sheldon8410 komentáře u knih
Přečteno jedním dechem, moc se mi líbil autorčin styl psaní. Hlavní hrdinky mi tedy moc sympatické nepřišly, ale čím víc jsem se dozvídala o jejich osudech, tím větší jsem pro ně (pro obě) měla pochopení. Příběh krásně plynul, děj skvěle gradoval až do konce. Určitě doporučuju.
A pokud jste milovníci kávy, zákusků a dobrého jídla, tak doporučuju přečtení o to víc! Ty kratičké vsuvky, popisující lahodnou kávu, výtečné dortíky a vydatné večeře knihu krásně oživily. A mě, jako mlsnou čtenářku, namotivovaly někam si na něco dobrého zajít, třeba ke Křupavému koblížku :))
Na tuto knihu jsem narazila díky čtenářské výzvě a jsem tomu moc ráda. Určitě si od autorky ještě něco přečtu. Moc se mi líbilo střídání dvou dějových linek a to, jak do sebe postupně všechno zapadalo. Na můj vkus to však bylo napsáno až příliš hovorově, nespisovně, sem tam se tam objevila sprostá slova... Ale je fakt, že to aspoň znělo, jako by vám příběh vyprávěla kamarádka u drinku :)
Krásná kniha s krásným obsahem. Autorku sleduju na Instagramu už dlouho, její příspěvky mě vždy pohladí po duši. A stejně tak i tato knížka, napsaná s láskou a respektem k dětem (ale i k rodičům).
Ze začátku jsem byla docela skeptická, asi úplně nesouhlasím se vším, co je v knize řečeno. Ale určitě stojí za přečtení! Moc se mi líbila ta hlavní myšlenka řečená na konci knihy (kapitola "Když už bylo vše řečeno") - děti nejsou náš majetek, ačkoli se tak bohužel často chováme. Určitě doporučuju!
Zajímavá kniha o výchově dětí doplněná odbornými poznatky z psychologie. Osobně bych uvítala, kdyby se autorka více rozepsala, místy mi to přišlo hodne stručné, ale na druhou stranu to byl asi účel :) Určitě bych doporučila, přečtené to máte za večer a určitě tam najdete pár námětů k zamyšlení.
Dávám pět hvězdiček, kniha je hezky jednoduše napsaná a plná zajímavých rad. Některé pasáže se opravdu opakují, ale já to naopak (jako absolutně nezkušený čtenář) oceňuji. Opakování matka moudrosti :) Tak a teď jen počkat, jestli získané znalosti budou fungovat i v praxi....
Kniha je plná skvěle propracovaných příběhů, které mezi sebou mají plno souvislostí. Navíc s myšlenkou vyjádřenou na konci knihy se plně ztotožňuji :) Zatímco knížce dávám 100 %, tak film má u mě asi tak mínus sto :D
Kniha plná skvělých myšlenek, které jsou k reálnému životu o dost blíž, než ostatní "sluníčková" motivační literatura, nabádající čtenáře k pozitivnímu myšlení za každých okolností. Měla jsem strach z těch sprostých výrazů, kterých je kniha plná a o kterých jsem tu mezi hodnocením četla, ale nakonec jsem to vyřešila tak, že jsem si to přečetla v angličtině, kde mi ta sprostá slovíčka tolik nevadí (asi síla zvyku ze všech těch filmů a seriálů :)). Líbilo se mi, že je to napsané hezky jednoduše a že je tam plno různých příběhů a přirovnání. Prostě super čtení i pro lidi, který motivační literatura moc nebere.
Moc se mi líbilo střídání tří dějových linek a postupné odhalování, co se teda vlastně stalo. Kniha měla spád, hezky se mi četla a všichni hlavní hrdinové mi byli sympatičtí.
Grace a její příběh ve mně vyvolala spoustu emocí, autorka dokázala všechno tak skvěle popsat, že jsem se cítila, jako bych byla v Gracině kůži (ať už prožívala horko, únavu, lásku, smutek, nebo i tu menopauzu :D).
Kniha o mateřské lásce, o tom, jak člověk dovede i nechtěně svými slovy ublížit nejbližším a taky o tom, jak je důležitý vnímat a zpracovávat svoje emoce. 5*
Tak sice jsem si během čtení neříkala "proč mi tohle nikdo neřekl dřív?", ale i přesto dávám 5*. Obsahuje spoustu užitečných informací o zachování duševního zdraví, které jsem všechny tak nějak už tušila a znala. Ale moc oceňuju, že si autorka dala tu práci a všechny hezky stručně a přehledně sepsala do jedné knihy.
