SBH | Komentáře u knih | Databáze knih

SBH SBH komentáře u knih

Láska & štěstí Láska & štěstí Jenna Evans Welch

(SPOILER) Jedna hvězda rozhodně za Irsko, a to nejsem fanouškem této ostrovní země. Autorka ovšem dokázala přes všechen déšť, zimu a bláto vznítit můj zájem o krásy krajiny, kde se zrodily víly.
Druhá za průvodce, který měl cestou po Irsku vyléčit zlomené srdce. Nevím, jestli by svérázné rady fungovaly v reálu, ovšem v příběhu působily dokonale organicky a… no, některé možná vyzkouším i v české kotlině.
Třetí za příjemné překvapení. Obě knihy jsem si koupila (díky anotaci a nekritickým hodnocení na Databázi) a nad prvním úpěla – bylo to naivní, hloupoučké a afektované. K druhému dílu jsem přistoupila ze zoufalství a slupla ho jako malinu. Překvapivě přirozené, vtipné a ke konci dokonce dojemné. Dalším plusem pro autorku, že ze mne sice vymáčkla pár slziček, ale nesnížila se k tak trapným pomůckám jako smrt hrdiny. Projev upřímného přátelství ve mně zanechá přece jenom příznivější dojem.
Hrdinové se mi opravdu líbili, jejich pubertální bolístky i nevraživost nepůsobily přehnaně a křečovitě, v rámci možností a motivací se chovali logicky. Dalším příjemným překvapením byla neexistence romantické linky. Na začátku jsem tipovala různé vztahové kombinace (při scénách, kdy se Ian culil na svůj telefon, jsem tipovala dvojici Ian – Rowan, pak jsem samozřejmě odhadovala, že se dají dohromady Rowan a královna Medb), nicméně nestalo se a já za to autorce děkuji. Další hvězda.
Škoda, že se takto uvěřitelně nepodařilo zpracovat příběh smutné Liny. Ale tenhle díl vlastně doporučuji.

10.07.2021 4 z 5

Páni mají radši Sukuby Páni mají radši Sukuby Jill Myles

Nad podobnými knihami uvažuji, podle jakého klíče vydávají nakladatelství překladovou literaturu. Jakmile to vyšlo v USA, tak je to kvalita? Protože tato kniha je ztrátou času. Ona už ta příšerná obálka dost naznačuje.
Mohl by to být horror, kdyby to nebylo k smíchu. Mohla by to být komedie, kdyby to nebylo tak trapné, naivní a hloupé.
Jackie zemře a stane se z ní sukuba, přičemž největší morální problém má s tím, aby náhodou nevlezla do postele s chlapem, který ji nemiluje. Uf. Rádoby vědecky pátrá po egyptské historii, přičemž vlastně všichni věděli co hledat a kde. Tahle vykrádačka Indiana Jonese úplně nevyšla.
Tisíciletí staré bytosti se chovají, jako by neměly žádné zkušenosti. Jejich intriky jsou prvoplánové, průhledné a nesmyslné.
Vlastně mě nejvíc zajímalo, jak si autorka poradí s koncem. Mno. Nakonec to nějak dopadlo, jenže ono všechno nakonec nějak dopadne. Za mě zklamání a jediným dobrým prvkem příběhu byl náznak polyandrie v závěru.

