RADOST RADOST komentáře u knih

Matky Matky Pavol Rankov

Tragický osud hlavní hrdinky, jednání matek ve vyhraněných situacích. Dopad tohoto jednání na okolí a na jejich děti. Absence otců.
V jakém poměru je mateřství namícháno z emocí a racionality? Velmi silné téma, dobře zpracované. Boční dějová linie studentky Lucie ukazuje, že matky své mezní situace prožívají v každé době, z různých důvodů. Pouhé naznačení nevyrovnaného vztahu Lucie a její matky, dvou nositelek mateřství, má zde větší výsledek, než vysvětlení a vykreslení jejich životního příběhu. Čtenář musí přemýšlet, odpoutat se od vylíčeného dávného osudu Zuzy a porozhlédnout se kolem sebe, zamyslet se nad matkami současnými. Nad jejich rozhodnutími, která pak utvářejí život jejich dětí.

21.05.2013 4 z 5

Klaudie na rozcestí Klaudie na rozcestí Beáta Matyášová

Jednoduše napsaný příběh mladé vzdělané a pracovité současné ženy. Ví, co chce od života - normální rodinný život, vlastní dítě. Ale se svými partnery toho nemůže docílit, nenalézá naplnění ani štěstí. Snad nakonec zvolila dobré řešení. Příběh může být útěchou nebo radou těm, které jsou v podobné situaci. Ve svém okolí jich vidím překvapivě mnoho.

17.05.2013 3 z 5

Nevěra Nevěra Valja Stýblová

Psychologická studie, důsledky neracionálního jednání. Působí však trochu těžkopádně.

11.05.2013 3 z 5

Černý pes Černý pes Stephen Booth

Detektivka, v níž je stále něco nevyřčeno, stále něco probleskává pod povrchem. Detektivka o střetu slušnosti, citu, hrdosti a morálky s jejich protipóly. Konfrontace přátelství a využívání lidí pro svůj prospěch. Střet stáří s mládím - kdo má větší lidské kvality?

02.05.2013 4 z 5

Vidím tě Vidím tě Karen Rose

Moje první kniha od této autorky. Napínavá, dobrá detektivka. Jen zamilovaný příběh, který se tam rozvíjí, se mi zdál trochu předimenzovaný, v závěru nevěrohodný. Chvílemi mi přímo vadil.

28.04.2013 4 z 5

Analytik Analytik John Katzenbach

Kniha o napínavé psychologické "hře" o přežití. Mstitel si hraje se svou obětí a nutí ji k zoufalému konci. Oběť využívá svou největší zbraň - psychoanalýzu a postupně se mění také ve mstitele. Ovšem ani zlo ani msta nemusí být vždy ve svém důsledku stejné.

20.04.2013 5 z 5

Bílý kůň Bílý kůň Alex Adams

Autorka umí dobře psát, pomalu odhalovat katastrofický příběh ve dvou časových rovinách, dávkovat napětí, pohrávat si s metaforami a mytologií. Přesto mě tato kniha nevtáhla do děje a nezaujala tak, jako třeba Cesta ( Cormac McCarthy) nebo Tak padne náš svět (Megan Crewe).

24.03.2013 3 z 5

Jak jsem prošustroval majlant Jak jsem prošustroval majlant Jiří Pavel

Docela dobré povídky o slabostech, závislosti, nezodpovědnosti, bohémství, furianství, sebezničení. O promarněných životech.
Psáno však spíše jako oslava takového života, postavy jsou apatické oběti. Toto mi vadí a podtrhuje to celkový depresivní dojem.

16.03.2013 3 z 5

Slepá bohyně Slepá bohyně Anne Holt

Dobrá detektivka, psaná se znalostí policejní práce i politického zázemí v Norsku. Napínavé vyšetřování pomalu napovídá, kdo je pachatelem, ale skutečný motiv je záhadou až do samého konce. Kdy se lze řídit heslem "účel světí prostředky"? Nikdy? Vždycky?
Kniha je autorčiným debutem a dává příslib další dobré četby ze série o inspektorce Hanne Wilhelmsenové.

12.03.2013 4 z 5

Závist Závist Anna Godbersen

U této knihy si člověk uvědomí, jakým tempem a v jak velkém rozsahu se mění společenská pravidla, uvažování a postavení žen, jak jiný je život v roce 1900 a 2000.

