RMarkéta Online RMarkéta komentáře u knih

Zapomenutá tajemství Prahy Zapomenutá tajemství Prahy David Černý

Zapomenutá tajemství jsou tu od toho, aby je někdo šikovný znovu objevil a vyšel s nimi na světlo. Takové příběhy mám nejradši. Moje toulání po Praze bude zase o něco zajímavější. Jako takový nevšední průvodce nemá kniha chybu. Jen tak dál. Už se těším na další knihy.

09.01.2023 5 z 5

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Zralý muž a mladinká dívka, co z toho z toho může vzejít? Samozřejmě skandál a literární klasika. V tomhle případě je pravda obojí. Všechno sledujeme Humbertovýma očima, takže je to takové jeho vyznání ze zakázané lásky a zároveň zpověď zoufalce s úchylkou. Otázkou zůstává, kdo je oběť a kdo zločinec. Erotika a popisy pikantností byly opravdu to poslední, co jsem tady hledala. Pokud někdo tohle chce, tak ať se podívá po něčem jiném. Tady jde o hloubkovou psychologickou sondu do života a myšlenek jedno muže, který má slabost pro mladá děvčátka a do jedné takové se zamiloval. Mě zajímalo, co se odehrávalo v něm. Nabokov si mistrně hraje se slovy a stejně dobře i se čtenářem. Jeho písemný projev je krásně květnatý. On se s těmi slovy snad přímo mazlil a hýčkal si je. Všechno bylo do detailu propracované.

06.01.2023 5 z 5

Čekání na kocoura Čekání na kocoura Michaela Klevisová

Víkendové čtení ke kafi o kočkách a jejich lidech. Tentokrát z našich luhů a hájů a ne těch britských. Bylo to velmi milé čtení.

21.03.2022 5 z 5

Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Velké překvapení. Smekám klobouček. Zasadit detektivku do kraje s tak bohatou minulostí, jako je moje milovaná Šumava, byl výborný nápad. Jsem se při čtení nemohla zbavit dojmu, že jsem taky součástí příběhu, protože všechna místa, o kterých paní spisovatelka píše znám. Letos v létě a na podzim jsem je opět navštívila. Jezdíme do Borových Lad a na Kvildu přes Vimperk a Horní Vltavici. Jezdím sem od útlého dětství a pořád mě tento kraj dokáže překvapit. Mimochodem, právě Horní Vltavice je oním místem, kde se náš příběh odehrává. Zmíňka o nejstarší hospodě na Šumavě mě potěšila. Františkov je opravdu velmi zvláštní místo s ještě zvláštnější atmosférou. Je to i tím, kde se nachází. Kniha mě donutila i čmuchat kolem historických událostí. A ty jsou tady bohužel i velmi bolestné. Chápu, že ti, co zde žíjí od narození a jsou s krajem srostlí o takových věcech neradí mluví. Chovala bych se úplně stejně. Zahojené rány by se neměly otvírat a mrtví by se neměli probouzet. Ale nemělo by se na ně zapomínat. O Pramenech Vltavy jsem už něco málo slyšela. Totéž platí i o Františkovu. Otázka je, co je pravda a co jsou místní legendy. Kdo ví? Atmosféra Šumavy je zde perfektně vykreslena a je přímo uchvacující. Vrněla jsem blahem jako kotě. Můžu knihu jedině chválit. Povedený kus. Chtěla bych tenhle příběh vidět zfilmovaný. Ale stále tady frčíme na Policii Modrava, tak aby to nepůsobilo jako její další díl. Nic proti seriálu. Jsem moc ráda, že jsem paní autorku objevila. Nemusím v tomto žánru mizet kdesi na severu. Promiň mi to, Harry, ale domov, je domov. PS: Nebyl na Šumavě ten, kdo nenavštívil pramen Vltavy :-)

