Skallarix Skallarix komentáře u knih

Robin Hood Robin Hood Alexandre Dumas, st.

Dávná anglická legenda ožívá pod perem francouzského spisovatele v krásný romantický příběh, který znají snad všichni, i přesto, že knihu samotnou nečetli. . .

15.09.2012 4 z 5

Tehanu Tehanu Ursula K. Le Guin

Tuto knihu bych nazval opravdovým fantasy psychologickým románem. Občas jsem až tajil dech, jak se autorka dokázala vžít do svých postav, obzvláště do malé nešťastné dívenky, jež se stala víceméně hlavní postavou této ne-poslední knihy Zeměmoří. Smutný příběh, ale krásný...

06.08.2012 5 z 5

Nejvzdálenější pobřeží Nejvzdálenější pobřeží Ursula K. Le Guin

Třetí díl Zeměmoří nás zavádí trochu do temnějších koutů tohoto kouzelného světa. I v tomto díle nás Zeměmořím Ursula K. Le Guin provádí skrze pohled jiné postavy, než v dílech minulých, a tak nám svůj svět představuje v trochu jiném spektru světla....

25.07.2012 4 z 5

Rytíři krále Artuše Rytíři krále Artuše Vladimír Hulpach

Jako malý jsem si žil ve vlastním světě, který byl vykreslen převážně na legendách o králi Artuši, Merlinovi... A také se mi dostala do rukou tehdy tato kniha určena především mladším čtenářům. Také si pamatuji své rozhořčení, jak mohl někdo takto "překroutit" pro mě tehdy svaté legendy - ale i přesto jsem si je docela rád přečetl... Autoři této knihy si dali s vyprávěním záležet. Není divu, když člověk chce, aby se to dobře četlo především dětem.
Legendy Kulatého stolu a jiné převyprávěli a a někdy dovymýšleli autoři po svém, což jim nezapomenu, ale stejně tak jim nezapomenu ani to, jakým stylem byly tyto příběhy podány, či na krásné ilustrace v knize...

20.07.2012 4 z 5

Ilustrovaná encyklopedie lidské vzdělanosti Ilustrovaná encyklopedie lidské vzdělanosti kolektiv autorů

Zajímavá a (nejen) na svou dobu i praktická encyklopedie bohatá na krásné ilustrace.

20.07.2012

Velká kniha o jménech Velká kniha o jménech Jan Bauer

Pokud hledáte něco o původu jmen, zde toho moc nenaleznete. Tedy nic, co byste si nepřečetli už kdekoliv na internetu, v časopise pro nedělní chvíle, na propiskách které se dávají k svátku a podobně. Možná je to lepší než-li kalendář při hledání jména pro vašeho potomka jakožto inspirace, ale moc doložených informací o původu jmen zde není. Často se i informace opakují - jsou zkopírované od jiných jmen, které už autor ve své knize uvedl.

20.07.2012 1 z 5

Hrajeme na kytaru Hrajeme na kytaru kolektiv autorů

Zajímavá "příručka". Bezesporu. Najdete v ní mnoho rad a tipů spíše pro pokročilejší hráče kytaristy, než pro úplné začátečníky. Navíc co mnoho fanoušků převážně klasické rockové hudby ocení jsou taby a postupy ke hraní slavných písní, které se zapsaly do rockové historie. Pro mě srdcovou záležitostí je například od Oasis - Wonderwall :)
Bohužel, často není dostatečně popsáno v knize vše tak, jak by asi mělo, ale věřím, že každý se špetkou hudebního sluchu přijde na tu pravou cestu "how to play rock".

20.07.2012 3 z 5

Zpověď ďáblovy milenky Zpověď ďáblovy milenky Danielle Michaud

Autorka údajně změnila jméno, utíká před zlem, jež si prožila a zde nám předkládá jistou autobiografii. Celý příběh mi však přijde přitažený za vlasy. Neříkám, že jsem si prožil něco podobného, ale myslím, že některá fakta, či situace popsané v knize jsou zveličené. Pokud si ale tato žena zažila třeba byť podobný teror, není pak divu jisté nadsázce.
Satanistická sekta v této knize je popsána jako "tajná mafie vyvolených", která ovládá svět. Michaud zde popisuje, jakou mají moc nejen skrze vliv, psychologii, ale i skrze magii.
Není to hezký příběh, už vůbec ne romantický. Je to příběh o cestě na dno a snaha se z té špíny vyhrabat a utéct jí.

