Šánka Šánka komentáře u knih

Všichni jsme utkáni z hvězd Všichni jsme utkáni z hvězd Rowan Coleman

I přes vážné téma je to další krásná knížka této autorky.
Ano, nemusí sedět každému, ale není jen o umírání, je i o životě, který pokračuje dál ve vzpomínkách na blízkého člověka. Je o lidech, kteří jsou na konci své cesty a prostřednictvím dopisů se loučí, snaží se napravit své chyby. A ty dopisy ukazují tu křehkou pomíjivost života, ale především je v nich plno lásky ve všech jejích podobách.
Je to krásné, je to hodně emotivní, ale stejně jako Kniha vzpomínek, to není jen smutné čtení, má to i lehký dotek humoru, hřejivou naději, a mně se to líbilo....moc.

12.04.2017 5 z 5

Oběť Oběť James Carol

Na knihu jsem se po předchozích dílech velmi těšila, a to hodnocení v modrých číslech mě docela překvapilo, po dočtení s ním bohužel souhlasím.
Celá detektivka byla v podstatě dobrá, četla se lehce, Winter tentokrát nepůsobil až tak moc přechytrale a jeho protějšek Mendozová do něj pěkně šila, místy i vtipně. Jenže já pořád čekala, kdy to přijde....
Tři hvězdy dávám za ten konec, kde jsem očekávala nějaký šokový zvrat, vystupňování děje, prostě něco. A to se, aspoň u mne, nedostavilo. Na předchozí díly to nemá ani omylem a jen v poslední době jsem četla o hodně lepší kousky......škoda, snad příště :-(.

08.04.2017 3 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Jsem moc ráda, že jsem se tentokrát v knihovně s těžkým srdcem vyhnula novinkám a vybrala pár knih na které jsem se již dlouho chystala.
Výborný český román o obyčejných lidech, jejich snech a tužbách, zachycuje nelehká poválečná léta a začátek nástupu komunistů v 50. letech. Postava Anny se mně moc líbila, líbil se mně její pragmatický přístup k životu její síla překonávat překážky, ne nad nimi fňukat, takové hrdinky mám ráda, ať už je děj zasazený do jakékoliv doby.
Román o tom, že v každé době lidé chtějí a dokážou žít svůj život, být šťastní, milovat a být milováni. Anně se to povedlo.

05.04.2017 5 z 5

Dcera sněhu Dcera sněhu Eowyn Ivey

Až magický, tajemný příběh, křehký jako sněhová vločka, zasazený do kontrastu s drsnou aljašskou přírodou.
Příběh o velké touze po dítěti, partnerské lásce a přátelství lidí, kteří si dovedou pomáhat i v těžkých časech. Nádherně napsané a ta pohádková atmosféra na mne dýchala z každé stránky.
,,Člověk nemusí chápat zázraky, aby v ně věřil...., abyste uvěřili, musíte možná přestat hledat vysvětlení....."

02.04.2017 5 z 5

Pekáč buchet Pekáč buchet Kateřina Petrusová

Pěkná, romantická a vtipně napsaná knížka na pár hodin pohody, nic náročného.
Ale vůbec ne tak předvídatelná, jak jsem čekala...., aspoň ten konec ne ! Od autorky má první, na to pečení buchet mě asi nenalákala, ale přečíst si od ní ještě něco, určitě ano :-).
Jo, bavila jsem se.

30.03.2017 4 z 5

Druhé líbánky Druhé líbánky James Patterson

Starý dobrý Patterson, výborný vypravěč a mistr zvratů, stále ve formě !
Kniha se čte velmi svižně (a nejen opět díky krátkým kapitolám), i tady se souběžně řeší dva případy, děj má spád a není to žádná krvavá drasťárna. Možná bych ale tady doporučila si nejdříve přečíst 1. díl ,,Líbánky''.
Pro věrné fandy tohoto autora ,,povinná četba", a pro ostatní, kteří mají rádi příjemné, lehké napětí, doporučuji.