20.02.2021 2 z 5

Návštěvnice Návštěvnice Amanda Stevens

Návštěvnice mě přiměla k zamyšlení, proč jsou horrory obecně kchůl, zatímco romantika tfuj. Nevyřešeno. Protože Amélie typově odpovídá hrdinkám nejhorší sorty červené knihovny. Ukázkově ufňukaná, ublížená, hloupá, svéhlavá, bez špetky smyslu pro humor. Osudový vztah s Devlinem pro mě představoval největší hádanku knihy, protože mu naprosto chybělo jakékoli jiskření, nedej Bože náznak hluboké lásky. Ve výčtu záporů bych mohla pokračovat do aleluja. Dějová linie veškerá žádná. Dialogy bez náboje. Text by rozhodně osvěžila ironie či nadsázka. Místo toho jsem se potácela setrvalým Ameliiným skuhráním.
Dobrá. Dvě pozitiva kniha měla. Vlastně asi dvě a půl. Tu půlku bych přiznala za barvité popisy, které mi umožnily se octnout někde v dusné Jižní Karolíně. Co se autorce podařilo obzvlášť skvěle, bylo navodit tísnivou duchařskou atmosféru. Ale na druhou stranu se všemi nadpřirozenými entitami a podivnostmi tak tlačila na pilu, že místo obav o hlavní hrdinku vyvolala spíš pobavení.
Nejvíc mě asi potěšil závěr. Ne přímo způsob, jakým příběh skončil, ale fakt, že vůbec skončil. Ano, tak nízká očekávání jsem vůči knize měla. Protože ještě pár stránek před koncem jsem nevěřila, že vůbec k nějaké akci dojde a obávala jsem se, že k vlastnímu vyřešení nebo aspoň jakémusi nastavení případu dojde až v následujícím dílu. Takže aspoň jedno příjemné překvapení.
Ovšem žádný díl Hřbitovní královny už nikdy víc.

26.01.2021 2 z 5

Falešný plnovous vánočního dědečka Falešný plnovous vánočního dědečka Terry Pratchett

Mno... Nejdřív jsem knihu vůbec nechtěla hodnotit, abych Mistrovi neškodila. Jenže tento přístup není fér vůči ostatním čtenářům, takže - slabé, velmi slabé. Dvě hvězdy dávám z pouhé lásky k Pratchettovi, jiný důvod není.
Povídky ve sbírce jsou především hloupé. Ano, jedná se o knihu pro děti, ale když ji srovnám třeba s trilogií o Johnnym nebo s Národem - není přece nutné pro děti psát obzvlášť stupidněji. První povídka neměla pointu, vlastně to nebyla vůbec povídka, jen určitý popis situace. Ty další byly o něco lepší, ale nepatrně. Vzácné plus (pozor spoiler) byl happy end s vybuchujícím nákypem, kdy porce padaly přesně na talíře. Jediný záchvat Mistrovy geniality. A to je málo.

21.12.2020 2 z 5

Nahraný Nahraný Kevin Hearne

V nejlepším přestat. To je heslo, kterého se bohužel autor nedržel. Dějepis na základce je zábavnější než kroniky železného druida. Protože už šestou knihu je to pořád dokolečka to samé. Takže mi už začaly vadit věci, které byly původně docela zábavné. Oberonovy schopnosti abstraktního myšlení. Atticus ho odláká od kusu masa tak, že ho přinutí DÍVAT se jinam. BTW kočky nemají o mnoho dokonalejší čich než lidé, ale tak bych mohla pokračovat dlouho. Už si ani nevzpomenu na dějovou linii, prostě pořád se tam někdo s někým pral a Atticus vítězil, páč je superman. Irští bohové touží po druidech, ale zároveň se snaží Attika zabít?
Tři hvězdy dávám ze sentimentu a taky jsem se občas zasmála, ale zazvonil zvonec a pohádky je konec. Už nikdy víc.

13.10.2020 3 z 5

Po kolejích za pohádkou Po kolejích za pohádkou Jitka Dolejšová

Moderní pohádky z prostředí železnice. První mě chytila za srdce, bohužel hned druhá zaútočila na na mou hypertrofovanou logiku. Malé děti v noci pobíhají v kolejišti bez oranžové vesty, odpojují vagon a lehkým postrčením ho přemístí mimo koleje, jako fakt? Co takhle troška magie na výpomoc? Proč stejně lehce nedopravily vagon zpátky na nádraží? Naštěstí to v další pohádce anděl, vynálezce drezíny zase zachránil. Takže pět hvězd, protože bez ohledu na moje výhrady si vnučky čtení naprosto užívaly a neustále vyžadovaly pokračování. Dojemné, poetické, vtipné. Doporučuji.

