sabina5156 sabina5156 komentáře u knih

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Kniha se zabývá tématikou násilného odsunu Němců z našeho území po skončení druhé světové války. Doba byla komplikovaná v každém svém ohledu, trauma českých obyvatel a jejich frustrace z předchozích let se dramaticky podepsala na jejich psychickém stavu. Ne jinak tomu ale bylo u českých Němců, kteří s námi sdíleli jeden prostor a ten samý svět. Krutost druhé světové války i ideologie samotná vytvořily kolektivní vinu, která se na chování Čechů odrazila. Spekulovat o vztahu příčiny a následku je ale nesmysl. Nelze omlouvat trestný čin jiným trestným činem, pochopení v sobě ale hledat můžeme. Příběh se zaměřuje na konkrétní skupinu brněnských Němců, kteří jsou odsunuti do Vídně. Kniha popisuje traumatickou a vyčerpávající cestu, krutost a frustraci lidí i psychický stav jednotlivce v krizové situaci. Místy se nečte lehce a několikrát mě přepadl vztek, vztek na lidské bytosti a zrůdy, které v sobě máme. Smutek z toho, že historie se opakuje neustále a nic a nikdo nám nezaručí, že tyhle odporné události se znovu nestanou. Každý jedinec v sobě má největší světlo tohoto světa stejně, jako největší tmu.

07.01.2023 5 z 5

Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

Neuvěřitelné jak se dá po staletí těžit z několika základních osobnostních stereotypů. Dekameron je krásným příkladem perfektní psychologické analýzy, která k nám hovoří jasným a čitelným jazykem. Příběhy jsou krásné, romantické a někdy i smutné. Kniha sama o sobě je ale plynulá a čtivá. Stala se kulturním dědictvím primárně z toho důvodu, že společnost zůstává stejná, jen její prostředky se mění.

27.12.2022 4 z 5

Hlava XXII Hlava XXII Joseph Heller

Kniha popisující absurdnost válečné vřavy i jednotlivých příkazů k ní. Absurdnost postavené hierarchie v armádě a zároveň potlačení individuality člověka ve jménu uniformity a jednotvárnosti. Kniha nám přináší velké množství komických situací, které jsou okamžitě nahrazeny pozvednutým obočím nebo znepokojivým pocitem. To je ale válka, že...Člověk se s ohledem na všudypřítomnou smrt nemůže ubránit pocitu lehkosti, která jej pomalu připravuje o příčetnost. Zároveň ale základní pud sebezáchovy jež mu logicky radí "bát se". Kniha nám tedy nabízí stručnou ochutnávku základních prožitků absurdity války a kluků, kteří jdou na smrt - ale nemají žádná práva, žádný hlas ani nemohou mít vlastní osobnost. Ale jdou tam aby padli za civilizovaný svět.

27.12.2022 5 z 5

R.U.R. R.U.R. Karel Čapek

Neuvěřitelné, jak dokázal být Karel Čapek nadčasovým člověkem. Kniha, která se nám snaží říct, jak nebezpečná hra na bohy je. Miluji tohle dílo, především kvůli věrnému popisu chování lidí v různých situacích. Hra se četla sama. Doporučuji, moc.

Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Zásadní důkaz toho, jakým způsobem Velká říjnová revoluce pošlapala kulturní skvosty, které k nám z carského Ruska přicházely. Dostojevskij nám představuje geniální vykonstruovaný příběh, který nás neušetří jediné emoce na celé její škále. Pokládá nám otázky, na které nám odpovídá až s dalším vývojem příběhu ale zároveň s takovou otevřeností, že žádná odpověď ve výsledku není špatně. Jedná se o prožitek ze zločinu jednoho muže, který prochází klasickými psychologickými fázemi. Otázka, která se nabízí: "Jsme všichni schopni vraždy?" Není to samozřejmě otázka na motiv, kvůli kterému byl zločin spáchán, ale na následné přemýšlení o tom, na nemožnost vrátit tento čin zpět a vyrovnáním se s tím. Není to totiž příběh sociopata ani psychopata, je to příběh někoho, kdo nepřemýšlel nad důsledky vlastního jednání - a takových je nás spousty. Ale jsme schopni přijmout odpovědnost za svá rozhodnutí? Na to nám kniha neodpoví, musíme sami.

