roman9739
![Vypoťte své modlitby Vypoťte své modlitby](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/132480/vypotte-sve-modlitby-132480.jpg?v=1345673182)
Tuhle knížku jsem si zapůjčil naslepo, vlastně jen podle názvu a nakonec jsem byl příjemně překvapen.
Pravda není to úplně můj šálek kávy, ale některé postřehy, myšlenky a nápady jsou inspirativní a nabízejí takový jiný pohled z druhého břehu.
Faktem také zůstává, že Gabrielle píše nesmírně čtivě a její "městské" zážitky mne bavily a jsou příjemným zředěním jinak veskrze duchovní knihy.
A do třetice přiznávám, že jsem se na základě četby začal pídit i po hudební tvorbě této umělkyně a mnohá dechová cvičení prožil v jejím rytmickém vesmíru.
Ale jak říkám, není tohle úplně můj šálek kávy, takže poloviční hodnocení, protože nejsem s to docenit celek této nauky.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Sloužím Tajnému ohni: Duchovní zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena Sloužím Tajnému ohni: Duchovní zdroje literární tvorby J. R. R. Tolkiena](https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444118/slouzim-tajnemu-ohni-duchovni-zdroj-oNL-444118.jpg?v=1590760804)
Opět jsem si důkladně zabalil batoh a vydal se Vámi, Pavle, na další dobrodružnou výpravu, tentokrát do daleké Středozemě; a musím říct, že to byla výprava nejrozporuplnější.
Zatímco první výprava, za E. T. Setonem, byla hlavně ve znamení seznámení se s Vaším stylem psaní a bádání, druhá, za Židovskou teologií křesťanství, zase byla ve znamení jedinečného rozšíření si obzorů, tato třetí, prozatím poslední, sebou nese něco od obojího, ale připojují se jisté výhrady k dosaženým poznatkům.
Obávám se, že služba Tajnému ohni sebou nenese tolik objevného, jako lesní moudrosti, či židovská mystika, ač mají všechna tato témata jedno společné - hlubokou úctu k přírodě, což bych řekl, je jeden z prvků, podle nichž klíčujete, vedle hluboké víry, svá témata.
Ve studii se často opakujete a jediným dynamický prvkem výkladu jsou Vaše vlastní otázky, ač povětšinou správně poležené, na můj vkus příliš často explicitně zdůrazňované - jako by ono vlastní bádání bylo na pomezí objevu a nudy...
Naštěstí jste stále sám sebou, druhá a třetí třetina čtvrté kapitoly patří k vrcholu celé knížky a rovněž k důvodům, proč mám Váš jazyk a způsob práce ve veliké oblibě.
Ne každá výprava se zapíše do našich srdcí stejně, ale z každé se vrátíme maličko pozměněni, což platí i do budoucna.
UPDATE 22. 3. 2021 - Zcela náhodou jsem v těsné návaznosti četl tuto knihu a knihu Pavla Hoška, Sloužím Tajnému ohni, a zcela náhodou se tyto dvě knihy zvláštním způsobem překrývají a doplňují.
V první řadě se musím oběma autorům omluvit za poněkud kritický náhled na jejich díla, neboť, jak se ukázalo po napsání obou komentářů, setrval jsem v jejich tvorbě dobu delší, než bych očekával.
Oběma knihám je společné zamýšlení se nad jazykem, slovem, vjemem a vnímáním, hledáním jazykového metasvěta, láska k tvorbě; u Vaňkové v mnohých citacích Skácela, Holana, Topinky, u Hoška, logicky, Tolkiena.
Již se stalo tradicí, že mi Pavel ukáže i jinou, než notoricky známou literární tvorbu, daného autora - v případě E. T. Setona to byly hlavně jeho bravurní povídky, v případě J. R. R. Tolkiena je to List od Nimrala a Netvoři a kritikové - na obé se náramně těším.
I básnická tvorba Miloslava Topinky mne, právě díky Vaňkové, oslovila a bez ní bych se o ní jen těžko dozvěděl.
