Sheemas Sheemas komentáře u knih

Démoni apokalypsy Démoni apokalypsy Michael Weber

Velice povedená kniha o dobývání především Moravy za doby třicetileté války. Chytlavé, dechberoucí, velmi přesné, děsivé podání války a ničení všeho a všech. Pro mě má navíc kniha kouzlo i v tom, že se týká jak Valašska (mého rodného) tak i Hané a okolí Kroměříže (kde žiji). Na čtení určitě náročné, velké množství postav, měst i děje, i tak skvělá kniha o historii naší země.

24.05.2017 5 z 5

Ve službách zla Ve službách zla Robert Galbraith (p)

Ve služnách zla je již třetí kniha o Cormoránovi a Robin, a jejich novém případu, který tentokrát nepříjmou dobrovolně, ale je jim doslova poslán poštou. Autor(ka) v této knize přidala mnohem více momentů mezi detektivem a jeho asistentkou, než v předchozích dílech, což je dobře, postavy se tím stávají reálnější. Co se týká případu, je vidět že autorka to má skvěle promyšlené, předkládá nám hned několik možných pachatelů a každý si může sám typnout, kdo že je tedy tím vrahem. Příběh ale má zbytečně moc omáčky kolem, což ubírá na tempu. I tak se jedná o velmi dobrou knihu.

26.04.2017 5 z 5

Rukojmí Rukojmí Stefanie Pintoff

Velmi dobrý thriller, od kterého se nebude moct odtrhnout. Celou knihou Vás budou napadat otázky proč? Proč zrovna tady? A proč zrovna tihle lidi? Dějem nás provazí zajimavý výběr hlavních postav, které postupně odkrývají to velké Proč a na závěr se objeví nečekaný zvrat, který tenhle příběh posunuje o hvězdičku výš.

19.04.2017 4 z 5

Pět Pět Ursula Poznanski

Skvěle napsaná detektivka na motivy světoznámé ,,hry" geocachingu, hledání pokladů se prolíná celou knihou, i když v tomto případě se nejedná o poklady, ale o hledání obětí a především pak vraha. Autorka měla tento příběh velmi dobře vymyšlený, rozehraný a nakonec jej i velmi kvalitně dovedla do konce. Těším se na další její knihy, ať už se stejnou hlavní postavou či úplně jinou.

22.03.2017 5 z 5

Železný půlměsíc Železný půlměsíc Juraj Červenák

Tato kniha mi přijde jako takový mezičlánek, jako návnada na něco většího. Kapitán Báthory se konečně setkává se svým synem, bohužel jejich setkání není přesně takové jaké si ho vysnil, aneb další bitva na obzoru. Autor umí skvěle popisovat krvelačnost bitev a jednotlivých vojáků, což předvádí i v tomto díle, bestiálnost některých postav je někdy až velmi nepříjemná. Ale i tak nám dává nadějí na vítězství a hrdinství. Báthory v tomto díle již není nesmrtelný a nezranitelný turkobíjec, ale stárnoucí a zraněný válečník, který chce pouze přežít a já doufám, že další díl je již na cestě.

16.03.2017 4 z 5

Kvílející schodiště Kvílející schodiště Jonathan Stroud

Velmi ,,zábavná" kniha, která se strašně jednoduše čte s příběhem, který baví.

05.03.2017 5 z 5

Cesta sněžných ptáků Cesta sněžných ptáků Robert Lyndon

Velmi příjemně zvládnutý historický román, který hlavní postavy zavede přes Anglii, Island, kolem Norska, přes Rus a dál, a to vše kvůli bílým sokolům. Motivy jednotlivých postav se velmi různí (vykoupení, pomsta, slib a tak dále), někdy jsou opodstatněné, někdy mi přišly až moc nahodilé (tak jak se autorovi zrovna hodily). Dále pak některé momenty byly v knize zbytečné, a celkově mohla cesta proběhnout trochu rychleji, ale i tak je to velmi pěkný příběh, se zajímavým koncem a pravděpodobně se prokoušu i dalším dílem.

