Sidonia

Krásná kniha, hrdinka odvážná, plná svobody,prožila zajímavý život. Významný také pohled na zemědělství v západních zemích - porovnávala jsem s našimi podmínkami v mi. století.
Poučné.

Kniha neuchvátila, styl psaní podivný, hrdinové nesympatičtí a, celé nějaké kostrbaté a nepřirozené. Četla jsem velmi zběžně.

Řadím mezi laskavé knihy. Krásný příběh, prolíná jím láska, hudba, krásné podivínství hlavních hrdinů a hlavně - laskavost a cit pro krásu. Harfy, příroda, atmosféra, ale i trocha napětí - co se stane, dopadne to dobře?

Dávám velmi dobré hodnocení za neotřelý způsob napsání knihy. Na začátku knihy v podstatě víme, kdo zemřel a teprve pak se rozvíjí děj. Zajímavý také popis života velmi bohatých lidí, také z docela neobvyklého pohledu.

Itálie, zajímavé tím, že příběh se odehrává v osmdesátých letech, ale italský venkov působí chudě a zaostale, způsobem života mně připomíná sedmdesátá léta na našich vesnicích.

Výborná čtivá kniha, založená na skutečné historii, osobnost Thomas More

Pěkně popsaná aljašská příroda a život na Aljašce i portréty lidí, kteří se rozhodli tam žít. Ale jinak mě kniha nijak neoslovila, trošku červená knihovna a ke všemu ten velký formát - nečte se moc příjemně.

Nebylo to špatné, konec trochu jako z červené knihovny, k hrdinkám jsem za celou dobu četby nepojala žádný bližší vztah, kniha mě prostě nechytila. Ke všemu nemám ráda velké formáty knih, z mého pohledu je lepší tlustá kniha, ale ne velká.

Krásné, napínavé, tak trochu seversky kruté. Hodně psychologické, dobře napsané, měla jsem chuť se podívat nakonec. Zvláštní, ale žádnou z postav jsem si neoblíbila. Děj se odehrává v jižním Švédsku, v Lundu.

Kniha vhodná i pro dospívající čtenáře. Popisuje lásku, nemoc, jinakost, zamilovanost i odvahu. Vše popsáno, citlivě, s elegancí, dialogy vtipné a inteligentní.

Krásné. Neobvyklý a pro nás neznámý přístup k postiženému dítěti. Obdivuji upřímnost a troufalost, se kterou autorka k tomuto tématu přistupuje. Zároveň si nelze nevšimnout, jak se hlavní protagonisté chtějí vyhnout úřední mašinérii při řešení postižení. Zaujala mě celá tématika knihy - od atmosféry jejich domu v jižní Francii až po lásku k vaření a hlavně - vykreslení charakterů osob, neodsuzování jejich ne vždy dobrých povahových vlastností, přístupu k životu apod. Kniha by pro mě nebyla tak zajímavá, kdybych v doslovu nezjistila, že autorka čerpá ze svých zkušeností.

Kniha mě hodně bavila, ale určitý okamžik v chování Etiena, který nechci prozradit těm, co budou číst, byl podle mého nepravděpodobný, přehnaný a proto dávám jen tři hvězdičky. Jinak mám knihy tohoto typu ráda, je tam vidět běžný život běžných lidí, bylo to i napínavé, hrdinové nebyli pouze hodní a zlí, ale obyčejní chybující lidé, jen ta chvilička s Etienem mě nějak nesedla.

Líbí se mi atmosféra, charakteristika obyvatel městečka i popis tamního prostředí v jižní Francii. Není to román plný děje a akce, ale to mi nevadí, protagonisté jsou věrohodní, život v Cordes-sur-Ciel popsán věcně, včetně pocitů přistěhovalců, nechybí špetka napětí a také v závěru poučení - ne vždy dostaneme, co chceme nebo co jsme si vysnili - je třeba s tím umět žít a hledat, čím to nedosažitelné nahradit. Řadím mezi knihy, které si zapamatuji a třeba se k nim i někdy vrátím.

Velmi čtivé, viděno očima malého kluka, přesto zajímavé i poučné. Život v Rusku, rozkulačení, postavení rodin, školství v Rusku.

Kniha mě nebavila, možná proto, že mi nevyhovuje text formou dopisů obecně. Nehodnotím, nezačetla jsem se a knihu nedočetla.

Krásné. O přátelství, o životě a o žití, o stárnutí, o vztazích, tajemstvích i pocitech. Typicky severské, žádné happyendy se nekonají, hrdinky nejsou dobré nebo špatné, jen lidské, se svými chybami i přednostmi. Příběh plný moudra, skrytého mezi řádky.

Dobrá kniha, nic přehnaného, příběh načrtnutý lehce, člověk má pocit, že protagonisty zná takřka osobně. Dobře popsané vztahy, moderní i poučné a také varující - výchova dětí v rodině, škola aj. Děj sice není plný zvratů a překvapení, ale nenudí a je věrohodný.

Krásný román, popisuje život bohaté francouzské rodiny, kde však bohatství není to hlavní - hlavní je odpovědnost, povinnosti, pracovitost, dobrá výchova. Nevyhýbají se jim tragedie, ale soudržnost rodiny jim pomáhá vše překonat. Bohatství a velká rodina sice život usnadňuje, ale zároveň jsou jednotliví členové jaksi odpovědní za čest a dobré jméno a jsou si toho vědomi. Poučná a velmi kultivovaná kniha.