rohlajda rohlajda komentáře u knih

☰ menu

Dýka s hadem Dýka s hadem Vlastimil Vondruška

Poslechla jsem si jako četbu na pokračování v ČRo - skvělé ztvárnění s laskavým hlasem pana Lukavského. Takový oddechový čas a moc hezký jazyk.

29.09.2024 5 z 5


Češtinářky Češtinářky Veronika Valíková

Já jsem si knihu velmi užila. Moc díky za nápady, jak pracovat s některými texty a knihami. Jen hlavní hrdince "tiše závidím" vyspělé čtenáře některých tříd. Díky.

04.11.2022 5 z 5


Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Hluboký čtenářský zážitek - ještě doznívá. Dobře vykreslená šumavská příroda i mentalita, připomenuté reálie a postavy nepřestávají překvapovat. Za čtivým a poutavým příběhem jdou nenápadně a potichu ještě otázky spojené s podtitulem knihy Odkud vyvěrá zlo? a stále jitří mysl. Pro mě nově objevená autorka (spíše díky vydavatelství Host), ale už se těším na další tituly.

24.11.2021 5 z 5


Chirurg Chirurg Petra Dvořáková

Na knihu jsem se moc těšila, ale očekávala jsem víc. Mám pocit, že mě přivedla k životní krizi jako hlavního hrdinu.

19.03.2021


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Ke knize jsem se dlouho nemohla dostat, přestože jsem četla jen samé přívětivé recenze. Okamžik, který rozhodl, bylo Noční mikrofórum s autorkou. Do pár dnů ležela kniha na mém nočním stolku. Nezklamala mě. Je to velmi silný příběh, často jsem nedokázala knihu odložit. Na druhý díl se velmi těším, ale zároveň mám mírné obavy (dle slov autorky čeká hrdiny období/doba, která toho moc radostného a dobrého nepřinesla).

10.03.2021


Matky Matky Pavol Rankov

Kniha mě vtáhla a velmi dobře a rychle se mi četla. K problematice gulagů se moc často nedostanu, ale tuhle knihu jsem přečetla na doporučení a nezklamala mě. Postava "docenta" mě svým přístupem velmi často "vytáčela" - škoda, že jsem nemohla stejně jako Lucia "vypláznout jazyk na monitor". Těším se na další knihy od tohoto autora.

20.07.2020 5 z 5


Krvavý Bronx Krvavý Bronx * antologie

Zaujal mě literárně historický rozbor v úvodu a ukázal mi toto brněnské místo (které znám) v nových souvislostech. Většina povídek se mi líbila, některé pobavily. Pro mě zábavné, ale vzhledem k úvodu i poučné (autorovi předmluvy děkuji).

14.04.2020 4 z 5


Smrt má vůni inkoustu Smrt má vůni inkoustu Vilém Křížek

Bavil mě příběh i reálie Prahy počátku 20. století. Oblíbila jsem si postavu Eliáše... co mě ale skutečně dostalo, byl přesah ke skutečným historickým postavám. Autor nutí čtenáře, aby byl pozorný a dával si věci do souvislostí a spoléhal i na své vědomosti a znalosti. Těším se na další knihy tohoto autora.

02.04.2020 4 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Tak já to mám opačně - o seriálu jsem slyšela, ale nejprve jsem si přečetla knihu. Vypsala jsem si spoustu myšlenek (až "neuvěřitelně" aktuálních). Na seriál se těším - snad někdy znovu uvedený. Kniha mě velmi oslovila.

17.01.2020 4 z 5


Podbrdské ženy Podbrdské ženy Jana Poncarová

Přečtla jsem jedním dechem. Pro mě kniha (příběh) jako terapie - na některé události se najednou mohu podívat i jinak. Velký obdiv všem hrdinkám tohoto příběhu.

14.02.2019 5 z 5


Opilý námořník Opilý námořník Arthur Rimbaud

Kniha přibližuje život známého "prokletého básníka" velmi nenásilnou a zdařilou formou. Přiměje zopakovat si vědomosti o Rimbaudově životě, aby se čtenář mezi obrázky "neztratit". Po výtvarné stránce velmi pěkná.

17.01.2019 4 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Strhující příběh, od kterého jsem se nemohla odpoutat. Plné emocí i podnětů k zamyšlení. Vřele doporučuji k přečtení.

11.08.2017 5 z 5


Bronzový poklad Bronzový poklad Eduard Štorch

Ke knize jsem se vrátila po dlouhé době - opět mě nadchla. Úžasný příběh i možný náhled na dějiny.

16.03.2016 4 z 5


Lázeňské dobrodružství Lázeňské dobrodružství Roman Ráž

Knihu jsme nejprve poslouchala jako Četbu na pokračování na Dvojce. Natolik mě zaujala, že jsem sáhla i po originální verzi. Přečetla jsem ji téměř jedním dechem, ocenila jsem (stejně jako čtenářka níže) vložené postřehy o obyčejných lidských životech, národnostní problematiku i vylíčení lázeňského prostředí. Velmi oceňuji kurzívou psané - vložené myšlenky a postřehy jednotlivých hrdinů. Knihu doporučuji jako odpočinkové, ale i poučné čtení.

17.01.2016 5 z 5


Flouk a Líla: Dobrodružství z mrakodrapu Flouk a Líla: Dobrodružství z mrakodrapu Petra Dvořáková

Knihu jsem koupila jako dárek pro synovce, ale hned jsem si ji přečetla. Je to krásný a vtipný příběh, pro děti velmi poučný. Závěr mě velmi mile překvapil.

17.11.2015 4 z 5


Husův dům Husův dům Klára Smolíková

Knihu jsem koupila synům, ale nejprve jsem se sama začetla. Příběh se mi moc líbil, poučné vsuvky a komentáře jsou vhodným zpestřením především pro děti (i když i já jsem našla informace, které jsem dosud nevěděla). Synové se nejvíce těší na oblíbené komiksové části.
Opět velmi zdařilé - stejně jako předchozí naučné knihy.

29.10.2015 4 z 5


Zvěrolékař a kočičí historky Zvěrolékař a kočičí historky James Herriot (p)

Nádherná knížka - miluji kočky a ocenila jsem autorovu životní zkušenost i nadsázku, s nimiž o nich píše.

29.10.2015 4 z 5


Zločin na Starém Městě pražském Zločin na Starém Městě pražském Daniela Krolupperová

Zajímavá kniha se zdařilými ilustracemi. Nenásilnou formou připomíná nejenom malíře Schikanedra, ale i jiné významné kulturní osobnosti. Také oceňuji nápad s názvy kapitol.

24.09.2015


Fiorella a Bratrstvo křišťálu Fiorella a Bratrstvo křišťálu Vlastimil Vondruška

Souhlasím s názory níže. Přestože je kniha určena dětskému čtenáři (určitě ji doporučím svým synům), nadchla i mě. Zajímavě vykresluje život různých společenských vrstev i řemesla v rudolfínské Praze. A příběh nepostrádá zajímavou zápletku, napětí a především oceňuji, že nutí děti přemýšlet a odhalovat souvislosti.

10.08.2015 5 z 5


Ďáblovo kopyto a jiné případy Sherlocka Holmese / The adventure of the devils foot and other cases of Sherlock Holmes Ďáblovo kopyto a jiné případy Sherlocka Holmese / The adventure of the devils foot and other cases of Sherlock Holmes Arthur Conan Doyle

Moje první setkání se S. Holmesem - a napoprvé velký zážitek.

03.08.2015 3 z 5