PetraKysova PetraKysova komentáře u knih

Ikigai: Šťastný a dlouhý život Ikigai: Šťastný a dlouhý život Héctor García

Veľmi príjemné čítanie. Celú dobu čo som knihu čítala (1 deň) som cítila taký pokoj na duši. Kniha vám nič nenúti, len opisuje ako to robia v Japonsku ľudia ktorý sa dožili vysokého veku a sú stále aktívny a zdravý. Je to prirodzené, na nič sa to nehrá.
Je nutné sa samozrejme pozerať na knihu z dvoch pohľadov. Jeden je ten môj kedy mám za sebou už čo to prečítané v tejto oblasti, čiže som si zase len mierne zhrnula čo už som vedela. Čo nie je nikdy na škodu si zopakovať nejaké múdra. A druhý pohľad je pokiaľ je to pre niekoho úvodná kniha do nejakého seba zdokonaľovania, tak si myslím že môže byť veľmi prínosná. Samozrejme nikto nezačne hneď praktizovať úplne všetky rady a typy, to ani nie je možné. Ale vybrať si pár veci a na tých začať sa mi zdá ako dobrá cesta.
Knihu rozhodne doporučujem či už na pokojné a pekné zopakovanie alebo ako novú múzu.

07.01.2022 5 z 5

Tajemství Nágů Tajemství Nágů Amish Tripathi

No kde začať, knihu som čítala asi rok po prvej takže som sa samozrejme strácala v postavách. A vlastne do konca knihy som niektoré vôbec nevedela zaradiť. Čo ale ničomu nevadilo. Hlavné postavy sú jasné, čiže dej sa dá veľmi dobre pochopiť.
Druhá kniha sa mi ale páčila o niečo menej než prvý diel. Nebola zlá to vôbec nie, prečítaná za dva dni, čo dosť svedčí o kvalite príbehu.
Príbeh ma proste veľmi baví, je to iné, osviežujúce, je skvelé, že to nepísal američan, pretože to by dopadlo úplne inak. Páči sa mi ako postavy najskôr premýšlajú a až potom jednajú. Je úžasné sledovať ako sa z nepriateľov stávaj spojenci a že zlo nie je na prvý pohľad vidieť. Super niektoré odhalujúce momenty príbehu, tie som nečakala.
Teším sa na ďalšiu časť.
PS: Niektoré myšlienky som čítala manželovi, pretože aj keď je to fantasy kniha v niektoré myšlienku sú naozaj krásne a donutia človeka zamyslieť sa.

06.01.2022 4 z 5

Nejšťastnější miminko v okolí Nejšťastnější miminko v okolí Harvey Karp

Ja som s knihou veľmi spokojná, nemám pocit že by sa tam toho veľa opakovalo. Je pravda že som ju nečítala celú naraz ale trvalo mi to asi 2-3 mesiace. Zaujímavosti som si vyznačila aby keď to budem potrebovať som vedela kde hľadať.
Podľa mňa veľmi dobre napísaná kniha pre rodičov ktoré deti nikdy nemali.

10.12.2021 5 z 5

Evžen Oněgin / Евгений Онегин Evžen Oněgin / Евгений Онегин Alexandr Sergejevič Puškin

No ako opísať túto knihu. Priznávam že som sa k nej dostala len a len kvôli výzve.
Ako čítala sa mi veľmi ťažko, zvyknúť si na veršovaný text mi dalo zabrať. Proste pre mňa poézia naozaj nie je.
Ale musím povedať že má kniha aj celkom prekvapila a niekedy som sa nevedela odtrhnúť od toho čo sa teda stane ďalej.
Z môjho pohľadu je tu veľmi pekne opísaná láska. Rôzne druhy lásky, pekná ukážka ako chceme niekoho až keď ho nemôžeme mať. A Oneginovi to patrilo. Bola to bravúrne opísaná postava pretože som ju naozaj nemala rada ako má štvala.
Niektoré pasáže boli nudné a úplne som ani nepochopila prečo v knihe boli keďže s dejom nemali nič spoločného, ale budiž.
Suma sumárum je to dobrá kniha, asi sa k nej už nevrátim ale som rada že som sa k nej vďaka výzve dostala.

