Sandalkar komentáře u knih
V posledním roce jsem přečetla několik knih s tématem života v islámských zemích. Tahle zakoupená za pár šupů v Levných knihách byla zajímavá a umožnila jako jedna z mála pohled zamilované islámské ženy. Je překvapivě stejný jako náš evropský. :-)
Kratke uderne dilo o zivote nekoho, kdo s pokorou prijima sve chyby i top veci, ktery vytvoril ci zazil. Dalsi ze zajimavych osobnosti, ktere ukazuji, ze i s "cernoprdelnikama" je bzunda a maji co dnesnimu svetu dat.
Pestre, zajimave. Nektere damy jsrm znala, jine ne. Hodne mnou rezonoval ruzny pristup k materstvi, feminismu, sitim... Hezke dilo.
Po prvnich par strankach jsem chtela zavrit a zahodit. Roubovani dnesniho iSveta na me bylo moc okate. Pak se ale rozjel prekvapive svizny pribeh s dobrou pointou. Treba prevrat a zblbnuti lidi "zarucenyma zpravama" misty az moc pripominal soucasnou situaci (Vzdyt to jsou lzi...ale to posledni, co bychom tu chteli je prece cenzura svobodneho tisku...).
Dopadlo to pohadkove. Drzme si palce, at to s nami dopadne stejne.
PS.: vlivnice, zpevak Michal Hybrid nebo konstrukter Melon Lusk pobavili i me.
PS. PS: stale dokola premyslim o nazvu knihy. Pohadka evokuje deti do 10 let, ale ty podle meho text i narazky naplno nepochopi. Teenagery/dospelaky, ale to slovo v názvu dle meho odradi.
Velmi zajimave zamysleni nekoho, kdo spojuje dva odlisne vesmiry viry a vedy. Kdo o sobe nabubrele nehlasa, ze vi vse. Byt tezke (ale dulezite) tema, dodava nadeji a chut vybrat si zivot. Rada zaradim do knihovny i pro dalsi generace, tato doba je transformacni.
"Nebehame tak rychle jako gepard, nemame sluch jako sova a nevidime jako rys. Jsme specialiste na nenadale vyzvy, podobne musime zvladnout sucho i obecne globalni zmenu klimatu."
Otevrene, inspirujici a velmi ctive. Opravdu se mi libilo a v ruznych vecech i otevrelo nove obzory. Doporucuji.
Opravdu moc mila "feel good" kniha. Pripomnela mi Knihovnu meho srdce od Freyy Sampson. Kate i Rosemary byly velmi obycejne, uveritelne, mile a tak hezky se jim fandilo. Usly obe velkou cestu. Kniha dava nadeji, ze i nemozne je mozne, pokud chcete a nejste na to sami.
Opravdu doporucuji k precteni, treba v lete na vasi plovarne.
Neni nejmoderneji napsana, ale stale platna. Navic jde krasne videt, jak zapad "dohanime", coz tady vlastne vubec neni supr. Mene casu na rodinu, rozklad spolecnosti na prvocisla, individualismus...
"Casteji se tu mluvi o konzumem posedle, narkotikum propadle mladezi bez fantazie, ktere uz neni pomoci...Takova kritika jde ruku v ruce s harmonizujicim videnim minulosti, ktera se vyzdvihuje oproti spatne pritomnosti."
Kde sem tenhle narek nedavno slysela :-D
Mam knihy Lucy Clarke moc rada, ale tady mi chybel nejaky kladny muzsky element. Jinak samozrejme napinave, dobre postavene.
Nerozhodnost a schopnost nechat si "kadit na hlavu" Bo ubijejici... Londyn a cast s Benem se tahla jako med. Dansko a Emil parada, ale vsechno jako z rychliku. Uz uz to bylo napinave, bylo tam to neco, kvuli cemu ctenar sedi u knizky do rana...a konec. Ukonceno ve dvou vetach. Presun do Londyna, mrdlani se v pracovnim zivote a ctyrstrankove setkani nakonec.
