Sansli Sansli komentáře u knih

Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Co k tomuhle dodat. Pokud jste se stejně jako já nechali přesvědčit oslavnými názory na tuhle knihu, tak pravděpodobně zklamaní nebudete. Po pravdě na téhle knížce jsem si v podstatě zamilovala úplně všechno - od krásného prostředí, přes úžasnou atmosféru až k nezapomenutelným hlavním postavám, u kterých si nebudete muset vůbec pokládat otázku jestli jsou vám sympatičtí a máte je rádi, protože... no jednoduše je budete milovat. A nejsou to jen Peter a Tove, ale vystupuje tu spousta dalších postav, bez kterých by příběh nebyl tím, čím je.
Dalším důvodem (pro mě dost podstatným), proč jsem byla a jsem z příběhu tak nadšená je fakt, že tohle je další důkaz, že severská detektivka nemusí být jen příběhem, kde se postupně kupí jedna mrtvola za druhou, kde je hlavní hrdina citově poznamenaný hrdina se spoustou problémů, které ho pomalu táhnou ke dnu... ne, tady je vidět, že to jde i jinak a upřímně díky za to:)

26.07.2022 5 z 5

Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Za mě rozhodně lepší než předchozí díl, který se mi ale také moc líbil. Ta atmosféra a samotný fakt, že někdo prostě jen tak zmizí v mlze. No bylo to opravdu děsivé od začátku až do konce. Byla jsem moc ráda, že tentokrát se popisy násilí omezili jen na pár kapitol, ne jako u kanibala, kde mi z toho bylo místy špatně. Postupné pátrání a odhalování stop se mi moc líbilo, stejně jako závěr, který byl i tentokrát dost napínavý. Opravdu jsem se těšila až ho dostanou, a dozvím se, jestli byl můj tip správný.

30.03.2021 5 z 5

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Příběhy, kde je více postav a vy na začátku nemáte vůbec ponětí, jak spolu souvisejí mám opravdu hodně ráda, i proto se mi kniha skutečně moc líbila. Každá postava má svůj příběh, svůj pohled na věc a my si postupně skládáme kousek po kousíčku, střípek po střípku celý příběh dohromady. A čekáme, jak to všechno do sebe zapadne:) Nádherné prostředí Španělska a ta doba, o které jsem nic nevěděla, dodávají příběhu naprosto skvělou atmosféru. A ještě jedna věc mě hodně nadchla. Danielovo poznávání města, doby, lidí a míst prostřednictvím objektivu fotoaparátu byl naprosto neskutečný a hluboký zážitek. Kniha se krásně četla a musím souhlasit se zadní stranou obálky, protože i mě dala přesně takový konec, jaký jsem si přála:)

26.03.2021 5 z 5

Trochu jiná slečna Bridgertonová Trochu jiná slečna Bridgertonová Julia Quinn

Po nadšených doporučeních, že tohle je asi nejlepší díl z prequelů Bridgertonových jsem trochu čekala něco víc, ale vzhledem k tomu, že tohle je vlastně můj první přečtený prequelový díl z této série, tak to vlastně nemohu zatím úplně posoudit.
Zklamaná jsem ale ani tentokrát nebyla. Ono to vlastně ani nejde:) Tentokrát bylo moc příjemné podívat se s hlavními hrdiny jinam než do konvencemi svázané staré dobré Anglie. Prostředí lodi a Portugalsko bylo příjemným osvěžením a Poppy a Andrew neměli chybu. Ty jejich rozhovory, výměny názorů a popichování jsou opravdu tím nejlepším z celého příběhu.
Tak co ještě dodat. Opravdu mě to spletité propletení příbuzenských vztahů navnadilo pro přečtení dalších příběhů. I když upřímně přiznávám, že jsem se nejprve nechtěla už do dalších pouštět, protože koho baví číst pořád dokola téměř to samé? Ale na druhou stranu, pokud si chcete někdy odpočinout, tak se tyhle příběhy opravdu hodí.