02.12.2021 3 z 5

Ledový strach Ledový strach Mads Peder Nordbo

No musím povedať že som druhý diel čítala dosť neskôr než prvý čiže som si už ani nepamätala čo sa v prvom stalo. Čo mi dosť vadilo keďže sa tam pár veci riešilo aj z prvej časti.
Asi má viac bavili časti z Tomom hrozne ma to zaujímalo. To s tým Bádurom bolo drsné.
Opäť musím vyzdvihnúť vynikajúco vykreslené Grónsko a cela jeho kultúra ktorej nerozumiem. A úprimne asi ani nechcem po týchto knihách.
Knihy sú drsné, temné a skvelo napísané a držia v napätí až do konca.
Záver fantastický, veľa zvratov a naozaj výborne ukončené. Zaujímalo by ma o čom teda je tá tretia kniha. Ale neviem či sa mi séria páči na toľko aby som po nej siahla.

21.10.2021 3 z 5

Znovuzrozený porod Znovuzrozený porod Michel Odent

Knihu som si prečítala na základe odporúčaní na minikurzé jógové rituály. A musím povedať že bola veľmi dobrá aj keď dúfam, že niektoré "bežné" vei opísané v knihe sa už v modernej porodníckej dobe nedejú. Viem že už je zaužívanejšie voliť si polohu akú chce matka, aj porody do vody su dnes už úplne bežnou záležitosťou.
Pre mňa bolo zaujímavé zistenie, že pôrod v leže (čiže ten najviac používaný) je vlastne neprirodzený a žena tlačí proti gravitácií.
Rozhodne kniha stojí za prečítanie. Avška privítala by som aj modernejšie spracovanie v ktorom by bolo zapracované dnešné pôrodníctvo a dnešné skúsenosti.
Určite ale odporúčam, ja sa už aspoň až tak nebojím pôrodu, keďže je to niečo prirodzené. Stále však rátam zo všetkými možnosťami, ktoré tu boli veľmi pekne opísané, prečo sa robia a podobne.

18.10.2021 5 z 5

Lazar Lazar Lars Kepler

(SPOILER) Mám veľmi rada knihy od Larsa Keplera, mne tu ani nevadilo že bol Jurek skoro nesmrteľný. Ako vymyslené to bolo bravúrne. Trošku mi vadilo, že s Joony urobili nepostradateľného policajta bez ktorého by Jureka nikdy nenašli. To boli akože ostatný totálne neschopný? Čo ma ale vytláčalo do neprítomnosti bola Sage. Tak brutálne vyškolená policajtka z tajnej služby a chovala sa tak hlúpo. To už aj ja som vedela aké chyby spravila. Keď chcela ísť za sestrou. Haló jasné že ho za ňou doviedla. A potom keď volala tomu Rinusovi. Veď keď viem že proti mne stojí Jurek ktorého opísali ako boha (mal to premysleňejsie než Kaz Breker z Vranej šestky a to už je čo povedať) tak predsa nesmiem robiť takéto amatérske chyby. Aj keď bohužiaľ sa jej to vypomstilo. Bolo mi hrozne ľúto Peleriny, naozaj som dúfala.
No a neviem ako sa môže Joona vrátiť na oddelenie kde mu vlastne nikto neveril, a preto sa to totálne pokazilo a toľko ľudí umrelo. Veď ja by som sa im nedokázala pozrieť do očí.
Každopádne som zvedavá na ďalšiu knihu.