Ano, knihy nám rozšiřují obzory, to není žádný závratný objev, ale není to jen v tomto rozhledu, kterým na mne tyto dvě knihy zapůsobily. U Ireny je to komplexnost tématu, souborný náhled na tématiku, což se projevilo i bezpočtu opsaných vět v mém deníku, u Pavla je to srdcové zaujetí pro daný problém a jeho zprostředkovaný výklad.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Židovská modlitba Židovská modlitba](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/114517/zidovska-modlitba-114517.jpg?v=1331816468)
Někdy by to mohlo vypadat, že píšu komentáře na jedno brdo, což je asi pravda, ale na druhou stranu mi připadá, že na sebe mé knihy v podstatě navazují - takže nemohu tento další komentář začít jinak, než dalším poděkováním Pavlu Hoškovy, neboť mne, svou knihou Židovská teologie křesťanství, vyslal na dobrodružnou cestu k poznání vlastní minulosti z hlediska duchovního odkazu; nevím jestli tuto knihu ve své studii zmiňuje, ale zbystřil mé smysly tímto směrem a tak, když jsem viděl tuto knihu ve sjetině nových titulů v Městské knihovně, hned jsem po ní skočil.
Četba této knihy je hlavně velkým duchovním zážitkem, otevřením očí, pohledem na druhou stranu řeky; poučením, dříve než narazíme na most.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Zrození tragédie čili Hellénství a pesimismus Zrození tragédie čili Hellénství a pesimismus](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143279/zrozeni-tragedie-143279.jpg?v=1356557307)
Předně trocha faktografie - Nietzschemu je v čase vydání této jeho prvotiny 28 let! Už to je pro mne absolutně fascinující, neboť mám prvotiny rád a tohle je vážně nářez. Člověk nemusí být velký mudrlant, aby pochopil, že má před sebou text nebývalé velikosti...
Tohle byl můj první Nietzsche, a co si pamatuji, v minulosti jsem se o jeho četbu pokusil několikrát - ale zdá se, že člověk si ke svému přečtenému Nietzschemu prostě musí dospět.
Není to lehká kniha a lhal bych, že jsem všemu rozuměl, ale v textu jsem se neztratil a pravdou je, že si odnáším několiko výpisků; obzvláště pasáže o hudbě, mne chytaly přímo za srdce.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chůze lesem Chůze lesem](https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391757/chuze-lesem-0LZ-391757.jpg?v=1539514947)
Les, loď a strach - pojmy, které se prolínají celým textem.
Silná, nekompromisní kniha z roku 1951, která je překvapivě velmi aktuální právě v těchto dnech, v době epidemie a nadcházejících voleb, aniž by to spolu nějak souviselo.
UPDATE 24. 10. 2020: Když jsem 18. září psal tento komentář, ještě jsem nevěděl, jak se později ukáže, že epidemie v Česku a volby spolu velmi, opravdu velmi úzce souvisely.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Bůh a příroda. Filosofické úvahy o náboženství a vědě Bůh a příroda. Filosofické úvahy o náboženství a vědě](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/436713/buh-a-priroda-filosoficke-uvahy-o-n-T5A-436713.jpg?v=1584104354)
Nádherná, ale nesmírně složitá a náročná kniha.
Zdeňka Neubauera jsem objevil díky Anně Hogenové - a bude to trvalejší vztah. Ačkoliv jsem knihu nedočetl, neboť mi hořela výpůjční doba, nestýskám si, neboť jsem si v průběhu čtení pořídil Neubauerovu knihu další, o Františku z Assisi; na níž se obzvláště těším, neboť se zde střetává jeho neotřelý myšlenkový aparát s mým oblíbeným světcem a tématem.
Právě mnohdy překvapivá myšlenková třeskutost je na jeho díle tím nejzajímavějším. Nevím, co bych mohl, z toho, co jsem stihl přečíst, vypíchnout, ale zajisté to bude naléhavost a originalita pojetí cesty k sobě samému.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Myšlenky Myšlenky](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135877/myslenky-vybor-135877.jpg?v=1354400992)
Bylo to mé první setkání s Pascalem, na kterého mě upozornil Romano Guardini.
Je to spíš kniha na stále prolistovávání, než na jednolité čtení; myšlenky v ní obsažené jsou stále živé.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Kolem Česka za 66 dní Kolem Česka za 66 dní](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426832/kolem-ceska-za-66-dniFEvk8i-XFY-.jpg?v=1574771566)
Vážený Tomáši,
v první řadě máte můj respekt, v průměru 35 kilometrů každý den, to je slušná kláda, to jsem začal obdivovat hned od prvního okamžiku, kdy jsem vzal vaší knihu do ruky.