Z knihy si budu pamatovat asi jen obalku.
Kniha k bezva poradu, ktery povznasi ceske pekarstvi. Jednoduche recepty, ingredience i fotky. V jednoduchosti je sila. A krasa. A chut. A vubec.
PS: cokoladove rezy...ach...uch..ech
Prijemne cteni o divce, ktera dlouho nedokazala prekrocit stin sve milovane zemrele matky, ale nakonec se povedlo. Jemna romanticka linka. Ikdyz bych uvitala i vetsi prostor pro ni. Alex byl sympatak.
Povedene. Nadchlo me zapojeni prazskych domovnich znameni a ceskych nadprirozenych bytosti (vodnik, bludicky). Jedine, za co davam dolu hvezdicku, je romanticka linka (Teo), ktera je v YA asi nutna, ale tady byla takova plocha. Treba se rozjede v dalsich dilech.
Dostala jsem k vanocum a jen behem svatku jsme delali mimozu, semlor...nadherne fotky, mile zamysleni a ocenuji tipy na hudbu. Putuje na policku k Rudymu. Tvori tam i v realnem zivote nadherny par.
Zajimave dilo o Storchove projektu prirodni skoly na Libenskem ostrove. Precteno v ramci kurzu Pedagogiky, jinak Storchovo pedagogicke dilo a myslenky neobjevila. Coz mi prijde jako velka skoda. Mozna je to trochu naivni, ale prala bych si takovou skolu pro dnesni deti. Myslim totiz, ze by to pomohlo moralu naseho skolstvi i tem malym lidem, ktere casto uz v utlem veku lapi obrazovky a oni za to ani nemohou. Bohuzel kdyz vidim, ze stale jeste neexistuji ani lesni statni skolky...bude to na dlouho.
... "Zustanes po skole!" je obvykly trest v uzavrenych skolach. "Smis tu zustat i po skole" je odmena ve skole v prirode."
Prekvapive prijemne dilko.... je zajimave kolik veci je i po 100 letech stejnych.
Krasna, vypravna kniha plna fotografii a stripku ze zivota zajimave zeny, ktera byla pupkem a ikonou nejen modniho sveta, ale projevilo se to praci v nadaci a hrdosti na nas narod. Vice takovych pribehu.
Ps.: Podle Briana Adamse (str.218) nase budouci prezidentka. To by mi tedy taky vubec nevadilo. Takze Terezaforpresident2032? :-)
Je zajimave precist si myslenky lidi, ktere spolecnost povazuje za loosery. A jim je to jedno. Jedou si svoje. Maji barvite zivoty plme zazitku z celeho sveta.
Za me ovsem misty depresivni cteni, ze ktereho mi neni lehko u srdce. Sumavsti samotari me hladili po dusi, tato kniha me rozjitrila, presto se ji neda uprit "remeslna" kvalita.
Cim dal tim vic nechapu, proc je toto kvalitni detske fantasy srovnavano s Harrym Potterem? Jo, je tam mlady carodej, ale zbytek party tvori nesouroda smesice sympataku (princezna Jenna, starsi bracha Cvocek, pisar Broucin, severanka Snorri, drak, uzasny Ullr,...). V kazdem dile se bojuje se zlem, ale vzdy s trochu jinym (no dobre, 1 a 2 DomDaniel 2x, ale podruhe mel komplice:)).
Originalni, prijemne, ctive. Konecne zmizela (pro mne mimoradne) rusiva tucna slova, jen preklepu a pozapomenutych neprelozenych jmen (Lilka-Sally, Strak- Pye) tam je vic, nez bych knize prala.
Za me nejlepsi dil. Vse se propojilo, "pouzila" se vsechna jmena, dobro vyhralo a Winterhouse byl zachranen....jen ten recept na flurscheny mi chybi k dokonale radosti.