19.08.2021 3 z 5

Prohnilé město Prohnilé město Leigh Bardugo

(SPOILER) No konečne to mám dočítané. Ako bravúrne napísané, to ako mala vymyslené všetky dejové línie. Klobúk dole. Bolo úplne super ako sa vrátili postavy z Griše (Zoja a Žeňa sú super). To ako sa doberali Jasper s Waylonem bolo super rozkošné. No ale že zabila Mathiasa tak to asi nepredýcham. On z nich prešiel najväčšou premenou a ona to takto ukončila. Aj keď možno pre jeho postavu to dopadlo najlepšie. Asi by sa necítil úplne príjemné v Ravce s Ninou.
Každopádne premakaná séria ale som rada že mala len dve knihy. Trvalo mi dlho sa začítať a čítať ďalej.

15.06.2021 3 z 5

Její konec Její konec Shari Lapena

(SPOILER) Mne sa kniha veľmi páčila. Nemôžem súhlasiť s tým že bola prvoplánová. Jasné že sa nedá zrovnávať s Nesbom a Keplerom. Ale to sa ani nemá. Kniha je psychotriler nie detektívka.
Ja som dostala presne to čo som chcela a aj očakávala. Držala má v napätí, je vinný nie je vinný? Vadila mi od začiatku Erika. Veľmi dobre napísaná postava ktorú vlastne máte od začiatku nenávidieť. Je jasné že klame. Ale v čom presne to je ten háčik. Do pol knihy som stále verila že je manžel nevinný. Potom to nabralo spád brutálny. Smutné že okamžite ho verejnosť odsúdila. Mám len jednu jedinú vítku a to tú, že nikto nešiel na políciu už od začiatku. Či už hlavná hrdinka, alebo manželia toho adoptovaného chlapca. Nechce sa mi veriť že by nikto z nich nešiel na políciu. Aj keď kto vie. Možno tlak robí svoje.
Hrozne by ma ale zaujímalo kto ju nakoniec zabil. Predsa len motív malo viac ľudí....

31.05.2021 5 z 5

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

(SPOILER) Super kniha. Dokonca sa mi páčila zatiaľ najviac zo série. Baví ma ako sa Ciri postupne vyvíja. Úplne super Ciri a Yenefer dohromady tie dve ma bavili.
Ani ma neprekvapilo že kralovia budú chcieť Ciri zabiť. Dáva to logiku.
A Geralt to je proste Geralt ️
Trošku mi bolo ľúto Tris.

29.05.2021 5 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

(SPOILER) No netvrdím že to bola zlá kniha. Bola veľmi dobrá. Ale mne sa osobne viac páčila Griša. 6 vrán som čítala hneď po Grise čiže som mala v pamäti o čom bola tá séria. A páčila sa mi proste viac.
Ale k tejto knihe. Bravúrne vykreslené postavy. Páčilo sa mi ako sme sa o každom jednol.nieco dozvedeli. Čítam ju až po zhliadnutí seriálu čiže sa mi nechce veriť že im bolo 17. Pardon ale na to čo sa dialo v tomto príbehu proste 17 je málo. Ale ok beriem.
Musím.povedat že sa mi zastavoval rozum ako to mal Kaz všetko premyslené. To bolo naozaj drsné. A keď dal dole rukavice tak som tiež čakala nejaké tie drápy.
No a Jessper.- že je griša. To som teda čumela, čo sme sa o ňom dozvedeli to bolo šialené.
Časti s Ninou a Mathiasom boli super ( ich minulosť bola skvelo ukázaná v seriáli).
Páčilo sa mi ako vlastne Fjerdania opovrhuje grišami ale vôbec sa im neprieči keď im griše postavia ten ich zimný palác. Hnus.
Bolo super ako Inej pokorila Helen. Bravo.
Zhrniem to kniha je dobrá. Ale nemyslím si že je lepšia než griša.