28.03.2017 5 z 5

Stín pochybnosti Stín pochybnosti Simon Booker

Vynikající román, či spíše thriller, chcete-li. Skvěle napsané, bez jediné nudné stránky.
Zmizelá mladá dívka, propuštěný přítel obviněný z vraždy....., dá se spoléhat na dávná přátelství ?
Nemůžu říct, že by mi nějaká z postav byla zvláště sympatická, nevíte, co si o hlavním podezřelém myslet a možné teorie o tom kdo a proč budou několikrát rozmetány na cucky. Komu se dá věřit, na každého padá stín pochybnosti a s každou další kapitolou těch temných stínů pochybností přibývá......
Napínavé tak, že nebudete chtít dělat nic jiného, jen číst !!!

26.03.2017 5 z 5

Návraty domů Návraty domů Debbie Macomber

Hezky napsaný román pro ženy, který mně zpříjemnil dva večery a dalo se u něj krásně vypnout a zrelaxovat.
O vztazích, sesterských poutech, nových začátcích a láskách. Prostě o tom, co má takový román pro ženy mít. Určitě to není čtení od kterého se nelze odtrhnout, ale je příjemné se k němu další den zase vrátit.
A už jsem dlouho nechválila obálku :-), tak tahle je moc povedená, a v tom altánku vidím všechny tři sestry......

22.03.2017 4 z 5

Hotýlek Hotýlek Alena Mornštajnová

Tak české, tak blízké !
Na pozadí několika desetiletí totalitního režimu, až po období těsně po sametové revoluci, se odvíjí příběh rozvětvené rodiny, vlastnící hodinový hotýlek. Autorce se výstižně povedlo vykreslit tu rozmanitost povah, postojů a charakterů lidí, ale i tu šeď té tiché, mlčenlivé většiny, pokrytectví a přetvářku.
Knihu mi doporučila moje maminka (velká čtenářka :-)), a jsem ráda, že jsem si ji přečtla. Je totiž dobře si občas připomenout....., takoví jsme byli, takové to bylo.

20.03.2017 4 z 5

Řezník Řezník Jennifer Hillier

To byl od začátku do poslední stránky prostě....mazec !!!!
Již podle hodnocení zde jsem očekávaka hodně a anotace a obálka dávaly tušit, že to tak bude, předčilo to mé očekávání. Výborné čtení, má to ten správný náboj a dynamiku děje, kterou by měl řádný thriller mít.
Kdo má rád jednou za čas pořádné mrazení z napětí, pusťte se do něj :-).

17.03.2017 5 z 5

Zpěv velryb Zpěv velryb Wally Lamb

Že by mne kniha chytla hned, vůbec nemůžu říct. Trvalo mi to a několikrát jsem ji i chtěla odložit, než si mě získala. Není to žádné lehké odpočinkové čtení. Ale......jsem strašně !!! ráda, že jsem vydržela.
Dolores je složitá postava, jež ve vás vyvolá celou škálu emocí a které život toho zlého nadělil nadmíru. A já s ní soucítila, nesnášela ji, byla mně vyloženě nesympatická a někde časem se stalo, že jsem ji začala obdivovat a zamilovala si ji.
Je to neskutečně krásně a působivě napsaný psychologický román a pro mne jedna z knih na kterou nezapomenu. Pane Lambe, děkuji.......

12.03.2017 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Dobrá detektivka se scénářem, který se moc neliší od spousty jiných.
Šéfové brzdí, někteří spolupracovníci jsou potížisté a hlavní hrdinka má svou hlavu a jde si přes zákazy za svým :-). Ale je to napsáno dobře, čte se lehce a i to napětí se za půlkou dostaví, i když to závěrečné rozuzlení pro mě nebylo až tak překvapivé a tip na vraha mi bohužel vyšel. Jako světový bestseller u mě ne, ale do dalšího dílu se časem pustím. A to, že autor žije i na Slovensku mě potěšilo.

07.03.2017 4 z 5

Máš mě vůbec rád? Máš mě vůbec rád? Fausto Brizzi

Je těžké nesrovnávat s předešlou knihou 100 dní štěstí, která mě úplně dostala, ale i tohle volné pokračování je naprosto skvělé.
I když si nemyslím, že by se skutečná deprese dala tak snadno vyléčit metodou, kterou zvolil hlavní hrdina, kniha mě rozhodně pobavila, rozesmála a líbila se. A na malou depku takový obchůdek ,,Klábosení" by se asi občas hodil každému :-).
Pozitivní, optimistická knížka, k níž se ráda jednou vrátím a doporučuji !