05.03.2013 3 z 5

Než pomine tvůj hněv Než pomine tvůj hněv Åsa Larsson

Předešlé komentáře mají v mnohém pravdu - přesto mi tato severská detektivka "sedla". Nepříliš komplikovaná, zajímavá nezvyklým prostředím i povahami hlavních aktérů, provázaností s minulostí i skrytým sdělením, že příčina série vražd je dvojí.
Kořeny jsou v minulosti, ale i v dlouhodobé neschopnosti jednat, v lhostejnosti, která umožnila jednotlivcům získat pocit nadřazenosti a moci.

14.02.2013 4 z 5

Istanbulská mozaika Istanbulská mozaika Laurence O'Bryan

Skutečně mozaika, záhadná a napínavá. Upoutá hned v první kapitole a s každou další dychtivě hledáte a doplňujete její další střípky. Mozaika znázorňující provázanost dávné minulosti se současností, mozaika vypovídající o věčném boji o náboženskou moc. Velmi dobrý thriller, který mě donutil nejen rychle a pozorně číst, ale i vyhledat si informace o istanbulských památkách a islamizaci Evropy. Dílo veskreze současné, i když zčásti o historickém bohatství-

09.02.2013 4 z 5

Nemilovaná – z deníku sedmnáctileté Perly Sch. Nemilovaná – z deníku sedmnáctileté Perly Sch. Arnošt Lustig

Kniha nabitá myšlenkami a úvahami sedmnáctileté dívky. Kniha o hrůze, o souboji dobrého s horším a horšího s nejhorším. Co má člověk dělat, když obětuje tělo, aby zachránil duši? Ta dívka na to přišla. Dobře, že takové knihy existují. Jako připomínka nedávné historie i jako varování.

03.02.2013

Sanatorium raněných duší, aneb, Bylo-li by libido Sanatorium raněných duší, aneb, Bylo-li by libido Taťána Březinová

Ani dobré, ani špatné; ani nudné, ani poutavé. Takže tři hvězdičky. V každém případě je to kniha ze života, ze současnosti a s dobrým námětem. Sledování osudů lidí, kteří se z různých důvodů sešli v sanatoriu, však plyne nudně stejně jak život hlavní představitelky. V poslední čtvrtině knihy konečně gradace. ale nakupí se u všech osob až moc děje, který je však jaksi odbytý.

01.02.2013 3 z 5

Byl jsem při tom Byl jsem při tom Jerzy Kosiński

Geniální! Hořká satira. Jednoduchost, nevědomost a přímočarost vítězí nad špičkami naší společnosti, protože střet s jinak smýšlejícím je pro ni jak z jiné dimenze.

27.01.2013 5 z 5

Mezi tím Mezi tím Aleš Prager

Kvalitní prvotina jak námětem, tak zpracováním. Přesto na mě chvílemi působila nepřesvědčivě, idealisticky a bez jiskry.

13.01.2013 3 z 5

Co by kdyby Co by kdyby Jonathan Tropper

Ano, takový je život. Autor vylíčil svou rodinu bez příkras, s nadhledem, vtipně a s dobrými postřehy. Určitě si od tohoto autora přečtu něco dalšího.

13.12.2012 4 z 5

Příliš mnoho náhod Příliš mnoho náhod Carol Higgins Clark

Velké zklamání.Dobrý námět špatně zpracován. Nakupeno hodně osob a příběhů, ale žádné napětí, žádná hloubka, žádný přínos pro čtenáře - nezaujme, nepobaví, nepoučí. Připadala jsem si jako posluchačka ukecané sousedky, která líčí možné nebezpečí a stále odbíhá k novým nepodstatným informacím.

20.09.2012 2 z 5

Krásná Anna: Nečekaná láska Karla IV. Krásná Anna: Nečekaná láska Karla IV. Hana Whitton (p)

Válka je stále krutější, myšlení a jednání lidí se stále více polarizuje. Hlavní hrdinka vyzrává, občas krotí svou impulzivnost a více přemýšlí Na každém kroku číhá přímé nebo budoucí nebezpečí. A to vše se autorce podařilo vypsat tak, že čtenář chápe kroky jednotlivých postav. Je třeba žít, přežít - každý si hledá svou cestu. Asi to tak opravdu bylo.

20.08.2012 5 z 5

Žoužel a jiné povídky Žoužel a jiné povídky Pavel Kantorek

Povídky a fejetony s poučením, že brát věci s humorem je ta nejlepší reakce na cokoli.

20.05.2012 4 z 5