18.11.2021 5 z 5

Nezbytné věci Nezbytné věci Stephen King

Velmi jednoduchý nápad, který je přímo geniální. V té jednoduchosti je jeho síla. Klobouk dolů. To tedy ano. Lidé jsou schopní udělat cokoliv, když něco chtějí a vždycky něco chtějí, vždycky, bez rozdílu věku, pohlaví a rasy. Něco musí prostě mít. Všichni máme nějaká skrytá tajemství a nebo skryté touhy, nějakou nezbytnou nutnost, bez které nedokážeme žít. Všichni máme také nějaké slabosti a hříšky. V každém z nás je i kousek zla, které číhá skryto v hloubi naší duše. Takže, pozor na ďábelsky rafinované obchodníky. Viděla jsem filmovou adaptaci, která se jmenuje Obchodník s hrůzou. Ďábla si zahrál charismatický Max von Sydow.

01.09.2021 5 z 5

Taková normální rodinka Taková normální rodinka Fan Vavřincová (p)

Fan Vavřincová byla prostě geniální. Její člověčí a laskavý humor mě ještě nikdy nezklamal. Měla jsem pořád před očima seriálové scény. Herecké obsazení bylo bezchybné a skvostné, herci si to museli užívat, přímo to z nich vyzařovalo. Hezky se mi propojili seriáloví Hanákovi s těmi knižními. Ta rodinka je kouzelná a hlavně legendární. Užila jsem si s nimi spoustu legrace. Nezapomenutelný klenot. Každý z nás se v Hanákových najde a kdo říká, že ne, tak ten lže.

25.02.2021 5 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Knihu jsem četla hlavně proto, abych pochopila to, co mi ve filmu nějak uniklo, protože si s ním scénárista moc hlavu nelámal. Ale film a kniha jsou dvě naprosto odlišné veličny, které pevně spojuje pouze ten Dům stojící nad Brnem, kterým kráčely dějiny a projel Rus na koni. Autor moc dobře propletl fikci se skutečnými událostmi a vytvořil zajímavý a docela složitý příběh.Taky mě baví, když cizinec píše o naší historii a nestane se z toho hysterie. Tenhle pán je ještě ke všemu dobrý vypráveč. Jeho popisky a styl vyprávění mě z míry nevydly a ani nijak nešokovaly, nebylo čím.

01.06.2020 5 z 5

Pan Kaplan má třídu rád Pan Kaplan má třídu rád Leo Rosten

Knížka Leo Rostena je literární lahůdka a také velký překladatelský oříšek. Překladatel musel mít opravdu velkou fantazii a taktéž velkou jazykovou vybavenost. Překládat něco takového, stojí za to, protože nejde o humor situační, jak jsme všichni zvyklí, ale o ten konverzační. Pan Kaplan je kouzelná a neopakovatelná figurka, která bezprostředně a dokonale používá selský rozum. Někdy tedy až přespříliš. S cizím jazykem se pere se skutečně velkou vervou, energií a dosti svéráznou logikou.

14.03.2024

Klikatá cesta Klikatá cesta Brian Freeman

Frost je sympaťák. Řadím ho do party s Harrym Holem a Malin Forsovou. Freemanovo vyprávění vtáhne do děje a jen tak nepustí a přitom udržuje čtenáře v napětí, což je moc dobrá kombinace. Kupodivu tenhle příběh velmi dobře funguje i bez drsných detailů. Freeman takové popisy nepotřebuje.

04.12.2023 5 z 5

Přátelé Zeleného údolí Přátelé Zeleného údolí Jaroslav Müller

Dítě pro svůj zdravý vývoj potřebuje pozitivní vzor. Někoho ke komu může vzhlížet a komu může věřit a tím samozřejmě hajný Horyna byl. Městský chlapec a hajný je moc dobře osvědčená kombinace. To se nejrůznější dobrodružství nabízejí přímo sama. Hezká kniha o přírodě a přátelství. Pohlazení po duši to tedy opravdu je. Nenásilně upozorňuje na ekologii a ochranu přírody. Všechno sledujeme očima malého chlapce.