04.03.2017 4 z 5

Deset dětí paní Ming Deset dětí paní Ming Éric-Emmanuel Schmitt

Tak málo stránek a tolik toho lze sdělit. Někdy autor popíše stovky stran a půlka z toho jsou zbytečné bláboly. Tato útlá novela je pravým opakem.
Knížka na zastavení a přemýšlení..... o životě.

01.03.2017 4 z 5

Lovec králíků Lovec králíků Lars Kepler

To byla zase jednou pořádná severská jízda, kterou ta Keplerovic dvojka umí rozjet !!!
Začátek je trošku pozvolnější, ale velmi brzy se děj dostává do tempa. Je to akční, je to napínavé, docela drsné a neskutečně čtivé.
A pokud se dostanete za půlku večer, tak je to o volbě mezi spánkem a čtením. Já měla zase jednu zkrácenou noc a možná po dočtení místo oveček budete počítat králíčky :-).

01.03.2017 5 z 5

Scotland Street Scotland Street Samantha Young

No tak dobře, souhlasím, Cole byl úžasný, ale ti ostatní chlapi z předešlých dílů také nebyli vůbec špatní ! Dočkali jsme se, jak z toho statečného kluka s nelehkým životem vyrostl muž snů :-). A Shannon se mně k němu moc líbila.
Ona totiž celá série je mimořádně vyvedená. Většinou u podobných knih po čase zapomenu o čem byly, tady se mi vybaví každá dvojice i jejich příběh. Jen na ty děti bych už asi potřebovala nějaký rodokmen.
A možná by bylo dobré v nejlepším přestat, jenže já bych se moc ráda ještě někdy setkala s celou partou a tuším, že by se Logan mohl zařadit mezi ty super chlapy :-). Kdo nečetl a má rád pěkně napsané romantické příběhy, neváhejte, S. Yang to vážně umí !!!

26.02.2017 5 z 5

Nikdy Nikdy Táňa Keleová-Vasilková

To je ta správná kniha, která mě po napínavých detektivkách navrátí do reality běžného života. A tu realitu těch příběhů od Táni K.V. mám ráda, stále mě baví, i když mi přijde, že už jsem to někde četla nebo slyšela, vytváří je totiž život sám.
Rozpad manželství po 20 letech, který tady hlavní hrdinka řeší, nemusí nutně být jen ztrátou, ale může přinést i znovunalezení sebe a nového začátku dalšího životního příběhu.
Hezké odpočinkové čtení.

22.02.2017 4 z 5

Ďábelské hry Ďábelské hry Angela Marsons

I druhý díl této série byl neméně skvělý, ale hodně jiný, což je jenom dobře, že se nejede podle jedné šablony.
Je to více psychologické podání příběhu a tentokrát mě tolik nemrazilo z napětí kolem vražd, jako z autorčina výborného a srozumitelného popisu sociopatické osobnosti a její ďábelské manipulace s lidmi.
Kim si přidávám mezi své oblíbené, narušené a démony pronásledované detektivy a budu netrpělivě vyhlížet další díl :-).

20.02.2017 5 z 5

Němý křik Němý křik Angela Marsons

Další výborná detektivka, kterou jsem profičela v docela rekordním čase.
Dobře vymyšlený a nakombinovaný příběh a ten závěr....paráda !!! Ještě po dočtení jsem si tu skládačku dávala dohromady :-). Kim a její parta se mně také moc líbili, ten lehký, kousavý humor a slovní šťouchance příjemně odlehčily atmosféru, aniž by to ubralo na napětí.
Fandům detektivek můžu jen doporučit a já jdu na další díl :-).

18.02.2017 5 z 5

Tmavé stěny Willardu Tmavé stěny Willardu Ellen Marie Wiseman

Po dočtení této knihy mám za sebou jednu hodně zkrácenou noc, ten příběh mě doslova pohltil, ihned vtáhl do děje a na závěr i rozbrečel. A doznívá ve mně ještě dnes.
Předevšm příběh Clary je tak plný lidské bolesti, bezpráví a bezmoci, že se vám dostane pod kůži. Tu bezútěšnost dávné minulosti ale vyvažuje příběh Izzy a dává knize trošku světla a naděje do temnoty těch ,,Tmavých stěn Willardu".
Prostě úžasná kniha, která vám zacloumá emocemi.

16.02.2017 5 z 5