Kdyby se Vaše kniha jmenovala Zpráva o stavu republiky, byl by to trefný, ale marketingově nešťastný titul - ale já osobně v tom vidím největší přínos Vašeho záznamu; kůrovec, sucho, zanedbanost, příhraniční turistika v dobrém i špatném světle, to vše odhalujete na unikátně krátké ploše, v unikátně krátkém čase. V tom vidím hlavní, opět unikátní, přínos, obzvláště v kontextu Vás, jakožto pamětníka minulých dekád, tohoto deníku z Vašeho hlavního počinu Cesty z hobitína a zpět.
A proč tedy jen čtyři hvězdy? Protože to, pro mě nejdůležitější, Vaše niterné myšlenky, které se rozhoupou spolu s chůzí v každé hlavě, jste shrnul jen na dvou a půl závěrečných stránkách! A přitom v sobě nesou silné poselství, například: A to je v životě typické - míváme tendenci řešit dopředu krize, které ani nenastanou, a kazit si tím přítomný okamžik, jenž vlastně skýtá i mnoho důvodů k vděčnosti.
Škoda, že těchto perel neprosáklo na stránky deníku víc.
Každopádně klobouk dolů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Hlad a hojnost: Dějiny stravování v Evropě Hlad a hojnost: Dějiny stravování v Evropě](https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88269/hlad-a-hojnost-dejiny-stravovani-v--rjy-88269.jpg?v=1605170694)
Na tuto, bezpochyby výjimečnou, knihu jsem narazil v citacích Magdaleny Beranové, v jejím díle Jídlo a pití v pravěku a ve středověku,a hned, po splnění rezervace v Městské knihovně, se do ní pustil.
Kniha je poutavě napsaná a její tempo je strhující - a to je to literatura faktu:)
Za přečtení rozhodně stojí kapitola Staré a nové drogy v oddíle nazvaném Evropa a svět; a naprostým vrcholem knihy, logicky, je celý závěrečný oddíl nazvaný Revoluce, z něhož bych rád vypíchl dnes velmi aktuální kapitolu Jídlo pro všechna roční období.
Montanari nezapře svůj italský temperament i jistou dávku národní hrdosti, ale problém evropského stravování, zdá se mi, pojímá v celé jeho šíři, informace a myšlenky, které si z jeho knihy odnáším, jsou přesně ty, které jsem hledal, tedy racionální pohled na žravou evropskou kulturu od samého začátku.
Jeden citát na závěr: Jen si připomeňme posun významu, k němuž došlo u slova "dieta". Vymysleli ho Řekové, aby jím označili každodenní režim stravy (a obecněji životosprávy), který si každý jedinec má vytvořit podle vlastních potřeb a tělesné konstituce. Dnes se jím však v běžné řeči označuje omezení, odnětí jídla. Je to tedy záporný a nikoli kladný pojem. Konzumní společnost už si tuto cestu nevolí kvůli morálním a kajícnickým hodnotám, jež takovému jednání přikládala církevní kultura, nýbrž převážně z estetických, hygienických nebo prospěchářských důvodů (jak poznamenal Barthes, jíst málo je znakem a nástrojem výkonnosti, a tedy moci) - strana 168.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![František z Assisi František z Assisi](https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335491/frantisek-z-assisi-UCJ-335491.png?v=1488738498)
Tváří se tak, ale není to jednoduchá kniha. Autor sice pojímá téma jakoby z nadhledu, ale jeho hloubavost stále odlupuje další ze slupek cibule jménem František z Assisi. Nejzajímavější pasáž knihy začíná zhruba v půlce touto větou: Chceme-li, můžeme říct, že při holé a strohé prostotě svého života si svatý František podržel jeden kousíček přepychu: královské způsoby.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Laudato si´ Laudato si´](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262600/laudato-si-262600.jpg?v=1441273378)
V první řadě se musím přiznat, že mám slabost pro papeže Františka; je mi nad míru sympatický a spisy, které jsem od něho četl, se mi tuze líbily.
Tato encyklika je inspirativní a taktéž velmi důležitá - hlavně v tom, jak pojmenovává problémy, kterými se zabývá.
Pro mě nejzajímavější kapitolou je ta poslední, šestá - Ekologická výchova a spiritualita.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Stupně / Pozdní básně / Raná próza / Petr Camenzind Stupně / Pozdní básně / Raná próza / Petr Camenzind](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31966/stupne-pozdni-basne-rana-proza-petr-UTE-31966.jpg?v=1649941831)
Jsem nesmírně rád za tento první soubor. Čtenář v něm prochází zráním autora k prvnímu románu, jímž je Petr Camenzind, kterého jsem předtím smlsnul v samostatném výtisku. Přesto jsem si ho na závěr toto souboru dal znovu v témže měsíci, protože jsem nemohl odolat té návaznosti, která vyplývá z předchozích textů souboru. Nejsem teoretikem literatury, ale právě zde vidím přerod z romantického romanopisce ve velikána ověnčeného Nobelovou cenou.
