SladkaK SladkaK komentáře u knih

Mnich, který prodal své ferrari Mnich, který prodal své ferrari Robin S. Sharma

Obrovská škoda, že jsou tak skvělé myšlenky obalené do neskutečného balastu.

Knize bych dala i 10 hvězdiček, kdyby nebyla zasazena do příběhu a nesmyslného rozhovoru. Plánuji příběh projet ještě jednou, vypsat si ty skvělé myšlenky a knihu spálit.

24.04.2024 3 z 5

Léto v Paříži Léto v Paříži Sarah Morgan

Byť byl děj předvídatelný, musím jej ohodnotit kladně. Je naprosto překvapující, že na daný typ literatury bylo chování postav racionální a uvěřitelné. Oddechovka, když se vám zrovna nechce pracovat.

23.05.2023 4 z 5

Můj tajný život Můj tajný život Lucie Hříšná

K tomuto nemám co říct.

08.03.2023

Po povrchu Po povrchu Tomáš Třeštík

Můj první zářez biografie na čtenářském kontě. Nebýt čtenářské výzvy, ani o ní nevím, ale jako fotograf mě zaujal, protože fotografie je i mou prací. Kniha se mi velmi dobře četla. Každá kapitola pro mě byla obohacujícím nahlédnutím do aktuálních věcí. Na nic si nehrála. Napěchovaná surovými a přímými myšlenkami. Hodnotím velmi kladně.

25.11.2021 5 z 5

Harry Potter a vězeň z Azkabanu Harry Potter a vězeň z Azkabanu J. K. Rowling (p)

Bože můj! Tak tady má každý filmy zdecimovaný fanoušek hotové žně! Po přečtení tohoto dílu obsahuje paměť mého telefonu nové 2 Gigabity vyfocených a poslaných úryvků "covefilmunebylo" dalším nadšencům ságy Harry Potter.

02.11.2020

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Působivý, pestrý a promyšlený příběh. Nečetlo se to nejlépe, místy jsem z toho měla těžkou hlavu a jednoznačně to u mě vyhrál Valenti, se kterým bych se ráda namazala ještě před polednem.

01.02.2016 3 z 5

Dva roky prázdnin Dva roky prázdnin Jules Verne

Tato kniha me nadchla tim, ze je vse do detailu presne popsano a ma fantazie pracovala na plne obratky. Timto se ale stava kniha narocnou, nebot v ni dostavate tolik informaci, az se to nekdy neda dlouho unest. Nicmene kniha zazivna a pekna.

14.10.2014 3 z 5

Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Osobně nemám ráda lidi, kteří si pořád na něco stěžují. Věřím, že člen královské rodiny bojuje s rozporem mezi určitými pravidly a povinnostmi a touhou po svobodě a nezávislosti. Pasoval se do role oběti a snažil se vzbudit soucit. Do poslední chvíle jsem se snažila nesoudit, jenže mi chybělo jeho převzetí zodpovědnosti za svá rozhodnutí a dobrovolně jsem nasávala fňukání na 400 stranách. Do těch zbylých světlejších 40 stran se vlezly zajímavé informace. Ale bohužel, po přečtení knihy se cítím jako po kávičce s kámoškou, která mě zasypala problémy a vysála ze mě energii. Předstírám hodně práce a ahoj už musím jít.

21.10.2024 1 z 5

Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Nadělení: Příběhy kluka ze zámku Daniel Krejčík

Jedna z mála knih, kterou je lepší si poslechnout. Je to unikátní možnost všechny ty příběhy vnímat přesně tak, jak je autor cítí a zamýšlí. Dříve jsem občas nakoukla na Danovy sociální sítě, protože mě projekt zámek zaujal. Laskavost a něžnost historek mě pohladil po duši, usmívala jsem se, smála jsem se nahlas, možná jsem i trochu brečela ("Já totiž někdy, když nevím co mám říkat, tak brečím..."). Okrajově se dotkl také temných míst, ale většinou se vyprávění drželo v radostném rozpoložení.

03.09.2024 5 z 5

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Nepatřím mezi fanoušky young adult fantasy, ale velký povyk vehnal Čtvrté křídlo do mých rukou. Po přečtení je mi jasné, že se ani fanouškem nestanu.

Dokážu ocenit kreativitu, se kterou autorka vymyslela celý dračí svět, ale chybělo mi tam vykreslení pozadí za tím vším. Jaká je to doba? Jak například funguje svět mimo kvadranty? Místo popsání faktů a promyšlení příběhu do hloubky se autorka zbytečně moc věnovala popisování pocitů hlavní hrdinky tak do detailu a dokola, že jsem měla chuť pasáže přeskakovat. Stejně tak ten koitus - při čtení mi bylo za autorku trapně. Jestli je to jedno z hlavních lákadel, doporučila bych nakouknout na půdu, kde otec schovává pestrou sbírku časopisů Leo.

Kniha mohla být o polovinu kratší, nebo místo plytkých textů obsahovat záživnější informace.