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Knihu jsem milovala hlavně kvůli paní Zmatlíkové. Že bych si příliš pamatovala příběhy a jednotlivá dobrodružství, to bych neřekla. Ke knize se sama za sebe jistě už nevrátím. Jednou snad za někoho menšího, než jsem já.

Záhada hlavolamu Záhada hlavolamu Jaroslav Foglar

Krásný příběh, který budu jednou číst svým dětem. Mysteriózní dětská záhada, při které nás Foglar provází Stínadly. Představuje nám příběh přátelství a odvahy.

20.12.2022 5 z 5

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Zásadně neříkám "tuto knihu by měl přečíst každý" ale...tohle dílo je určeno pro ty, kteří věří, že jsme se za celou pomalou evoluci lidského bytí někam dostali. Pro ty, kteří si myslí, že jsme mnohem chytřejší než ti, kteří zde žili v nejtemnějším středověku. Nejsme, máme v sobě stále stejné primitivní pudy, které nás v momentě existenciálního ohrožení nutí zbavit se všeho lidského. Na konci z nás zbyde pouze prázdná schránka, kterou lze vyplnit čímkoli...a nejjednodušší je výplň nenávisti, pakliže se ocitneme ve válce. Krutost a beznaděj, kterou nám spisovatel popsal je mnohem horší než to, co musely hlavní postavy zažít - z jednoho prostého důvodu. Pro nás to běžná realita není...pro ně se to stalo jejich životem - v opačném případě by vůbec nepřežil(y)(bez spoileru). Pakliže ve válce přijmeme fakt, že jsme jen zvířata - poté budeme mít mnohem větší šance. Doporučuji - přečteno jedním dechem asi desetkrát.

17.12.2022 4 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Nádherná pohádka, která by neměla vyjít z módy. Příběh popisující osamělý život starého obchodníka, který nemá žádné přátele ani rodinu, má zaměstnance a velké množství peněz, které za nic neutrácí. Nebylo tomu vždy tak (některé spojitosti vidím s Heathcliffem) nicméně vlivem několika necitlivých rozhodnutí se začal více nořit do své práce až přišel o vše, co jej spojovalo s radostí a štěstím. Až strach z věčnosti, která by mohla znamenat spíše utrpení než-li klid se rozhodne, že je čas něco změnit. Ač zprvu jedná v neupřímnosti, dojde nakonec k prozření, které jej přivede zpět do světa živých. Hvězdičku u mě kniha ztrácí na stylu psaní. Dickens byl mistrem vypravěčů, nicméně mě to opravdu nesedí. Je to zdlouhavé a vždy se u toho lopotím.

27.12.2022 4 z 5

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Arnošt Lustig

Upřímně se přiznám k hrozné a kacířské myšlence, která mě po dočtení knihy napadla. "Neudělala bych to jinak", jako kacířskou ji soudím proto, že nemám právo mluvit tak kvůli síle a odhodlání, které bych v sobě možná vůbec nenašla, byla-li bych v Kateřinině situaci. Ona se rozhodla postavit se za svůj život a čelit někomu, koho shledala jako jednoznačného nepřítele. Po celou dobu čtení knihy sledujeme její osobnost nacházející se někde mezi strachem a nejistotou z toho, co se má za pár okamžiků stát. Jen proto, abychom následně spatřili toho samého člověka tolik odhodlaného a jistého si sám sebou, jak bojuje za vše, co ji dělá člověkem, ženou...Kateřinou Horovitzovou...

Cesta Cesta Cormac McCarthy

Úplně ve zkratce, povinná výbava pro četbu této knihy: Igelitka, plato prášků na spaní a vodka. Kniha je neuvěřitelně ponurá, temná a bez naděje. Napsané je to skvostně a krásně - to jsem si skutečně užívala a slovní obraty si přepisovala na stránky vedle. Otázky, které si autor při čtení pokládal, jsem si zřejmě pokládala také. Na čem na konci vlastně záleží. Jaký druh zvířete v sobě máme, pakliže v sobě přestaneme mít lidskost? Jde to definovat i jinak, než jako "druh lidí"? Samozřejmě, kniha obsahuje i světlé okamžiky sebeobětování a lásky. Vzpomínek a bezbřehé touhy po návratu časů, které jsou ztraceny. Doporučuji...na léto, k mochitu a na lehátko.

Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Dílo, které se zapsalo do historie tím, jakým způsobem vykresluje narušenou mysl hlavního protagonisty. Humbert Humbert je ve své podstatě dobrý člověk. Nenechte se mýlit touto pochybnou tezí, je dobrým sousedem, přítelem i známým. Je to také člověk, který má jednoho démona, jenž mu brání v racionálním uvažování. Pedofilii. Jeho realita je zkreslená a každý náznak z okolí si přebírá ku vlastnímu výkladu. Tento povahový rys jej přivede k dívce jménem Dolores, které začne přezdívat Lolita. Dívka je dvanáctiletá studentka, která má ráda na tomto světě vše, co odpovídá jejímu věku, ničím se nevymyká svému okolí ani svým vrstevnicím. Humbert Humbert to ovšem vidí jinak a je přesvědčen o tom, že jej dívka svádí. Každá věta, každá stránka je popisem jeho narušené mysli, která si vytvořila vlastní realitu. Nejedná se o glorifikaci pedofilie ani sexualizování mladých dívek, jedná se o rozbor psychologické podstaty této poruchy, nemoci, chcete-li. Vladimir Nabokov se dokázal vcítit do Humberta Humberta geniálním způsobem, který neměl za cíl to, abychom jej pochopili či dokonce litovali - ale abychom o něm přemýšleli. Nabokov se několikrát vyjádřil tak, že s vydáním knihy velmi dlouho otálel. Obával se jejího nepochopení, k čemuž v závěru došlo. To, jakým způsobem byla kniha přijata a interpretována již není problém jejího autora ale zvrácenosti lidské mysli, která Lolitu sexualizovala a v závěru z ní udělala dvanáctiletou svůdnici využívající muže. Opakovaný vzorec, do kterého Vladimir Nabokov žádné číslo nikdy nedosadil. Doporučuji dokument "Lolita, nepochopená fantazie", který i mě pomohl k určité názorové ucelenosti ohledně této knihy.

04.02.2023 4 z 5

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky J. R. R. Tolkien

Oproti trilogii Pána Prstenů se jedná o pohádkové dílo, které je ke čtenáři mnohem laskavější a přívětivější. Oproti výše jmenované trilogii má ale Tolkien znatelnější prostor pro hraní si se svou oblíbenou starogermánskou mytologií, je patrné větší hraní si s fantazií. Dobro i zlo mají jasně vytyčené hranice a příběh je pouze cestou za tím dosud nepoznaným a hlavně nepochopeným.

20.12.2022 4 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Jeden z mých letních románků, který si dopřávám každým rokem. Nejen, že skrze stránky cítíte slané moře, teplé večery a chladný vánek na kůži...cítíte se být tak svobodný, jak to jen jde. Součástí přírody a země, po níž kráčíte. Santiago se snaží být absolutně nezávislý. Žije samotářským životem a jeho jedinou radostí jsou sporadické návštěvy Manolina, laskavého chlapce, který se starcem tráví čas protože chce, nikoli musí. Příběh je o smíření, rovnosti, soucitu a bolesti ze života i ze smrti. Je optimistický a krásně osvěžující.

18.12.2022 5 z 5

Schindlerův seznam Schindlerův seznam Thomas Michael Keneally

Jedna z mála knih, která se mi nelíbila tolik jako film. Každopádně, kniha je jedním z absolutních klenotů světové literatury, která se snaží věrně vysvětlit podstatu rovnováhy v člověku. Nalezení středu, pochopení temnoty v nás a snaha o povzbuzení světla. Autor se zabývá životem moravského obchodníka, kterému v žilách proudila německá krev. Oscar Schindler svým přičiněním a svou aktivitou za druhé světové války zachránil více jak 1200 židovských pracovníků ze své továrny. Jeho úmysl zaměstnávat tyto pracovníky byl jasný v podstatě od začátku. V knize je relativně věrně zachycen způsob, kterým se vyvíjela Schindlerova touha pomoci, laskavost a postupná činění větších a větších kroků. Jeho úloha byla velmi nesnadná a nejprve bylo nutné, aby uvěřil vlastním lžím - primárně proto, aby jeho lžím uvěřili i jeho nepřátelé. Dílo je velmi dojemné, krásně napsané. Zabývá se tou bezmeznou šedí, kterou v sobě máme. Tím, že nikdo z nás není bezelstný ani v něm není pouze zlo. První část hodnotím jako nejkvalitnější, četla se mi velmi lehce a působila na mou obrazotvornost.