28.07.2022 4 z 5

Čekanka Čekanka Julia Quinn

Velkou předností téhle série jsou svižné a skvěle napsané dialogy. Pošťuchování sourozenců Bridgertonových prostě nepřestává bavit, ani když je příběh knihy trochu slabší. Tady, naštěstí se to nestalo. Kniha mě bavila mnohem víc než předchozí "Nevhodný návrh". A co mě potěšilo nejvíc, je to i vtipné, což jsem u přechozího dílu hodně postrádala. Colin a Penelope, no co k nim dodat - je to prostě skvělý pár a skvělá je i Eloise. Ta její zvědavost a hlavně tajemnost, mě nalákaly na další díl.
První polovina knihy je trochu slabší, protože se tam pořád jen probírá ona záhadná Lady Whistledownová. Je to někdo z nich? A kdo tedy vlastně? (No, tady se to konečně dozvíme i když fanoušci série Bridgertonových už to stejně dávno vědí, a právě od tohoto momentu je kniha nejlepší:) Takže když už jsem to začínala vzdávat a přemýšlela jestli má vůbec cenu číst dál (protože upřímně, na začátku jsem si představovala jejich příběh zajímavější) přišel v polovině konečně zvrat, kdy se všechno najednou převrátilo vzhůru nohama. Příběh začne odsýpat. Utíká to jako blázen, jedna událost za druhou. Až mě vlastně trochu mrzelo, že je to všechno trochu moc uspěchané a nemohlo to takhle být už od začátku.
Každopádně zase jeden moc pěkný díl a moc příjemný odpočinek. Ale přesto, druhý díl to nepřekoná:)

13.05.2022 4 z 5

Vikomt, který mě miloval Vikomt, který mě miloval Julia Quinn

První díl jsem zatím nečetla, takže nemůžu srovnávat. Ani seriál mě nijak nenalákal, ale kniha mě zaujala. A nakonec to byla dobrá volba. Ale musím přiznat, že první polovina se mi líbila trochu víc:) Prostě bylo zábavné sledovat pošťuchování hlavních hrdinů. To jak do sebe Kate a Anthony neustále ryli mě neuvěřitelně bavilo. Při hře pall mall mě pak kniha naprosto dostala... to byla prostě nejlepší kapitola.
Konec nezklamal, ale jsem zvědavá, kdo je nakonec tou LADY Whistledownovou. Takže budu číst dál:)

13.08.2021 4 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Musím říct, že celý ten svět mě dost děsil. Nevím, jestli bych se v něm cítila dobře. Ale bylo to dobře vymyšlené. Přesto to ve mě zanechalo docela dost zvláštních pocitů. První polovina mě moc nebavila, to musím přiznat. Pořád jsem četla dál, ale tak nějak jsem si říkala jestli to chci vůbec dočíst. Upřímně se mi totiž moc nelíbilo, jak normálně jsou tam brány různé způsoby ukončení lidského života. Když už jsem to chtěla zabalit, přišel zvrat, který mě donutil to nevzdat. A jsem moc ráda:)
I když svět, ve kterém se příběh odehrává jsem si moc neoblíbila, a žít bych v něm určitě nechtěla, tak to rozhodně nemůžu říct o postavách, které jsou naprosto skvělé. Rowan a Citra, smrtka Faraday a smrtka Curieová, a nakonec i smrtka Goddard a spol. a jejich vlastní a děsivé pojetí řemesla.
Konec mě sice moc nepřekvapil, něco takového jsem trochu čekala, ale přesto jsem byla napnutá až do konce a říkala si, tak kdo nakonec ten prsten získá? A jak to udělají, aby oba přežili?
Pokračování si určitě přečtu, protože jsem moc zvědavá, kam nás příběh dál zavede:)