06.11.2023 5 z 5

Hostinec U kamenného stolu Hostinec U kamenného stolu Karel Poláček

Film mám strašně moc ráda a ty dialogy mezi herci jsou bezkonkurenční. I po tolika letech od natočení se člověk krásně pobaví. Kniha se od filmu v některých částech liší, ale to jí humoru vubec neubírá. Bavila jsem se při čtení stejně dobře a o to přece šlo především. Postavy jsou krásně vykreslené a dialogy vymazlené. Perfektní příběh do deštivého počasí nebo do dopravního prostředku.

21.09.2023 5 z 5

Petrolejové lampy Petrolejové lampy Jaroslav Havlíček

Velmi dobře vykresleny jednotlivé postavy a jejich vztahy. To se týká hlavně psychologie. Ta byla pěkně propracovaná (Štěpka Kiliánová). Hlavní postava byla opravdu silná žena. Životní zkušenosti, které rozhodně nebyly jednoduché a byly dost tragické, ji nezlomily. Takový osud se snad nedá ani vymyslet, ale člověku je naloženo pouze tolik, kolik dokáže sám unést. Štěpka toho na svých bedrech nesla opravdu hodně. Taky si prošla pořádným vývojem.Škoda, že jde o první část nedokončené trilogie. Bylo by zajímavé ji sledovat i v dalším životě. Kniha se dobře četla. Je napsaná poměrně jednoduchým jazykem, možná, že až nějak tak strohým.

05.01.2023 5 z 5

Vlčí jáma Vlčí jáma Jarmila Glazarová

Takhle vystihnout psychologii postav, to tedy klobouk dolů. Opravdu výživný studijní materiál. Film jsem viděla několikrát, ale tady to dopadne s otčímem jinak. To mě trochu překvapilo. Atmosféra knihy je neopakovatelná. Hezky popsaná je i příroda. Velmi působivý příběh.

24.11.2022 5 z 5

Mrtvá a živá Mrtvá a živá Daphne du Maurier

Měla jsem problém se do knihy začíst. Na začátku se totiž všechno ta nějak moc vleče. Možná, že by se to dalo označit za takové malé ticho před bouří. Po příjezdu na Manderley se všechno začne měnit i můj osobní přístup k této knize. V podstatě jde o velmi jednoduchý příběh, který stvořila velmi schopná autorka a naservirovala nám působivý psychologický román. Atmosféra knihy je opravdu výživná.

30.05.2022 5 z 5

Holky z porcelánu Holky z porcelánu Jaromíra Kolárová

Jak málo stačí ke štěstí. Jeden sklad a jedna inventura. Tedy ta předávací, s tou bývá mnohem větší legrace. Ještě k tomu přihodíme bandu bláznivých holek v čele s energickou šéfovou a máme dokonalé ingredience. Holky nezklamaly. Hned je o zábavu postaráno. Přesně jako ve filmu. Kouzelná komedie s inteligentním humorem. Ale že tomu Rybičkovi to dávaly pěkně sežrat. Helena tady akorát nemluví slovensky. To je takový drobný detail. Perfektní oddechovka. Doporučuju obojí, jak knihu, tak i film.