27.08.2024 2 z 5

Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

(SPOILER) **Předpovídám, že to s vašú nenažranú rasú zle skončí," zaprorokoval si Zoltan posupně. „Všecka rozumná stvoření na temto světě to v núzi, svízeli a neštěstí táhne do hejna, poněváč mezi svojima rodnýma sa těžké časy lepčí prekonávajú, když jeden druhému pomáhá. Ale mezi váma, luďma,
každý akorát hledí, jak na bídě teho druhého zarobit. Když je hlad, nedělíte sa o žrádlo, ale sežerete slabé. Něco takého sa može osvědčit ve vlčí smecce, poněváč to pomože přežít najsilnějším, enemže u vaší rozumnej rasy přežijú a do čela
sa proderú tí najhorší zkurvenci. Přeberte si to, jak chcete.**

Už jen za tohle dávám 3 hvězdy. Ale protože se mi děj táhl jako oni na cestě s uprchlickými dětmi a proto, že Geralt v tomto díle ztrácí auru neohroženého a rozumného hot zaklínače, chtěla jsem být s hvězdičkami úspornější. Nakonec mohu být štědřejší. Uzavření kruhu pasováním Geralta z Rivie na Geralta z Rivie mi totiž udělalo velkou radost.

15.08.2024 4 z 5

Srpny Srpny Jakub Stanjura

Každý má v sobě tak trochu psychopata, ale tohle byl extrém. Štěpán vařil sebevědomí Daniely jako žábu ve vodě. To, co nám z těch pár stránek zvedalo kufr, to Daniela neměla sílu vidět. Čtivé, drsné, hnusné a já bych dala i šest hvězd!

25.02.2024 5 z 5

Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Až najdu romantickou knihu kde za a) hlavní postava nebude labilní drama královna, která mě svým chováním vytáčí natolik, že knihu co kapitolu odkládám, b) dialogy nebudou jako ze školních lavic a za c) kde budou situace reálně uvěřitelné a nebudu mít pocit, že by kniha měla obdržet nový štítek jednorožčí princeznovské fantasy, tak natrénuji oslavnou taneční kreaci.

01.01.2024 2 z 5

Dlouhý pochod Dlouhý pochod Stephen King

Mé druhé setkání s mistrem hororu a thrilleru bylo mrazivé. Kniha měla tendenci se od druhé půlky táhnout stejně jako dlouhá pouť, ale to nebylo důvodem, proč šetřím hvězdami.

Cítím neuspokojení, protože se King důsledně vyhýbal všem mým otázkám. S grácií nevěrného kluka v pátek večer u baru s cizí dívkou zatajil, co všechno mě zajímalo a dopřál mi jen pár náznaků. Jakou historii má soutěž? Jaký má smysl? Jak žijí vítězové dlouhého pochodu po letech? Žijí vůbec? Co si vybrali za cenu? Jak je soutěž chráněná zákonem? Proč je tak oblíbená?

Taky mě zajímá, jestli si ověřoval zda je něco takového fyziologicky možné a jak důvěryhodné jsou jeho popisy stavů po třech dnech neustálé chůze.

To se bohužel už nedozvím, ale mohu se to pokusit vygooglit.

21.09.2023 3 z 5

Nasterea Nasterea Petra Stehlíková

Ze začátku mi začtení se trvalo v průměru déle, než u předchozích dvou dílů, ale tak od půlky mě nemohli od knihy odtrhnout, jako bych k ní byla přilepená Mamutem. A toto spojení nešlo rozpustit ani slzami, které v žádném případě nebyly dojetím nad osudem pětadvacítky (ano spoiler), ale byla to alergie! Alergie na pláč. Přísahám.

25.04.2023 4 z 5

Tajemství Tajemství Radka Třeštíková

Tak nejprve bych knihu přejmenovala na Zkoušku trpělivosti a pak bych ke každému výtisku přidala návod se schématem postav a pytlík na zvratky. Text se zdá být sofistikovaný, jenže má určité dějové výpadky, které spíš působí odfláknutě a zapomenutě. Kniha se mi četla těžce, buď jsem nevěděla, kdo je kdo, a nebo mě postavy prudily. Myslela jsem, že retrospektivní děj je jednoduché napsat, ale není. Očividně.

25.10.2022

Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Homo Deus: Stručné dějiny zítřka Yuval Noah Harari

Celé tři hvězdy za položení důležitých otázek pro naši existenci a zároveň pouhé tři hvězdy za množství hypotéz do budoucna, které se možná ani nesetkají s realitou. Nebo setkají? Mikročip ví.

23.08.2022 3 z 5

Čas opovržení Čas opovržení Andrzej Sapkowski

(SPOILER) Absolutně nejdrsnější zvrat knihy a Sapkowski ho psal tak nezáživně, že jsem si uvědomila, že se něco děje až po 15 stranách, kdy (pozor SPOILER) padali lidi z oken. Knihu před jednou hvězdičkou naštěstí zachránila poslední část Ciri s pestrou škálou zvířectva. Koníci, Potkani, mravenci, atd.

30.05.2022 4 z 5

Krev elfů Krev elfů Andrzej Sapkowski

No, že by mě tenhle díl vyloženě potěšil, se říct nedá. Nemohla jsem se prolouskat dějem. Za mě předchozí dvě povídkové knihy rozhodně lepší.

26.05.2022 3 z 5

Jsou světla, která nevidíme Jsou světla, která nevidíme Anthony Doerr

Trošku jsem bloudila, prvně mezi přeskakujícími lety a pak ve významu souvislostí. Jakoby hezké, ale nedomyšlené. Asi tak jako když zavoláte v pátek v noci svému ex.

20.04.2022 3 z 5