20.03.2021 5 z 5

Domek v Irsku Domek v Irsku Julie Caplin

No tak konečně! Už jsem ani nedoufala, že se to stane. Upřímně přiznávám, že si konečně mohu zase jeden díl z této série zapsat do seznamu To se mi líbí. Po naprosto skvělé Kodani a milovaném Tokiu se mi nakonec líbilo i v Irsku.
Ale kdybych měla říct hlavní důvod proč, tak hlavní postavy by na tom zásluhu neměly. Každý to má jinak, ale po pravdě Conorovi ani Hannah jsem nepřišla na chuť hned, ale spíše postupně. Jak plynul příběh, člověk si na ně prostě nějak zvykne a začne jim přát, aby se dali dohromady, nebo spíš aby už pochopili, že je stejně nic jiného nečeká než být spolu.
Ti, kteří mi tuhle knížku zpříjemňovali a byli těmi, kdo mě u příběhu udrželi, stáli spíše v pozadí. Ale bez nich bych se u příběhu asi dost nudila. A kdybych měla vybrat jednu postavu, tak Jason (a ty jeho řeči no smála jsem se jak blázen).
Takže v mém seznamu srdcovek mám zatím tři (z pěti) tak uvidíme, jak to půjde dál. Zatím to nevzdávám.

16.06.2023 4 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Upřímně přiznávám, že tohle pro mě nebylo snadné číst. Kniha má opravdu silné téma a když jsem začala číst, dlouho jsem si nedokázala představit, jak tohle skončí. Čím víc jsem se dostávala do hloubky příběhu, tím víc jsem měla pocit, že tohle prostě asi nedám. Hlavně vyprávění z pohledu Josefa mě upřímně hodně děsilo. A dokonce jsem knihu na několik měsíců odložila, protože .... vlastně ani nevím, asi jsem podvědomě tušila, že vyprávění z pohledu Minky bude opravdové peklo. A nespletla jsem. Jenže zároveň jsou právě tyhle dvě kapitoly tou nejsilnější částí příběhu a já jsem se opravdu nemohla odtrhnout, natož přestat číst. Ale připouštím, že takovou beznaděj jsem už dlouho necítila. Jak vlastně může člověk člověku tohle udělat?
No a konec. Ten teda upřímně stál za to. Celou dobu jsem si pokládala otázku jestli to nakonec nebude všechno trochu jinak. Tak jsem ráda, že jsem se nespletla.

16.12.2022 5 z 5

Výjimeční lidé Výjimeční lidé Peter May

Tohle bylo skvělý. Možná, že kdybych knihu měla číst, tak bych své nadšení trochu přehodnotila, ale protože jsem příběh poslouchala jako audioverzi, tak to prostě nemělo chybu. Bylo to zajímavé, napínavé, a hlavně výborně vyprávěné.
Kdybych už měla napsat nějaké výhrady, tak by to byl asi konec. Celou knihu si totiž pokládám jednoduchou otázku: "Proč?" Jaký je ten důvod, proč byl Jacques Gaillard zavražděn takovým způsobem? No a pak se to dozvím a říkám si - opravdu?
Jinak ale bezvadný. Postupné pátrání a hledání dalších indicií mě moc bavilo, k čemuž přispívali i skvělé postavy. Do dalšího příběhu se rozhodně pustím:)

05.08.2022 4 z 5

Nevhodný návrh Nevhodný návrh Julia Quinn

Nebylo to špatné:) Kniha mě velmi rychle vtáhla do děje, protože tak to prostě u téhle série je. Nenudíte se. Je to jednoduché, čtivé a pro odpočinek jako stvořené. Ale po krásném začátku připomínajícím pohádku o Popelce, přišel trochu slabší prostředek a musím říct, že zatímco Sophie jsem si hned oblíbila, k postavě Benedicta jsem si musela hledat cestu. Přišel mi totiž trochu neodbytný.
Nejvíc jsem si ale stejně užívala kapitoly, kde byli i ostatní členové Bridgertových. Když jsou pohromadě, nemá to chybu. I proto se mi dost líbila spíše druhá polovina knihy, hlavně posledních šest kapitol.
A i když jsem slyšela, že tenhle díl by měl být lepší než předchozí, tak se omlouvám, ale nesouhlasím. Bylo to hezké, ale dvojka "Vikomt, který mě miloval" zatím vede:)

