Rassmussen Rassmussen komentáře u knih

Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Nerozumím tomu relativně nízkému hodnocení. Příběh služebnice je velice originálním a mrazivým náhledem do "alternativní" americké pseudohistorie. Autorka se nepochybně inspirovala puritánským hnutím prvních amerických kolonistů a nacistickými "chovnými stanicemi" Lebensborn, známými z hitlerovského Německa. Atwoodová obohatila literární svět o výjimečný a neotřelý majsterštik...

28.06.2019 5 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Atmosferický horor jak se patří, vůbec nic tomu nechybělo! Závěr neparně uspěchaný, ale ani to zážitku nějak nevadilo. Bylo to děsivé a nasáklé napětím. Karika se i s celou Trhlinou může odebrat do přepadliště dějin. (=

07.11.2022 5 z 5

Temná hmota Temná hmota Blake Crouch

Jsem naprosto ohromený! Od autora mojí oblíbené knižní i seriálové trilogie Městečko Wayward Pines jsem očekával hodně a přesně toho jsem se i dočkal. Temná hmota je po vypravěčské stránce dovedena k absolutní brilantnosti! Děj nádherně graduje a nemáte čas se ani na minutu nudit. Byla to fenomenální jízda na literární horské dráze. Ukázkově napsané inteligentní sci-fi! Vícero z Vás kritizuje závěr knihy. Podle mě ale ne tak docela oprávněně. Konec byl logickým vyvrcholením celého příběhu a jinak to snad ani nemohlo dopadnout. Takže tuto knížku Vám všem důrazně doporučuji! :-)

17.02.2022 5 z 5

Architekt temna Architekt temna Marko Hautala

Prozatím bezkonkurenčně nejlepší Hautalova knížka, kterou jsem četl. Ve srovnání s Bábou Motykou a Šeptající dívkou je Architekt temna nejkvalitnějším kouskem. Mělo to grády, bylo to opravdu temné, text umí udržet čtenáře v napjatém očekávání. Retrospektivní okénko v podobě magnetofonové nahrávky Architekta vnesla do příběhu až přímo Lovecraftovskou atmosféru. Jako fanouška H.P. Lovecrafta mě to víc než potěšilo! :-) Zkušenější čtenář rozpozná z vypravěčského stylu knížky, kde přesně autor čerpal inspiraci (pouze Lovecraft to zdaleka není:-)). Naprosto úchvatné! Palec nahoru a plný počet hvězd!

23.03.2022 5 z 5

Odbočka v lesích Odbočka v lesích Kateřina Karolová

Tak a "česká Trhlina" se bohužel nekonala... Opravdu nerozumím všem těm chvalozpěvům níže. Kniha, kde se ani ve 42. kapitole vůbec nic neděje, nemůže přece být trhákem sezony! Celá linie tohoto "veledíla" stojí a padá na kňourání, naříkání a vzájemném pomlouvání několika rozmazlených městských holek, které v životě neměly lézt do lesa! A to nemluvím o jejich chronické závislosti na iphonech... Už jsem jen čekal, kdy se v těch slaboduchých dialozích objeví věta "A kde tady jako mají Starbucks?" Navíc proč autorka tak očividně kopíruje náměty z filmu Blair Witch? A ten závěr? To mělo jako co znamenat? Když už nemá vlastní nápady, tak ať se nepouští do psaní knih. Nepochybně by udělala mnohem líp, kdyby nic nevydala. Čistý odpad, žádné napětí, čirá ztráta času, ukázkový kandidát na literární anticenu! Nedoporučuji!

06.03.2022

Jihočeský horor Jihočeský horor * antologie

Od české hororové tvorby jsem nic závratného nečekal, ale teď jsem velice příjemně překvapený. Některé povídky mírně pokulhávaly, ale jinak 100%!

11.02.2022 5 z 5

Městečko Pines Městečko Pines Blake Crouch

Městečko Pines je jedna z nejlepších sci - fi knih jaké jsem za rok 2018 četl. Obsahuje všechno, co má dílo ve svém žánru mít. Byla to zábavná jízda od samého začátku až do samého konce. Asi v polovině knihy máte pocit, že víte jak všechno dopadne, ale pak... za mně 100%! Seriálová verze naproti knize nestojí za nic , je vyloženě útržkovitá, kdybych nečetl knihu, tak bych nechápal seriálovým kontextům. Do prvního dílu první serie totiž producenti nacpali polovinu knihy...