06.07.2012 2 z 5

Ivanhoe Ivanhoe Walter Scott

Klasický rytířský román z prostředí anglosaské šlechty. Příběh statečného rytíře Wilfreda z Ivanhoe byl poprvé vydán roku 1819, proto je možná psán svým typickým stylem, jež někteří nazývají "a dobro za každou cenu zvítězilo". Přesto vše románu nechybí napětí, ani dobrodružství.
Stále si příběh docela živě pamatuji, ačkoliv jsem ho četl v deseti letech. Přiznám se, že to není zcela jednoduché čtivo pro desetileté, alespoň pro mne nebylo. Ale i přesto vše jsem knihu "přelouskal" i bez výkladového slovníku, či podrobnější knihy dějepisu. A když už jsem si s něčím nevěděl rady, zeptal jsem se svého dědy, od kterého jsem knihu dostal. :)

Silná nostalgie...

06.07.2012 5 z 5

Zaměněná identita aneb Zmýtěná neplatí Zaměněná identita aneb Zmýtěná neplatí Robert Asprin

Ačkoliv se tento díl Mýtu odehrává v jedné z nejdražších dimenzí, v hypermarketu, příběh samotný je docela laciný, v porovnání s díly předchozími.

06.07.2012 2 z 5

Atuánské hrobky Atuánské hrobky Ursula K. Le Guin

Pokračování Čaroděje Zeměmoří překvapí jistě v mnoha ohledech. Jedním z překvapení je změna hlavního hrdiny. V tomto příběhu je hlavní postavou mladá kněžka, strážkyně Atuánských hrobek. Ged, čaroděj a hrdina prvního dílu zde nechybí a má zde klíčovou roli. Dalším překvapením pro mě byla změna stylu, kterým byla kniha napsána. Jako by i s novou hrdinkou přišel i nový pohled autorky na svět. Jak už náš, tak i svět Zeměmoří.

06.07.2012 4 z 5

Fretky záchranářky na moři Fretky záchranářky na moři Richard David Bach

Mé očekávání by se tenkrát zcela jistě dalo nazvati rozpolceným. Nevěděl jsem, zda-li mám čekat pohádku, či nějaké bajky, nebo i třeba jakýsi druh personifikace. Vždyť i anotace nutí k zamyšlení - "Autor v nich spojuje touhu po dobrodružství s vědomím odpovědnosti a filozofickým přístupem k životu a smrti. " Ale abych se přiznal, knihu jsem si pořídil kvůli fretkám, kteréžto, jak samotný název napovídá, jsou hlavními postavami celého příběhu.
Co se však mého subjektivního hodnocení knihy týče, ať už je to pohádka, či ne, mě se kniha docela líbila, jen stále nevím, zda-li bych ji doporučil spíše mladším školákům, náctiletým dětem, či... vlastně komu. Možná spíše a nejvíce těm, kteří jsou tolik zamilovaní do těch lasicovitých stvoření, jako já.

29.06.2012 4 z 5

Simonův kocour - chlupatý postrach okolí Simonův kocour - chlupatý postrach okolí Simon Tofield

Tyto "stripy" jsou vtipnými obrázky spíše jen připomínající krátká videa, která si získala slávu na serveru youtube.com. Co se musí nechat je fakt, že skvěle vystihují kočičí chování a jejich charakter, alespoň většiny z nich. Co se ale také musí nechat, je druhý fakt - a to ten, že jsou některé scény převzaty (či odcizeny, chcete-li) ze slavných příběhů ještě slavnějšího kocoura Garfielda.

14.04.2012 2 z 5

Kroniky Prydainu – kniha první Kroniky Prydainu – kniha první Lloyd Alexander

Na pozadí welšských mýtů se zrodil ve fantazii Alexandra Lloyda příběh, jenž si získal mnoho čtenářů, a to nejen mezi nezletilými. Všichni takovéto epické příběhy z prostředí fiktivních světů a zemí přiřazené žánru fantasy rádi srovnávají se světy Tolkiena, nebo Lewise, avšak... Já tato srovnávání rád nemám. Prydain je svět jedinečný a vlastní, originální a stejnětak příběhy, které se v něm odehrávají. Možná by se tato kniha dala především řadit do beletrie pro děti a mládež, ale stejně si myslím, že samotná "pohádka" to není. Mám na mysli tu typickou pohádku, kde vždy je dobro neomylné a zlo poraženo za svou hloupost. Pohádku, kde konce jsou vždy šťastné a předvídatelné. Vše má totiž svou cenu - a možná právě to se snaží Lloyd svým čtenářům (nehledě na věk) sdělit...