16.04.2022 4 z 5

Věř mi Věř mi J. P. Delaney (p)

Příběh nebyl špatný, vlastně musím přiznat, že ze začátku se mi to hodně líbilo a byla jsem napnutá, jak to bude dál. Hlavně mě upoutala spojitost s Baudelairem a s jeho sbírkou básní Květy zla, které jsem nečetla a rozhodně jsem si nemyslela, že jsou tak temné. Ale příběhu to přidávalo na zajímavosti. Jenže pak se to začalo zamotávat a stáčet směrem, který už mě tak nenadchl. Bylo to pořád zamotanější a komplikovanější, že už jsem si několikrát myslela, že si ze mě autor dělá srandu. No kdybych to neposlouchala jako audioknihu asi bych knihu zavřela a už se k ní nevrátila.
A konec? No, ten mi trochu vynahradil tu překombinovanost a zamotanost, protože to nakonec dopadlo přesně tak, jak jsem doufala, že by to mělo dopadnout.

14.07.2021 3 z 5

Šelma Šelma Andrew Mayne

Tohle byla pecka. Mám moc ráda příběhy, kde člověk, který se pustí do pátrání není policajt či detektiv. Tady je to vědec a jeho pohled na vyšetřování a jeho uvažování, které ho nakonec dovedlo k pachateli mě nepřestávalo udivovat. Poslouchala jsem jako audioknihu a byla jsem skutečně napnutá až do konce. Skvělá atmosféra a jeden z nejlepších thrillerů :)

09.03.2021 5 z 5

Vysoké sázky Vysoké sázky Dick Francis (p)

No tenhle spisovatel prostě nezklame a je úplně jedno jestli jeho příběhy čtete poprvé nebo už po několikáté.
Já patřím k těm druhým, mě tyhle příběhy prostě neomrzí. Mají totiž vše, co mají dobré příběhy mít. Jsou vždy velmi dobře vymyšlené a napínavé od začátku až do konce. Jejich postavy jsou vždy sympatické, takže není problém jim držet palce a v tomhle příběhu to platí obzvlášť. Už od začátku jsem se opravdu těšila až jim to Steven všechno vrátí i s úroky a opravdu mě nezklamal. To, jak to nakonec vymyslel nemělo chybu:) a užila jsem si každou stránku.

27.12.2022 4 z 5

Gloria Gloria Timothée de Fombelle

Tenhle příběh je opravdu kraťoučký, ale páni... na něco takového se jen tak nenarazí. Neskutečně nádherný příběh o vlaštovce Glorii, kterou žene neurčitá síla postavit se proti zvyku a místo na jih se vydat vstříc nelítostnému severu. Proč a kvůli čemu se odhodlá k takovému kroku se dozvíme až na konci příběhu.
A že to je opravdu neobyčejný konec - dokázal mě překvapit, zaskočit, dojmout, pohladit a donutit mě k zamyšlení. Něco tak opravdového a hlubokého jsem už dlouho nečetla.

16.12.2022 5 z 5

14-14 Přátelství napříč staletími 14-14 Přátelství napříč staletími Silène Edgar

Kniha mě zaujala na první pohled krásnou obálkou, a po přečtení anotace i příběhem. Cestování časem napříč staletími, koho by to nelákalo? Zvědavost mi nedala, vždyť jak takové přátelství dvou kluků, kdy je každý z jiného století, může dopadnout?
Kniha je výborně napsaná, skvěle popisovala rozdíly v životě lidí dnes a před sto lety, ale když se nad tím zamyslíte, také jistou podobnost. Protože i když doba se mění, problémy v lásce, s rodiči, se spolužáky... to se nevyhne nikomu, ať žije v jakémkoli století:) a je fajn, když si o tom může s někým popovídat. Moc jsem se těšila na každý dopis a se zaujetím sledovala, jak si kluci poradí s každou překážkou, která se jim staví do cesty. A zvládli to skvěle. Příběh za přečtení rozhodně stojí a opravdu nevadí, že máte pár let navíc:)