05.03.2017 4 z 5

Carrie Carrie Stephen King

Vynikající dílo od Kinga, příběh který okamžitě v táhne do děje, a i když každý tuší kam směřuje a jak to nakonec i dopadne, nenechá čtenáře odejít dřív než po dočtení poslední věty. Poměrně krátká knížka se skvělým příběhem a v mém případě přečtena za jedno dopoledne.

24.02.2017 5 z 5

Ďáblova pevnost Ďáblova pevnost Juraj Červenák

Děj se konečně přesouvá do bližších míst a končin a ukazuje nám boje Chorvatů proti mohamedánům. Do tohoto boje zasáhne i kapitán Báthory, který se postaví všem a všemu. Skvělý díl, bavil mě víc než druhý. Některé momenty jsou zbytečně zdlouhavé a klidně v knize nemusely být, ale jinak děj poměrně odsýpá, Báthory kosí ,,bezvěrce" po stovkách a zase se trochu paktuje s peklem, ďáblem i čirým zlem. Ale hlavní je že se stále těším na pokračování.

07.01.2017 4 z 5

Brána Irkally Brána Irkally Juraj Červenák

Brána Irkally je druhé pokračování příběhu kapitána Báthoryho, tentokrát však pod tureckou nadvládou. V tomto díle začíná jako otrok na galejích, ale postupně se shodou šťastných náhod pout zbavuje a stává se svobodným mužem. Celá kniha se stále točí kolem mohamedánů, což bylo pro mě trochu zklamání, čekala jsem totiž trochu větší postup v příběhu, co se týká jeho rodiny. V tomto díle se více objevují prvky tajemna, nadpřirozena a čarodějů, zároveň je zde však i více krve a snad i mrtvých než v díle předchozím.
Kniha je velmi čtivá, příběh nikde nezastavuje, Báthory je pořád dobrým bojovníkem a kniha je určitě povinností pro fanoušky Juraje Červenáka, tak i pro fanoušky této doby.

24.12.2016 4 z 5

Zodiac - nejnebezpečnější ze všech zvířat Zodiac - nejnebezpečnější ze všech zvířat Gary Stewart

Jaký to je pocit, když si postupně dáváte dohromady kousky Vaší rodinné historie a zjistíte, že by Váš biologický otec mohl jeden z nejznámějších sériových vrahů v Americe? Tak přesně o tom je tahle knížka. Gary L. Stewart postupně v tomto příběhu překládá informace o svém biologické otci a svém podezření, co za svůj život provedl. Přestože v knize nakonec není řečeno, jestli byl jeho otec doopravdy Zodiac (stále chybí informace o výsledcích testů DNA), myslím že to stojí za to. Kniha se čte velmi dobře, příběh je sice místy hodně ,,citový", ale kdo by se Garymu divil.

11.12.2016 4 z 5

Lamentace Lamentace Christopher John Sansom

Lamentace, je již šestá kniha o právníkovi Shardlakovi, proti jiným v knihám sérii je děj pomalejší, táhlejší a hodně zaměřený na otázku náboženství, ale určitě to není a neměl by to být důvod proč si nepřečíst i tento díl. Pokud Vás baví historie, doba Jindřicha VIII. a zvlášť pokud jste fanoušky C.J.Sansoma, jednoznačně doporučuji.

07.12.2016 4 z 5

Souhvězdí Kata Souhvězdí Kata Rafal Dębski

Trochu jsem se této fantasy bála, ale kniha je skvěle napsaná, v některých pasážích celkem podrobně (postup při mučení a způsoby poprav), ale určitě se to dá vydržet. Hlavní hrdina, není ani kladný, ale ani záporný a během příběhu jsem si ho i celkem oblíbila, děj se posunuje rychle vpřed a pořád vás nutí pokračovat ve čtení. Pro mě je tahle kniha velkým překvapením, a mohu doporučit.

23.11.2016 4 z 5

Oltář z kostí Oltář z kostí Philip Carter

Oltář z kostí má poměrně jednoduchý přímočarý příběh, kde autor strašně rád odkazuje na životy slavných osobností (tedy spíše jejich úmrtí). Kniha se čte rychle, příběh se rychle posunuje vpřed, postavy jsou klasicky rozděleny na velmi kladné a velmi záporné, prakticky nic mezi. Kniha se přirovnává ke knihám Browna či Ludluma, no nevím, je to spíš takový trošku slabší odvar z nich, na deštivé podzimní večery ideální.

