Sandalkar Sandalkar komentáře u knih

Dobrodruhům Dobrodruhům Tereza Ramba

Je to jiny, ale je to super. Nejsem fanda minimalisticke grafiky, ale ty vety. Ta schopnost predat pocit, vuni a naladu mista i autorky v par slovech/vetach to je baajo. Uvitala bych fotky k textu, ne jen na pocatku kapitoly (dane zeme). Ale proste, je to krasne umelecke dilo. Sve. Originalni.

Ps.: Str.248 Ja nemam cich, takze je mi to fuk.... V roce 2021 totalne punk veta.

29.06.2021 5 z 5

Mé nepálské lásky Mé nepálské lásky Michaela Gautam

Ta tvrdohlavost, vira v dobre, vzlety i propady do hlubokych vod nejen vlastni mysli, to zna mnoho z nas. Ovsem ochota rozdat se, upozadit sebe i sve blizke pro jine a jit svou vlastni cestou, to umi malokdo.
Ac nektera rozhodnuti vubec nechapu a nevim, zda "nase" zapadni pomoc neni pro rozvojove zeme spis bodnuti dyky do zad...Obdivuji autorku za otevrenost, se kterou nam serviruje pribeh sveho zivota. Ukazuje sve proc. Bez prikras. Opravdove. Jedine, co tam pro me pusobi jako pest na oko je uvodni vysvetleni. Nebo spis obhajoba. Myslim, ze neni potreba.

28.05.2021 4 z 5

Amazonie Amazonie James Rollins (p)

Skvělá kniha, navíc tematicky se do dnešní doby více než hodí (epidemie, hon na protilátku a vakcínu). Jediné, co mi zážitek pokazilo, byla romantická linka děje, jakoby ji tam autor narouboval navíc nebo na doporučení někoho... Postupně dávkovaného napětí a skvělého popisu pralesa a vyzdvižení jeho důležitosti si cením.

17.10.2020 4 z 5

Sex v pěti dílech světa Sex v pěti dílech světa Miloslav Stingl

Zajímavý průřez světem v jedné z přirozených oblastí lidského života. Musím říct, že po přečtení trochu přemýšlím, proč v západní kultuře věci spojené se sexem skrýváme, ale každé odpoledne v TV běží desítky stříleček, detektivek,.... Co je na násilí a ubližování ostatním normálního a na sexu nepřirozeného?

PS.: Ani stydlivější povahy se nemusí stydět číst, je to psané velmi věcným způsobem.

14.05.2020 3 z 5

Angelika Pintířová - Padá mi to z nebe Angelika Pintířová - Padá mi to z nebe Jan Paulas

Pohlazení. Krásná kniha o životě, který prožívá jedna řádová sestra, která se nevejde do běžných kolejí a vůbec jí to nevadí. Naopak. Moc se mi líbila "obecná shrnutí" na konci některých odpovědí. Inspirativní pro mě je také Angeličino přijímání věcí, tak jak postupně příchází. Nelpění na původním scénáři, ale přijmutí všeho, co jí "padá z nebe".

27.04.2020 5 z 5

Klan velkého medvěda 1 Klan velkého medvěda 1 Jean Marie Auel

Nikdy bych neřekla, že se někdo vyrovná Štorchovkám (Minehava :-)) a ono jo. Moc příjemné, dobrodružné čtení. Ajla je velmi milou hlavní postavou, které čtenář jednoduše začne fandit.

23.08.2019 4 z 5

Nevyžádané rady mládeži Nevyžádané rady mládeži Marek Vácha

Marek Orko Vácha si vzal do parády velmi zajímavé téma. Nebuďme tišší, chtějme pro sebe i společnost to nejlepší a věřme v Boha. Že to nejde dohromady? Až přečtete tuto útlou knížku, bude Vám to dávat smysl. Děkuji.

PS.: nádherná grafická úprava knihy!

27.08.2018 5 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Moc hezka kniha, ktera ukazuje holocaust i z pohledu lidi ve funkcich SS. Jak a proc se dali na svou cestu do pekel. Ocejuji i napad na paralelni pribeh, ktery vypravi Minka a hlavne praci, kterou si autorka dala s nacitanim realii. Male klise se v knize objevi, ale nerusi. A tak se na konci pribehu ptam stejne jako Josef: "A jak to bylo dal?"

11.04.2018 5 z 5

Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Výborně napsaná knížka. Ze začátku jsem měla trochu problém s brutalitou (ovšem to asi ke skandinávským detektivkám patří), poté mě trochu nudilo kolik sněhuláků zajali, ale můj favorit nakonec sněhulákem opravdu byl. V době čtení knížky jsme žili na severu, světlo bylo od desíti do dvou a všude okolo sníh. Při každém běhu s čelovkou jsem strachy skoro nedýchala.... Jo Nesbo je rozhodně výborný spisovatel detektivek a umí si se čtenářem hrát jako kočka s myší. PS.: čtení v zimě knížce dodá atmosféru

Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Asi nebylo úplně nejlepší začínat trilogii přečtením prostředního dílu, ale kniha mě nadchla a autorův poetický styl a popis chladných britských ostrovů mě navnadil na podzim a zimu. Dobu zasvěcenou čtení.Peter May je pan spisovatel a už se těším až dočtu trilogii z obou stran (1. a 3. díl).

