vyřešeno za chvíli a spousta věcí nevysvětlena... zklamání!!! Chci dalších 100 stran s podrobnostmi vedlejších linek a polibkem!!!

23.04.2024 4 z 5

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Nepřidám se k úplně nadšeným čtenářům, ale nakonec se mi Půlnoční knihovna líbila. Bohužel jsem tušila asi od 1/3, k čemu příběh směřuje a kluzácké výlety mě postupně přestávaly bavit. Ale závěr (i když tušený) to u mě zachránil. Četla se hezky a líbily se mi všechny vedlejší postavičky od paní Elmové, přes Molly až po Lea a pana souseda. Autor má fantazii, umí psát a jeho postavy mi ožily. Nakonec za 3 a můžu doporučit.

15.03.2023 3 z 5

Čajová dívka z Kolibříkové ulice Čajová dívka z Kolibříkové ulice Lisa See

Kombinace atraktivního neokoukaného prostředí a nelehkého osudu chudé hrdinky. Doufala jsem v dobrý konec, fandila jsem Li-jen na její cestě a hltala každou novou informaci o kultuře Akhů a pěstování čaje. Krásná kniha, trošku moc náhod, ale autorce to odpouštím. Nenechte se odradit začátkem a přečtěte ji až do konce. Doporučuji. Varování! Hrozí riziko, že po přečtení budete mít nutkavou potřebu ochutnat všechny varianty čínského čaje pchuer a investovat do čajových koláčů!

16.04.2022 4 z 5

Veselí Veselí Radka Třeštíková

Dostala jsem jí loni k vánocům, hrozně se mi do knihy nechtělo. Bábovky jsem zhltla, ale nic mi nepředaly, Osmičku jsem protrpěla... Půjčila jsem knihu 3 lidem okolo a všichni ji vraceli s nadšením, všichni se "hrozně bavili". Až výzva a název červenou barvou mě přesvědčil. Veselí se mi četlo dobře. Třeštíkové styl na mě platí, nevadí mi ani ta dlouhá souvětí. Bavila jsem se, nářečí bylo akorát, přesně používané, přepínání hlavní hrdinky (taky to znám) uvěřitelné. A popis života na maloměstě... Jo! Takhle to na Moravě opravdu chodí. Autorka konečně dokázala být vtipná, smála jsem se dokonce nahlas. Současně je tu mnoho témat společenských a rodinných vztahů, ztráta rodičů... Všeho tak akorát. Není to žádná vysoká literatura, své čtenáře si ale určitě zaslouží. Budu knize i autorce držet palce a tu pátou hvězdičku si nechám pro autorčinu další knihu, o které budu moci říct bez přemýšlení... Pecka!

Výzva 2020, kniha s červeným názvem (lze využít i na svatbu/pohřeb)

20.01.2020 4 z 5

Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

Styl Petra Maye mi zcela vyhovuje. Trocha psychologie, trocha historie, trošku zeměpis, detektivní zápletka a romantická linka. Zní to jako guláš, ale mě to moc baví. Nepotřebuji sériové vrahy a potoky krve. Raději googlím Magdaleniny ostrovy a historická fakta. Nevím, jak to Peter dělá... Ale už po třetí větě jsem byla uvnitř příběhu i krajiny. Skvělé, stejně jako Lewisskou trilogii, doporučuji!

25.11.2019 4 z 5

Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Nevím, jak je možné, že jsem Annu našla až teď. Jedním slovem nádherná! Chtěla bych, aby se moje dcera dokázala radovat ze života stejně jako Anna. Přečtěte si ji, stojí to za to. Pohladí po duši.

28.07.2018 5 z 5

Knížku jsem darovala bez předchozího přečtení. Když jsem ji pak sama "načala", říkala jsem si "to je blbost, ta si musí myslet, že jsem se zbláznila". Dala jsem tomu šanci a nakonec přečetla celé. Smála jsem se a přečetla jí od té doby znovu. Krása téhle knihy je prostě v tom, že je to celé absurdní a nereálné. Začnete si říkat "To se může stát jen Allanovi". Pokud to nejste ochotni přijmout, nedočtete. Obdarované se líbila a je to jedna z jejích oblíbených knih. Mimochodem... Myslela jsem, že Jára Cimrman měl jen sestru. Ale evidentně měl i bratra a byl jím Allan :D

Souhlasím s každým slovem, které napsala Meluzena o pár hodnocení níže :)

20.01.2018 5 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Začala jsem čtvrtým dílem, ale věřím, že to vůbec nevadí. Hezky se to četlo, postavy byly různorodé, prostředí mě bavilo. Tahle série mi oproti jiným knihám autorky sedla. I když těch motivů, vztahů a kostlivců ve skříni bylo na můj vkus až dost. Vlastně mi už i bylo jedno, kdo je vrah :) Jen mi ubíhaly stránky zatímco vítr vanul dunami, moře omývalo maják a Josef Bergman jen tak mimochodem rozmotával spletenec zločinu.

30.10.2024 4 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Drobná odhodlaná hrdinka, draci, smrt na každém kroku a draci, sexy hrdina a draci! Potřebovala jsem vytáhnout z čtecí krize, pouta mezi draky a jezdci, ale i jezdci navzájem, byly přesně to, co jsem potřebovala. Pročtená noc uprostřed týdne ovšem nebyl ten nejlepší plán, ale copak se dá Xadenovi a Violet odolat? Skvělý příběh, dobře vystavěný svět, spousta vztahů, milostná linka a draci. A poslední strana... věděla jsem to! Musela jsem do knihkupectví pro další díl! Podzim, čaj, deka a Čtvrté křídlo je rozhodně kombinace, kterou můžu doporučit!