"Ukažte mi v širém světě člověka, který zná oblaka a má je rád víc něž já!"
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Meditace o první filosofii Meditace o první filosofii](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100296/meditace-o-prvni-filosofii-100296.jpg?v=1324382519)
Já nevím, co napsat - tuhle knihu nejde popsat, jako beletrii. Je to sice útlé dílo, ale zatraceně těžké. Budu se k němu muset časem vrátit.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![František z Assisi František z Assisi](https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15856/frantisek-z-assisi-Jk1-15856.png?v=1550654982)
Jednodenní lahůdka, která splnila má očekávání - chtěl jsem se dozvědět základní informace o Giovannim Bernardone z pera klasika:)
DODATEK 18. 12. 2019 - Knihu jsem vyhledal znovu, jako pamlsek na závěr své františkánské série, a znovu musím jen chválit a chválit. Možná Hesse nezabíhá do podrobností, některé okamžiky Františkova života míjí, jenže oproti jiným františkánským knihám obsahuje celé znění Laudes creaturarum, krátké legendy a krátkou fikční povídku ze života malého Františka.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Chvalozpěv na ženu-zahradu Chvalozpěv na ženu-zahradu](https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16436/chvalozpev-na-zenu-zahradu-j7s-16436.jpg?v=1557947079)
Jak jsem již napsal v jiném komentáři je mi magický realismus blízký a v tomto případě je velmi vkusně namíchám s erotikou světa, který je běžnému evropanovi na hony vzdálen - Haiti a jeho magie, tradice, předsudky a ústrky; a samozřejmě milované ženy řekněme kyprých tvarů:)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vlámské tajemství Vlámské tajemství](https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/4083/vlamske-tajemstvi-kNj-4083.jpg?v=1657354881)
Tam, kde končí Anatom, začíná Vlámské tajemství - Andahazi vypiloval svůj vytříbený styl, abstrahoval to nejlepší z magického realismu, detektivky a historického románu a smíchal vše na paletě krásné novely o malířství.
Ačkoliv je konec příběhu poněkud přitažený za vlasy, neubírá mu to na tempu a obraznosti.
Opět, stejně jako u Anatoma, oceňuji vysokou míru historické přípravy (i když jsou někdy historická fakta poněkud přemalovaná ve prospěch příběhu) , popisy barev a jejich příprava voní z příběhu, tak jak to zřejmě vonělo v malířských dílnách starých mistrů.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Církevní rok a lidové obyčeje Církevní rok a lidové obyčeje](https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/2649/cirkevni-rok-a-lidove-obyceje-OZ8-2649.jpg?v=1446312773)
Skvěle napsaná a plnohodnotnými informacemi nabytá kniha.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Svět podle Garpa Svět podle Garpa](https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76669/svet-podle-garpa-YL0-76669.jpg?v=1571590317)
Laskomina. Jsem moc rád, že jsem před lety, pro nepochopení, tuto knížku odložil. Teď jako dvojnásobný otec jsem si na ní smlsnul. Od této chvíle bude pro mě svět před a po Garpovi. Souhlasím s autorem v tom, že existují knihy, které mohou ovlivnit Váš život.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Putování – Dějiny Židů Putování – Dějiny Židů](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25179/putovani-dejiny-zidu-6Cx-25179.jpg?v=1586692466)
Musím se přiznat, že jsem na počátku ani nečekal jak hluboce mě kniha zasáhne.
A ejhle, zodpověděla celou řadu mých letitých otázek a zcela změnila můj pohled na celou židovskou problematiku.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Dělníci moře Dělníci moře](https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52560/delnici-more-uHk-52560.jpg?v=1489527038)
Už v průběhu četby jsem se musel v duchu omluvit všem svým profesorům češtiny, kteří mě nabádali abych četl klasická díla a já natruc četl vše, jen ne povinnou četbu - škoda, mohl jsem se pokochat tímto skvostem daleko dřív.
Dílo plné nádherné poetiky a postřehů, které jsou, a z toho až mrazí, platné i dnes.
Klobouk dolů.