11.10.2020 5 z 5

Můj (téměř) dokonalý život Můj (téměř) dokonalý život Sophie Kinsella (p)

Dávám plný počet. Kinsella je moje oblíbená autorka a odpustila bych jí leccos. A v tomto díle jsem nemusela přimhouřit oko ani na vteřinku. Katie je báječná, nejvíc si cením, jak je především sama k sobě upřímná. Ano, dělá blbosti, ovšem z pochopitelných důvodů a nenamlouvá si, že to je něco jiného.
Další plusy - nejedná se o milostný příběh, nýbrž o dozrávání sebevědomí a nalezení (či potvrzení) toho, o co hrdince vlastně jde (a není to charismatický muž).
Všechny postavy díla mají své dobré i špatné stránky, padouši nejsou jednoznační, ovšem dobráci taky ne. To se mi moc líbilo. A hlavně to bylo vtipné. Nad lekcemi "jógy" pro Deméter jsem se smála, až mi tekly slzy. Rozhodně doporučuju.

07.11.2019 5 z 5

Upír z činžáku Upír z činžáku Andrzej Pilipiuk

Bylo to vtipné, byť chvílemi křečovitě východoslovansky bodré. Ale jak kontrast nanicovatých upírů a drsného komunismu ocenili lidé, kteří jej nezažili, nedokážu odhadnout. Bavilo mě to, ačkoli se nejednalo o román, ale spíš koláž příhod, které spolu nesouvisely. Což mi tedy trochu vadilo. Ke konci mi už přišlo úmorné, jak jediným zájmem všech postav bylo a) sehnat dolary, b) boj s StB. Jsem pamětník, a TAK jednoduchý život to zase nebyl. Ovšem po druhém dílu se poohlédnu.

03.10.2019 4 z 5

Lásk@ na prvý klik Lásk@ na prvý klik Rainbow Rowell

Chtěla jsem něžnou a naivní romantiku a dostala jsem ji. Lehkou bizarnost příběhu beru, o obyčejných věcech číst nechci. Jak je autorky obvyklé, hodila mě přímo doprostřed příběhu a chvíli trvalo, než jsem se zorientovala v postavách a ději. Ale aspoň na chvilku zaměstnala mé šedé buňky mozkové. Jednu hvězdu odebírám, protože zrovna u Rainbow jsem čekala, že mě postavy víc chytnou za srdce. Ale i tak dost dobrý.

22.09.2019 4 z 5

Veselou sebevraždu a šťastný Nový rok! Veselou sebevraždu a šťastný Nový rok! Sophie de Villenoisy

V rámci čtenářského optimismu dávám o jednu hvězdu víc, než jsem měla původně v úmyslu. Protože - knihu jsem přečetla za jeden večer a nedokázala se odtrhnout. Ukňouraná hlavní hrdinka mi kupodivu nelezla na nervy a duševní pochody jsem jí baštila. Katarze s bezdomovkyní v metru mi připadla naprosto dokonalá. A závady? Kupodivu asi nedostatek patosu. A to ho nemám ráda. Ale tohle bylo střízlivé a cynické prostě příliš. Na závěr jedna hrubá chyba - když si Sylvie představuje svůj pomník, splete se v datech (tedy samozřejmě autorka a všichni korektoři a překladatel a... sakra!) a najednou je jí o deset let více a příběh by ztratil smysl. Ale za mě dobrý.

17.09.2019 4 z 5

Případy soudce Ti. Tajemství čínské zahrady Případy soudce Ti. Tajemství čínské zahrady Frédéric Lenormand

Deset malých černoušků po čínsku. Bez napětí, brilantní logiky a uvěřitelného příběhu. Text se četl snadno, byť byl psaný neosobním stylem. Barvité popisy a téměř básnické vyjadřování mě do Číny 7. století doslova přeneslo. Ale nad dějem bych zaplakala. Překombinovaný a v důsledku nesmyslný. Navíc se autorovi podařilo porušit jedno základní pravidlo detektivek. Za mě zklamání.

18.08.2019 3 z 5

Stín katedrály Stín katedrály Miloš Urban

Příběh plný mystiky, tajemna, vědomostí a kupodivu i vtipu. Krvavá detektivka, v níž o pátrání po vrahovi jde až na druhém místě. Což se ukázalo jako problém. Naštěstí autor všechny zločiny v závěru objasnil. Ovšem jednak mi osudy hrdinů připadly neuzavřené, ale především plošně všechny postavy byly bizarní až psychopatické, ponejvíce hlavní hrdina Roman. Taky se autorovi v případě Kláry moc nepodařilo vystihnout ženské uvažování. Takže největším přínosem jsou zajímavosti o Svatovítské katedrále. No ale to si člověk skoro mohl přečíst průvodce od Lonely planet.