17.11.2022 5 z 5

Kritik Kritik Peter May

Pořád se nějak nemůžu rozhodnout jestli se mi to líbilo nebo ne. Když si už musím vybrat, přikláním se spíš na stranu líbilo, ale hlavně díky tomu, že jsem knihu poslouchala jako audioverzi. A také díky postavě Enza, kterého mám moc ráda, a i když pohled do jeho soukromí a rodinných vztahů je příjemnou složkou příběhu (občas i vtipnou), tak tentokrát tam těch žen kolem něj bylo přece jen trochu moc.
Příběh byl zajímavý, o víně skoro nic nevím, tak mě to skutečně bavilo. Ale konec? Konec mě tentokrát opravdu naštval a to nejsem moc náročná a přijmu skoro všechno. Ale tohle mi přišlo vyloženě zbytečné. A proč spisovatelé ve svých knihách tak rádi zabíjejí zvířátka a hlavně domácí mazlíčky to asi nikdy nepochopím:(

03.09.2022 3 z 5

S láskou, Lukov S láskou, Lukov Mariana Zapata

Tuhle knihu jsem si prostě musela přečíst a důvod je jednoduchý. No řekněte, kolik znáte knih z prostředí krasobruslení? Filmů je spousta. Nějaký ten seriál se také najde. Ale přímo kniha? Takže když jsem ji našla, byla to jasná volba. I kdyby mě to mělo zklamat, tohle si prostě přečtu. A víte co? Nestalo se. Kniha je přesně taková, jak jsem očekávala a četla se až neskutečně dobře.
Překvapilo mě, že hlavní postavy jsou trochu starší (je jim přes dvacet, což je mnohem lepší) a opravdu nebylo těžké si je oblíbit. Ty jejich hádky a nadávky mi sice občas přišly tak trochu nedospělé, ale bez nich by to prostě nebylo ono. A když nad tím tak přemýšlím, i se mi to k nim hodilo. Skvělý byl také pohled do zákulisí tohoto sportu - tréninky, rozhovory, focení... a samozřejmě i rodinné vztahy.
Všechno, co jsem očekávala, jsem dostala a navíc jako bonus i závěrečný epilog. Ale to už neprozradím. Přečtěte si to:):)

01.05.2022 5 z 5

Inkoustová stopa Inkoustová stopa Mel Starr

Historické detektivky se mi líbí a upřímně, podívat se do středověké Anglie mě hodně lákalo. A nebylo to jen tím prostředím, ale moc se mi líbil i příběh. Je to pěkně vyprávěné, trochu pomalejším tempem, ale to mi vůbec nevadilo. Také není těžké si oblíbit hlavní postavy v čele s Hughem a držet jim palce. Určitě si přečtu další:)

11.08.2021 4 z 5

Poslední rivalka Coco Chanel Poslední rivalka Coco Chanel Jeanne Mackin

Moc se mi to líbilo. Trochu mi tedy trvalo než jsem se do knihy začetla, ale mám hrozně ráda příběhy o ženách. A tady byly hned tři. Elsa i Coco byly opravdu neuvěřitelné osobnosti a moc se líbilo si o nich něco přečíst. Hlavně tedy o Else Schiaparelli, protože tu jsem sice znala podle jména, ale její osobnost nebo její tvorba mi moc známé nebyly.
A pak tu byla postava mladé Američanky Lily, která nejenže se ocitne v cizím prostředí, ale navíc přímo uprostřed rivality těchto dvou zcela odlišně smýšlejících žen. Je vtažena do prostředí, ve kterém se moc nevyzná, ale i díky vlivu těchto dvou žen, začíná přemýšlet o svém životě úplně jinak.
Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých věcí o módě, barvách... a navíc ta atmosféra Paříže, krásného města, ve kterém se pomalu a neodvratně schyluje k válce. Prostě nemělo to chybu, hlavně druhá polovina knihy byla naprosto skvělá:)

04.03.2021 4 z 5