06.05.2021 3 z 5

Zkáza a naděje Zkáza a naděje Leigh Bardugo

(SPOILER) No priznám sa že na konci som si poplakala. To viete proste autorka vykreslila Alexandra a z príliš dobre. A na to aký to bol psychopat tak som ho proste absolútne zbožňovala. Páčilo sa mi že ho spálili ako si prial. A že na konci nebol sám.
No ale k deju. Súhlasím s komentárom pod mojím. Ešte že si tu Mal napravil reputáciu. Scény s Nikolajom boli ako vždy riadne srandovné. Tá postava je neskutočná. Možno si kvôli nej prečítam aj Zjazveného kráľa.
Ako drsné čo s ním Alexander urobil....
No a záver, neviem až príliš mi pripomínal knihu Kráľovná Tearlingu. Aj keď uznávam že tu sa to hodilo viac, boli to dvaja obyčajný sirotci takže asi chápem.
No a Baghra a jej príbeh. Ona bola najsilnejšia postava vôbec. Úžasne silná a oddaná žena (matka) až do konca.

Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Tak knihu som začala čítať okamžite po jednotke. A dokonca sa mi páčila ešte viac. Tiež je dej trosku predídateľný, hneď mi bolo jasné kto je náš neznámi pirát. Páčili sa mi aj Aliini "vízie" aj keď to trošku pripomínalo Twilight ságu.
Nevadí druhorodený syn bol aspoň vtipný po celú dobu. Bohužiaľ tu mi neskutočne vadil Mal. Choval sa ako malé dieta. Odvhnuté malé dieťa. Temnyj mal pravdu bude sa Mal Aliny báť pretože ju nikdy nepochopí.
Záver bol riadne drsný, to musím povedať že som nečakala. Aj keď už v jednotke ma napadlo, že keď Temnyj môže mať jej moc, ona predsa môže využiť jeho moc.
Teším sa na tretí diel. Aj keď sa mi do toho nechce keďže je absolútne jasné že Temnyja porazia a on mi tak prirástol k srdcu

Světlo a stíny Světlo a stíny Leigh Bardugo

Musím povedať, že ma kniha nikdy nelákala. Ale po zhliadnutí seriálu som zmenila názor a okmažite začala čítať.
Som rada že som najskôr videla seriál lebo neviem ako by som si predstavila Vrásu. Takto som mala aspoň na čom stavať.
Jasné kniha je trošku iná než seriál keďže ten spojili s ďaľšou sériou. Ale to vôbec nevadí. Je to young adult takže je to dosť predvídateľné, ale napriek tomu sa to veľmi dobre čítalo. A samozrjeme absolútne zbožnujem Temnyje aj keď je to taký hajzlík.

Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Vynikajúca kniha. Našťastie mám šťastné manželstvo, čiže som si knihu prečítala zo zvedavosti ako ho ešte vylepšiť.
Musím pochváliť výborný sloh, čítalo sa to veľmi ľahko, aj to je veľmi tenká kniha, čiže je to napísané naozaj stručne a jasne, príbehy to len dovysvetlujú aby si každý dokázal ten jazyk nájsť.
Určite odporúčam úplne všetkým ľuďom, je dobré zistiť o sebe nejaké nové veci.
Veľmi sa mi páčilo aj ukážka jazykov lásky na deti. Bolo zaujímavé si uvedomiť ako sa ku mne rodičia chovali keď som bola malá a aký máme spolu vzťah v dospelosti. Všetko to so sebou tak nejako súvisí.
Skvelá kniha.

24.04.2021 5 z 5

Turnus Turnus Hugh Howey

Perfektné pokračovanie. Je pravda, že mi chvíľu trvalo kým som sa zorientovala v tých silách, keďže som knihu čítala asi rok po Sile.
Hrozne sa mi páčilo ako sa ukázalo kto je vlastne Troy. To bolo naozaj super.
Ako ten dej celého príbehu je úžasne premyslený. Celú dobu som čakala na vysvetlenie prečo teda svet skončil ako skončil. Také vysvetlenie som nečakala.
Bolo úplne skvelé ako sa vymieňali medzi sebou pohľady rôznych síl z rôznych časoch. A keď sa to prepojilo s prvou častou vov. Veľmi sa teším na záver trilógie

19.04.2021 5 z 5

Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Robert T. Kiyosaki

No knihu som čítala dlhšie než je u mňa bežné. Bola trošku ťažšia na porozumenie ale musím povedať že bola veľmi poučná. Naučila ma rozdiel medzi aktívami a pasívom. Čo ma dosť prekvapilo lebo som si myslela že niečo je aktívum a ono to je pasívum.
Dobré myšlienky nie len pre investovanie ale tak nejak všeobecne pre život.
Knihu si určite znova prečítam. Odporúčam.