12.07.2019 4 z 5

Jak vyléčit zlomené srdce Jak vyléčit zlomené srdce Anna Bell

Nějak nevím, co si o té knize myslet. V produkci nakladatelství Motto se jedná rozhodně o osvěžující kvalitu. Dle názvu a obálky bych usuzovala na přeslazenou bažinu. Naštěstí jsem se zmýlila a příběh kladl větší důraz na hrdinčin souboj se sebou samotnou než na romantické peripetie. V knize se vyskytly i vtipné momenty a hlavní hrdinka mi nelezla na nervy. Samé plusy.
Ale tak nějak mi tam něco chybělo. Vyřešení zádrhelu v zaměstnání mi připadalo překombinované - nehrajeme si tu přece na severský thriller. Krkolomné úkoly zvládala netrénovaná Abi levou zadní. A co je nejhorší, den po dočtení si pracně vybavuji, o čem to vlastně bylo. Prostě lehce plynoucí vyprávění, které nezanechá žádnou stopu, ani tu špatnou.

01.05.2019 3 z 5

Svatba naoko Svatba naoko Jo Watson

Úvodní scéna, kdy Annie načapá snoubence in flagranti, byla naprosto skvělá včetně převrácených dopadů na zúčastněné. Ovšem dál následovalo jenom pubertální "poměřování pindíků", což Annie mnohokrát zmiňovala, ovšem sama se k němu nechala vyprovokovat. Úplný závěr už mi připadal jako příručka feng šuej. Takže za mě rozhodně ne.
Dalšími hřeby do rakve byla tragická úroveň samotného textu. Když jsem zjistila, kolik lidí je podepsáno pod českou verzí, bylo mi do pláče. Každá druhá věta obsahovala chyby, špatné tvary slov, dočista chybějící slova - např. "seděl u bazénu s nohama ve voda" apod. Celkově nic moc.

07.11.2018 2 z 5

Podsvětí - Artefakt Podsvětí - Artefakt Kristina Hlaváčková

Od prvních stránek se nabízelo srovnání s Dcerou kostí a dýmu a filmem Kill Bill. Jsem zastáncem recyklace použitých nápadů, ovšem nové zpracování musí mít šmrnc. Tady chyběl, a citelně.
Hlavní hrdinka typu Johany z Arku, "vetři si do toho hlínu a bojuj dál", mi vůbec neseděla. Všechny další postavy (výhradně mužské) splývaly. Záhady a tajemství byly tak přitažené za vlasy, že vůbec nevzbuzovaly můj zájem (drak ve Vltavě?). Humor jsem nenašla ani pod lupou.
Podle komentářů níže kniha působí jako dílo zahraničního autora. Ano, to je pravda. Tedy přesněji řečeno působí jako překlad zahraniční fantasy. (Autorka pracuje jako překladatelka.) Její styl obsahuje všechny typické chyby - časté opakování slov, opakování informací, a co je nejhorší - opakování hlášek. Každý byl "tajemný jako hrad v Karpatech", Sam pokrývala listy svého deníku zásadně "rozsypaným čajem". Ve třetině mě to zmohlo, konkrétně po scéně, kdy Sam se zraněnou páteří, otřesem mozku a zlámanou rukou přemůže partu ruských mafiánů křížených se zabijáckými čaroději. Odrážení kulek z revolveru čepelí meče je namouduši lahůdka.
Ve chvíli, kdy jsem pocítila odpor při představě, že knihu otevřu a budu číst dál, jsem vyhlásila porážku. Nedočteno, nedoporučuji.

14.10.2018

Leo Leo Mia Sheridan

Autorku mám ráda, ale tahle kniha představuje naprosté zklamání. Afektované, neupřímné. Styl psaní příšerný - časté opakování slov, všichni se stále "kření", popisy zabíhají do takových detailů jako natírání tělovým mlékem po sprše a obrázku na spoďárech hrdinky. Neumím si představit, že někdo po hrozivé autonehodě vypadá líp než předtím (fakt?), o zářivé, slunečné povaze hrdinky, která vyrůstala v pěstounské péči, bych taky dokázala vést spor. A tak dál. Jakeovo tajemství bylo zřejmé od první vteřiny, kdy se objevil na stránkách. Prostě - velmi špatné. Leovu šanci rozhodně vynechám.

