Radimka komentáře u knih
Byla jsem nadšená, strašně mi to připomínalo moje prázdniny, babička s bílým kafem v kuchyni, čekání na mámu až přijede po práci, králíci, koťata, kadibudka a nuda. Od poloviny už to pro mne takový kouzlo nemělo, dospělost v Paříži, lásky s muži i se ženami, to už mě tolik nebralo. Obdivovala jsem autorku za to, jak nebojácně šla s kůží na trh. Vlastně až na posledních pár stranách mi došlo, že se jedná hlavně o poctu autorčině mamince.
Posloucháno na ČR - Bolavá má neskutečný dar k vystižení hnusný hutný atmosféry. Při četbě jejích knih cítím i vůně. Témata jsou těžká, trochu je mi z toho vždycky blbě. Tady to bylo stejný, i když šlo o bylinky. Mrzí mě, že jsem nevěděla, že se v této sérii budou objevovat stejné postavy. Nedala jsem si to nejdřív dohromady.
Tak to byl mazec. Byla jsem nadšená a zděšená zároveň tak hrůzným dějem. Stylem psaní mi to připomínalo Stín banyanu. Hrůzy a bídy Afriky očima malý holky. O tom co je horší, jestli hlad fyzický nebo psychický. Odpověď asi neexistuje. Obojí stoji za h...
Po druhém přečtení Stínu větru se ze mne stal Zafónista. Miluju jeho vyprávění, i když někdy zbytečně zamotané a nereálné. Daleko víc akční než první díl. Zamilovala jsem si humor chytré Isabely, maminky Daniela z prvního dílu. Paráda
Posloucháno na ČRo, paní Tokarczukovou už budu mít vždy spojenou s úžasnou Jitkou Smutnou. Bylo to tajemné, bizarní, zároveň naléhavě hutné.
Poslouchala jsem na ČRo, poslouchala s napětím a očima dokořán. Příběh, kterých se určitě ve skutečnosti odehrálo hodně podobných a přesto jim nechceme doopravdy uvěřit, jak jsou strašné. Příběh o obyčejné vesnické ženě, ze které se stala žena neobyčejně silná. Vůbec nechápu, jak tohle mohl někdo přežít a hlavně se modlím, aby už se to nikdy a nikde nedělo.
Kvalitně napsané, příběh zvláštní. Všichni se snažili, ale přesto to k ničemu dobrému nevedlo.
Četla jsem články na autorčiným blogu a to mě ke knížce dovedlo. Při čtení knížky jsem byla i já šťastná a to za to, že se svými neřestmi, pochybami a špatnostmi v tom nejsem sama a ještě je navíc někdo dokáže vyblejt na veřejnosti a udělat z nich legraci. Vybavovala se mi i spousta pocitů a vůní z doby, kdy jsem byla malá, to bylo moc příjemné, to mám rada. Občas se autorka opakovala, trochu mě rozčiloval její divný vztah k manželovi, ale celkově příjemné, vtipné a milé.
Vlastně trochu o ničem, ale moc hezky se to četlo. Taková příjemná oddychovka. Četla jsem ji v nemocnici a k tomu účelu byla ideální. Skvěle vykreslená atmosféra 70. let.
Asi z Murakamiho nebudu tak odvařená jako plno ostatních. Knížka je hodně surealistická, to vlastně nemusím, ale tady to bylo dost zajímavý. Otevřený konec trochu zamrzel. Krásná grafika knihy.
Moc se mi to líbilo a přála jsem si, aby i realita byla stejná, ale úplně to tak nebylo. Nicméně fakt zážitek. Teď ještě zajet do Brna.
Velmi vtipné putování s dědou komoušem po Kubě. Slečnu jsem velmi obdivovala, já bych se asi vrátila sama.
Připomínka míst, kde jsme byli v roce 2004 také. Bohužel se za těch dvacet let evidentně vůbec nic nezměnilo. Realita kubánského života, který člověk pozná když cestuje po vlastní ose a netráví dovolenou pouze v luxusním kubánském hotelu.
Výborný autobiografický román. Byla to docela jízda, po které mi naše rodina připadá úplně normální. Životní příběh autorčiny matky, která měla duševní poruchu, byl z pohledu její rodiny dost žalostný, ale nebyl podán depresivně. Spíš jako by na mne dýchla pařížská bohéma. Moc se mi to líbilo.
Posloucháno ČR - vlastně je skvělý, jak se díky ČR člověk může seznámit s takovou klasikou, kterou by možná nikdy nečetl. Krásné dílo o krásné duši a nekonečné lásce.
Jedna z mých nejoblíbenějších knih. Četla jsem podruhé a pořád dobrý. Krásný příběh a výborné čtení.
Pro mne velký překvapení. Moc se mi do ní nechtělo, asi ta blbá obálka. Ale bylo to kultivovaný čtení. Moc sice nechápu bezvýhradně chápavý přístup manželky, když se jí manžel měnil na slečnu, ale každej jsme nějakej.
Posloucháno na ČRo - V knize jde o daleko větší přesah problémů než pouze téma homosexuality - nezaměstnanost, bezútěšnost, násilí, alkoholismus, kriminalita. Vyprávění kultivovaným až básnickým stylem je o to výrazněji konfrontováno se špínou a ubohostí prostředí, ve kterém autor vyrůstal. Výborná kronika své doby.
Četla jsem v nemocnici a vůbec nevím, o čem to bylo. Každej chvilku tahal pilku a nic moc.
Některý český knížky pro mne mají takovou zvláštně nostalgickou atmosféru a tohle je jedna z nich. Knížka o holce, který život nadělil víc než mohla sama unést a hodně ji to poznamenalo. Chová se dost asociálně. V některých popisech jejího vztahu s mámou jsem se našla.