Siwan komentáře u knih
Skvostná atmosféra. Některé příběhy mě bavily víc, některé míň. Povídky obecně nejsou můj šálek, ale Poe má takový smysl pro gradování příběhu, že mu prostě rozsah povídky stačí.
Postavy jsou dobře vykreslené, líbí se mi, jak se formou vzpomínek dozvídáme, co je motivovalo k tomu, jak jednají. Jen bych ocenila ukončení knihy. Další díl by mohl navazovat i volněji. Děj má spád. Za mě supr počin.
Vždycky když si na tuhle knihu vzpomenu, něco se ve mně zachvěje. Mám ji spojenou s láskou :-)
Sáhla jsem po ní v rámci většího zásobení se knih v knihovně na léto. Očekávala jsem silnou podobnost s Ranhojičem od Gordona a byla jsem zvědavá, co z toho autorka vytříská.
A kupodivu vytřískala. Velice poutavě popsané prostředí židovské komunity a čtvrti zasazené do období morových ran. Příběh má spád a autorka píše dobře, takže přečteno jedním dechem. Vřele doporučuji.
Asi hodinu jsem přemýšlela co o té knize napsat dobrého. Je určitě čtivější než první díl, postavy jsou taky trochu sympatičtější, konec příjemné překvapení. A to je všechno konec zvonec, další díly číst nebudu ani pod hrozbou smrti.
Mám ráda tyhle série ... ano probíhají podle podobných modelů atd, ale pokud je to dobře udělané, tak to funguje. Tohle je okopírovaný a navíc ještě špatně napsaný mix Pádu (a celé série) a všeho co už tu bylo.
DOBŘE. Nebavily mě technické pasáže, ale je to dobře vystavěná kniha. Takže za mě dobře. Jenom nějak nic víc :) prostě dobrý, fakt dobrý.... :)
Postavu Creeda jsem si oblíbila už v předchozích dvou knihách a i když mi Lenny předtím nebyla ultra sympatická, tak v tomhle díle se to změnilo. Líbilo se mi i to jak si k sobě hledali cestu a jak dokázali překonat svoje strachy. Je to trochu slabší než předchozí knihy, ale jenom lehce. Čte se to samo a slupnete to za odpoledne.
Zajímavé. Jsem trochu rozpolcená, jak se z tohohle vyhrabat. Začneme postavami.
Morana s Vesnou jsou naprosto ústřední postavy, které jsou definované svojí kletbou. Pochopitelně je nám všem sympatičtější nebo řekněme víc k nám promlouvá Morana, protože Vesna až na to, že prozpěvuje a zaplítá si kytky do vlasů za celou knihu v podstatě nic neudělá. Vlastně jo, jednou a je to pěkná kravina. Oproti tomu Morana má zaděláno na to, aby nás chytla...píšu zaděláno, protože víc to není. Autorka je určitě zdatnou vypravěčkou, ale vypsat postavu tak, abychom s ní hluboce soucítili, to zatím neumí. Ostatní postavy a jejich vztahy k nim nestojí za řeč.
A teď příběh...ve své podstatě ok. Konec totálně překombinovaný, občas to trochu ujelo a byl tam nějaký ten protimluv. Ale dobře...není první ani poslední.
Připadá mi, že se slovanskou mytologií to nemá nic společného, jenom vypůjčená jména pro postavy...jinak je to naprostá blbost ať už se ocitneme ve 12. nebo 18. století.
Co mě vlastně mrzí asi nejvíc je ta nevytěženost situace....jako haló, tohle mohla být epická sága na pět dílů, kde by se postupně rozvíjeli vztahy mezi bohy, lidmi, jejich Besties atd....nápad se slovanskou mytologií prostě pecka. No a je to takový trochu nedochůdče.
Jako většina ostatních jsem první četla sérii Nyxia. A mám dojem, že ty nedostatky, které pro mě měla Nyxia má stejně tak tahle série. Ano, námět i svět je zajímavý. Tempo poměrně svižně plyne, takže se kniha přečte celkem lehce. Ale to je zároveň i její největší úskalí. Je prostě jednoduchá. Charaktery postav jsou nám představovány odděleně a v jednom případě i vyprávěním v jiné osobě, což je samo o sobě celkem zajímavé. Jenže autor je spíš fajnšmekr na prostředí než na postavy. Ty zůstávají ploché a v podstatě nezajímavé, protože prostě nemají prostor. Stěžejní je pro autora děj, jakoby zapomínal, že příběh tvoří postavy, které člověku buď přilnou, nebo jsou mu jaksi jedno. Myslím, že za vše mluví to, že s kým jsem se o knize bavila téměř všichni jsme se shodli na tom, že jsme neměli jednoho z těch tří, kterému bychom fandili, že závod vyhraje. Bylo nám to vlastně jedno. Jinak samozřejmě perfektně našlápnuto k pokračování, ale přiznávám, že si ho asi přečtu jen proto, že mě zajímá, jestli se autor překoná a zvládne ve druhém díle dát postavám trochu víc prostoru pro rozvoj...