14.04.2012 5 z 5

Cesta do středu Země Cesta do středu Země Jules Verne

Knihu "Cesta do středu Země" jsem dostal po tátovi, ale nevím, jestli ji vůbec někdy četl. Byla to také první a prozatím jediná "Verneovka", ke které jsem se dostal - a s politováním musím říci, že jsem čekal trochu více. Vlastně o dost více..

17.02.2012 2 z 5

Kočkodlakova mise Kočkodlakova mise Konrad T. Lewandowski

Ve třetím díle se k nám vrací Xin, náš starý známý kočkodlak, který se v tomto díle dostane do světa "za zrcadlem" - obecně pro autory velmi vděčné téma, pro čtenáře už lehce ohrané. Na druhou stranu taková věc otevírá další možnost pokračování (které pravděpodobně K. T. Lewandowski stejně ani neměl v úmyslu. A pokud ano a další knihu nenapsal jen na "speciální objednávku nakladatelství Laser-books s.r.o.".... Tak bych pokus považoval za mírně nezdařený.)

24.01.2012 3 z 5

Keltské mýty a legendy Keltské mýty a legendy Ivan Sec

Knihy pro mne byly vždy jako jiné světy, životy, které se dají prožít jen jednou. Proto jsem ani povětšinou, či snad nikdy nemohl číst knihu znovu. Vryje se do paměti, jak jsem již zmínil, jakožto jednou prožitý život. A kdo by chtěl prožít celý život znovu v nekonečném "déjà vu" se souvisejícími pocity? Proto se pro mne tato kniha stala takovou zvláštností - ta touha si ji přečíst znovu....
Tyto mýty a legendy pocházejíc od ostrovních keltů nesou v sobě nejen příběhy starší než první lidé, ale i jistou sílu, která pohladí či jinak se dotkne srdce nejen každého pohana a milovníka keltské kultury.
Musím uznat, že legendy dnes nám známé jsou povětšinou jen překroucenou verzí, mnohdy dost ovlivněné křesťanstvím v Evropě.... Ale Ivan Sec, jak se zdá, nachází pomyslnou střední cestu a přednáší nám "legendární poklady" z keltského Irska a okolí.

22.01.2012 5 z 5

Zrádný mýtus aneb Jak se to málem nevyplatilo Zrádný mýtus aneb Jak se to málem nevyplatilo Robert Asprin

Představte si svět plný upírů - temný, děsivý.... A představte si, že strach jim naháníte stejně tak, jako oni vám! Ale i přesto v tomto díle čeká Skeeveho a jeho přátele nebezpečná mise plná překážek. Mise, na které musí zachránit svého přítele křivě obviněného z vraždy upíra a odsouzeného k smrti.
Velmi čtivý díl Mýtů!

22.01.2012 5 z 5

Peer Gynt Peer Gynt Henrik Ibsen

Poprvé jsem se s Peer Gyntem setkal díky svému profesorovi na střední škole, který dokázal vždy zapáleně a zároveň poutavě hovořit o svých oblíbených literárních dílech. Peer Gynt byl právě jedním z nich. Z jeho podání mne tento román okouzlil mnohem více, než po několika letech, kdy jsem si ho sám přečetl. Navzdory tomu bych hodnotil příběh o tomto arogantním sobeckém jedinci, který se mnohým hnusí a mnohým přijde jako odraz v zrcadle, jako velmi zdařilý a svým způsobem i neobvyklý.
Kdo z nás se někdy v životě nezachoval jako Peer Gynt? Ale kdo z nás dostane tolik šancí....?

22.01.2012 4 z 5

Kočkodlak a nomádi Kočkodlak a nomádi Konrad T. Lewandowski

Neobvyklost této knihy (to, že je napsána "speciálně na objednávku nakladatelství Laser-books s.r.o.") vysvětluje mnohé - třeba kvalitu tohoto volného pokračování. Označil bych ho totiž za nepovedenou nástavbu kočkodlakových příběhů.

22.01.2012 2 z 5