Shardlake | Komentáře u knih | Databáze knih

Shardlake Shardlake komentáře u knih

Zázračný Josef Zázračný Josef Mika Waltari

Příběh mladé dívky z velmi bohaté rodiny, která má vše na co si ukáže a která zjistí, že peníze nejsou to nejdůležitější v životě a pro život a že se dá žít i s málem.

23.07.2017 3 z 5

Povídky otce Browna (24 povídek) Povídky otce Browna (24 povídek) Gilbert Keith Chesterton

Otec Brown k řešení dochází na základě shromáždění všech důležitých okolností k případu a po promyšlení detailů a tímto mi připomínal postavu Hercula Poirota. Hodnotím dvěma a půl hvězdami.

11.06.2017 3 z 5

Kluk z kostek Kluk z kostek Keith Stuart

Čtivě popsán vztah otce k synovi autistovi a hledání společné cesty prostřednictvím počítačové hry.

15.05.2017 4 z 5

Hra na Betsy Bowovou Hra na Betsy Bowovou Ruth Park

Po letech jsem si knihu s chutí opět přečetla.

25.04.2017 5 z 5

Jonášovo znamení Jonášovo znamení Thomas Merton

Knihu jsem si přečetla ráda, ale nemám potřebu číst ji opakovaně.

18.04.2017 2 z 5

Paříž Paříž Edward Rutherfurd (p)

Krásně zpracovaným příběhem se čtenář dozvěděl plno věcí o historii Francie, stavbách významných památek a o osobách a osobnostech, které utvářely nejen francouzské dějiny.

06.03.2017 4 z 5

Vražda s vůní mandlí Vražda s vůní mandlí Camilla Läckberg

Srovnávat obsah tohoto příběhu, odehrávajícího se během víkendu na ostrově odstřiženém díky sněhové bouři od pevniny, s detektivkami Agathy Christie mi přijde velmi troufalé, protože knihy A. Christie jsou propracované a mají mnohem vyšší úroveň než tento příběh. Řekla bych, že tato kniha byla autorčinou "prvotinou", i když je možné, že u nás vyšla až později.

12.02.2017 2 z 5

Dobrý človek Ježiš a lotor Kristus Dobrý človek Ježiš a lotor Kristus Philip Pullman

Kniha má zajímavý obal, tvář P. Ježíše napůl ve světle jako dobro a na půl ve tmě jako zlo.
Příběh samotný je pro mne rozporuplný. Jako křesťan znám Písmo svaté a po přečtení tohoto příběhu mám zvláštní pocity. Při četbě knihy to na mne působilo, že autor při psaní vycházel částečně z Pisma svatého, ale zároveň si příběh upravoval podle svého.
Ježíš v knize vystupuje jako bratr dvojčete – Krista. V Písmu zradí Krista Jidáš, v této knize jeho „dvojče“ Kristus. Jako křesťan mám od příběhu po jeho přečtení vytvořený odstup, říkám si, že autor v knize použil, co se mu hodilo, ale ptám se proč?
S největší pravděpodobností bych knihu nedoporučovala těm čtenářům, kteří nejsou pevní ve víře nebo kteří cestu k Bohu teprve hledají. Asi by je kniha dost rozhodila.

15.01.2017 3 z 5

Despota Despota František Kalenda

Je vidět, že se jedná o autorův první pokus o napsání knihy. Kniha se nečetla špatně, ale vadily mi přeskoky v textu ohl. míst a osob, které děj měly vyprávět.

31.12.2016 2 z 5

Lovec čarodějnic Lovec čarodějnic Sam Thomas

I tento poslední příběh o porodní bábě Bridget byl velice čtivý a napínavý až do konce.

26.12.2016 4 z 5

Rok v Bullerbynu Rok v Bullerbynu Gunnar Herrmann

Kniha se čte překvapivě velice dobře. Autor z větší části popisuje nesnadnou cestu k opětovnému získání švédského občanství. Knihu hodnotím dvěma a půl hvězdami.

10.12.2016 3 z 5

Relikvie mrtvých Relikvie mrtvých Ariana Franklin (p)

Opět pěkný, čtivý a částečně na skutečné historii vystavěný příběh.

21.11.2016 3 z 5

Nezaplatitelný Nezaplatitelný Zygmunt Miłoszewski

Mé první setkání s tímto autorem. Až na jistá místa uprostřed knihy se kniha nečetla až tak špatně.

05.11.2016 3 z 5

Deník přátelství Deník přátelství Wanda Półtawska

Ne každý má možnost říct, že jeho blízkým přítelem a rádcem v duchovních záležitostech byl člověk, který se stal papežem a následně i světcem.

Pěkný životní příběh.

09.10.2016 3 z 5

Muž, který hledal pravdu Muž, který hledal pravdu Irving Wallace

Stále jsem čekala, že se začtu, že děj knihy začne být zajímavý a mít spád, ale za mne ztráta času, nedočetla jsem. Raději budu čas věnovat hodnotnějším knihám a autorům.

26.09.2016

Ulička hanby Ulička hanby Vlastimil Vondruška

Příběh o tom, jak se chovají lidé na radnici a když se na to přijde, zamete se to pod koberec, aby byl klid a nemuselo se nic řešit.

Dějově mívá autor kvalitnější knihy.

20.08.2016 2 z 5

Nový začátek Nový začátek Maria Calasanz Ziesche

Volné pokračování knihy "Návrat", kdy kněz Thomas Volkner působí jako venkovský farář v Hochstalu.

10.07.2016 3 z 5

Povolání k vydanosti Povolání k vydanosti Hans Buob

Autor v knize popisuje, jak se křesťan může stát svatým prostř. 3 evangelijních rad: dar poslušnosti; tajemství křesťanského panenství a v evangelijní radě chudoby.

10.07.2016 3 z 5

Otrávený pohár / Smrt mučednice Otrávený pohár / Smrt mučednice Vlastimil Vondruška

Opět 2 pěkné příběhy k vyřešení pro Jiřího Adama z Dobronína. Odpočinkové čtení.

18.06.2016 4 z 5

Poslední cantilena / Tajemství Tudorovců Poslední cantilena / Tajemství Tudorovců Vlastimil Vondruška

Poslední cantinela – SPOILER

V tomto příběhu hrají hlavní roli 2 středověké kancionály s písněmi o P. Marii. Když je má člověk k dispozici oba dva, je schopen z nich pomocí „akrostichonu“, což je text složený z prvních písmen nadpisů, složit vzkaz, díky kterému je odhalen vrah ševce Kryšpína, lékárníka Blažeje a kožešníka Pýchy. Oním vrahem je rychtář Vospálek, který dychtil po ukrytých penězích zderazských křížovníků, a protože lékárník a kožešník zjistili, kdo zabil Kryšpína, zemřeli i oni dva.
Název cantilena je odvozen z italského pojmu, kterým je sólová melodie nebo delší melodický úsek velké vícehlasé kompozice.
Protože Kryšpín, Blažej a Pýcha pocházeli z bratrstva chrámových zpěváků, využil autor tento název.

Druhý příběh "Tajemství Tudorovců" už nemělo takový čtivý spád.

04.06.2016 4 z 5