20.11.2016 4 z 5

Vánoční říše Vánoční říše Joe Hill (p)

Vánoční říše opravdu není vánoční pohádka, ale hodně šílená jízda, s kterou se svezete až na konec knihy velmi rychle. Autora jsem před touto knihou neznala, pouze jsem viděla film Rohy (to je taky šílená jízda) a proto jsem netušila co můžu čekat. Vánoční říše mě opravdu překvapila, nečekejte žádné romantické pohledy do zasněžené krajiny, ale pěkně hororový příběh, kdy nebudete vědět čemu věřit. Jednoznačně doporučuji a já jdu hledat další knihu od tohoto spisovatele.

05.11.2016 4 z 5

Losí hovno Losí hovno Lars Simon

Knížku jsem si vybrala hlavně kvůli názvu, no uznejte že Losí hovno na obálce najdete málo kde :) . Příběh je celkově velmi jednoduchý a srandovní, skvěle se čte, závěr je sice hodně šílený, ale proč ne? Skvěla četba na podzimní večery.

21.10.2016 4 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Velmi čtivá, dobře napsaná knížka, ze začátku možná pro mě byla trošičku horší orientace v postavách a časech, když se prolíná minulost s přítomností, ale čtenář si rychle zvykne. Děj se skvěle vyvíjí a není úplně předvídatelný. Ke konci kniha strašně zrychlí a věci, které hlavní postavě nedocházely ,,několik let" si najednou uvědomí během pár dní. Dívka ve vlaku je možná první knížka, kde jsem si neoblíbila snad ani jednu postavu, tak že bych ji opravdu fandila, každá (ze tří žen) byla svým způsobem neuvěřitelně otravná, ale dohromady se daly.
Velmi se těším na filmové zpracování.

16.01.2016 4 z 5

Kacíř Kacíř Carlo Adolfo Martigli

Číst tuto knížku pro mě znamenalo doslovné utrpení. Každý den pár stran a stejně jsem se ztrácela, příběhy se prolínají, osoby se objevují a mizí, spousta věcí je řečena jen napůl. V textu nejde mnohdy poznat, která osoba právě mluví, nebo myslí. Jednou stačilo, děkuji, na shledanou pane autore.

18.11.2015 1 z 5

Kolumbova záhada Kolumbova záhada Steve Berry

Kolumbova záhada nás zavede na Jamajku, na Kubu, do Vídně a také do Prahy. Příběh je poměrně jednoduchý a rychle postupuje vpřed, bohužel jsem si za celou knihu nijak zvlášť neoblíbila ani jednu hlavní postavu, což mě mrzí. Líbil se mi nápad s Kolumbem i s Prahou, ale kniha mě až tak moc neohromila, škoda.

05.09.2015 3 z 5

Mysterium tremendum Mysterium tremendum Sebastian Rainer

Jako obyvatel Horní Bečvy, jsem tuhle knížku prostě musela mít, což asi má vliv na hodnocení této knihy. Bylo zajímavé číst o místech, které dobře znám - přehrada, u Dvořáčka (dnes Staré časy), Pustevny a cesta z nich (v zimě poměrně nepříjemná), číst o lidech jejichž příjmení se shodují s příjmeními mých spolužáků ze základní školy...:-), a tak dále.
V žádném případě bych spisovatele nesrovnávala s Kingem, ale má to své kouzlo. A po přečtení mám z tohoto příběhu rozporuplné pocity, ani si nejsem moc jistá zda jsem konec a závěr plně pochopila. Přesto můžu říct, že se kniha čte velmi dobře, příběh nabírá na obrátkách a ke konci se poměrně zvrhne. Osobně mi vadila jazyková úprava, která je zmíněna na konci knihy v ediční poznámce (text jsme přizpůsobili jazykovému úzu a nahradili málo srozumitelné dialektismy, atd.). Jestli se v Beskydech mluví jako v Praze....no nevím.

26.07.2015 4 z 5