04.10.2018 2 z 5

Kouzelníkův únik z reality Kouzelníkův únik z reality Lars Vasa Johansson

Kniha je napsána velmi čtivě, takže jsem ji za dvě odpoledne slupla. Na druhou stranu i to by se dalo brát jako negativní vlastnost, protože se jedná o velmi prapodivný text, který leží v žaludku a není mi z něj dobře. Zábavnost po skandinávsku znamená, že se mi v půli chtělo plakat. Hlavní hrdina byl vrcholně nesympatický, jenže lidé z jeho okolí byli ještě horší, byť měli (zřejmě) představovat nějaký vzor. Ovšem s klidnou myslí se rozhodnou Antona obětovat příšeře, protože je protivný a nikomu by nechyběl. Tomu říkám špičkové morální kvality. Nakonec se chudák Anton zachoval ze všech nejlépe.
Ztráta času a dobré nálady.

16.09.2018 1 z 5

Nespoutaná Nespoutaná Cynthia Hand

Pozor, spoilery jako obvykle.
Tři hvězdy dávám za úplný závěr - cestu do pekla a zpět. Jinak jsem si rvala vlasy nad vizemi (jiný název pro velmi špatně zadaný příkaz), milostným trojúhelníkem bez šťávy, a vůbec skvělými andělskými bytostmi plochými jak žehlicí prkno. Logika temných andělů mi naprosto uniká. Vzbouřili se Bohu. Za to trpí neuvěřitelným způsobem, ale nadále zůstávají v pekle (PROČ?), ovšem návrat je jim umožněn pod hrubým násilím (probodnutí mečem), nikoli díky vlastnímu rozhodnutí. Fakt hustý.
V textu padne pár úderných hlášek, palec nahoru. Ale kvalita překladu dosahuje běžné současné úrovně - tragická (viz milované slovo "bysme" - v odstavci použité i třikrát).
Korunu tomu všemu nasazuje naprosto nevkusná obálka, která nemá s dějem či postavami nic společného. Poslední čtvrtina byla vcelku dobrá. (Ovšem jak se Jeffrey naučil vytvořit svatozářnou zbraň? Neřeš, nepřepínej.) Ale celá série nestojí za nic.

17.08.2018 3 z 5

Zapletený Zapletený Emma Chase

Sladká jednohubka na letní odpoledne. Hvězda dolů za nevkusnou obálku (proboha, co je to teď u přebalů romantických knih za módu? dámy, opravdu se vám to líbí?). Hrdinové sympatičtí, vtipné hlášky, v rámci nereálných kulis uvěřitelný průběh. Předvídatelnost děje považuju za plus, důležitější je, jak se k očekávanému konci dostaneme, a to se mi taky líbilo. Na druhou stranu důkazy lásky, které Drew podával, byly spektakulární a nevěrohodné, přesně jako on sám, a mě osobně by nepřesvědčily, ani abych s ním šla na kafe.
A jedno obří plus - nedokážu posoudit, do jaké míry autorka popsala mužské myšlení autenticky, nicméně přesně odpovídalo tomu, jak se muži ve skutečnosti chovají, takže asi to zvládla skvěle. Měla bych dát čtyři hvězdy, ale zcela jistě se ke knize už nikdy nevrátím. Taková supernova to zase nebyla.

25.07.2018 3 z 5

Žena z čísla 24 Žena z čísla 24 Juliet Ashton

Tak tohle bylo jednoznačné zoufalství. V půli knihy jsem trpce litovala, že jsem si ji koupila. Sarah dává na frak jak zdravému rozumu, tak sebeúctě. Také se stává obětí podvodů (Smithová) a nedorozumění (Tom) v naprosto fatální míře. Kýčovitý příběh je zakončen nejstrašlivějším koncem vůbec, který nenavazuje ani na logiku děje, ani na charaktery postav. Láska slibovaná v anotaci mi nějak unikla, k humoru měl text tak blízko jako Island k rovníku.
Za mě jedno velké zklamání.

06.07.2018