Les oběšených lišek Les oběšených lišek Arto Paasilinna

Skvělé propracované figurky, drsný severský humor a vtípek s množením peněz.... Tohohle Fina já prostě žeru!! :-)

Smrt číhá na jarmarku Smrt číhá na jarmarku Anders de la Motte

Uz to nebylo takove wow jako u prvniho dilu, ale porad vysoko nasazena latka. Mile, zabavne, logicke a bez zbytecne krve a obskurnich drsnaren. Pripomina mi knihy Penny Luise..., snad se jeste dockame dalsiho pokracovani.

Jen mi je lito Petera, kteremu autori v kazdem dile predhodi jinou krasavici, ktera z ruznych duvodu nakonec nedostane sanci.

01.08.2024 4 z 5

Komu straší ve věži Komu straší ve věži Marie Rejfová

Knihy ctu napreskacku, ale nevadi to. Tento dil mel promakanejsi zapletku, osvedcene figur(k)y - Josefina, Mirka, Dostalovci, Tvrdik, Svec- nezklamaly. Tesim se na dalsi dily.

"Vzdycky nos v kabelce papirovy kapesnik nebo alespon ubrousek.
A proc babi? Abych ho pred neznamym muzem schvalne upustila na zem?
Pro tohle se ti dneska uz nikdo neohne.
Tak proc?
Aby sis mohla utrit prkynko na damskych zachodcich."

02.04.2024 4 z 5

Kudy ke hvězdám Kudy ke hvězdám Jenn Bennett

Moc hezke, dostatek romantiky, ale i posun obou hlavnich hrdinu. Nadherna priroda (prosiim, chci taky na trek). Dobre popsane, jake zmeny (fyzicky i v hlave) v tehle letech nastavaji. Tradicni apel, ze otevrena komunikace, je zaklad. A krasne popsany moment, ze jsou zase "doma", kdyz se k sobe vrati. To bych prala kazdemu zazit.

"A pripoustim, ze v tom clovek muze najit jisty klid. Ale ten najdes i v tom, ze kdyz se veci zvrtnou, vis, ze to prezijes. Ze se muze stat to nejhorsi, ale ty se pres to dostanes..."

27.02.2024 5 z 5

Nejkrutější měsíc Nejkrutější měsíc Louise Penny

Pennyovky maji tri casti: excelentni popis jidla, zvyku, obyvatel a domu v Three Pines, zivot Gamache (u ktereho to vypada na dlouhou a hrbolatou cestu) a vrazdu, ktera je nekdy vice a nekdy mene rafinovana. Tady to bylo slabsi, ale kotrmelec zivota inspektora G. to vyvazil. Uff. Tesim se na dalsi dily.

"Gamache vedel, ze ztrata uz je takova. Neprijdete jen o sve milovane. Ztratite i srdce, vzpominky, svuj smich, mozek a nekdy vas to dokonce pripravi i o kosti. Nakonec se vsechno vrati zpatky, ale bude to uz jine. Jinak poskladane."

01.09.2023 4 z 5

151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem 151 dní Pacifickou hřebenovkou – Dobrodružství Holky s bucket listem Lucie Kutrová

Je to jiz nekolikata kniha o PCT, kterou jsem precetla, ale tahle byla proste NEJzabavnejsi/ prastenejsi/ ruzovejsi a nejvic motivovala vyrazit taky. I pres vsechny kiksy, dest a snih zustala Luca aka dredata pinda porad stejna - rozdavala usmevy a zustala laskava k ostatnim i k sobe. A to je nejvic. Diky!

Ps.: Count smiles not miles!

09.05.2023 5 z 5

Na cestě domů… vždycky Na cestě domů… vždycky Rudy Linka

P-A-R-A-D-N-I dilo. Ctive, poutave, plne fotek, humoru a odvahy byt don quijotem, ktery casto nad mlyny dokonce vyhraje.
Ps.: Nutne ji potrebuju do knihovny.

12.01.2023 5 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Mozna proto, ze jsem nedavno cetla skvele a dobrodruzne Kouzlo rodu Thornu, tak byly Kroniky nudne.

Obvykly "dej" je mrdlani se Animant ve svych pocitech - kdo ji nastval a koho ona. Zda uz miluje nebo ne. A pan Reed? Nejvic protivne mi prislo, jak o nem porad vsichni uvazuji jako o protivnem, ikdyz vlastne ani nic moc nedela/nerika. A jiskreni mezi temi dvema? Rozmaznuti toho, ze ji neotevrel dvere nebo ji rano nepozdravil na několik stranek...

11.01.2023 3 z 5

Konec prokrastinace Konec prokrastinace Petr Ludwig

Ve sve kategorii top kniha. Pokud clovek chce a dodrzuje alespon nektere tipy, bude prokrastinovat mene. Porad je to ale o jeho vuli, chuti a motivaci, coz boli a zadna kniha to za nej ZZ (zvedni zadek) neudela.

14.07.2022 5 z 5

Dobrá znamení Dobrá znamení Terry Pratchett

Tahlo se to jak med ze sklenice, ale konec dobry, vsechno dobre.

09.05.2022 3 z 5