PS. Mám dojem, že by z toho byl perfektní film...asi by byl lepší než kniha.
Asi se budu opakovat, ale je prostě znát, že tady ještě Maasová nebyla tak vypsaná...jsou tam slabší místa kde se to poněkud vleče. Konec to suveréně vyváží, protože jednak postavy dostanou víc prostoru začít nějak aktivně reagovat a zasahovat do děje a taky se trochu víc otevřou čtenáři. Tak uvidíme dál.
No, tak to nějak celé dopadlo, ale musím říct, že mi taky připadalo, že to bylo takové dokončené, nedokončené. Přiznávám, že jsem úplně nepochopila pohnutky Alexe proč se choval jak se choval k Leně a asi už jsem moc stará na to, aby mi to přišlo nějak romantické nebo smysluplné. Ale ok, s tím by se dalo ještě žít. Ovšem ten konec mi taky připadal takový divně nedotažený. Ve druhém díle se mi líbil vývoj Juliana, ale v tom třetím, kde se střídají pohledy Hany a Leny mi přišlo, že ten proces Hany mi přišel trochu neuchopitelný. Osobně bych řekla, že první díl byl nejlepší a pak to jde tak trochu dolů. Ale nápad zajímavý a dobrý.
Tuhle autorku jsem četla poprvé a nebyl to špatný zážitek. Určitě nejsem tak unesená jako spousta ostatních tady, ale kniha je to pěkná. Jednoduchá, čtivá, s pěkným a místy kouzelným příběhem. Postavy jsou sympatické a člověk si je snadno oblíbí. Osobně jsem si tuhle knihu vybrala hlavně kvůli prostředí New Orleansu a nebyla jsem zklamaná. Člověk dostane pěknou dávku té správné atmosféry.
Kniha je skvělá. Celý příběh od začátku do konce plyne jak řeka a unáší vás s sebou. Perfektní a ještě jednou perfektní.
Mně kniha celkem chytla, mělo to spád a i když postavy nebyly bůh ví jak zábavné, šlo to. Téma celkové nevyčerpané a občas nelogické postupy a ta chemie mezi těmi dvěma....no bylo by co drbat, ale ono to tak nějak odsejpá, že se mi ani nechce. Škoda, že druhý díl u nás není přeložený, konec je samozřejmě otevřený.
Vzhledem ke všem komentářům mě překvapilo, že mě to nebavilo. Nápad je to výborný, jeho rozvedení taky. Škoda, že to nenapsal někdo se smyslem pro chemii, detail a takové to něco navíc, co by z toho udělalo zábavu. Vlastně je mi to líto. Zkusím ještě jiný díl téhle série...třeba z toho něco bude.
Zjistila jsem, že už jsem to četla, když jsem si přečetla obsah. Ale asi mě to moc nebavilo, protože si vůbec nepamatuju jak to dopadlo (samozřejmě, že dobře). Vybavují se mi ty citáty, které si psala Emerie na tabulku a že je Drew vtipně přetvářel. Takže asi dobrý, ale nic co bych si zapamatovala.
Nedá se říct, že by to nebyla oddechovka. Ale přiznávám, že jsem nějak nemohla pochopit jednání těch hlavních postav. Hlavně teda Ethana, tak ji nesnáší nebo miluje? Olive je správně praštěná, ale vlastně to celé tak trochu nedává smysl. A ten konec mi nějak neseděl. Každopádně na tyhle autorky je to hodně podprůměr.
Takže jak začít. Asi je můj pohled na celou knihu ovlivněný tím, že jsem četla "Já, poutník". Kterou mimochodem považuju za knihu téměr legendární a to mě tohle téma ani nezajímá. A tím se dostáváme k problému celé knihy. Hlavní postava je sympatická a obecně i plynutí příběhu taky ujde. Ovšem jenom ujde. Celé je to sice naplánované krásně, ale odhadnutelné, plytké... Osobně mě samotnou překvapilo, že jsem "pointu" příběhu odhadla správně tak brzo. Chybí tomu to něco za tím, co z Já, Poutník dělá knihu mimořádnou, nezapomenutelnou.
S Olsenem a podobně bych to nesrovnávala, je to úplně jiný styl než klasické severské detektivky.
Ale obecně cca po 150 stranách se to rozjede, má to spád, napětí. Stojí za přečtení. Jenom ten konec?? Jako chápu, že si chtěl zadělat na další díl, ale bože - fakt to nešlo míň blbě?? Takže 3,5 za ten dodrbanej konec.
Asi mi prostě nesedí autorův styl. Už s metrem jsem se prala a v Budoucnosti se mi potvrdilo, že mi prostě nesedí. Na mě spousta zbytečných částí, postavy jsou pro mě jaksi nesrozumitelné, neumím se s nimi sžít. Jinak námět není špatný, nelituju přečtení, ale do dalších jeho knih už se pouštět nebudu.
Naprostá bomba, do jedné ráno už jsem chvíli nečetla, ale tohle se prostě nedá odložit. Běžím na další díl... :-)