RADOST RADOST komentáře u knih

Jezero Jezero Bianca Bellová

Syrové, drsné, zasazené do blíže neurčené, lidmi zničené krajiny i společnosti. Burcující, neuvěřitelné, varující, poučné. Kniha o devastaci krajiny i lidství. Stála za přečtení.

04.01.2019 3 z 5

Už teď jsi mrtvá Už teď jsi mrtvá Sharon J. Bolton

Strhující začátek, zajímavé prostředí, neustále napětí. Ale také hodně zamotané, což může připadat "hltajícímu" čtenáři poněkud chaotické. Půl hvězdičky bych ubrala za jakousi přeplněnost (i tak jsem mnohé zvraty předvídala) a mírnou podobnost s Temnými říčními proudy.

31.12.2018 5 z 5

Pokrevní sestra Pokrevní sestra Jane Corry

Mám ráda knihy zabývající se lidskou psychikou. Číst tuto knihu bylo jako rozmotávat uzlíky v hodně zašmodrchaném klubku. Napínavé a dychtivé rozmotávání. Jenže uzly stále přibývaly a bylo zjevné, že nejsou vytvořeny náhodně, ale účelově navršeny jeden za druhým, na konci provázku se doslova na sebe tlačily a já už pozbývala tu radost z jejich odstraňování. Čeho je moc, toho je příliš. A náhlý přechod z temných tónů do růžových také mohl být tlumenější.

29.09.2018 4 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Autor nás sice zavedl do jedné z alternativ možné budoucnosti, ale zároveň ukázal, že lidstvo je stále stejné. Jeho hlavní povahové rysy vycházejí na povrch v každé době. Vždycky stojí proti sobě dobro a zlo, skromnost a rozmařilost, intriky a upřímnost, svědomí a lhostejnost. V každém je touha po obdivu, po moci, po bohatství. Není v silách nařízení a zákonů řídit svět ke spokojenosti všech. Ale je v možnostech každého jednotlivce dění alespoň trochu ovlivňovat a směřovat ke správným cílům.
Podle mě je to dobrá a čtivá fantazie o síle svědomí a odkazu předků.

01.07.2018 5 z 5

Žena v okně Žena v okně A.J. Finn (p)

Kniha v mnoha směrech zajímavá a překvapivá. Doporučuji překonat poněkud rozvláčný začátek. Děj i poznání osob se rozkrývá po vrstvách a každá z nich skrývá určitá překvapení, která nutí čtenáře přehodnotit i své myšlení a předpoklady.

21.02.2018 4 z 5

Rodinný sjezd Rodinný sjezd Ivan Kraus

Vzpomínky na různé události v životě rodiny Krausovy. Vtipné komentování situací, do kterých je vmanipuloval režim - fašistický i socialistický. Humor, ale spíše černý.

27.11.2017 4 z 5

Smrt milionáře Smrt milionáře Magda Váňová

Detektivní povídky z našeho prostředí. Obyčejné příběhy, které se v určitých obměnách neustále stávají. Jednoduché čtení pro letní dovolenou.

24.06.2017 3 z 5

Ostrov šedých mnichů Ostrov šedých mnichů Michaela Klevisová

Tentokrát mírné zklamání. Čtvrtý díl série josef Bergman dle mého názoru nedosahuje úrovně těch předešlých a také mě moc nezaujal. Jaksi mi nesedlo zasazení děje do prostředí malého ostrova, i když i tam měli lidé cizích jmen a jiných životních podmínek podobné povahové chyby, jak u nás a zřejmě kdekoliv jinde na světě.

01.04.2017 3 z 5

Krvavé vřesoviště Krvavé vřesoviště Magda Váňová

Jednoduché detektivní příběhy z našeho prostředí, dosti předvídatelné, nenáročné. Odpočinková četba s detektivní zápletkou ze života obyčejných českých rodin.

14.12.2016 3 z 5

Manželovo tajemství Manželovo tajemství Liane Moriarty

Propletené životní příběhy několika rodin. Kniha o tom, jak málo známe sebe sama a své nejbližší. Zda si stanovujeme správné životní priority a jsme schopni je měnit. Kdo doplácí na naše činy a jak se s tím vyrovnat. Četla se lehce, ale působila mírně schematicky a překombinovaně.

08.12.2016 3 z 5

Má je vina Má je vina Clare Mackintosh

Tak si čtu, sdílím pocity zúčastněných a říkám si dobré, dobré, rozumím ti, ale už se to táhne, no nevím, nevím... A najednou, v půlce knihy, rána pod pás.ZVRAT. Přečtěte si to také, není to špatné!