Na ostudu vydavatele musím říct, že český překlad vydalo nakladatelství Euromedie (edice Laser) jako jednodílnou knihu, přičemž nic nenaznačuje tomu, že by hodlaly vydat i další díly, jelikož se jedná o trilogii. Ta byla kompletně vydaná jen ve slovenštině pod názvy Borovice, Nevyspytateľný a Posledné mesto v nakladatelství Zelený kocúr.

13.01.2019 5 z 5

Klaun v kukuřičném poli Klaun v kukuřičném poli Adam Cesare

Uff, tak tohle byl fakt pořádný průser... "Nakladatelství" Dobrovský se zase předvedlo... To nemělo hlavu ani patu. Naprosté literární bahno a prvotřídní balast. Takhle nějak to vypadá, když autor hledá své vlastní dno, tímto kouskem jej nepochybně dosáhl. Odpad!

26.08.2022

Městečko Městečko Łukasz Radecki

Omlouvám se za výraz, ale mám ORGASMUS! - z této knížky, bez přehánění... Konečně horor, při kterém jsem měl nahnáno, a to je mi už 34 let... Příběh Vás rozhodně vtáhne do děje na každé jedné stránce. Poláci umí, Poláci jsou bigotní a úchylní, což je nejlepší předpoklad pro vznik/napsání prvotřídního hororového kousku. Naprosto skvělé! Přečíst! Všichni povinně!:-) Atmosféra "neexistujicího" městečka kdesi v Mazursku, hluboko v polských pralesích nemá chybu! Jen škoda, že vydavatel spěchal a nedal si pozor na "gramatYku"...

15.06.2022 5 z 5

České temno České temno * antologie

Bez váhání a přílišného přehánení je nutno konstatovat, že český horor dosáhl svůj Everest, že objevil svůj svatý Grál! České temno bezpochyb dosahuje veškerých kvalit, které se vyrovnají zahraniční hororové tvorbě. Přesně po tomhle toužíte a tohle potřebujeje, když se v tmavém koutě Vašeho obýváku chcete nechat ovládnout čirým děsem!

19.02.2022 5 z 5

Studna Studna Marie Jakoubková

Opravdu jen v rychlosti připojuji několik poznámek k výše uvedené publikaci:
1. Autorka je nejspíš mentálně zaostalá nebo závislá na drogách, tudíž se neměla pouštět do literární tvorby. Četla to po sobě vůbec?
2. Tohle kolem hororu ani neprošlo. Text trpí naprostou absencí všeho. Mělo to asi stejnou tvůrčí hodnotu jako nákupní seznam, který si sepisuji, když si v teplákách vyběhnu k nám do sámošky.
3. Z naprosté většiny těch slaboduchých dialogů mě šla hlava kolem. Ten o zmínce scény z filmu Titanic byl ale naprostá "topka".
ODPAD!

03.11.2022

Neviditelní Neviditelní Vlastimil Vondruška

Tato knížka je sice názorově hodně přitažena za vlasy a na své si přijdou zejména požírači covidových konspiračních teorií, ale objektivně nikoho neurazí, ani mu nic nepřinese do života. Doporučil bych ji spíš jako "čtení na domácí trůn", tedy jako nenáročnou literaturu, kterou si člověk bere sebou na záchod, když jde kakat... Tato činnost totiž i odpovídá hodnotě tohoto "díla". Neviditelním ale nelze upřít, že se jedná o opravdu lehký a jednoduše napsaný čtivý kousek. Jako oddechovka prostě dobrý...

16.01.2022 1 z 5

Ke světlu Ke světlu Andrej Dyakov

Pro mě osobně dlouho očekávané volné pokračování příběhu metra ze serie Metro Universe 2033. Rozhodně mnohem poutavější než Mramorový ráj. Atmosféra je v mnoha ohledech stejně ponurá a akční jako v trilogii od Glukhovského. Není co vytknout, splnilo očekávání. Netrpělivě se teším se další díl.

22.08.2022 5 z 5

Městečko Pines 2 Městečko Pines 2 Blake Crouch

Zmáknul jsem celou trilogii a bez váhání se jedná o kultovní záležitost, kterou musí znát každý správný fanda sci-fi.