07.01.2023 5 z 5

O čem sním, když náhodou spím O čem sním, když náhodou spím Andrej Babiš

Absolutně irelevantní tento výkvět marnosti a plýtvání papíru vůbec komentovat či hodnotit. Tohle nebyla otázka hodnot, času ani energie ale spíše peněz, které mistr čobol musel investovat do PR týmu opic, který mu pomohl dát tenhle hnůj dohromady. Pro jeho sektu je to absolutně nepřehledné čtení plné rádoby inteligentních plků, pro minimálně trochu racionální zbytek je to automatický spouštěč epileptických záchvatů nebo střevních potíží.

30.12.2022 ztráta času

Lakomec Lakomec Molière (p)

Dílo, které oprávněně patří do povinné četby. Kniha je postavená na lidských nejnižších pudech a nejhorších vlastnostech, které lidská bytost má. Proto ani není nutné cítit u příběhu nějaké hluboké pocity, jelikož jsou zcela primitivní a jednoduché a s trochou sebereflexe jim lze úspěšně vzorovat. V tomto díle se můžeme nechat unášet postupnou gradací a chováním jednotlivých postav aniž by to způsobovalo obavy z vývoje příběhu.

26.12.2022 4 z 5

Snídaně u Tiffanyho Snídaně u Tiffanyho Truman Capote

Hrozně by mě zajímalo, zda ti, kteří viděli film jen tuší, jak strašně moc daleko je od knihy. Kniha pojednává o smutném osudu krásné dívky, která místo toho, aby žila v přítomnosti, ohlíží se stále zpět. Bezpochyby je o lásce, ale o jiné, než kterou nám Hollywood prezentuje. Krásné dílo, jednoduchá novela, která chtěla něco předat a nechala na naší odpovědnosti to, co my si odneseme.

20.12.2022 4 z 5

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Jak to jen napsat, abych vzdala dostatečný hold této krásné knize, poklonila se před ní ale zároveň vyslovila sama sobě dostatečně hlasitý slib "Už nikdy znovu"? Pevně doufám, že období všech Malých žen, Rozumů s citem spojených a dalších knih z Anglického venkova v 18. století mám za sebou. Všechny se vzájemně kopírují ale každá se snaží poukázat na jiný druh temperamentu a jiného povahového rysu u hlavní postavy. Což má za cíl určitou identifikaci čtenáře s jeho napsanou hrdinkou. Funguje to na stejné bázi jako většina románových příběhů dnešní doby - samozřejmě až na jeden podstatný fakt. V 18. století tuto knihu napsala žena, která neměla právo volit a pakliže se do určitého věku nevdala, byla automaticky odepsaná. Kniha má samozřejmě velkou historickou hodnotu, povzbuzovala ženy k tomu, aby nepřemýšleli pouze nad materiální hodnotou a zajištěním ale i nad svou duševní hodnotou - a na tom, jak vidí sebe. Tehdy to skutečně zásadní bylo a i tehdy se to bohužel dostalo jen promile ženám do rukou.

20.12.2022 5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Krásná kniha usazená do prostředí velkolepého a starého hradu. Za okny sněží a uvnitř je takové teplo, ambientní osvětlení vlivem plápolajícího krbu a první záhada nebezpečně krouží kolem Bradavic. Děti objevují nový svět, který jim byl doposud vyprávěn jen ústy jejich rodičů, knih, legend nebo jej měly vepsaný ve věštbě starší, než jsou ony samy. Knihu bych doporučila i rodičům dětí, které jsou opravdu malé (5 let), film je oproti tomu v některých momentech nejasný a nenabízí prostor pro nevinou dětskou představivost.

18.12.2022 4 z 5