03.10.2024 5 z 5

Aréna smrti Aréna smrti Suzanne Collins

Nevím, proč jsem s touto sérií tak dlouho otálela a proč jsem si v knihovně vzala jen jeden díl! Chtěla jsem si knihy přečíst dřív, než uvidím filmy, no ale páni! Nemohla jsem se odtrhnout, přečetla jsem ji za jeden den, nešlo jinak, věřila jsem hrdinům, litovala Peeta, nenáviděla kapitol... Skvělá jízda! Těším se na další díl!

13.04.2024 5 z 5

Hoši od Bobří řeky Hoši od Bobří řeky Jaroslav Foglar

Audiokniha
Moje první audiokniha vůbec a musím velmi pochválit. Poslouchali jsme s dětmi během každodenních přejezdů autem po malých úsecích. Skvěle načteno Janem Medunou. Děti při poslechu ani nepíply, jindy nezavřou pusu. Tajily dech a nemohly se dočkat až rozluští záhadu Zelené příšery, dcera dokonce zůstala sedět 10 min v autě před domem, jen aby slyšela Stopařovu konfrontaci. Pro mě návrat do dětství, pro moje děti objev nového autora. Všichni spokojeni. Dnes jsme začali poslouchat Záhadu hlavolamu. Tak uvidíme kam až s Foglarem dojedeme! Doporučuji knihu i audio.

25.04.2023 5 z 5

Čas čarodějnic Čas čarodějnic Deborah Harkness

Tak tohle bylo nečekaně dobré! Chtěla jsem si ji přečíst, než se podívám na seriál, spíš povinnost, než očekávání... No ale tedy! Příběh plný pocitů, touhy, tajemství, historie, čarodějnic a upírů... v tak čtivé směsi, že se nedalo odtrhnout. Čarodějnice zjevně inspirované Pratchettem a našlo by se i pár dalších jiných autorů, ale výsledek mě moc bavil. Těžko se loučím a nemůžu se dočkat pokračování! Sem tam mi něco přišlo nelogické. Těch pár bílých míst ve fungování tohoto pestrého a spletitého světa snížilo mé celkové nadšení, ale třeba mi to autorka vysvětlí v pokračování. Už jsem stihla dva díly seriálu a ten má úplně jinou atmosféru než kniha. Doporučuji!

29.03.2023 4 z 5

S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Nikdy jsem příliš životní cestu herců z mého oblíbeného HP nesledovala, nezajímalo mě to. Až po shlédnutí dokumentu k dvacátému výročí jsem si řekla, že Tom byl vlastně veřejností vnímán vždycky jako " ten špatný", ale jaký skutečně je? Překvapilo mě, že svoje životní zkušenosti sepsal sám a navíc velmi dobře. Na jednoho malého kluka toho zažil opravdu mnoho. Otevřenost, s jakou vše popisuje, je úžasná a myslím, že to sám bral jako formu terapie. Za svůj život stihl opravdu velký kus práce a jsem zvědavá, co nám ještě ukáže. Tenhle chlapík je velký sympaťák a touhle knihou možná pomohl nejen sobě, ale i mnoha dalším, kteří bojují s podobnými problémy. Odvážný muž! Díky! Zůstane mi v knihovně.

03.03.2023 5 z 5

Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

Krásný svižný zajímavý začátek, změť magie, kouzelných postav a londýnských reálií, do toho trochu policejní rutiny. Pak to začalo být moc ukecaný, nepřehledný a nakonec taaaak zdlouhavý. Nepochopila jsem úplně fungování magického světa (zákon o zachování energie) ani princip hlavní zápletky. I tak mi to připadá jako nadějný začátek série a budu muset hned do knihkupectví pro další díl. Zkuste to a uvidíte :)

19.10.2021 3 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Dlouho jsem se sérii vyhýbala a po prvním dílů mám rozpačité pocity. Zajímavý námět, zpracování horší. Četlo se mi dobře, k rychlejší četbě Vás pohání spíš zvědavost nad dalšími fotografiemi než poutavý děj. Fotografie jsou pro knihu obrovské plus. Bohužel pokulhává po stylové stránce a propracovanosti. Příběh mě vůbec nevtáhl do prostředí, popis scenérií i osob klouzal neurčitě po povrchu... Prostě z jiných fantasy jsem zvyklá na vlasy vlající ve větru a husí kůži na zádech, tady se nic takového nedělo, nebyla jsem si schopná vytvořit nějakou zásadnější vizualizaci prostředí. I celý princip smyček mi přišel nějak nedotažený... Působilo to na mě spíše jako málo propracovaná pohádka pro děti. Asi sérii někdy dočtu, abych věděla, "jak to dopadne" a možná taky ne a chybět mi to nebude :)

17.05.2021 3 z 5

Autismus & Chardonnay Autismus & Chardonnay Martin Selner

Tak tohle mě semlelo... Koupila jsem si knihu jen tak k jiným "až nebude, co číst a budu se chtít zasmát"... No tak jo... Přečetla jsem ji za večer, krabici kapesníků a láhev vína (bylo to Rulandské, Chardonnay moc nemusím). Teď to půjdu rozdýchat, pak ji přečtu znovu a pak ji doporučím všem svým kamarádům. Velký obdiv autorovi! Tohle by si měli přečíst všichni rodiče všech dětí, nejen těch autistických!

18.01.2021 5 z 5