05.04.2022 5 z 5

Stanovište 1 Stanovište 1 Dmitry Glukhovsky

Dvě hvězdičky uděluji pouze z úcty k autorovi... Stanoviště I. pro mě byla očekávaná novinka od oblíbeného spisovatele, která se ale záhy stala i osobním zklamáním. Čekal jsem pořádný postapo sci-fi trhák ve stylu Metra, dočkal jsem se jenom hromady hloupých a natvrdlých náboženských blábolů samozvaného šíleného kněze. Přesně o tom totiž byly celé 3/4 knihy. S aspoň nějakou akcí je čtenář konfrontován až v předposledním oddílu knihy, kdy u Stanoviště zastaví "záhadný" vlak. To už je ovšem příliš pozdě na vylepšení reputace celého příběhu a spolu s hluchým a fanatickým popem se už jen modlíte, aby to celé prostě skončilo. Navzdory znechucení si hodlám přečíst i zbývající dva díly trilogie, pokud tedy vyjdou. Opět a zas pouze z úcty k oblíbenému autorovi...

11.07.2022 2 z 5

H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů Howard Phillips Lovecraft

Navzdory tvrzení vydavatele se nejedná o "kompletní vydání" H.P. Lovecrafta v češtině. Tomuto kompletu schází například autorova poetická tvorba vycházející z jeho mytologie. To ovšem nic nemění na skutečnosti, že se nám do rukou dostává kvalitní české provedení amerického Mistra a otce moderního hororu. Jako skalného fandu kosmického děsu mě komplet potěšil, stejně tak i průvodní ilustrace, kterými jsou jednotlivé spisy doplněny. Čtenářům rozhodně doporučuji moje dvě nejoblíbenější povídky Dagon a Stín nad Innsmouthem. Palec nahoru!

08.07.2022 5 z 5

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Špitálniková zrecyklovala svoji předešlou knížku (jinak plnou gramatických chyb) Mezi dvěma Kimy? Holt, vypadá to tak... Nic nové, nic přínosné...

08.07.2021

Dom 490 Dom 490 Mark E. Pocha (p)

Pokud mně na knížkách skutečně něco rozčiluje, tak jsou to gramatické chyby, kterých tady bylo až dramaticky moc... Příběh taky nestál za nic. Autor by měl méně koukat na horory a víc používat vlastní nápady.

21.03.2019

Lesní duch Lesní duch Graham Masterton

Za mě hodně slušné duchařské čtení. Jediná věc, která mě v ose příběhu nepříjemně rušila byla ta laciná astrologie malého autisty Sparkyho. To byl prostě fatální krok vedle... Proč se tolik nadějných autorů snaží svým knížkám dodat "grády" tím, že do nich fláknou horoskopy nebo Ouji board a podobně? Škoda!

31.10.2023 3 z 5

Překvapivá naděje Překvapivá naděje Nicholas Thomas Wright

Smekám před pisatelským talentem bratra biskupa Wrighta! Od anglikána, jakožto příslušníka jedné z nejtradičnějších křesťanských církví, jsem opravdu nečekal, že prostřednictvím své knížky totálně nabourá jádro náboženského folklóru (sám autor to nazývá "lidový protestantismus"). Palec nahoru a velká chvála! Tato kniha se ke mě dostala již před lety ve slovenském vydání, ale musel se na ní dozrát a dospět, abych v ní mohl najít spravné odpovědi na složité otázky - Má křesťan věřit v život po smrti, nebo v život po vzkříšení? - Půjdeme po smrti do nebe, nebo jednou přijde nebe za námi? - Otevře se před námi po smrti brána rajské zahrady, nebo nás smrt ukolébá do nevědomého spánku, abychom si odpočinuli před dnem vzkříšení? - Je smrt "procesem selekce" lidí na hodné a špatné, nebo je spravedlivá ke všem stejně? - Co je to zmrtvýchvstání a vzkříšení z mrtvých? Kniha Překvapivá naděje od anglikánského emeritního biskupa a biblického teologa N.T Wrighta se pokouší znovuobjevit naději a víru prvních "svatých" v to, co se s náma (NE)děje v okamžiku naší smrti a snaží se upřímit pozornost dnešních křesťanů na pravé jádro Kristova Evangelia. V otázkach smrti a toho, "co (NE)bude pak" totiž hledíme do neproniknutelné mlhy neznámého bez toho, abychom si byli vědomi toho, že z neprostupnosti této mlhy nám jde vstříc Host z budoucích věků, který již byl očitým Svědkem blížící se slávy. Přichází nám vstříc, aby nám o tom vyprávěl...

17.10.2023 5 z 5