Měla jsem půjčenou jako e-knihu z knihovny, ale určitě stojí za to pořídit si tištěnou formu a v případě potřeby prolistovat.
Byla jsem celkem skeptická, knih o hovínku už jsme s dcerou přečetly spousty, ale teď už chápu, že tu má hodnocení čistých 100 %.
Je vtipná, ale hlavně poučná, má zajímavé ilustrace. Baví čtyřletou dceru, a myslím, že bavit ji bude i za 10 let. Super!
Když jsme to s dcerou četly poprvé, přišel mi text až moc stručný, víc obrázků než textu a docela mi to vadilo. Ale pak jsem za nějakou dobu viděla tuto pohádku v televizi a nakonec jsem byla ráda, že kniha je oproti filmu stručnější a Krtek v ní není takový lump, který například schválně provokuje lva, zlobí slona apod.
V knížce naštěstí Krtek zůstal dobrákem, jako si ho pamatuju ze svého dětství z ostatních knížek.
Původně jsem byla trošku skeptická, přece jen jsem "odkojená" na originálech od Zdeňka Milera, ale dceři se knížka moc líbí a mně nakonec taky, na odlišné ilustrace jsem si zvykla a ten příběh je krásný - jednoduchý, ale přitom poučný. Navíc jak píše paní v komentáři níže - doslov od autorky mě taky dojal :)
Kdybych neměla Káju tolik ráda z těch prvních dílů, tak bych to už možná ani nedočetla. Už to jaksi není ono... Kája a Zdeňa jsou stále "čisté duše", ok, s tím nemám vůbec problém, ale proč musejí být všichni ostatní tak špatní? Hlavně na konci knihy na tom večírku, všichni taaak zkažení, jen Maříkovi dokonalí...
Své hodnocení musím rozdělit na dvě části: ilustrace a text.
ILUSTRACE - dávám jednu hvězdu, protože jsem na ně asi moc konzervativní, místy jsem je ale opravdu nedávala. Z celé knížky mi přišly vtipné asi jen dvě, u zbytku jsem jen protáčela oči v sloup. Nevěřím tomu, že takový styl humoru by rozesmál nějaké dítě (předpokládám, že cílová skupina čtenářů této knížky by měly být děti), navíc sexuální narážky podle mě do dětské knížky taky nepatří. No a vrcholem všeho ta zastřelená sova... Bez komentáře.
TEXT - dávám hvězdy tři. Kniha je nádherně napsaná, opravdu krásným jazykem. Jen jsem byla už dost alergická na slovo "neposlušný". Přitom Brouček byl jen obyčejné zvídavé dítě. A když pak už jen "svítil, na nic nedbal a ničeho si nevšímal", přišlo mi ho strašně líto, že tu svoji zvídavost potlačil a vzdal se.
Ale jinak opravdu krásné čtení, ač smutné. Už odmalička, když vidím kvést chudobky, tak si na Broučky vzpomenu.
(SPOILER) Jako malá jsem tuto knihu neznala, díkybohu. Nedávno ji našel manžel u rodičů ze svého dětství, tak jsme ji předčítali dceři, a nestačila jsem se divit. Zajíček byl vyčůraný, zlobivý, zlý... Takhle si hrdinu z dětské knihy opravdu nepředstavuju!
Další super knížka o respektujícím rodičovství, která, na rozdíl od těch ostatních, co jsem četla, obsahuje dvě témata navíc, která jsou při výchově velmi důležitá:
1. Rozdíly ve výchově chlapečků a holčiček.
2. A to, že jak se k dětem chováte odmalinka, velmi souvisí s tím, jak se k vám děti budou chovat v pubertě.
Určitě stojí za přečtení.
Na tuhle knihu jsem asi moc málo "alternativní" :) ale pár zajímavých myšlenek jsem tam určitě objevila (hlavně kapitoly 8. Děti a jejich právo na pravdu a 9. Vymezení hranic a komunikace). Na druhou stranu pasáže o porodu v nemocnici se mi zdály příliš negativní (i když těžko říct, třeba to mají v Argentině opravdu horší). No a na časté zmínky o "maskulinní společnosti" jsem asi zase moc málo feministka :)
Ale jinak je to zajímavá kniha a jsem ráda, že jsem na ni narazila.
Hodně zajímavá knížka plná námětů k přemýšlení. Vlastně ani nevím, jestli je se šťastným nebo smutným koncem...