22.03.2022 5 z 5

Utekl jsem z Osvětimi Utekl jsem z Osvětimi Rudolf Vrba

Tak toto byl opravdu silný příběh a vlastně o to silnější, že se skutečně stal. Příběh o vůli, vzdoru, odhodlání a velké dávce štěstí. Ta Štěstěna tu hraje opravdu velkou roli, až mě z toho mrazí v zádech a zvedají se mi chloupky na rukách. Asi jim opravdu bylo z hůry dáno, aby informovali svět o tom, co se v osvětimském pekle děje a k čemu sloužil zrůdný nacistický systém. Ale svět se tomu zdráhal uvěřit. Nějak nám to mozky neumí nebo nechtějí zpracovat. Lidé jsou bohužel schopni všeho, dokonce se dopuštět hnusných zločinů a zvěrstev ve jménu zvrácené ideologie. To je pro mě dost nepochopitelné, strašné, šílené a děsí mě to. Panu Rudolfovi se stalo dost zvláštních příhod, které vedly i k tomu, že se mu s přítelem podařilo útéct a podat dost podrobnou zprávu o Osvětimi. V koncetráku se žilo ze dne na den a kolikrát ani to ne. Jakákoliv nenávist založená na náboženských, rasových a jiných netolerantních názorech je nebezpečný a zhoubný hnus, který by měl být utnutý hned v zárodku nebo přinejmenším alespoň odsouzen. Zmíňka o hymně zpívané na poslední cestě mě zdrtila. Ještě teď mám slzy v očích. Myslela jsem si totiž, že jde o pouhou legendu. No, ono je tu víc takových momentů, ale tenhle se nedá vyhnat z hlavy. Nedávno natočený film Zpráva je pouhým odvarem této knihy. Každopádně je vůbec dobře, že se takové filmy točí a knihy stále vycházejí. Je nutné si to připomínat a i poučit se. Kniha by měla být zařazena mezi povinnou četbu. Pod Felsenbergův komentář zde se můžu s čistým svědomím a vědomím rovnou podepsat.

11.03.2022 5 z 5

Nekonečný příběh Nekonečný příběh Michael Ende

Film miluju, je to jeden z nejúžasnějších fantasy příběhů z mého dětství. Ale jde o malý zlomek toho, co v sobě ukrývá a nabízí Endeho kniha. Stačí jen vstoupit a nechat se unášet na vlnách fantazie. Knihy jsou dobrými přáteli. Můžou lidem hodně pomoci, když potřebují překonat nejrůznější situace a problémy (strach, osamělost atd.). Pak je takový únik do fantazie moc příjemný. I já to ráda dělám,zvlášť v dnešní době je to potřeba, alespoň na chvíli se ukrýt do jiného světa. Ale žijeme v realitě a máme vytvářet, uchovávat a opečovávat naše skutečné vztahy tady a teď než bude pozdě. Člověk taky musí někdy přestat snít, musí používat vlastní mozek a ne jen konzumovat. Kde by lidstvo bylo bez nápadů, objevů a výzkumů. Fantazie nemá a nezná hranice. Velmi chytře vymyšlený a vystavěný příběh. Možná, že je lepší po knize sáhnout až v dospělosti, i když jde o knihu pro děti a mládež.

02.03.2022 5 z 5

Klaunovy rozpravy Klaunovy rozpravy Miroslav Horníček

Humor pana Horníčka byl velmi laskavý a lidský. Uměl zaujmout čtenáře a posluchače vyprávěním o úplně běžných věcech. To v dnešní době dokáže opravdu málokdo a to je velká škoda. Mluvit inteligentně o všedních a obyčejných věcech s humorem a vtipem je skutečné umění. Hezky poskládaná kniha.

10.10.2024 4 z 5

Jessie a Morgiana Jessie a Morgiana Alexandr Grin (p)

Já jsem si vždycky myslela, že ty dvě byly dvojčata. Asi to bylo výbornou Janžurkou ve filmovém zpracování tohoto příběhu. Tohle byl ale výživný materiál. Velmi zajímavá studie lidských povah. Abych byl upřimná, nedokázala jsem souznít ani s jednou ze sester. Tak se ze mě během čtení stal pozorovatel. Grin obě sestry dokonale popsal a to i do nejmenších detailů. Karty jsou tady ale už předem rozdané a tak se hraje s tím, co nám autor nadělil. Směr je totiž jasně daný.

22.02.2024 4 z 5

O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi O hajném Robátkovi a jelenu Větrníkovi Václav Čtvrtek (p)

Především velká večerníčková klasika, kterou většina z nás určitě velmi dobře zná z dětství. Hajný Robátko je taková čistá duše a jeho pravým opakem je pan Kotrč. Kotrčovi jsem nikdy nepřála nic dobrého. Však byl také po zásluze odměnen.

13.09.2023 5 z 5