11.04.2021 4 z 5

Případ nevěrné Kláry Případ nevěrné Kláry Michal Viewegh

Kniha prečítaná za 2 a pol hodiny. Velmi čtivá, úplne ma držala v napätí, podvádza ho nepodvádza ho, čo blbne ten detektív. Niektoré úryvky z knihy som čítala manželovi velmi sa mi páčili.
Jednu hviezdu uberám za to, že vlastne neviem ako to skončilo. To bola skutočnosť alebo ten jeho román??

20.02.2021 4 z 5

Sophiina voľba Sophiina voľba William Styron

Kniha vo mne zanechala zmesicu rôznych pocitov.
Musím povedať že to bolo vynikajúca kniha. Štýl písania bol naozaj vynikajúci, a nevedela som sa odtrhnúť.
Veľmi sa mi páčili dve dejové línie, kde bolo krásne ukázané ten rozkol medzi vojnou poznačenou Sofiiou a mladým Stingom ktorého sa vojina až tak nedotkla. Stále bol mladý, šťastný optimistka, kde je svet gombička a na druhej strane Sofia a Nathan.
Vedela som čo je tou pomyselnou hlavnou Sofiinou voľbou čiže m to až tak neprekvapilo ako postupne odhalovala svoje klamstvá.
Nie je to moja prvá kniha z toho obdobia, ale je to kniha ktorá má neskutočne silné myšlienky.
Už len zarovnanie čo robil Stingo v momente keď sa Sofii diali tie veci.
Je to dobrá kniha, nemyslím si že by to malo byť povinné čítanie, decká na škole to nepochopia.
A tu je to posolstvo, nikto z nás to nepochopí, nikto keďže sme to nezažili. Páči sa mi ako tam Sofii vraví, že nemôžeš súdiť skutky ľudí v táboroch, za normálnych okolností by sa tak v živote nezachovali. Ale tam nezažili normálne okolnosti, takže tak.
Koniec som tušila tak od 3/4 knihy. Úprimne som sa im ani nečudovala. Prekvapil ma Nathan, to s jeho chorobou bolo drsné to som nečakala.
Najviac vo mne ostaly dve vety z knihy.
Kde bol Boh v Osvienčime?
A kde bol človek?

20.02.2021 5 z 5

Nesmrtelní z Meluhy Nesmrtelní z Meluhy Amish Tripathi

No tak to bola brutálna jazda. Dlho som mala túto knihu v knižnici a nevedela som sa nejako donútiť ju začať. Ale keď už som raz začala nedokázala som prestať.
Štýl písania bol naozaj vynikajúci, celú dobu som bola napätá a čakala čo sa bude diať ďalej.
Šiva je ako postava napísaná naozaj bravúrne, je bystrí, vľúdny, chápavý. Rozumiem prečo ho ľudia uctievajú.
Dej je skvelý, príjemne ubieha a graduje a vy celú dobu rozmíšľate kto je zlý, prečo ten nág zachránil tie ženy? Prečo chcú princeznú? Nič z toho predsa nedáva zmysel, je tam tak veľa protichodných činov, že vás to drží v napätí do konca. Záver knihy bol brutálny. Ten boj, tí vikramovia u toho mi vyhrkli slzy.
A posledých pár stránok dalo ešte viac otázok, a drží ma to v napätí, že si okamžite potrebujem kúpiť pokračovanie.
Odporúčam všetkými 10.

01.02.2021 5 z 5