24.08.2015 4 z 5

Chyť mě Chyť mě Lisa Gardner

Kromě napínavé zábavy autorka ve svých knihách (Chyť mě i Neboj se ) nenásilně servíruje i informace o projevech, příčinách a následcích divného chování. Je to nemoc? Šílenství? Nebo jen necitlivost či špatně chápané vztahy a situace? Poukazuje na zneužívání virtuální techniky, nabádá k ostražitosti a posuzování dění i osob z různých úhlů pohledů. Za to ji dávám tu pátou hvězdičku a promíjím i překombinovanost ve snaze zvýšit napětí.

17.07.2015 5 z 5

Muž s unavenýma očima Muž s unavenýma očima Martin Goffa

Dobrá prvotina. Detektivka z našeho prostředí, našich poměrů. I když se to nestává právě nám, stát se to může. Možná nás autor ještě překvapí, budu se těšit.

18.01.2015 4 z 5

Andělin popel Andělin popel Frank McCourt

Nádherně napsaná kniha o těžkém dětství chlapce, který neměl nic kromě citlivého srdce, vrozené inteligence a rodiny, kterou nenechal na holičkách přes všechny její chyby.

15.09.2014 5 z 5

Ulička tisíce květů Ulička tisíce květů Gail Tsukiyama

Poetické, klidné a přesto poutavé líčení života dvou bratrů. Jejich dospívání, vzestup i životní tragédie. Kniha je zároveň jakýmsi deníkem Japonska 2. třetiny 20. století. Přibližuje japonskou povahu - pokornou a cílevědomou, ctící tradice. Seznamuje s některými oblastmi japonské kultury, s válečným strádáním i poválečným rozvojem. Je to kniha nostalgická a smutná. Kniha o osudovosti - je třeba vynaložit veškeré úsilí na splnění svých cílů, ale přijmout i zásahy osudu. Kniha o vztazích, o síle i slabostech těch, kdo tíhu osudu snášejí.

12.04.2014 3 z 5

Dirigent Dirigent Sarah Quigley

Pozoruhodná a nádherná kniha. Literární symfonie o Šostakovičově "Leningradské" 7. symfonii. Pronikavá sonda do lidských duší, výpověď o tvůrčí zarputilosti, o zdrojích životní energie. Jedna z lahůdek naší současné knižní nabídky.

06.07.2013 5 z 5

Ať vejde ten pravý Ať vejde ten pravý John Ajvide Lindqvist

Upířinám se vyhýbám, ale jsem ráda, že jsem u této knihy udělala výjimku. Více než horor s upíry ji vnímám jako poselství o osamělosti duše - lidské i upíří; jako knihu o potřebě pochopení a lásky, knihu o bezútěšnosti mnohých životů. Navíc je velmi dobře napsaná, nechce se věřit, že jde o prvotinu.

09.04.2013 4 z 5

Budeš tam? Budeš tam? Guillaume Musso

Je možné cestovat v čase a napravovat osud? Za jakou cenu? Nebo je i jiná cesta, jak se osudu vyhnout? Na tyto otázky se autor pokouší odpovědět v tomto poněkud překombinovaném příběhu o lásce a přátelství. A právě ta rozčilující překombinovanost je to, co vás nutí číst a přemýšlet.

10.03.2013 4 z 5

Čekání na kocoura Čekání na kocoura Michaela Klevisová

Krásné povídky pro milovníky koček i všechny ostatní. Povídky o vcítění, o vzájemném dávání mezi světem zvířecím a lidským. Michaela Klevisová umí psát nejen detektivky!

08.01.2013 5 z 5

Konec stříbrného věku Konec stříbrného věku Jasutaka Cucui

Satira, fikce, absurdní hrůznost a nemorálnost, ztráta úcty ke stáří? S každou přečtenou stránkou se však vkrádá neúprosná myšlenka a srovnáváte s historií. V čem byly jiné všechny války? Mocní brojili proti někomu nebo něčemu, ovlivňovali myšlení, a když uzrál čas, vláda vydala příkaz, uzákonila: Je zločin být příslušníkem jiného národa, bijte je! Je zločin být příslušníkem jiné rasy, zlikvidujte ji! Je zločin vyznávat jiné náboženství, vyhlaďte ty neznabohy! V historii nelidskosti lidstva je nesčíslně variant takovýchto zločinů - vyhlášených jednou vládou a posléze odsouzených vládou novou. Proč tedy nevyhlásit: Je zločin být důchodcem?
Varující kniha, která říká mezi řádky: Je zločin nemyslet a včas nezabránit jakémukoliv novému vyhlášení typu Je zločin........

20.11.2012 5 z 5